Noticies https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/rss/1-noticies Fri, 23 Aug 2019 22:06:34 +0200 <![CDATA[La Policia Local de Tàrrega i Mossos d’Esquadra detenen tres joves com a presumptes autors d’un robatori en un domicili]]> La Policia Local de Tàrrega i Mossos d’Esquadra han detingut aquest matí tres persones com a presumptes autors d’un delicte de robatori amb força a l’interior d’un domicili situat al carrer de Sant Pelegrí de la localitat. Es tracta d’un jove menor d’edat, de 17 anys amb domicili a La Fuliola i de dos joves de 18 anys i 23 anys respectivament,  i sense domicili conegut. Els fets han ocorregut durant la nit passada i agents dels dos cossos de seguretat han practicat les detencions unes hores després, en concret a les 11:16h a la plaça de les Nacions sense Estat. Els detinguts han estat traslladats a la comissaria dels Mossos d’Esquadra per passar a disposició judicial al jutjat d’instrucció de Cervera.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/la-policia-local-de-tarrega-i-mossos-desquadra-detenen-tres-joves-com-a-presumptes-autors-dun-robatori-en-un-domicili-17699 Thu, 22 Aug 2019 15:37:00 +0200
<![CDATA[El targarí Pierre Oriola seleccionat per jugar al Mundial de la Xina de bàsquet]]> El jugador de bàsquet targarí Pierre Oriola ha estat seleccionat per participar en el Mundial de la Xina, que es jugarà entre el 31 d'agost i el 15 de setembre. El seleccionador Sergio Scariolo l'ha escollit juntament amb Pau Ribas, Rudy Fernández, Ricky Rubio o Marc Gasol entre altres.
Oriola ja va jugar amb la selecció espanyola en l'Eurobasket de Turquia, el 2017.


 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/el-targari-pierre-oriola-seleccionat-per-jugar-al-mundial-de-la-xina-de-basquet-17698 Thu, 22 Aug 2019 14:25:00 +0200
<![CDATA[Les comarques de Lleida obren la mitja veda de caça, una setmana més tard de l'habitual]]> Els caçadors es mostren crítics per aquest retard perquè consideren que es redueixen els ocells que poden abatre
 
ACN Bell-lloc d'Urgell .- La demarcació de Lleida ha obert aquest dijous la mitja veda, el període hàbil per a la caça de diferents espècies d'ocells com ara guatlles, tórtores, tudons o coloms, entre altres, a més de guineus. Enguany, s'inicia una setmana més tard respecte a altres anys amb l'objectiu de reduir els perjudicis als ocells durant el període de cria. Els caçadors es mostren crítics amb els ecologistes però sobretot amb l'Administració per aquest retard ja que consideren que tindran menys animals per poden caçar. Així mateix, posen de relleu que en els darrers anys s'ha vist reduïda la presència d'espècies com és el cas de la guatlla. A la resta de territoris del país, la mitja veda començarà el diumenge 25 d'agost.
Els caçadors es queixen pel retard d'una setmana en l'inici del període de la mitja veda, el qual tradicionalment començava el 15 d'agost a la demarcació de Lleida. La mesura pretén reduir els perjudicis als ocells durant el període de cria i respon a sentències del Tribunal Suprem que han donat la raó en aquest sentit a entitats ecologistes a les comunitats de Madrid i Castella-la Manxa, mentre el Departament d'Agricultura ha optat per retardar també l'inici de la mitja veda a Catalunya. 
Els caçadors consideren que espècies com ara la guatlla crien fins i tot al setembre i, per tant, no comparteixen la decisió d'iniciar la mitja veda una setmana més tard. "Amb el retard hi haurà menys animals per caçar", assegura el president de la Representació territorial de la Federació Catalana de Caça a Lleida, Jaume Teixidó. Així mateix, assenyala que "en zones com ara Tremp i al Solsonès, els animals han marxat, i només han faltat les darreres tempestes perquè la guatlla es va desplaçant i depèn del temps que fa". 
Teixidó defensa que "el temps ideal és començar el 15 d'agost" i, així, carrega contra els ecologistes però especialment contra l'Administració perquè "la seva obsessió és retallar dies de caça i anar retardant la caça". A la vegada, posa de relleu que en els darrers anys s'ha disminuït la presència de guatlles en comparació a anys enrere. 

La mitja veda, esperada pels caçadors
El president la Representació territorial de la Federació Catalana de Caça a Lleida posa de relleu que "la mitja veda suposa pels caçadors la caça més bonica que hi ha" perquè "fa temps que estàs parat, vols sortir a caçar i els gossos també perquè fa dies que no surten", explica Teixidó. 
A les comarques lleidatanes, és on els caçadors disposaran de més dies durant la mitja veda, un total de tretze –els mateixos que el 2018-, on seran hàbils per a la caça tots els dijous, dissabtes, diumenges i festius fins el 15 de setembre. A Girona, començarà el 25 d'agost i s'estendrà fins a l'11 de setembre i es podrà caçar dijous, dissabtes, diumenges, i en aquest cas, festius no locals. A Barcelona, la Catalunya central, Tarragona i les Terres de l'Ebre únicament seran hàbils per caçar els dies 25 i 28 d'agost i 1 i 8 de setembre. La caça en el període de mitja veda només es pot practicar en terrenys cinegètics de règim especial que ho tinguin aprovat en el seu pla tècnic de gestió cinegètica. 
Les espècies objecte d'aprofitament cinegètic durant la mitja veda són, principalment, guatlles, tórtores, tudons, coloms, garses, estornells, gavines rialleres, gavians de potes grogues i, també, guineus. Pel que fa a la tórtora, el nombre màxim de captures que es poden fer és de vuit exemplars diaris per caçador, mentre en el cas de la guatlla, és de vint. 
Tot i que el període de la mitja veda és considerat com l'inici de la temporada de caça, cal tenir en compte que hi ha vedats on tenen autoritzacions especials per caçar tot l'any el conill o senglar, davant la sobrepoblació d'aquestes espècies, com és el cas de la plana de Lleida en el cas del conill. 

Creixen les dones que practiquen la caça 
Actualment a la demarcació de Lleida hi ha uns 6.500 caçadors federats, una xifra que es manté estable en els darrers anys però que va a l'alça sobretot pel fet que cada cop hi ha més dones que es treuen la llicència federativa per poder caçar, segons ha destacat Jaume Teixidó. 

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/les-comarques-de-lleida-obren-la-mitja-veda-de-caca-una-setmana-mes-tard-de-lhabitual-17697 Thu, 22 Aug 2019 10:50:00 +0200
<![CDATA[Licitades les obres d'ampliació de l'Institut Alfons Costafreda de Tàrrega per més de 2 milions d'euros]]> La Generalitat de Catalunya ha licitat les obres d'ampliació dels cicles formatius a l'Institut Alfons Costafreda de Tàrrega. L'obra té un pressupost de 2.032.025,09 € (IVA inclòs) i és previst que duri 10 mesos i mig.
Aquesta és una primera fase d'un projecte més ambiciós. La nova edificació constarà de planta baixa més dues plantes i es construirà en la part davantera de l'actual centre, a la façana a l'avinguda de Tarragona. L'edificació estarà connectada a peu pla totes les plantes de l'edifici existent. Tal com explica el director de l'institut, Jordi Capdevila, el nou edifici acollirà 6 aules a cada planta, mentre que a la planta baixa hi haurà els espais d'ús comú com els lavabos, la Biblioteca i els despatxos d'Administració. D'aquesta manera "s'agruparan en una mateixa zona totes les aules de formació professional amb un millor equipament". A més "les aules que actualment ocupen els cicles formatius podran ser utilitzades un cop acabin les obres pels alumnes de l'ESO". Capdevila ha recordat que en els últims anys els alumnes han augmentat, "aquest curs vinent hi haurà 4 línies de primer d'ESO i fa quatre anys només n'hi havia la meitat, això significa 120 alumnes".
Actualment l'Institut Alfons Costafreda està format per una sèrie d'edificacions construïdes en èpoques diferents, i la necessitat d'ampliació s'ha fet evident des que es van haver d'instal·lar barracons per acollir algunes classes.
La licitació preveu dos lots, per un costat les obres d'ampliació, i per l'altre la instal·lació d'un elevador.
Ara les empreses interessades tenen fins al proper 9 de setembre per presentar les seves ofertes.
Recordem que el passat mes de maig el Ple de l'Ajuntament de Tàrrega va aprovar per unanimitat cedir uns terrenys municipals de 1.711 metres quadrats de superfície per possibilitar l'ampliació i reforma de l'Institut Alfons Costafreda. Les finques, adjacents a l'equipament educatiu, formen part del recinte del càmping municipal i s'adequaran de forma provisional com a zona esportiva i lúdica per a ús del centre docent.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/licitades-les-obres-dampliacio-de-linstitut-alfons-costafreda-de-tarrega-per-mes-de-2-milions-deuros-17696 Thu, 22 Aug 2019 10:23:49 +0200
<![CDATA[L'Ajuntament d'Agramunt i Agricultura s'han posat d'acord per iniciar les obres d'arranjament del camí entre Agramunt, Les Puelles i Oliola]]> L'Ajuntament d'Agramunt i el Departament d'Agricultura s'han posat d'acord per iniciar de forma immediata les obres d'arranjament dels trams de camí entre Agramunt, Les Puelles i Oliola, previstos en les actuacions incloses en el projecte finançat per la indemnització de l'incendi de l'any 2009.
Concretament, l'actuació preveu l'aplicació de doble reg asfàltic als dos trams. Les obres tenen un pressupost de 53.200€ + IVA dels quals la Generalitat n'aportarà 46.243€ i l'Ajuntament d'Agramunt 6.957€.
Està previst que els treballs tinguin una durada de tres setmanes.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/lajuntament-dagramunt-i-agricultura-shan-posat-dacord-per-iniciar-les-obres-darranjament-del-cami-entre-agramunt-les-puelles-i-oliola-17695 Wed, 21 Aug 2019 14:59:06 +0200
<![CDATA[Les exportacions lleidatanes cauen un 4,1% el primer semestre de l'any i tot just superen els 900 MEUR]]> Les empreses del sector alimentari, begudes i tabac, amb un total de 517,8 MEUR, han estat les que més producte han venut a l'estranger


ACN Lleida .- Les exportacions de la demarcació de Lleida a l'estranger han caigut un 4,1% durant el primer semestre de l'any, en comparació amb el mateix període de l'any passat. Segons dades fetes públiques aquest dimecres pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, entre gener i febrer de 2019 s'han exportat productes per valor de 903,9 MEUR, mentre que l'any passat aquesta xifra va superar els 940 MEUR. La de Lleida és l'única demarcació catalana que pateix una caiguda de les exportacions en aquest període. El conjunt del país registra un increment del 2% i s'han assolit els 37.374,9 MEUR en exportacions. Les empreses del sector alimentari, begudes i tabac continuen sent les quines encapçalen les exportacions lleidatanes, amb vendes per valor de 517,8 MEUR amb una caiguda del 10,3%, seguits pels béns de consum amb 92,6 MEUR i un augment del 4,7%.
Les importacions lleidatanes han incrementat durant el primer semestre un 6,8% arribant als 524,2 MEUR, resultat que deixa una balança comercial positiva a la demarcació de 379,6 MEUR, malgrat ser un 15,9% inferior respecte al mateix període de l'any passat.

Tot i la caiguda de les exportacions lleidatanes en el primer semestre d'aquest any, al juny, que és el darrer mes del qual es tenen dades, la demarcació va registrar un increment del 7,1% de les vendes a l'exterior arribant als 189,2 MEUR. Els productes de l'alimentació, begudes i tabac han liderat vendes amb un increment de l'1,7% i 117,1 MEUR, seguits pels béns d'equip amb un increment del 39,4% i 20,8MEUR. Al conjunt de Catalunya, les exportacions van caure un 1,1% el passat mes de juny i es va arribar als 6.121,3 MEUR en productes venuts a fora.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/les-exportacions-lleidatanes-cauen-un-4-1-el-primer-semestre-de-lany-i-tot-just-superen-els-900-meur-17694 Wed, 21 Aug 2019 14:37:47 +0200
<![CDATA[El programa de cribratge ajuda a detectar de manera precoç 51 càncers de mama a Lleida el 2018]]> 12.113 dones de la regió sanitària s'han fet una mamografia, el 72,42% del total de convidades a la prova

ACN Lleida .- El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama (PDPCM) va ajudar a detectar de manera precoç un total de 51 càncers a la Regió Sanitària (RS) de Lleida el 2018. Es tracta d'un programa inclòs al Pla director d'oncologia i una de les línies estratègiques d'actuació del Pla de Salut territorial de Lleida, dins el projecte de potenciar els programes de promoció de la salut i prevenció de les malalties. Està adreçat a 34.832 dones d'entre 50 i 69 anys de la regió de les quals se'n van excloure 824 per defunció, patologia mamària i càncer. Amb una població elegible de 33.175 dones, de les quals se n'invita la meitat cada any, 12.113 es van fer la mamografia, el 72,4% del total, un 6% menys que al 2017.
El 2018, el 93,4% dels resultats de les mamografies van ser negatius o clarament benignes i es citaran a les dones per a una propera mamografia en 2 anys, 225 dones citades el 2018 seran citades abans dels dos anys per fer-se una nova mamografia, als 6 o 12 mesos de la darrera, per tal de fer seguiment d'alguna lesió, i en el cas de 441 dones es van reconvocar per a fer estudis addicionals.

Davant la sospita de malignitat, l'any 2018 es van derivar 130 dones a la Unitat Funcional de Mama (UFM) de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) on un equip multidisciplinari de professionals sanitaris va valorar les imatges i va realitzar proves més específiques per fer-ne el diagnòstic. D'aquestes es van diagnosticar 51 càncers de mama, que representa una taxa de 4,21 càncers per cada mil dones cribrades. Aquesta xifra, seguint les tendències de la resta de Catalunya i l'Estat, s'està estabilitzant i, alhora, està compresa en els estàndards de qualitat de la Guia Europea de Cribratge (entre 2,3 i 4,6 per 1.000 dones cribrades).

EL PDPCM a la RS de Lleida compta amb dues Unitats Radiològiques de Cribratge (URC) diferenciades pel seu àmbit d'actuació geogràfica: una a la Clínica de Ponent, que atén les dones de Lleida ciutat i dóna suport a la Unitat Mòbil en controls avançats i estudis addicionals; i la Unitat Mòbil, que fa les mamografies de les dones de les comarques de Lleida.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/el-programa-de-cribratge-ajuda-a-detectar-de-manera-precoc-51-cancers-de-mama-a-lleida-el-2018-17693 Wed, 21 Aug 2019 12:05:57 +0200
<![CDATA[4 trens de la línia de Manresa, l'R12, sense circular perquè no hi havia maquinista]]> Ahir a la tarda 4 trens de la línia de Manresa, l'R12, no van fer el seu recorregut després que el maquinista deixés el seu lloc de treball per un problema familiar. Per aquest motiu RENFE va habilitar un servei alternatiu per carretera entre Calaf i Lleida, fet que va provocar retards de fins a una hora. La incidència va afectar els trens des de les 3 de la tarda i fins a quarts de dotze de la nit, i va afectar un centenar de passatgers.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/4-trens-de-la-linia-de-manresa-lr12-sense-circular-perque-no-hi-havia-maquinista-17692 Tue, 20 Aug 2019 13:14:00 +0200
<![CDATA[Per segon cop en poques setmanes deixen residus a les portes de la deixalleria]]> Segon cop en poques setmanes que l'empresa d'inserció social Cartaes, que gestiona la deixalleria municipal, troba a la porta un munt de residus com ara armaris, fustes i joguines.
Des de Cartaes han recordat que els horaris d'atenció són de dilluns a dissabte de 9 a 13 i de 16 a 19, i que només tanquen els dies festius. En aquest sentit la gerent de Cartaes, Alba Coma, ha exposat que els horaris són prou extensos i que en cas que sigui impossible coincidir-hi sempre hi ha l'opció de trucar i pactar l'hora d'entrega.
L'Ajuntament de Tàrrega també ha fet una crida a través de xarxes socials per demanar civisme.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/per-segon-cop-en-poques-setmanes-deixen-residus-a-les-portes-de-la-deixalleria-17691 Tue, 20 Aug 2019 13:12:00 +0200
<![CDATA[Territori, identitat, reflexió i compromís social són els eixos de FiraTàrrega 2019]]> L'acció d'obertura serà una conversa sobre l'espai públic i la creació artística i anirà a càrrec d'Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors i el filòsof Xavier Antich, moderats per Judit Carrera, directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona-CCCB, una declaració d'intencions de la nova directora artística de FiraTàrrega, Anna Giribet.
 
Durant els dies 5, 6, 7 i 8 de setembre FiraTàrerga exhibirà 42 espectacles dividits amb quatre grans eixos temàtics: territori, identitat, reflexió i compromís social.

El conjunt de la programació ofereix un cartell per a tot tipus de públics i edats, on es presentaran 42 espectacles, 24 dels quals són catalans, 9 provenen de la resta de l'estat, 6 són internacionals i 3 de procedència mixta. El 30% d'aquesta programació s'adscriu al programa Suport a la Creació. 19 de les propostes són estrena a l'estat espanyol.

En aquesta edició, Firatàrrega vol oferir una programació que tingui una mirada polièdrica, que es pugui adreçar a moltes tipologies de públics i on qualsevol persona pugui trobar-hi alguna peça que sigui del seu interès. Es posen en joc valors com la transversalitat, l’adscripció a la realitat social i la recerca. Es vol donar cabuda a discursos contemporanis, integradors, universals, cohesionadors i crítics, sense perdre de vista les peces més festives i d'entreteniment de qualitat.

TERRITORI
Tàrrega és perifèria, perifèria física. En una societat on la globalització i la mundialització tendeixen més a la uniformitat i al confort i menys a les tipicitats regionals, la resposta són les estratègies de resistència cultural, reivindicar el protagonisme de la perifèria, de la singularitat, d’allò petit i particular on hi tingui cabuda la diversitat. La diversitat de les històries culturals dels territoris ens ajudaran a combatre l’homogeneïtzació que ens està imposant la globalització. En l’àmbit artístic ens referim a minories, perifèria, ciutat, comunitat, tradicions, cultura rural.
Els espectacles que es podran veure dins d’aquest eix són: A Vore, BATbatuka, Versiones parciales y erróneas de mi vida y mi gloria (Glòria Ribera), Peix (Hotel Iocandi), The Half (Foradelugar), La caixeta (Holoqué), Teia (Júlia Farrero), Horta  (Horta Teatre), Bye bye, Confetti (La Baldufa), Out Of The Blue II (Larutan), Cafuné (Du’K’tO), 1+1+1 (Laurie Bérubé, Xavier Laliberté & Elwin Roland), [kórps] (Miquel Barcelona), Trópico de Covadonga (Rodrigo Cuevas), La crisi de la imaginació (Rauxa), Possê (Sound de Secà) i L’Atelier i Els Amics d’en Crusó (Toc de fusta).

IDENTITAT
Les monoidentitats són caduques. Al s. XXI les identitats són múltiples, compartides, no excloents. La identitat ja no és fixa sinó que es va construint. No podem continuar pensant en una sola cultura hegemònica perfectament distingible lligada a un territori únic i tancat. La programació ha de ser capaç de reflectir la inclusió, la diversitat, la democratització cultural i la democràcia cultural.
Les peces que recull identitat són: A Vore, Garden Party (Compagnie Nº8), DJ’s Quesoni (Nits Moritz), Frame (Eléctrico 28), Bidaia (Hortzmuga), Teia (Júlia Farrero), Give me protein (Kernel Dance Theatre), Pareidolia. Juegos Para Activar la Imaginación (La Llave maestra), [kórps] (Miquel Barcelona), Paparazzi (Paral·lel Ensamble), La llista (Quim Bigas), Trópico de Covadonga (Rodrigo Cuevas) i Así bailan las putas (Sixto Paz).

COMPROMÍS
La declaració d’Atenes de 1992, amb la conferència «Dones al poder», posava sobre la taula per primera vegada la democràcia paritària, que és la falta de representativitat femenina en espais de decisió.
Des de l’espai de responsabilitat que ens correspon, volem assumir la perspectiva què, en termes de gènere i també d’igualtat i justícia social, creiem que s’ha d’abordar en una programació artística: gènere, feminismes, memòria històrica, memòria col·lectiva, llibertat d’expressió, creativitat... I, per descomptat, també ens referim a la Llei d’Igualtat que es va aprovar el 2015 i que maldarem perquè es compleixi.
Dins de compromís és podrán veure els següents espectacles: El gran final (Bucraá Circus), Finale (delRevés), C’est pas là, c’est par là (Galmae), LIVALONE (Fundación Agrupación Colectiva), Excalibur (Hermanas Picohueso), Pig (Kaleider), La lluna en un pot (La Petita Malumaluga), Suite TOC núm 6 (Les Impuxibles), The good place (Marcel et ses Drôles de femmes), Mirabal, Así bailan las putas (Sixto Paz), Mission Roosevelt (Tony Clifton Circus), Diòptries (Toti Toronell) i Áureo (Uparte).

REFLEXIÓ
Defensem l’educació i l’aprenentatge continuat. Les arts de carrer necessiten ser pensades, teoritzades, compartides. Des de l’òptica artística, recolzarem aquells projectes que investiguin a llarg termini i que siguin sensibles a temàtiques que ens interessen per a l’espai públic, com poden ser la creativitat o l’accessibilitat.
Peix (Hotel Iocandi), Conversa inaugural, Paseos urbanos (Itsaso Iribarren & Germán de la Riva), Pig (Kaleider), Ovvio (Kolektiv Lapso Cirk), CALMA! (Guillem Albà), La lluna en un pot (La Petita Malumaluga), Suite TOC núm 6 (Les Impuxibles), 1+1+1 (Laurie Bérubé, Xavier Laliberté & Elwin Roland), La llista (Quim Bigas), Hand to hand (Roser López Espinosa) i Mission Roosevelt (Tony Clifton Circus) són les peces que es podran veure dins de reflexió.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/territori-identitat-reflexio-i-compromis-social-son-els-eixos-de-firatarrega-2019-17690 Tue, 20 Aug 2019 13:03:21 +0200
<![CDATA[InMotion Sax Quartet omple de jazz l’ermita de Sant Eloi de Tàrrega]]> Concert de la formació targarina en el marc de la festa de Sant Magí a la capital de l’Urgell

El grup InMotion Sax Quartet ha protagonitzat un vibrant concert de jazz a l’ermita de Sant Eloi de Tàrrega. Ha estat en el marc de la festa de Sant Magí organitzada per l’Associació dels Amics de l’Arbre, l’entitat que té cura del Parc de Sant Eloi, espai de titularitat municipal on l’eremita té una plaça dedicada. Creada l’any 2017, InMotion Sax Quartet és una formació integrada pels músics targarins Joan Clavé (saxo alt), Pau Clavé (saxo soprano i alt), Eduard Seguí (saxo tenor) i Jaume Aligué (saxo baríton). La vetllada, celebrada anit, ha omplert de públic l’ermita de Sant Eloi. Els espectadors han tingut ocasió d’assaborir un repertori d’autors reconeguts del jazz com Thelonious Monk, Franck Wolf o Pedro Iturralde. També s’ha reservat un moment per la música minimalista de Michael Nyman, una altra de les fonts d’inspiració de l’InMotion Sax Quartet. L’activitat ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/inmotion-sax-quartet-omple-de-jazz-lermita-de-sant-eloi-de-tarrega-17689 Tue, 20 Aug 2019 12:22:51 +0200
<![CDATA[Els incendis durant la campanya de la sega del cereal es redueixen un 80% a Catalunya des del 2012]]> En xifres absolutes es passa dels 34 focs als sis d'aquest estiu

ACN Calaf .- El nombre d'incendis que es vincula a l'activitat agrària de la sega s'ha anat reduint en els darrers anys. Concretament, des que es va posar en marxa la campanya de prevenció d'incendis el 2012 -quan n'hi va haver 34- s'ha passat a sis (-82,35%). La xifra d'aquest estiu es manté estable si es compara amb la dels últims dos anys, malgrat la manca de pluges i les condicions meteorològiques adverses d'aquest estiu, en què s'ha activat fins a sis vegades el nivell 3 per alt risc d'incendi, segons ha explicat aquest dilluns el director general dels Agents Rurals, Marc Costa. Entre el 15 de juny i el 8 d'agost s'han cremat 123,75 hectàrees de les set comarques que formaven part de la campanya (Anoia, Bages, Conca de Barberà, Noguera, Segarra, Solsonès i Urgell).
El director general dels Agents Rurals, Marc Costa, s'ha mostrat satisfet per les xifres del balanç de la campanya de prevenció d'incendis durant la temporada de sega d'aquest any. Segons ha destacat, a més, cal inscriure les xifres en una situació "anòmala" pel que fa a la precipitació dels últims sis mesos, amb una pluviometria d'entre el 50% i el 60% habituals per l'època. En algunes zones de les terres de l'Ebre, aquesta xifra arriba al 20%. 

Costa ha explicat que durant la campanya, s'han viscut sis situacions d'activació del nivell 3 del Pla Alfa, per alt risc d'incendi, amb episodis de forta de calor i baixes humitats i vent. En termes relatius, això ha suposat que gairebé una quarta part de la campanya s'hagi estat en una situació d'alt risc d'incendi. 
Pel que fa a la superfície afectada, aquest estiu s'han cremat 123,75 hectàrees, una dada que suposa un 2,22% del total d'hectàrees cremades a Catalunya, que a 4 d'agost ha estat de 5.347,17. 
Dels sis episodis d'incendi, el foc que es va declarar a Talavera (Segarra) a finals de juny i que va cremar 48,46 hectàrees és el més important de la campanya i gairebé suposa la meitat del total de superfície afectada per incendis relacionats amb activitat agrícola. Els sis incendis s'han concentrat en les comarques de la Segarra, l'Urgell i la Noguera. 

Un dels factors que expliquen les bones xifres d'enguany també ha estat una major conscienciació per part del sector, ha explicat Jaume Torralba. Més enllà dels mecanismes d'extinció que porten les pròpies màquines de segar i que marquen els protocols, Torralba ha assenyalat la importància de les xerrades i formacions prèvies que es fan amb els pagesos. Aquestes jornades els serveixen per veure com han de reaccionar davant un incendi que s'acaba de crear o també l'eficàcia que tenen els extintors o altres aparells que s'utilitzen. 
Des dels Agents Rurals, també s'ha posat en valor la col·laboració dels pagesos amb la campanya així com la col·laboració de les Agrupacions de Defensa Forestal i la coordinació del Secretariat de les Federacions d'Agrupacions de Defensa Forestal. A la campanya hi ha participat 12 ADF i Federacions de les comarques de l'Anoia, Bages, Conca de Barberà, Segarra i Vallès Occidental. Com a novetat d'enguany i per assegurar una bona cobertura del territori, ADF d'altres zones han donat suport a les comarques on s'ha segat. Es dona el cas que molts dels voluntaris de les ADF són pagesos. 
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/els-incendis-durant-la-campanya-de-la-sega-del-cereal-es-redueixen-un-80-a-catalunya-des-del-2012-17688 Tue, 20 Aug 2019 09:19:58 +0200
<![CDATA[Tàrrega honora un any més Sant Magí al Parc de Sant Eloi]]> Tàrrega honora un any més a Sant Magí amb una tradicional festa que se celebra al Parc de Sant Eloi. Els actes han començat a les 9 del matí amb una missa a l'ermita del parc, on s'han interpretat els goigs dedicats al sant. Després els fidels han anat fins a la plaça de Sant Magí, al mateix parc, on han fet un esmorzar típic i tot seguit s'ha renovat el costum de fer els glops d'aigua beneïda, a la qual la tradició atribueix propietats miraculoses. L'aigua s'ha portat expressament des del Santuari de Sant Magí de La Brufaganya. Com és tradició, a l'acte hi han assistit un grup de veïns de totes les edats que duen el nom de Magí.
La festa acabarà a les 9 del vespre amb un concert del grup targarí Inmotion Sax Quartet en el marc de l'ermita de Sant Eloi. Inmotion Sax Quartet són Joan Clavé, Pau Clavé, Eduard Seguí i Jaume Aligué, agrupació de saxos creada l'any 2017 a Tàrrega.

Foto: Josep Castellà]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/tarrega-honora-un-any-mes-sant-magi-al-parc-de-sant-eloi-17687 Mon, 19 Aug 2019 12:58:00 +0200
<![CDATA[La cantant Paula Valls encisa el públic en el primer concert de “Terrats en Cultura” a Tàrrega, celebrat a la miranda del Parc de Sant Eloi]]> Experiència que conjuga música en viu de qualitat i descoberta d’espais urbans singulars · La proposta, que ha rebut un Premi Butaca 2019, continuarà a la capital de l’Urgell el diumenge 25 d’agost amb Pau Vallvé a Cal Trepat

El projecte “Terrats en Cultura”, cicle de concerts de petit format en espais urbans singulars, ha debutat amb èxit a Tàrrega. La cantant i compositora osonenca Paula Valls ha estat l’encarregada d’obrir la programació el diumenge 18 d’agost oferint el seu càlid repertori de jazz, blues i soul a la miranda del Parc de Sant Eloi. Des d’aquest elevat indret, el públic també ha tingut ocasió de gaudir d’una espectacular vista de la ciutat de Tàrrega i la plana de l’Urgell en horari de capvespre. El recital ha definit el fil argumental del cicle “Terrats en Cultura”: música en viu de qualitat en espais no convencionals potenciant així alhora la descoberta de l’entorn.
La cita amb Paula Valls s’ha saldat amb llargs aplaudiments per part del centenar de persones aplegades a la zona de les mirandes. La vocalista ha encisat els espectadors amb el cançoner propi que integra el seu primer àlbum, “I am”, d’estil intimista i inspirat en els estàndards nord-americans. Acompanyada del guitarrista i productor David Soler, l’artista també s’ha posat davant el teclat demostrant la seva versatilitat. Durant la vetllada ha recuperat un dels temes en català del seu anterior EP i ha sorprès fins i tot portant al seu terreny l’himne pop “Baby one more time” de Britney Spears.
“Terrats en Cultura”, impulsat per l’Associació Coincidències, ha arribat a Tàrrega gràcies a un acord assolit amb l’àrea municipal de Cultura. En aquest sentit, el concert de Paula Valls ha estat precedit per una presentació a càrrec d’Oriol Martí, director de Cultura, el qual ha agraït la bona resposta del públic i ha avançat que “Terrats en Cultura” s’ampliarà l’any vinent fins a quatre concerts. Per la seva part, Lola Armadàs, portaveu de Coincidències, ha recordat que “Terrats en Cultura” ha rebut el Premi Butaca 2019 a la millor iniciativa per a públics i ha posat en valor l’experiència de descentralitzar i apropar la cultura arreu del país.
“Terrats en Cultura” a Tàrrega continuarà el diumenge 25 d’agost de la mà de Pau Vallvé al terrat de Cal Trepat (19:30h). El cantautor i compositor acostarà els temes del seu nou treball, “Life vest under your seat”, el qual confirma la força del seu pop-rock, caracteritzat per una textura crua, deutora de referents d’alçada com Radiohead o Arcade Fire. L’experiència a Cal Trepat es completarà amb una visita nocturna per l’antiga fàbrica de maquinària agrícola, museïtzada des de l’any 2012.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/la-cantant-paula-valls-encisa-el-public-en-el-primer-concert-de-terrats-en-cultura-a-tarrega-celebrat-a-la-miranda-del-parc-de-sant-eloi-17686 Mon, 19 Aug 2019 12:41:34 +0200
<![CDATA[El Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig ple fins a la bandera per escoltar ‘Les Kol·lontai']]> El claustre del Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig va acollir ahir més de 120 persones que van poder gaudir d’una hora i mitja de concert amb Les Kol•lontai, el quartet femení format per Meritxell Gené, Montse Castellà, Sílvia Comes i Ivette Nadal (que ahir no va poder ser a l’actuació), que presentaven a Bellpuig el seu disc ‘Cançons Violeta’ en el qual posen música a poemes, paraules i reflexions fetes per dones.
L’espectacle va ser un recull de les veus de diferents dones que han contribuït, des del seu àmbit, a la lluita pels drets de la dona. Sota el títol ‘Cançons Violeta, cançons feministes per a la llibertat i la igualtat’, Les Kol•lontai musiquen poemes, paraules i reflexions fetes per dones com Montserrat Roig, Maria Mercè Marçal, Marina Garcés i Montserrat Abelló entre d’altres, en un espectacle que reflexiona, des de la música, sobre la condició de ser dona amb un missatge reivindicatiu, reflexiu i carregat d'esperança. El nom del grup es deu a la feminista i política comunista soviètica Aleksandra Kol•lontai, i reivindica, d’aquesta manera, el feminisme com a llavor de llibertat i d’igualtat.
El concert s’emmarca en el programa ‘Viu el patrimoni. Música als Monuments’ de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que organitza actuacions musicals als monuments durant l’estiu per promoure la seva descoberta. Des de l’organització, Josep Maria Montaner, valora “molt positivament el concert, que va omplir l’aforament, complint així amb l’objectiu del programa, posar en valor el patrimoni a partir de propostes musicals de qualitat”.

Sobre el convent de Sant Bartomeu de Bellpuig 
El convent de Sant Bartomeu de Bellpuig és producte d'un món en transformació: testimoni del pas del gòtic al Renaixement, va ser encarregat el 1507 per Ramon Folc de Cardona i Anglesola, senyor de Bellpuig, que exercia el càrrec de virrei a Nàpols i Sicília. 
El propòsit era construir un marc on ubicar el seu mausoleu, influït pels costums de la noblesa napolitana per a la qual un mausoleu de marbre i capella pròpia era un senyal més de poder i magnificència. A la vegada, la donació als franciscans garantia la intercessió de la comunitat per a la salvació de la seva ànima. L'arquitectura del convent mostra el contrast entre l'austeritat franciscana i l'esplendor amb la qual el va voler dotar la família dels Cardona Anglesola, present sobretot en la decoració del claustre de la cisterna. 
A mesura que l'execució del projecte es perllongava en el temps, l'estructura gòtica del conjunt va deixar pas a elements renaixentistes com l'encoixinat de la façana de llevant, el segon pis del claustre o el mirador del duc. La sala capitular, l'armari de calzes, d'estil gòtic florit i el rentamans del refetor són bones mostres de la superposició estilística del conjunt. 
La peça més monumental era el mateix mausoleu del fundador, ubicat a l'església conventual, una obra plenament renaixentista, que, anys després es va traslladar a l'església parroquial, on es pot visitar actualment, mentre que el convent va quedar sotmès a les diferents remodelacions que requeria els diversos usos que es van donar a l'edifici. 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/el-convent-de-sant-bartomeu-de-bellpuig-ple-fins-a-la-bandera-per-escoltar-les-kol-lontai-17685 Sun, 18 Aug 2019 22:04:33 +0200
<![CDATA[L’Ajuntament de Tàrrega adquireix un camió grua i una furgoneta per al parc mòbil de la brigada de Serveis Municipals]]> Dos nous vehicles que facilitaran als operaris les tasques de manteniment de via pública i de transport logístic per a esdeveniments


L’Ajuntament de Tàrrega ha adquirit un camió grua i una furgoneta destinats al parc mòbil de la brigada de Serveis Municipals. Des del present mes d’agost, els dos nous vehicles ajuden els operaris a realitzar les tasques de manteniment de via pública i de transport logístic per a esdeveniments. El camió, adquirit en modalitat de compra de segona mà, està equipat amb caixa bolquet i grua d’auto-càrrega amb cabestrant darrera de la cabina. El vehicle substitueix l’antic camió grua de la brigada, que ja ha finalitzat la seva vida útil. El nou camió, de més potència i capacitat de càrrega, facilitarà els treballs de transport de mobiliari urbà així com de tarimes i altres elements per a la celebració de fires, festes i festivals. El contracte de subministrament s’ha resolt per un import de 43.850 euros (IVA inclòs).

Al mateix temps, la brigada suma una nova furgoneta, adquirida també en la modalitat de segona mà per 6.100 euros (IVA inclòs). Amb l’adquisició de vehicles d’ocasió en excel·lent estat, la Regidoria de Serveis Municipals renova part del seu parc mòbil optimitzant recursos econòmics. D’altra banda, la inversió suposa un estalvi a llarg termini ja que s’eviten les constants reparacions dels vehicles més antics. L’any passat l’Ajuntament de Tàrrega també va adquirir un vehicle equipat amb cistella per als treballs de reparació i substitució de l’enllumenat públic. La brigada de Serveis Municipals de Tàrrega disposa actualment de 38 vehicles. A la imatge, el camió grua i la furgoneta amb la regidora de Serveis Municipals, Mobilitat i Medi Ambient, Teresa Sala, acompanyada de la tècnica Júlia Fernández i el mecànic Juan Ramon Pla.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/lajuntament-de-tarrega-adquireix-un-camio-grua-i-una-furgoneta-per-al-parc-mobil-de-la-brigada-de-serveis-municipals-17684 Sun, 18 Aug 2019 21:59:46 +0200
<![CDATA[L’Ajuntament de Tàrrega suprimeix els aparcaments gratuïts que oferia als seus regidors i regidores]]> L’Equip de Govern també elimina les invitacions que es posaven a disposició dels edils per a espectacles de pagament de FiraTàrrega i de la programació cultural

L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Tàrrega, integrat pels grups municipals d’ERC-MES i CUP, ha decidit suprimir els abonaments d’aparcament gratuït que l’ens local oferia als regidors i regidores de l’arc consistorial. Per tant, els edils de la corporació deixaran de disposar de la prerrogativa d’estacionar el vehicle de franc a l’aparcament municipal situat a l’avinguda de Catalunya. “Eliminem aquesta prerrogativa perquè suposa un greuge comparatiu vers la resta de la ciutadania”, han assenyalat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i el primer tinent d’alcalde, Daniel Esqué Vidal. “A més, tothom ja disposa d’un aparcament gratuït ben a prop de la Casa Consistorial, a l’avinguda de l’Onze de Setembre”, han argumentat. L’Equip de Govern també aplica aquesta mesura per fomentar la mobilitat a peu o en bicicleta, llançant un missatge en favor dels transports menys contaminants i sorollosos. “És una decisió coherent amb les polítiques de pacificació del trànsit i per una mobilitat més sostenible”, han afegit.

Eliminació de les invitacions per assistir a espectacles de pagament de FiraTàrrega
Al mateix temps, l’Ajuntament de Tàrrega també ha suprimit les invitacions que es posaven a disposició dels regidors i regidores per assistir de franc a espectacles de pagament de FiraTàrrega. Així, a partir de l’edició d’enguany, els representants polítics de Tàrrega deixaran de rebre entrades gratuïtes, a l’igual que els portaveus dels pobles i l’EMD Talladell. També s’eliminarà l’obsequi de localitats als representants polítics de la comarca de l’Urgell i la demarcació de Lleida (Diputació de Lleida, Consell Comarcal de l’Urgell i ajuntaments). Tot i això, continuaran rebent la invitació protocol·lària als actes d’inauguració institucional així com l’acreditació que dona accés als espais professionals com La Llotja. D’altra banda, el sopar d’autoritats de la jornada inaugural de FiraTàrrega se substituirà per un petit refrigeri durant la visita a una de les exposicions del certamen.

També es posa fi a les entrades gratuïtes per a espectacles de pagament de l’àrea de Cultura
La supressió d’invitacions per a l’arc consistorial es farà extensiva als espectacles teatrals i musicals de pagament organitzats des de l’àrea de Cultura. Fins ara, els edils de Tàrrega (tant de govern com de l’oposició) podien sol·licitar una entrada doble per a cada espectacle. Aquesta prerrogativa també deixarà d’existir. “El fet de disposar d’aquestes invitacions suposava una desigualtat entre representants polítics i ciutadania. Volem posar fi a aquests privilegis alhora que es redueixen despeses supèrflues”, han remarcat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i el primer tinent d’alcalde, Daniel Esqué Vidal. Des de l’Equip de Govern, a més, es recorda que el grup municipal de la CUP ja va denunciar durant el passat mandat l’existència d’aquestes prerrogatives que ara se suprimiran. L’Ajuntament de Tàrrega ha emès avui dimarts un decret d’alcaldia per aplicar les esmentades mesures.

 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/lajuntament-de-tarrega-suprimeix-els-aparcaments-gratuits-que-oferia-als-seus-regidors-i-regidores-17683 Tue, 13 Aug 2019 14:26:00 +0200
<![CDATA[Detinguts dos menors a Tàrrega per atracar dos joves amenaçant-los amb una navalla]]> Un dels arrestats també l'havien detingut la setmana passada per robar en un bar del municipi

ACN Tàrrega .- Els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Tàrrega van detenir dilluns dos menors, de 15 i 16 anys, com a presumptes autors de dos atracaments al municipi després d'amenaçar les víctimes amb una navalla. El primer va tenir lloc dissabte al carrer Via Lacetània quan els assaltants van sorprendre un jove i li van robar dos anells i una polsera. L'endemà, diumenge, els menors van atracar un altre jove a la plaça Nacions Sense Estat i li van sostreure el telèfon mòbil. Prop del lloc dels fets i gràcies a la descripció facilitada per la segona víctima, agents dels dos cossos policials van poder identificar els dos menors però aquests van aconseguir fugir corrent. Finalment, els van localitzar i detenir dilluns.
Es dona el cas que el menor de 16 anys havia estat detingut la setmana passada per la policia local com a presumpte autor d'un robatori en un bar del municipi. El noi va quedar en llibertat amb càrrecs sota la responsabilitat del seu pare. Per la seva banda, l'altre arrestat va ingressar en un centre de menors.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/lajuntament-de-tarrega-suprimeix-els-aparcaments-gratuits-que-oferia-als-seus-regidors-i-regidores-17682 Tue, 13 Aug 2019 14:15:00 +0200
<![CDATA[L'IPC puja una dècima a la demarcació de Lleida al juliol i se situa en el 0,9%]]> A Catalunya, la taxa es va situar en el 0,8% i a l'Estat en el 0,5%
ACN Barcelona .- L'Índex de Preus al Consum (IPC) a la demarcació de Lleida va pujar una dècima al juliol i es va situar en el 0,9%, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Això és una dècima més que la mitjana catalana, que ha estat del 0,8%. Pel que fa la variació mensual ha estat del -0,7%. Per productes, els aliments i begudes van pujar un 2%, el parament de la llar un 2,1%, l'ensenyament un 2,3% i els restaurants i hotels en un 2,9%. Per contra, l'habitatge i els seus subministraments van registrar un descens del 2,2%. A l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC va augmentar una dècima i va passar del 0,4% del juny al 0,5% al juliol per l'augment dels preus en l'alimentació i les begudes no alcohòliques.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/lipc-puja-una-decima-a-la-demarcacio-de-lleida-al-juliol-i-se-situa-en-el-0-9-17681 Tue, 13 Aug 2019 13:23:48 +0200
<![CDATA[Èxit del nou projecte “Terrats en Cultura” de Tàrrega, que esgota les localitats per als concerts de Paula Valls i Pau Vallvé]]> Experiència que conjuga la cultura musical de qualitat i la descoberta d’espais urbans singulars com la miranda de Sant Eloi i el terrat de Cal Trepat · La proposta ha rebut el Premi Butaca 2019 a la millor iniciativa per a públics

La nova proposta “Terrats en Cultura” de Tàrrega ha penjat el cartell de localitats esgotades. Es tracta d’un projecte cultural que conjuga oferta musical de qualitat i promoció d’espais urbans singulars, que arriba aquest agost a la capital de l’Urgell mitjançant un acord entre l’àrea municipal de Cultura i l’associació cultural Coincidències. El programa “Terrats en Cultura” arrencarà amb els concerts de Paula Valls a la miranda del Parc de Sant Eloi (diumenge 18 d’agost) i Pau Vallvé al terrat de Cal Trepat (diumenge 25 d’agost). Tots dos concerts, amb aforament limitat, han esgotat les localitats disponibles. Val a dir que les entrades són de franc i que calia reservar prèviament.

Per un cantó, “Terrats en Cultura” vol facilitar la proximitat entre artistes i espectadors, els quals troben en un terrat més caliu que no pas en un espai cultural convencional. D’altra banda, es vol promocionar i donar a conèixer indrets urbans alhora que es posa en valor el paisatge de l’entorn. “Terrats en Cultura”, a més, és un projecte que ha estat guardonat amb el Premi Butaca 2019 a la millor iniciativa per a públics.
 
L’estil intimista i despullat de Paula Valls, que presentarà el seu primer àlbum “I Am”, trobarà al Parc de Sant Eloi el marc idoni per apropar al públic les seves cançons de soul, blues i jazz. Al mateix temps, les vistes urbanes de capvespre des de la miranda del parc garanteixen una experiència sensorial única. Per la seva part, el cantautor i compositor Pau Vallvé portarà fins al terrat de Cal Trepat els temes del seu nou treball, “Life vest under your seat”, el qual confirma la força del seu pop-rock, caracteritzat per una textura crua, deutora de referents d’alçada com Radiohead o Arcade Fire. L’experiència a Cal Trepat es completarà amb una visita nocturna per l’antiga fàbrica de maquinària agrícola, museïtzada des de l’any 2012. Ambdós concerts tindran lloc a partir de 2/4 de 8 del vespre.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/exit-del-nou-projecte-terrats-en-cultura-de-tarrega-que-esgota-les-localitats-per-als-concerts-de-paula-valls-i-pau-vallve-17680 Mon, 12 Aug 2019 19:55:56 +0200