Noticies https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/rss/1-noticies Tue, 28 Nov 2023 11:13:25 +0100 <![CDATA[Els Mossos d'Esquadra detenen dues persones per 4 robatoris amb força en benzineres de Vallfogona de Balaguer, La Fuliola i Tornabous]]> Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra van detenir el dia 25 de novembre un home de 33 anys i una dona de 37 anys, com a presumptes autors de quatre robatoris amb força. Els fets van passar la matinada del mateix dia a les poblacions de Vallfogona de Balaguer, La Fuliola i Tornabous. Pels volts de la una de la matinada els Mossos van rebre l’avís que havia saltat l’alarma en una benzinera de la Fuliola. Un cop al lloc els agents van comprovar que havien forçat els caixetins de monedes de les màquines del rentador de vehicles. Seguidament, els mossos van comprovar altres benzineres de la zona i en van localitzar altres tres a les quals també havien fet el mateix.Després d'una recerca, dues hores més tard els mossos van aturar un vehicle sospitós ocupat per una parella. Un cop fetes les comprovacions es va descobrir que eren els presumptes autors dels robatoris. L’home tenia nombrosos antecedents per delictes contra el patrimoni. El detinguts van passar el dia següent a disposició judicial a Cervera.

]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/els-mossos-desquadra-detenen-dues-persones-per-4-robatoris-amb-forca-en-benzineres-de-vallfogona-de-balaguer-la-fuliola-i-tornabous-23594-4 Tue, 28 Nov 2023 10:36:06 +0100
<![CDATA[Tàrrega recull 11.500 quilos de productes durant el Gran Recapte 2023]]> Donacions que serviran per cobrir les necessitats bàsiques de persones amb vulnerabilitat social · Escoles i entitats col·laboren en les tasques de recollida, recompte i classificació al Magatzem d'Aliments Solidaris de la ciutat

Tàrrega ha recollit un total d’11.500 quilos de productes alimentaris, de neteja i per a la higiene personal en el marc del Gran Recapte 2023 celebrat el divendres 24 i el dissabte 25 de novembre en 7 punts de recollida de la ciutat (un més que en l’anterior edició de la convocatòria). Totes les donacions han estat dipositades al Magatzem d’Aliments Solidaris de la capital de l’Urgell, on s’estan ultimant les tasques de classificació. El teixit associatiu ha col·laborat un any més en aquesta iniciativa solidària del Banc d’Aliments per ajudar a cobrir les necessitats bàsiques de les persones més vulnerables.

A més de les donacions de la ciutadania, Tàrrega també posa de relleu la contribució del voluntariat. En aquest sentit, moltes entitats i centres educatius de Tàrrega han col·laborat en la iniciativa, com alumnes dels instituts Alfons Costafreda i Pedrolo, la Unitat d’Escolarització Compartida i membres del Cau de Tàrrega. També s’hi han afegit la cooperativa L’Olivera, les empreses Agbar i Marlex, l’Associació Èxit i l’Associació de Dones Esclat de Castellserà. Cal destacar la participació de molta gent jove en aquesta edició del Gran Recapte, fet que ha contribuït a poder cobrir tots el torns de matí i tarda en la totalitat dels punts de recollida durant els dos dies de recollida.

Recordem que la 15a edició del Gran Recapte se celebra en un format mixt. Així doncs, a banda de la recollida física d’aliments que s’ha dut a terme els dies 24 i 25, es manté la recollida monetària que es va iniciar amb la pandèmia. Per tant, es poden continuar fent donacions monetàries a les caixes dels establiments adherits a la campanya (els dos establiments Caprabo, Esclat, Plusfresc, BonÀrea, Condis i Supeco, als quals cal afegir-hi Lidl i Mercadona) i al web www.granrecapte.com fins al 15 de desembre.

180 persones voluntàries ajuden en les tasques de recollida i classificació

En total, s’han comptabilitzat 160 persones voluntàries als punts de recollida i una vintena més que comptaran i classificaran el productes al Magatzem d’Aliments Solidaris durant aquesta setmana. Els productes preferents d’enguany han estat oli, conserves de peix, farina, sucre, brou, galetes o productes d’higiene personal i per a la neteja de la llar. La Regidoria d’Acció Social i Cartaes expressen l’agraïment a totes les persones i entitats que han fet donacions i han desenvolupat tasques de voluntariat. Val a dir que totes les famílies perceptores dels ajuts del Magatzem d’Aliments Solidaris de Tàrrega són valorades i derivades des dels serveis socials.

El Banc d’Aliments de Tàrrega, actualment gestionat per l’empresa d’inserció social Cartaes, cobreix aquest mes les necessitats alimentàries bàsiques d’una setantena de famílies amb pocs recursos (178 persones) si bé en el decurs de l’any 2023 ha atès gairebé 400 persones de 147 unitats familiars diferents. Les fonts de proveïment habituals procedeixen del Fons Espanyol de Garantia Agrària, el Banc d’Aliments de Lleida, el Gran Recapte, donacions d’establiments comercials i compra directa per part del consistori, que cada any destina una partida del pressupost municipal per completar la cistella bàsica.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tarrega-recull-11-500-quilos-de-productes-durant-el-gran-recapte-2023-23593-4 Mon, 27 Nov 2023 13:23:46 +0100
<![CDATA[Comença la campanya de recollida de joguines impulsada per l'Associació Alzheimer de Tàrrega i Comarca i els alumnes de 6è de l'Escola Pia]]> La campanya consisteix en organitzar una recol·lecta de jocs que seran molt útils pels usuaris de l’Azheimer, especialment en els tallers d’estimulació cognitiva de l’Associació · L’alumnat ja pot fer els donatius a l’escola. Tothom qui ho vulgui pot lliurar els jocs a l’Associació Alba i també als diferents establiments adherits a la campanya: Comercial Sans, Porta dels Somnis, Escola de dansa, Gyas Club, Escola Bressol El Triangle, Interesport, Llibreria Figueras i Tàsies

Avui comença la recollida de joguines impulsada per l’Associació Alzheimer de Tàrrega i Comarca i els alumnes de 6è de l’Escola Pia. Sota el lema “Perdran la memòria però NO els sentiments” la campanya consisteix en organitzar una recol·lecta de jocs que seran molt útils pels usuaris de l’Azheimer, especialment en els tallers d’estimulació cognitiva de l’Associació. En aquests serveis, els professionals de l’entitat utilitzen un conjunt de tècniques i estratègies neuropsicològiques perquè els usuaris exercitin la memòria. Son teràpies no farmacològiques que busquen millorar el funcionament en l'àmbit cognitiu de les persones, és a dir, no aturen el progrés de la malaltia sinó que alenteixen el deteriorament de les capacitats cognitives encara preservades.

La idea de la campanya conjunta entre l’Associació Alzheimer i els alumnes de l’escola Pia va sorgir a partir d’una xerrada que professionals del centre van realitzar a l’escola. Els alumnes van poder posar a prova la seva atenció i memòria amb diferents tallers. A partir d’aquesta activitat, l’Escola Pia i l’Associació Alzheimer va unir forces per organitzar la campanya de recollida joguines. La Janely i l’Amàlia son dues de les alumnes de l’escola Pia que participen en la iniciativa 
 
 


Gemma Sans és l’educadora social i directora de tallers de l’Associació Alzheimer de Tàrrega i Comarca.
 


L’alumnat ja pot fer els donatius a l’escola. Tothom qui ho vulgui pot lliurar els jocs a l’Associació Alzheimer i també als diferents establiments adherits a la campanya: Comercial Sans, Porta dels Somnis, Escola de dansa, Gyas Club, Escola Bressol el triangle, Interesport, Llibreria Figueras i Tàsies. Seran útils tots aquells jocs com els trencaclosques o altres que treballin l’atenció visual o auditiva com el Memory, el Lince de buscar peces. També tots aquells que serveixin per treballar les dinàmiques de psicomotricitat com els jocs de construcció d’objectes o altres que potencin la concentració i la coordinació ademés de llibres o quaderns de buscar diferències, de llenguatge o vocabulari. Als tallers d’estimulació cognitiva també s’utilitzen jocs que treballen amb el càlcul com el Rummikub, el Sudoku, etc…i altres que treballen per mantenir les tasques quotidianes com les nines grans per vestir i desvestir, cordar sabates. La recollida comença avui 27 de novembre i s’allargarà fins al 1 de desembre.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/comenca-la-campanya-de-recollida-de-joguines-impulsada-per-lassociacio-alzheimer-de-tarrega-i-comarca-i-els-alumnes-de-6e-de-lescola-pia-de-tarrega-23592-4 Mon, 27 Nov 2023 13:15:00 +0100
<![CDATA[FOTOGALERIA - Els Premis Culturàlia de Tàrrega brillen en la celebració dels seus 25 anys amb una colorista gala conduïda per la companyia Comediants]]> El grup teatral també va rebre una de les distincions de la nit junt amb la Revista URTX, l’obra pictòrica de Josep Minguell a Santa Maria de l’Alba, l’activista Manuel de Sanz i l’empresària Aurora Catà · El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, destaca els guardons “per la seva fidelitat a una iniciativa que projecta una potent imatge de la ciutat” · L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú defineix les persones i entitats homenatjades “com a part activa de la cultura catalana en majúscules”

Gran gala d’aniversari ahir dissabte a Tàrrega per celebrar les 25 edicions dels Premis Culturàlia, concedits a persones i entitats en reconeixement a la seva tasca en favor del territori. El Teatre Ateneu es va posar de llarg per acollir una cerimònia plena de simbolisme que va presentar el mític grup escènic Comediants.

La companyia de Canet de Mar va aportar a la vetllada el seu inconfusible esclat de color i cultura popular alhora que va rebre el guardó intercomarcal com a impulsors i ideòlegs de la primera Fira de Teatre al Carrer l’any 1981. Jaume Bernadet, portaveu del grup, va manifestar la seva alegria per tornar a Tàrrega, “una ciutat que és com casa nostra i on vam desenvolupar un llenguatge propi dins el teatre de carrer”.

El Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, organitzadors de la convocatòria, també van homenatjar en la categoria de trajectòria URTX – Revista d’Humanitats de l’Urgell, capçalera que des de l’any 1989 ha publicat més de 600 articles de recerca en 37 volums. Va recollir el guardó Jaume Espinagosa, director dels Museus de Tàrrega, que va destacar “l’estimació i el respecte que senten pel territori els articulistes d’URTX, esforç ara reconegut amb aquesta distinció”.

El premi a l’artista es va concedir al conjunt de frescos realitzats pel pintor targarí Josep Minguell a l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba, una impressionant obra en què ha invertit 16 anys de feina. Minguell es va mostrar emocionat perquè “aquest treball ha connectat amb el públic i l’homenatge prové de la gent que m’envolta”.

Per la seva part, l’empresària Aurora Catà, que es va endur el Culturàlia de targarina fora vila, va recordar emocionada el seu vincle vers la capital de l’Urgell, “lloc entranyable on tinc les meves arrels familiars i molts amics de la infantesa”. Catà, amb una amplíssima trajectòria professional, és actualment vicepresidenta de l’America’s Cup Event Barcelona, jugant un paper clau per aconseguir que aquest important esdeveniment esportiu se celebri a la capital catalana l’any vinent.

El reconeixement en la categoria comarcal fou per a l’activista cultural Manuel de Sanz, president de la Fundació Tekhnikós de Verdú, el qual va dir “sentir-se molt feliç per aquest guardó, que arriba just ara que hem aconseguit culminar la posada en marxa d’un planetari”.

Antoni Palou, director dels Premis Culturàlia, i Pep Vall, president del Centre Cultural de Tàrrega, van obrir l’acte tot destacant la participació de Comediants “en una nit memorable i molt especial”. L’acte va comptar amb l’assistència del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el qual va posar en valor els 25 anys dels Culturàlia “com a exemple de fidelitat a una iniciativa local que projecta una potent imatge cultural de la ciutat”.

Per la seva part, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú va expressar l’enhorabona pel 25è aniversari dels Culturàlia, “esdeveniment que contribueix a enriquir i transmetre la cultura i la singularitat d’un poble”. També va definir les persones i entitats guardonades “com a part activa de la cultura catalana en majúscules”.

A la cerimònia, retransmessa per Lleida TV, no van faltar el pastís d’aniversari i el brindis de cava. L’Orquestrina Trama va amenitzar els interludis musicals d’una gala que també va brillar gràcies a l’escenografia de Llorenç Corbella, els audiovisuals de Marc Andreu i els guardons dissenyats per Josep Castellana. Entre altres convidats també va assistir una delegació de l’Ajuntament de Canet de Mar (on Comediants tenen el seu centre de creació), encapçalada per l’alcalde Pere Xirau.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/premis-culturalia-23591-4 Sun, 26 Nov 2023 18:23:00 +0100
<![CDATA[Els municipis amb menys renda tenen taxes de denúncies per violència de gènere gairebé el doble d'altes que els més rics]]> Entre l'1 de gener de 2022 i el 31 d'octubre d'aquest any a l'Urgell hi ha hagut 128 fets denunciats i 70 a Tàrrega

ACN - Els municipis amb rendes més baixes han registrat taxes de denúncies per violència de gènere gairebé el doble d'altes que les localitats amb una renda mitjana més alta. Segons una anàlisi de l'ACN a partir de dades de Mossos d'Esquadra entre el gener del 2022 i l'octubre del 2023, obtingudes a través d'una petició de transparència, la ràtio de denúncies instruïdes entre el 25% de localitats amb rendes més baixes és de 391 per cada 100.000 habitants. És una xifra superior als municipis més rics, amb una taxa de 222. Helena Mulero, portaveu del Col·legi de Criminologia de Catalunya, explica que a les zones més riques no hi ha menys incidència, sinó que els casos són més "psicològics", que se solen denunciar menys.
Segons Mulero, en una entrevista amb l'ACN, les violències relacionades per exemple amb la manipulació i el maltractament psicològic "costen més de demostrar", i això suposa una barrera per fer el pas i informar-ne als Mossos d'Esquadra. La també professora associada de la UAB i l'IPSC nega rotundament que les persones amb un estatus econòmic més elevat i amb una educació major maltractin menys. "Els grans psicòpates o sociòpates tenen un nivell educatiu alt i sovint rendes altes", afirma la criminòloga.

Per contra, explica que a les zones més humils la incidència de la violència física és més alta, i en aquests casos, la víctima tendeix més a denunciar. Si algú rep una agressió física, "un metge pot fer un informe pericial" explicant les causes de la ferida. Per bé que en el cas més psíquic, un psicòleg també pot certificar-ho, és menys freqüent acudir-hi. La tipologia d'agressors en aquestes zones, expressa, sol ser de persones "que no tenen tanta educació" i que "han viscut en àmbits en què hi ha hagut més visibilització de la delinqüència o de les agressions físiques".

També apunta que als veïnats on hi ha rendes més baixes hi ha "molta més barreja social", on coincideixen diverses cultures, també algunes on "la dona té un paper supeditat al de l'home". A més, l'aglomeració de població és un factor que impacta en la violència de gènere. "Més densitat de població comporta més problemes, més denúncies", explica.

Una taxa de 200 denúncies en els municipis més rics, i de 400 en els més pobres
Tenint en compte pel càlcul només els municipis en què s'ha instruït alguna denúncia per part dels Mossos d'Esquadra entre el gener del 2022 i el mes passat, la taxa entre el 25% de municipis amb renda mitjana més baixa és de 391 casos per cada 100.000 habitants, mentre que els que estan entre el 25% i el 50% se situen en una ràtio de 317 casos. La xifra continua baixant entre les localitats que estan lleugerament per sobre la mitjana de renda, 271 casos, i és de 222 per cada 100.000 habitants en el 25% de municipis més rics.

Si es miren les mateixes dades dividint els pobles i ciutats en deu nivells de renda, també es veu la mateixa tendència: els que se situen en els dos nivells més humils tenen ràtios de 373 i 410 denúncies, respectivament, mentre que els dos grups més rics se situen en els 241 i 202 casos, les dues taxes més baixes.

Les dades de renda que s'han fet servir per al càlcul són les més recents provinents de l'Institut Nacional d'Estadística, que daten del 2021 i són de renda per unitat de consum.
 


Les barreres per denunciar canvien depenent de l'estrat social
Mulero diu que cada estrat social té obstacles a l'hora de denunciar, més enllà de la tipologia delictiva. En el cas de les rendes més baixes, el fet que "moltes dones depenen econòmicament dels marits" es converteix en un impediment en molts casos. "Si no tenen un vincle de suport extern que faci que aquestes dones es mantinguin no es denunciarà", afirma. Una altra tendència, segons relata, és no denunciar per evitar que els fills passin una part del temps amb el pare sense la presència de la mare. "Les lleis no fan que de forma directa si tu denuncies per maltractament al marit, ell es quedi sense la custòdia del fill", rebla.

D'altra banda, pel que fa a les llars més benestants, un factor que evita fer el pas és "la importància de la imatge, l'aparença, el quedar bé i el què pensaran". El fet de considerar-se "una família important" o bé haver de renunciar a un "molt bon nivell de vida" també pesa.

Les dones de classe mitjana es poden trobar amb arguments de qualsevol dels dos altres estrats, comenta Mulero, ja que "fan un balanç cost-benefici abans de denunciar". Valoren aspectes com tenir una xarxa de suport, independència econòmica, pares, família o amigues que les puguin mantenir, o lloc on viure.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/violencies-dones-23590-4 Sun, 26 Nov 2023 18:04:00 +0100
<![CDATA[Tàrrega clama contra les violències masclistes]]> El Bosc de les Veus Silenciades acull l’acte institucional del 25-N amb la lectura de la Declaració Institucional i una acció teatralitzada de Cruma · Cloenda de la campanya ‘Siguis un Home’ de la Regidoria de Feminismes en què interpel·la tota la població masculina a erradicar aquesta xacra social

Tàrrega ha tornat a expressar avui el seu ferm rebuig contra la xacra de les violències masclistes. En el marc del 25-N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, la capital de l’Urgell ha aplegat institucions, entitats i ciutadania al Bosc de les Veus Silenciades, un espai arbrat al Parc Esportiu en record de les dones assassinades per les seves parelles o ex-parelles i els infants morts per infringir dolor a la seva mare (l’anomenada violència vicària).

En aquest simbòlic indret s’ha llegit la Declaració Institucional de la Generalitat de Catalunya acompanyada d’una acció teatral de Cruma, amb la qual s’ha tancat la campanya ‘Siguis un home’ impulsada enguany per la Regidoria de Feminismes per cercar la plena implicació de tota la població masculina en l’erradicació de les violències masclistes.

La lectura de la Declaració ha estat encapçalada per l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i la regidora de Feminismes, Alba Castellana, junt amb altres representants de l’arc consistorial i entitats de dones. El text reclama “trencar tots els silencis i tenir totes les alertes activades per prevenir, detectar i reparar les violències contra les dones” i alerta que “les violències masclistes són un dels principals problemes de seguretat pública del país”. “El silenci i la inacció no són respostes neutrals”, sosté també la Declaració.



Dins l’esmentada campanya del consistori targarí, la cèntrica plaça del Carme ha exhibit durant les últimes setmanes una trentena de lones amb missatges que posen de manifest la necessitat que els homes exerceixin un paper actiu en la lluita contra aquesta xacra social, que només enguany ha acabat amb la vida de 14 dones a Catalunya.

‘Siguis un home’ interpel·la la població masculina perquè se sumi de manera activa a l’erradicació de qualsevol forma de violència envers les dones i qualsevol tipus de violència. Obra del fotògraf Daniel Hernàndez i la dissenyadora gràfica Rosa Colilles, la campanya ha comptat amb la participació de trenta homes de la ciutat, compromesos amb la defensa dels drets de les dones i referents de masculinitats positives per a altres companys. Alguns dels homes protagonistes de les fotografies han participat avui en l’acció teatral dissenyada per Cruma.

Val a dir que el Departament d’Igualtat i Feminismes preveu posar en funcionament durant l’any 2024 a Tàrrega un nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) per a l’atenció tant a dones en situació de violència masclista com a les seves filles i fills. 

La Generalitat de Catalunya posa a disposició de les dones que són víctimes de violència masclista el telèfon gratuït i confidencial 900 900 120, el qual ofereix atenció les 24 hores, així com el número 604 00 11 22 a través del qual les víctimes poden contactar via WhatsApp per demanar informació i assessorament policial, i que també ofereix suport i atenció les 24 hores tots els dies de l’any. Així mateix Mossos d’Esquadra també faciliten assessorament policial i resolen dubtes i preguntes per WhatsApp a través del número 601 00 11 22.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/25n-23589-4 Sat, 25 Nov 2023 16:17:00 +0100
<![CDATA[La Plataforma Manifest Gran Urgell denuncia que l'Estat no donarà cap ajut als afectats pel tancament dels canals]]> Acusen el Ministeri d'Agricultura de tenir "poca sensibilitat" i de gestionar "injustament" els ajuts per la sequera
 
ACN - La Plataforma Manifest Gran Urgell ha denunciat aquest dijous que finalment l'Estat no donarà cap ajut als productors de cereals, farratges i hortícoles afectats pel tancament dels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues. En un comunicat, la plataforma acusa el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) de gestionar "injustament" els recursos públics destinats als ajuts per la sequera i de prendre una decisió que demostra la "poca sensibilitat i preocupació" del govern espanyol envers el territori, que ara veurà afectada la "viabilitat" de les explotacions. En aquest sentit, consideren que el secretari del MAPA, Fernando Miranda, ha "perdut tota la seva credibilitat" després de "comprometre's a ajudar el nostre territori" fa uns mesos.

En concret, el comunicat indica que els cultius de cereals, farratges i hortícoles dels canals no són assegurables per la sequera i l'estat espanyol ajuda a conreus que sí que es poden assegurar per la manca d'aigua, un fet que consideren "injust i discriminatori". Per això, han demanat per enèsima vegada una reunió amb representants del MAPA.

Amb tot, la Plataforma ha anunciat que continuarà "lluitant incansablement" per defensar unes ajudes que consideren "justes" per als afectats i que pròximament convocaran una assemblea per decidir quines mobilitzacions de protesta porten a terme.
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/agricultura/p/plataforma-manifest-gran-urgell-denuncia-falta-ajuts-tancaments-canals-23588-8 Fri, 24 Nov 2023 09:51:00 +0100
<![CDATA[El Museu Tàrrega Urgell presenta un Pla Estratègic amb l’objectiu de potenciar la seva projecció cultural al territori]]> Full de ruta a desenvolupar fins a l’any 2028 amb nou plantejament museogràfic, accions de divulgació del patrimoni i tasques de recerca
 
El Museu Tàrrega Urgell ha presentat avui el seu Pla Estratègic, document que fixa les accions de gestió i divulgació del patrimoni que aquest equipament cultural de titularitat municipal preveu desenvolupar fins a l’any 2028. La iniciativa vol millorar les funcions del museu adaptant-se alhora a les necessitats pròpies de l’entorn, tal i com també estableix el Pla de Museus de la Generalitat de Catalunya.

El pla, redactat per l’empresa Alisis Cultural, marca directrius com el plantejament museogràfic, el model de gestió, els equips humans, les infraestructures, la transformació digital o la comunicació, prioritzant projectes i línies d’actuació en recerca i difusió.

Alisis Cultural planteja aquestes directrius en base a una diagnosi prèvia a partir de la recerca documental, sessions amb el personal i treball de camp per identificar necessitats, expectatives i estats d’opinió.

En el decurs de l’acte d’avui, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, ha subratllat “la necessitat de disposar d’aquesta planificació per treballar en la millora d’un equipament que ha anat evolucionant des de l’any 1962, arribant a un públic més ampli i assolint una major inclusivitat”.

Per la seva part, Oriol Saula, director tècnic del Museu Tàrrega Urgell, ha explicat que el pla “avalua els punts forts i els punts febles del museu per aconseguir l’excel·lència i consolidar el vincle amb la societat targarina”. A la presentació també han assistit Sònia Blasco, cap del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya; i Taina López, portaveu d’Alisis Cultural. Es preveu que el document rebi l’aprovació del Ple en la sessió del proper 30 de novembre.

Apropar els continguts del Museu al conjunt de la ciutadania

La primera línia estratègica proposa construir un nou relat patrimonial aportant una visió de conjunt i potenciant el sentiment de pertinença de Tàrrega amb la redefinició dels espais expositius i la incorporació de nous continguts. Destaca, per exemple, l’actualització de les seccions permanents d’arqueologia; una major dotació de contingut a la Casa d’Avraham Xalom (centre d’interpretació de la vida a l’antic call jueu) o la suma de la futura Casa Museu dedicada a l’escriptor Manuel de Pedrolo, també situada al carrer Major.

 A més, es vol avançar en la millora de l’accessibilitat funcional i sensitiva, incorporar nous suports comunicatius innovadors i fomentar la participació ciutadana.

Estructurar la gestió de la col·lecció i la recerca per al seu desenvolupament òptim

Com ja s’ha dit, també es fixa una planificació de les accions de recerca prioritàries que contribueixin a reforçar la proposta de valor del museu, assolint la previsió de recursos tècnics i humans. Això, a més, permetria desbloquejar l’estat de col·lapse de les reserves del museu. Cal a més, adaptar i implementar la política d'adquisicions del museu tot cercant la complicitat de tercers.

Enfortir els recursos del museu i la col·laboració amb agents de l’entorn

El pla estratègic estableix com una altra prioritat l’enfortiment dels recursos humans i tècnics del museu. En aquest apartat també és clau el reposicionament en relació als agents de l'entorn, institucionals o no, amb àrees de gestió mancomunades i treball coordinat. Destaquen les propostes de constitució de l'associació d'amics del museu, la incorporació de la figura tècnica d'acció educativa i comunitària, l’optimització de la revista URTX o fins i tot un canvi de nom del museu, coherent amb la seva nova etapa.

Equipament patrimonial de referència

El Museu Tàrrega Urgell és l’equipament patrimonial de referència a la localitat i al conjunt de la comarca des del 1962, any en que obrí les seves portes, i que esdevindria finalment Museu Comarcal el 1981, fruit del conveni de constitució entre l’Ajuntament de Tàrrega i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Aquest es troba ubicat a l’antic casal de la família Perelló, on acull un destacat fons paleontològic procedent de les pedreres del Talladell (la base de la col·lecció) i dipòsits de múltiples excavacions dutes a terme al territori entorn de la trajectòria del període iber.

Des de l’any 2014, l’edifici compta amb la sala permanent ‘Tragèdia al Call. Tàrrega 1348’, fruit d’una tasca de recerca arqueològica i documental al voltant de l’antic call de la vila medieval i el sagnant pogrom que patí al segle XIV.

D’altra banda, cal destacar també el conjunt d’obres pictòriques i escultòriques d’artistes targarins dels segles XIX, XX i XXI. És a través d’aquest fons que es posa en valor l’evolució de l’art targarí a l’exposició permanent ‘Forjant un sistema artístic’.

A més, i després de la compra i rehabilitació de l’edifici per part de l’Ajuntament, s’ha conservat la fisonomia de les Sales Nobles. Cal destacar també altres col·leccions etnològiques de vestuaris de principis del segle XX, donació de la família de l’escriptor Manuel de Pedrolo.

El Museu Tàrrega Urgell alberga exposicions temporals d’art i etnografia. Des del Museu Tàrrega Urgell també es gestionen importants vestigis com la casa d’Avraham Xalom, el Pou del Gel o el castell medieval.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-museu-tarrega-urgell-presenta-un-pla-estrategic-amb-lobjectiu-de-potenciar-la-seva-projeccio-cultural-al-territori-23587-4 Thu, 23 Nov 2023 19:05:00 +0100
<![CDATA[Tàrrega celebra dissabte vinent la 25a edició dels Premis Culturàlia amb una gala conduïda pel grup Comediants]]> La companyia teatral també rebrà un dels guardons juntament amb la Revista URTX, l’obra pictòrica de Josep Minguell a Santa Maria de l’Alba, l’activista cultural Manuel de Sanz i l’empresària Aurora Catà
 
Tàrrega ultima els preparatius per celebrar dissabte vinent 25 de novembre l’acte de lliurament dels Premis Culturàlia, guardons que enguany assoleixen la 25a edició. El Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, organitzadors de la convocatòria, commemoraran aquest primer quart de segle d’homenatges amb una gala especial que conduirà el grup Comediants.

A més, en el decurs de la cerimònia, la veterana companyia escènica de Canet de Mar també rebrà el Premi Culturàlia en la categoria intercomarcal en reconeixement a la seva contribució en la creació de la Fira de Teatre al Carrer, l’actual FiraTàrrega.

Els Culturàlia, concedits a la tasca meritòria de persones i entitats, també premiaran aquesta vegada la publicació ‘URTX. Revista d’Humanitats de l’Urgell’ (trajectòria); l'obra pictòrica mural de Josep Minguell a l’Església de Santa Maria de l’Alba (artista); l’activista cultural Manuel de Sanz, president de la Fundació Tekhnikós de Verdú (comarcal); i l’empresària i emprenedora Aurora Catà (targarina fora vila).

L’acte, obert a tothom, tindrà lloc al Teatre Ateneu a partir de 3/4 de 9 del vespre. Ara bé, des de les 8 del vespre, s’oferirà un espectacle de Comediants a l’exterior del teatre. L’acte comptarà amb l’assistència del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, entre altres autoritats.

L’Orquestra Trama s’encarregarà dels interludis musicals i també es projectaran audiovisuals posant de relleu les persones i entitats guardonades. El disseny i la construcció de l’escenografia són proposta del targarí Llorenç Corbella. La gala serà retransmesa en directe per Lleida TV a partir de les 8 del vespre per la TDT i en streaming al web https://ott.lleidatv.cat.

PERSONES I ENTITATS GUARDONADES

PREMI A LA TRAJECTÒRIA CULTURAL · ‘URTX. REVISTA D’HUMANITATS DE L’URGELL’: La voluntat i l’esforç continuat de l’equip de treball format per diverses institucions públiques, amb l’Ajuntament de Tàrrega al capdavant, i els més de 400 investigadors que hi han anat col·laborant, han permès editar cada any un número d’aquesta publicació de recerca social nascuda al cor del Museu Tàrrega Urgell. Així, des del 1989 s’han publicat 37 volums de l’anomenada “enciclopèdia temàtica de Tàrrega i de l’Urgell”, amb un total de 602 articles de temàtiques diverses. Sempre, però, seguint els principis de continuïtat, pluralitat, recerca i territori. ‘URTX’ és la plasmació física, a més de la manifestació intel·lectual, de l’estimació i el respecte que senten pel país tots els col·laboradors que fan possible l’edició d’aquest anuari d’estudis.

PREMI A l’ARTISTA · OBRA PICTÒRICA DE JOSEP MINGUELL A SANTA MARIA DE L’ALBA DE TÀRREGA: La ciutat natal del pintor, atresora un dels majors conjunts contemporanis de pintura mural al fresc del món, en superar els 1.000 metres quadrats. Es tracta dels frescos que decoren les parets i el presbiteri de l’església parroquial de Santa Maria de l’Alba. Iniciada l’any 2006 i finalitzada l’any passat (coincidint amb el 350è aniversari de la col·locació de la primera pedra del temple), aquesta obra ha fet que els mitjans de comunicació rebategessin l’església targarina com “la Capella Sixtina catalana”. Minguell és un dels màxims exponents internacionals d’aquesta tècnica pictòrica mil·lenària, sent un dels pocs que la practiquen. Doctor en Belles Arts, és autor d’un total de 46 conjunts arquitectònics. A banda de Santa Maria de l’Alba, destaquen el Palau de la Diputació de Lleida, la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, l’església de l’Espluga Calba, la parròquia de Sant Joan Despí, Sant Joan de Reus o la Mare de Déu del port de Barcelona. Creu de Sant Jordi 2022, Minguell també ha rebut recentment la Medalla d’Or de Tàrrega.

PREMI COMARCAL · MANUEL DE SANZ: L’activista cultural Manuel de Sanz presideix des del 2002 la Fundació Tekhnikós, juntament amb Maria Teresa Boleda. Aquesta entitat amb seu a Verdú té com a marc la societat del coneixement. La darrera actuació de l’entitat ha estat la instal·lació d’un planetari a l’ermita de Sant Miquel: un equipament que abans havia estat instal·lat al Museu de la Ciència - CosmoCaixa de Barcelona i que la Fundació ha adquirit per tal de posar-lo a l’abast de l’Urgell. L’espai obrirà portes en breu. Membre del Grup de Recerques de les Terres de Ponent i de la revista ‘Xercavins’ de Verdú, Manuel de Sanz també és organitzador dels capvespres poètics “Entre la Pedra i la Paraula” a Sant Joan de Maldanell els anys 2021, 2022 i 2023. Guardonat amb el premi Piador del 2018 a Verdú i el premi Athanàgia 2022 del Grup de Recerques de les Terres de Ponent. La Fundació ha organitzat també nombroses exposicions.

PREMI TARGARINA FORA VILA· AURORA CATÀ SALA: D’arrels targarines, professa molta estima vers Tàrrega. Va estudiar enginyeria industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya així com un MBA i un Programa d'Alta Direcció a l’IESE Business School. Des del 2022 és vicepresidenta de l’America’s Cup Event Barcelona (ACE Barcelona) jugant un paper clau per aconseguir que aquest important esdeveniment esportiu se celebri a la capital catalana l’any vinent. En el terreny professional, acumula una trajectòria d'èxit de més de 30 anys en càrrecs de responsabilitat. Va iniciar-se en el sector financer al Bank of America i Nissan Motor Ibérica. També ha estat directora general de RTVE; i consellera delegada de Planeta 2010, societat que aglutina el negoci audiovisual de Planeta. Aurora Catà fundà l’startup Content Arena i fou sòcia de Seeliger i Conde. El 2020 va assumir la presidència de l'Associació Barcelona Global fins al 2022. Actualment és consellera independent de Repsol, Banc Sabadell i Atrys Health i altres.

PREMI INTERCOMARCAL · COMPANYIA COMEDIANTS: L’any 1981, la companyia de Canet de Mar fou un dels impulsors i ideòlegs de la primera edició de la Fira de Teatre al Carrer, avui coneguda com FiraTàrrega. Amb l’encàrrec de l’alcalde Eugeni Nadal i de qui era el cap del Servei  de Cinematografia i Teatre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Xavier Fàbregas, d’animar la Festa Major de Sant Eloi de Tàrrega, Comediants es van fixar l’objectiu d’aplegar el teatre català de carrer. Amb la complicitat del grup targarí Pots Teatre, van muntar la primera edició del certamen, que rebé el nom de Fira del Teatre Trifulgues Xim-Xim al Carrer.  Durant tres edicions, la formació dirigida per Joan Font va fixar els fonaments d’un model de trobada de les arts escèniques que era alhora festa popular, festival i fira i que avui ha esdevingut el mercat de les arts escèniques més important del sud d’Europa. A banda d’ocupar-se d’organitzar la Fira, foren els encarregats de les cerimònies inaugurals i de cloenda en les tres primeres edicions. Des d’aleshores, la presència d’espectacles de Comediants a FiraTàrrega s’ha anat reiterant. El 1990, en motiu de la 10a edició, van tornar a representar ‘Dimonis’ i l’any 2005, pel 25è aniversari, se’ls tornà a confiar l’espectacle inaugural. El vincle de Comediants amb Tàrrega és tal que l’Ajuntament els va dedicar una plaça l’any 2002, espai que ha esdevingut un dels escenaris habituals del certamen.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tarrega-celebra-dissabte-vinent-la-25a-edicio-dels-premis-culturalia-amb-una-gala-conduida-pel-grup-comediants-23586-4 Thu, 23 Nov 2023 16:26:00 +0100
<![CDATA[El telèfon d'atenció contra la violència masclista ha rebut fins a l'agost a Ponent 336 trucades, més que en tot el 2022]]> Acte a Lleida per commemorar el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

La línia d'atenció contra la violència masclista ha rebut fins a l'agost a Ponent 336 trucades, tres més que durant tot el 2022. En concret, la xifra suposa una mitjana d'1,4 trucades diàries i la majoria de les atencions són per casos en l'àmbit de la parella i vinculades a violència psicològica o física. Les dades s'han donat a conèixer aquest dijous durant l'acte per commemorar el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, que s'ha celebrat a la plaça Víctor Siurana de la capital del Segrià. La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha considerat que l'augment d'atencions registrades al telèfon 900 900 120 indica que "la gent el coneix" i això afavoreix que la "feina de prevenció està funcionant".

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-telefon-datencio-contra-la-violencia-masclista-ha-rebut-fins-a-lagost-a-ponent-336-trucades-mes-que-en-tot-el-2022-23585-4 Thu, 23 Nov 2023 13:15:52 +0100
<![CDATA[El pressupost per al 2024 de la Diputació de Lleida supera els 164,4 MEUR, un 10% més que el d'enguany]]> Els comptes han rebut el vistiplau de la Comissió de Finances i es portaran a aprovació al ple de dilluns vinent

ACN - Els pressupostos de la Diputació de Lleida per al 2024 pujaran fins als 164,4 milions d'euros, un 10% més que els d'enguany. El president de l'ens, Joan Talarn, ha qualificat l'augment "d'aposta decidida per les oportunitats dels municipis de Lleida, Pirineu i Aran inèdita en dècades". Són els primers comptes que presenten el govern format per ERC, PSC UA i Ara Pacte Local i es portaran a aprovació al ple de dilluns vinent, dia 27 de novembre, on confien que rebran un ampli suport de tots els grups. Això, després que aquest dimecres el projecte de comptes hagi rebut el vistiplau de la Comissió de Finances.

En concret, el pressupost per al 2024 serà de 164.454.724 milions d'euros. El projecte s'ha presentat aquest dimecres a la Diputació, on el president Talarn ha mostrat la voluntat del govern de "teixir el màxim possible d'aliances i consensos −institucionals, territorials, socials i polítics− que permetin desenvolupar accions transversals que ajudin els municipis a fer arrelar projectes de vida als seus pobles", confiant que el projecte rebrà un ampli suport al plenari de dilluns.

Pel que respecta als organismes autònoms, l'IEI ha pressupostat 12,2 milions; l'Organisme de Recaptació, 8,8 milions;  el Patronat de Turisme, 5,6 milions; i el Patronat de Promoció Econòmica, un total de 4,8 milions.

Per àrees, Presidència està dotada amb 15,6 milions d'euros, Cooperació Municipal i Comarcal, 28,7 milions; Vies i Obres, 20,4 milions; Medi Ambient i Finques, 2,4 milions; Noves Tecnologies, 7,7 milions; Igualtat i Cooperació Internacional, 2,2 milions; i l'àrea de Salut i Benestar Social, amb un total de 24,9 milions d'euros.

Joan Talarn ha destacat que “més enllà de les grans xifres, la gran novetat és el compromís d'implementar mecanismes que dotin l'execució pressupostària i administrativa d'una major agilitat i efectivitat que permeti els municipis disposar dels fons de la Diputació de manera més immediata que fins ara", i ha anunciat l'acord per a "l’increment al 100% de les bestretes als consistoris, que ara mateix estan sobre el 80% i escurçar terminis per resoldre les peticions de canvis d'actuacions en els plans d'inversió per part dels ajuntaments".

Per la seva banda, el vicepresident primer, Agustí Jiménez (PSC), ha posat èmfasi en l'àrea de Noves Tecnologies, "que compta amb la major partida pressupostària de la seva història: 7,7 milions d'euros (un 33 % més respecte a l'any anterior) destinats a la instal·lació de fibra òptica als municipis, l'aposta per la tecnologia 5G, desplegar l'administració electrònica, implementar protocols de ciberseguretat o transformar digitalment els processos en ''l'administració local", ha explicat. I ha afegit que "tot això ens permetrà guanyar productivitat i millorar la qualitat de vida de la ciutadania".

La vicepresidenta segona, Sandra Castro (PSC), ha posat en valor que "realitzem un esforç en la política de Recursos Humans, amb la previsió de reforçar els llocs de comandament de les àrees, amb la creació d'11 places de tècnic d'administració general A1, i cobrir fins a 14 places als diferents organismes autònoms, a més de culminar el procés d'estabilització de les persones interines".

En l'àmbit de la cultura, ha anunciat que es crea una línia de suport de 100.000 euros a l'edició de llibres i s'incrementa fins a 550.000 euros les subvencions a museus locals; mentre que en les polítiques efectives en favor de la igualtat i la cooperació internacional, els ajuts als ajuntaments i consells comarcals, s'arriba als 1,4 milions d'euros.

Juan Antonio Serrano (UA), vicepresident tercer i del Patronat de Turisme Ara Lleida, ha destacat que ajuntaments, consells comarcals i associacions i entitats disposaran de més d'1,2 milions per a la promoció turística.

La vicepresidenta quarta, Rosa Pujol (Ara Pacte Local), ha explicat que el pressupost preveu 1,7 milions d'euros en ajuts relacionats amb activitats sociosanitàries, als quals cal afegir 800.000 euros més en convenis específics amb entitats. Amb tot, ha posat l'accent en la importància de ser eficients perquè aquestes entitats puguin disposar dels diners en un termini el més curt possible per desenvolupar la seva activitat.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-pressupost-per-al-2024-de-la-diputacio-de-lleida-supera-els-164-4-meur-un-10-mes-que-el-denguany-23584-4 Thu, 23 Nov 2023 08:52:47 +0100
<![CDATA[El Centre La Solana de Tàrrega celebra 25 anys de foment de l’ocupació superant els 5.000 usuaris atesos]]> Clou els actes per commemorar el seu 25è aniversari amb una taula rodona que aplega empreses, professionals i persones emprenedores vinculades a aquest servei municipal

La Solana, Centre de Recursos per a l’Ocupació de l’Ajuntament de Tàrrega, ha atès més de 5.000 persones durant els seus 25 anys de trajectòria. Durant aquest període, també ha col·laborat amb més de 450 empreses del territori i ha comptat amb el suport de més d’un centenar de professionals en favor del desenvolupament econòmic i l’ocupació a Tàrrega i la seva àrea d’influència. Són algunes de les xifres que s’han fet públiques aquest dijous durant la taula rodona titulada "Èxit i Fracàs: dues cares de la mateixa moneda”, amb la qual aquest servei municipal ha posat punt final a la commemoració del seu 25è aniversari.

Tant l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, com la regidora de Promoció Econòmica, Treball, Governació, Seguretat i Turisme, Núria Robert, han posat en valor que “La Solana ha ofert una segona oportunitat a moltes persones”. “Per a l’Ajuntament disposar d’un equipament com La Solana és bàsic, ja que fomenta la formació ocupacional tant de persones que necessiten inserir-se en el món laboral com de tota aquella gent que busca fer un canvi professional”, ha afirmat la primera edil.

La regidora de Treball també ha destacat “tota la feina feta a la ciutat per alumnes de La Solana”. De la mateixa manera, ha incidit en el fet que “el centre s’ha anat adaptant a les necessitats de cada moment gràcies al contacte continu amb les empreses de la zona, ja que l’objectiu és impartir cursos que ofereixin una sortida laboral real”. Per la seva banda, el director de La Solana, Manel Garriga, ha apuntat que “mirem cap al futur mantenint el nostre compromís amb l'excel·lència formativa i la contribució al creixement econòmic i l’ocupabilitat de la nostra ciutat”.

La taula rodona celebrada aquest dijous ha esdevingut una plataforma per conèixer i reflexionar sobre les diferents experiències d'èxit i fracàs en diferents àmbits així com de les conseqüències de la presa de decisions a partir de les experiències personals i professionals que determinen el camí. Hi han participat Montse Robinat, directora general de Culinarium (Casa Delfí); Jaume Espinagosa, director dels Museus de Tàrrega; Simo Sahel, emprenedor i ex-alumne de la Solana que ha aconseguit convertir-se en un empresari exitós; Anna Soldevila, Doctora en Psicopedagogia i professora de la Universitat de Lleida; i la directora de Ràdio Tàrrega, Gemma Peris, com a moderadora.

La jornada pretenia ser un espai de reflexió i debat tant per a persones en recerca de feina com per a persones treballadores a la recerca d’una millora professional així com per a persones joves que han decidit el seu futur acadèmic o per responsables d’organitzacions que constantment han de prendre decisions en un context VICA (Volàtil, Incertesa, Complexitat i Ambigüitat). A més a més, i en el marc dels 25 anys de La Solana, l’acte ha servir per al retrobament de persones vinculades amb l’esmentat centre de titularitat municipal.

Exposició fotogràfica

Finalment, en el marc de la 24a Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals de Tàrrega que se celebrarà el mes vinent, s’inaugurarà ‘Retalls’, una exposició fotogràfica retrospectiva dels 25 anys de servei del centre i la petjada que ha deixat a Tàrrega i als pobles del municipi en l’àmbit de l’arquitectura, l’urbanisme, el mobiliari urbà, l’art i l’artesania.

Vídeo promocional

D’altra banda, La Solana ha divulgat recentment un vídeo promocional per donar a conèixer la seva activitat. Amb la participació del personal, empreses i ex-alumnes, la gravació exposa els diferents serveis del centre. S’hi inclou la reflexió d’una jove sobre les oportunitats per aprendre un ofici o l’agraïment d’una persona major de 50 anys que ha aconseguit inserir-se laboralment gràcies a l’acompanyament de La Solana. Fa uns mesos, també va presentar un nou logotip i la seva pròpia sintonia musical per acompanyar els actes i publicitats que realitza.

La Solana es finança gràcies a l’Ajuntament de Tàrrega (mitjançant la Regidoria de Promoció Econòmica i Treball) i el Servei d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya (SOC). Alhora, també hi ha programes i  projectes finançats pel Ministeri de Treball i Economia Social a través del SEPE i el Fons Social Europeu.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-centre-la-solana-de-tarrega-celebra-25-anys-de-foment-de-locupacio-superant-els-5-000-usuaris-atesos-23583-4 Wed, 22 Nov 2023 19:54:59 +0100
<![CDATA[Torna el Gran Recapte d’Aliments a Tàrrega els dies 24 i 25 de novembre]]> Serà la 15a edició de la iniciativa solidària, que recollirà aliments i aportacions econòmiques
 
Tàrrega se suma un any més a la campanya solidària del Gran Recapte d'Aliments, la qual cerca la col·laboració ciutadana per nodrir el Banc d’Aliments i cobrir així les necessitats bàsiques de les persones més vulnerables. Amb 14 edicions celebrades, des de l’any 2009, el Gran Recapte s’ha consolidat com una de les grans fites solidàries de Catalunya. Els gairebé 5 milions d’aliments que s’aconsegueixen, permeten proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de tres mesos. Productes d’higiene personal i per a la neteja de la llar, oli, conserves de peix, farina, sucre, brou o galetes són els productes més demandats pel Magatzem d’Aliments Solidaris (MAS) de Tàrrega, si bé s’acceptaran altres oferiments.

Enguany se celebrarà la 15a edició del Gran Recapte en un format mixt: es manté la recollida monetària que es va iniciar amb la pandèmia així com la recollida física d’aliments i la participació activa del voluntariat. Els dies 24 i 25 de novembre tindrà lloc la recollida física d’aliments a diferents supermercats i mercats de tot Catalunya (s’afegirà el diumenge 26 en aquells establiments que estiguin oberts). Els punts de recollida a Tàrrega són els supermercats Caprabo (2 establiments), PlusFresc, Esclat, Condis i BonÀrea. També es podran fer donacions monetàries a les caixes dels establiments adherits (als quals cal afegir-hi Lidl i Mercadona) i al web www.granrecapte.com fins al 15 de desembre.

El voluntariat, un altre dels puntals de la convocatòria

L’objectiu de la campanya és informar i sensibilitzar a la ciutadania de Catalunya sobre la realitat de la pobresa alimentària al nostre entorn, per afavorir la donació d’aliments i, alhora, promoure una col·laboració continuada amb els Bancs dels Aliments al llarg de l’any. Junt amb les aportacions ciutadanes, el voluntariat és fonamental per tirar endavant aquesta iniciativa. Si alguna persona s’hi vol afegir, encara hi és a temps: per telèfon (Cartaes: 973 314 079), missatges de Whatsapp (Ajuntament: 608 609 508) o correu electrònic (alimentssolidaris@tarrega.cat). Es preveu també la participació de centres escolars i d’atenció social i de lleure que s’han interessat per a ajudar com a voluntaris als punts de recollida o en la classificació de productes de la setmana posterior.

El Gran Recapte 2022 va recollir a Catalunya donacions por valor de 6.288.727 euros, que es van traduir en la compra i distribució de 29,5 milions de quilos d'aliments, per ajudar a més de 240.000 persones de tot el territori.

Canvi de model en el programa d'entrega d'aliments de la Unió Europea (UE)

El 2024 es preveu un escenari molt difícil per al Banc dels Aliments, així com per a la resta d'entitats del Tercer Sector, a causa del canvi de model previst de forma imminent en el programa d'entrega d'aliments de la Unió Europea mitjançant els Fons d'Ajuda Europea per a les Persones més Desfavorides (FEAD). Aquest nou criteri pot provocar que 200.000 persones a Catalunya deixin de rebre suport en l'alimentació, xifra que suposa aproximadament el 90% dels actuals beneficiaris. 

Tots aquests paràmetres fan que, més que mai, el Gran Recapte arribi en un moment clau i esdevingui el punt de trobada de la societat catalana, amb l'objectiu d'assolir uns resultats excel·lents, tant per la xifra de voluntariat que hi col·labori com pels aliments i les donacions que es recullin.
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/societat/p/gran-recapte-aliments-tarrega-24-i-25-novembre-23582-16 Wed, 22 Nov 2023 12:59:00 +0100
<![CDATA[L’ANC de Tàrrega col·labora un any més amb la Marató de TV3]]> L’ANC Tàrrega per la Independència col·laborarà un any més amb la Marató de TV3. Per fer-ho, sortejaran una cistella nadalenca que ja està exposada al seu local (al carrer sant Joan, numero 30). Tothom que vulgui col·laborar, podrà escollir un número de la Llumeneta posant el seu nom i telèfon, prèvia aportació de 10 euros. La recaptació anira integrament destinada a la Marató. El número guanyador serà aquell que coincideixi amb les dues últimes xifres del primer premi de la Grossa de Cap d'Any. D’altra banda, l’ANC també muntarà la seva tradicional parada el 17 de desembre, fent costat a totes les activitats que es faran a Tàrrega. La Marató de TV3, enguany va destinada a la salut sexual i reproductiva, un àmbit compleix i invisibilitzat sobre el qual encara pesen tabús i estigmes.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/lanc-de-tarrega-col-labora-un-any-mes-amb-la-marato-de-tv3-23581-4 Tue, 21 Nov 2023 20:14:38 +0100
<![CDATA[Controlat un incendi que ha cremat una granja de truges a Sant Martí de Maldà]]> Set dotacions dels Bombers s'han desplaçat fins el punt
 
Els Bombers de la Generalitat han controlat l'incendi que s'ha decretat en una granja de truges del nucli de població de Sant Martí de Maldà. Segons han informat fonts del cos, l'avís s'ha rebut a les 11.29 hores i set dotacions s'han desplaçat fins el punt. Quan els Bombers hi han arribat, el foc estava desenvolupat. Les flames han cremat totalment la primera nau afectada i on podria haver-hi diverses truges. Els Bombers han donat per controlat l'incendi a les 13.52 i han evitat que s'estengués a una nau adjacent. Com a mesura preventiva s'havien tret tots els animals que hi havia a l'interior d'aquest segon espai. Un veterinari està examinant les truges evacuades.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/controlat-un-incendi-que-ha-cremat-una-granja-de-truges-a-sant-marti-de-malda-23580-4 Tue, 21 Nov 2023 17:32:12 +0100
<![CDATA[L’Ajuntament de Tàrrega incorpora diverses millores en les parades del bus urbà]]> Renovació de la pintura i vinilació dels tòtems senyalitzadors · Aviat s’instal·laran també noves marquesines a les parades més concorregudes
 
L’Ajuntament de Tàrrega, mitjançant l’àrea de Promoció Econòmica, ha impulsat diverses millores en les parades del bus urbà de la ciutat. Recentment s’ha renovat la pintura de tots els tòtems informatius de les parades, senyalitzats ara de color blau, i s’han instal·lat nous vinils a cadascun d’ells.

La nova vinilació inclou els horaris de totes les parades del bus urbà, fet que facilitarà als usuaris de disposar de més informació sobre aquest servei. També s’ha procedit a repintar els bancs d’espera de cada parada. En total, el bus urbà de Tàrrega disposa de 30 parades i compta amb uns 20.000 usuaris anuals.

D’altra banda, el mes vinent s’instal·laran tres marquesines noves en tres de les parades més concorregudes de la ciutat. Aquesta acció oferirà una millora del servei ja que permetrà les persones usuàries de resguardar-se i fer més confortable l’estona d’espera.

Totes aquestes millores suposen una inversió de 18.000 euros i són una aposta per seguir millorant el servei de bus urbà a Tàrrega, que es considera bàsic per a les persones que no disposen de vehicle privat i també per a totes aquelles que prefereixen fer ús del transport públic. 

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/lajuntament-de-tarrega-incorpora-diverses-millores-en-les-parades-del-bus-urba-23579-4 Tue, 21 Nov 2023 17:29:00 +0100
<![CDATA[Crònica del cap de setmana de la secció de Natació del CN Tàrrega]]> Aquest dissabte, es va disputar la 2ª jornada de Lliga pels Prebenjamins i Benjamins a Cervera i les Alevines la van disputar a Lleida.

Els Prebenjamins s’estrenaven amb les proves de 25m i 50m lliures, 50 m braça i els relleus de 4x25m braça. Per la seva banda, els Benjamins ho feien amb els 100m esquena, 50m i 100m papallona i els relleus de 4x50m lliures. També els nedadors més petits de la nostra escola van participar amb l’exhibició amb les proves de cavallet braça i peus de crol amb xurro.

Les Alevines, a la tarda, van disputar la seva jornada de lliga, a Lleida, on nedaven les proves de 50m braça, 50m esquena, 100m lliures i els relleus de 4x200m lliures, amb molts bons resultats.

Finalment, la nedadora Infantil del club, Noa Priego, va participar al campionat de Catalunya de Fons celebrat a Olot, nedant la prova de 2000m lliures quedant 16a infantil i 8a del 2010.

Molt bones competicions de tots, on hem après moltes coses i hem gaudit amb els companys. Seguim creixent equip. 3,2,1 Tàrrega amunt!

Club Natació Tàrrega - Secció de Natació]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/esports/p/cronica-cap-de-setmana-seccio-natacio-cn-tarrega-23578-3 Tue, 21 Nov 2023 13:48:59 +0100
<![CDATA[El CEACA Tàrrega presenta els seus equips per la temporada 2023/24]]> 6 categories d'handbol i una àmplia secció d'atletisme formaran el club enguany

Aquest diumenge al migdia, va tenir lloc la presentació dels equips d’handbol i la selecció d’atletisme del CEACA Tàrrega al Pavelló Municipal. En total, l’entitat compta enguany amb 6 equips de la secció d’handbol i gairebé una trentena de corredors de la secció d’atletisme, a més dels integrants de la junta i els entrenadors del club.

El conjunt targarí ha volgut reconèixer en xarxes socials l’esforç i el treball del cos tècnic, coordinadora, entrenadores, entrenadors, delegades i delegats per la seva implicació i dedicació al CEACA. També ha volgut donar les gràcies a totes les jugadores, atletes i a les seves famílies pel seu compromís durant tota la temporada.

El club ha agraït el suport a l’Ajuntament de Tàrrega, el Consell Esportiu de l’Urgell, a la Diputació de Lleida i als seus espònsors: Autoescola Francesc, Electro-Tarr, Auto Elèctric Urgell, Tallers Fabregat, Sergi Torres Mecanitzats, Fusteria Vidal i Borges Mas Colom.

També es van disputar diversos partits durant el cap de setmana. Cròniques de la mà del CEACA Tàrrega:


INFANTIL NEGRE: CEACA Tàrrega 7 – 21 Club Handbol Castellbisbal
El millor partit del que portem de temporada del nostre infantil negre. Increïble partit de les nostres noies a casa, amb una defensa molt contundent, poques pèrdues de passades, i una mica més de seguretat a l’hora d’entrar a porteria contrària. És molt bonic veure com a poc a poc fan més equip, s’entenen més entre totes i perden la por a llençar a porteria que és el que més ens costa. Encara falta molta temporada i molta feina per endavant, però si seguim així no hi ha cap queixa. Moltes gràcies a la Jana Teixidó, l´Aina Arrufat i l’Aina Camats per venir-nos a ajudar, i al nostre nou delegat Jaume Hernandez.

CEACA Tàrrega: Gina, Carla, Júlia, Nahuel, Jana Casanovas, Amira, Salwa, Arlet, Niama, Sofia, Jana Teixidó, Aina Arrufat i Aina Camats.
Entrenadora/Delegats: Carla Simó/Manel Capdevila/Jaume Hernandez.


JUVENIL: ACLE Guissona 23 - 10 CEACA Tàrrega
Sens dubte el millor partit de la temporada. Avui hem vist un canvi en les jugadores del CEACA. Molt bon treball defensiu (deixant a un molt bon equip en sols 23 gols) i bones combinacions en atac (ens queda l’assignatura del gol). A la primera meitat, és on hem vist la millora de l'equip. A la segona meitat, hem pagat una mica el desgast físic. Hem d’estar satisfets i orgullosos amb els progressos que aquestes joves jugadores fan setmana rere setmana i seguir aprenent de les errades per així poder millorar. Continuem treballant.

CEACA Tàrrega: Ainara Campos, Júlia Agustí, Ainara Bosch, Xènia Bosch, Lucia Servan, Alima Keita, Ines Gheribi, Blanca Pardo, Doae Elmaayati i Nora Santacana.
Entrenador / Delegats: Ricard Sabaté / Juan A. Campos i Rosa Exposito. 


SÈNIOR: CEACA Tàrrega 24 – 30 Handbol Cerdanyola
Difícil partit el què han jugat les targarines enfront un equip que l’any passat militava a Primera Catalana. El CEACA no va trobar-se còmode en cap moment del partit i sempre vam anar a remolc al marcador. Al descans 11-12. A la represa, ens va faltar idees en atac i més contundència a la zona defensiva. La setmana vinent anem a la pista del Ripollet, esperem tornar amb un bon resultat.

CEACA Tàrrega: Janet Tella, Clara Pinyol, Sandra Muxi (3), Berta Segura, Judit Cervera (1), Marta Roca (7), Carla Simó, Laura Solé, Ainara Campos (1), Aina Rovira (8), Laura Vilamajó (2), Laia Ferran (2) i Doae El Maayati.
 Entrenador/Delegat: Pepe Roca/Carlos Ortiz.]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/esports/p/ceaca-tarrega-presenta-equps-temporada-2023-24-23577-3 Tue, 21 Nov 2023 13:18:35 +0100
<![CDATA[La Soll organitza un debat sobre el passat i futur de l'urbanisme a Tàrrega amb regidors de l'àrea]]> L’espai autogestionat La Soll de Tàrrega organitzarà el pròxim dissabte 2 de desembre a les 12 h al Mercat Municipal un nou debat sobre el model de ciutat amb l'objectiu de reflexionar, dialogar i debatre sobre diferents aspectes de la vida pública de Tàrrega amb diferents personalitats implicades. En aquesta ocasió, el debat durà per títol 'L'urbanisme a Tàrrega. D'on venim i on anem?'. La taula rodona pretén analitzar l'evolució que ha tingut l'urbanisme targarí en les darreres dècades i quina estratègia han seguit les diferents regidories. També es repassaran els reptes que té la ciutat en aquesta matèria i quins haurien de ser els objectius per la Tàrrega del futur a nivell de volum de població, creixement urbanístic i models sostenibles. El primer i únic Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Tàrrega es va aprovar l'any 2005 i es debatrà sobre la seva vigència i necessitat d'actualització. La taula estarà formada per 5 regidors que han estat a l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tàrrega. Roser Sala (1991 al 1999 per CiU), Jaume Aliguè (1999 al 2003 per CiU), Jaume Ramon Solé (2003 al 2011 per AIPN-PSC), Martí Pijuan (2015-2019 per CiU) i l'actual regidor José Luis Marín (2022-Actualitat per ERC). Com en les anteriors taules rodones, també s’obrirà el debat a la intervenció del públic per poder fer preguntes i sumar opinions. Aquest serà el sisè debat que organitza La Soll sobre el model de ciutat després dels realitzats anteriorment i que han tractat sobre el model cultural, el futur del comerç local, la situació de les entitats des de la pandèmia a Tàrrega, la participació ciutadana i el reciclatge porta a porta.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-soll-organitza-un-debat-sobre-el-passat-i-futur-de-lurbanisme-a-tarrega-amb-regidors-de-larea-23576-4 Tue, 21 Nov 2023 12:37:00 +0100
<![CDATA[Classificacions del cap de setmana de la secció d’atletisme del CEACA Tàrrega]]> Aquest diumenge, 19 de novembre, el nostre club ha participat en la quarta prova puntuable pel circuit lleidatà de cros, que s'ha celebrat a Vilanova de Bellpuig. En aquesta, hi ha hagut un total de 16 atletes del nostre club.

Primerament, en la categoria Juvenil Femení, ha corregut la Barbara Casanovas, pujant al podi en 3a posició.

En la categoria Aleví, en el grup Femení, ha corregut l’Alícia Simón i ha obtingut la 13a posició.

Tot seguit, en la categoria Benjamí Masculí, tenim el Max Usero, obtenint la 39a posició; el Martí Santaengracia en 24a posició; el Joan Vall-llaura en 12a posició; i l’Adria Balcells, obtenint la 7a posició. Pel que fa a la categoria Benjamí Femení, tenim la Judith Vall-llaura, 35a; la Lluïsa Reina, 24a; la Naia Areny, 22a; l’Íngrid Vilanova, 17a; i la Núria Pané, aconseguint la medalla amb la 5a posició. 

Finalment, els nostres corredors més petits, de la categoria Prebenjamí, en el grup Masculí, ha corregut el Sergi Vilanova, obtenint la 19a posició, i el Sergi Vall-llaura la 15a. Per concloure la categoria de Prebenjamí, en el grup Femení, ha corregut la Marta Panè, obtenint la 30a posició; la Tània Areny en la 23a; i la Judit Balcells, aconseguint el 19è lloc.

Tot l’equip esperem que, en les properes proves, puguem millorar les marques i aconseguir els objectius que tenim marcats en els pròxims crossos.

Joan Pons, entrenador de la secció d'Atletisme del CEACA Tàrrega.]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/esports/p/classificacions-cap-de-setmana-seccio-atletisme-ceaca-tarrega-23575-3 Tue, 21 Nov 2023 11:42:45 +0100