Noticies https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/rss/1-noticies Sun, 10 Nov 2024 03:24:31 +0100 <![CDATA[Crònica dels partits d'handbol del cap de setmana del CEACA Tàrrega]]> Aquest passat cap de setmana només ha jugat l'equip del sènior. Abans de començar el partit es va guardar un minut de silenci en record i homenatge a les víctimes del pas de la DANA pel País Valencià.

Sènior Femení: CEACA TÀRREGA  22  -  18 H. LLAVANERES     (10-8)

Bon partit el que vam presenciar al Municipal de Tàrrega amb un rival directe a la classificació. Primera meitat amb moltes pèrdues de pilota i molts llançaments fallats per part dels dos equips  el que ha fet que el marcador al final dels 30 minuts del primer temps fos sols un 10-8.
Segona meitat molt més encertada en atac el que fa acabar l'encontre amb 4 gols de diferència, no sense patir. Estem millorant partit a partit,  però encara queda molta feina per fer. Cal continuar treballant.

CEACA TÀRREGA: DOAE ELMAAYATI , LAURA SOLE, LUCIA SERVAN, MARINA CAMPOS , ANTONINA GRUSHETSKA , CARLA SIMO , ALBA GOMA , CAMELIA GRIGOR , MARTA ROCA , BERTA SEGURA, CELIA SUBIAS , NORA SANTACANA, JANET TELLA, AINARA CAMPOS.

Entrenador: Ricard Sabaté
Delegats:  Carlos Ortiz, Pepe Roca]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/cronica-dels-partits-dhandbol-del-cap-de-setmana-del-ceaca-tarrega-25092-4 Sat, 09 Nov 2024 08:47:00 +0100
<![CDATA[Crònica dels partits de Laumont Hoquei Tàrrega del cap de setmana]]> BENJAMÍ B: LAUMONT HOQUEI TÀRREGA VS. HOQUEI CLUB ALPICAT -RESULTAT: 5 - 7
Aquest dissabte hem jugat contra Alpicat, el líder del grup. Un partit molt emocionant a un nivell molt alt. Els nostres han jugat des del principi fins al final com un equip unit i han demostrat una gran valentia. Hem perdut per molt poca diferència.

BENJAMI A:  LAUMONT HOQUEI TÀRREGA VS. PONS LLEIDA B - RESULTAT: 6 - 1
Partit al principi el rival molt lluitador, però el nostre equip ha lluitat i ha fet un joc molt continuatiu, han arribat els gols i una altra victòria per continuar a dalt de la classificació.

ALEVÍ: CH JUNEDA VS. LAUMONT HOQUEI TÀRREGA - RESULTAT: 11 - 1
Partit contra el líder invicte on l’equip visitant va aguantar els primers minuts, després els locals es van
mostrar molt superiors en el joc.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/cronica-dels-partits-de-laumont-hoquei-tarrega-del-cap-de-setmana-25091-4 Sat, 09 Nov 2024 08:40:30 +0100
<![CDATA[Una desena d'entitats i partits polítics de Tàrrega es concentren en suport als afectats per la DANA, al País Valencià]]> Una desena d’entitats i diferents partits polítics s’han concentrat aquest dijous a la tarda davant de la plaça Major per mostrar la seva solidaritat amb el País Valencià. L’acte també ha servit per denunciar el que consideren una negligència de prevenció i gestió del temporal. 

Durant l’acte, s’ha col·locat una urna al centre per tothom qui vulgui fer donatius pels afectats per la DANA. Aquests fons se sumaran als que ja s’han recollit aquests dies a la Soll i a l’Espai MerCAT. 

  ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/una-desena-dentitats-i-partits-politics-de-tarrega-es-concentren-en-suport-als-afectats-per-la-dana-al-pais-valencia-25088-4 Fri, 08 Nov 2024 09:18:29 +0100
<![CDATA[El targarí Pere Nadal regala una escultura de ceràmica a l'Associació Alzheimer de Tàrrega]]> Fotografia: Laia Pedrós

Pere Nadal
, un targarí apassionat per la ceràmica, ha fet una donació a l’Associació Alzheimer de Tàrrega per expressar el seu reconeixement a la tasca de l’entitat en el suport a les persones que pateixen aquesta malaltia neurodegenerativa. Es tracta d’una obra escultòrica en ceràmica, inspirada en les pròpies vivències familiars de l’autor vinculades amb la malaltia. La peça, representa el cicle complet de la vida humana. Des d’un infant amb tota la seva capacitat mental, fins a la pèrdua progressiva de facultats. Un moment on l'Associació Alzheimer exerceix un paper fonamental en el dia a dia dels afectats. Després de la seva jubilació, Nadal va començar a desenvolupar-se en el món de la ceràmica. Teresa Robert, presidenta de l'Associació Alzheimer de Tàrrega, ha destacat que l'escultura recull perfectament l'esperit del servei que ofereixen. L’obra s’exposarà en un lloc destacat del nou centre de dia que l’entitat està construint a la ciutat. 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-targari-pere-nadal-dona-una-escultura-de-ceramica-a-lassociacio-alzheimer-de-tarrega-25086-4 Fri, 08 Nov 2024 09:13:05 +0100
<![CDATA[La FAVT denuncia el que consideren una falta d'informació i gestió del nou sistema de recollida Porta a Porta a Tàrrega]]> La Federació d’Associacions de Veïns de Tàrrega denuncia el que consideren una falta d’informació sobre del nou model de recollida per part del Consell Comarcal de l'Urgell i l'Ajuntament de Tàrrega. Segons el president de la federació Joan Pujal els veïns no estan d’acord amb la implementació del porta a porta i considera que no se’ls ha demanat opinió, que no s’ha informat degudament i que no s’han convocat suficients reunions als diferents blocs de pisos. Segons Pujal "només s'han fet 5 reunions a excepció de l'Ajuntament, la gent no està d'acord però ni tant sols se'ls ha demanat opinió". 

Recordem que la recollida Porta a Porta a Tàrrega s'ha començat a implantar aquesta setmana. Dimarts ja es va començar a recollir la fracció orgànica. 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-favt-denuncia-el-que-consideren-una-falta-dinformacio-i-gestio-del-nou-sistema-de-recollida-porta-a-porta-a-tarrega-25084-4 Thu, 07 Nov 2024 22:11:09 +0100
<![CDATA[Un home accepta 2 anys de presó per fer tocaments a la seva filla a l'Urgell el 2018]]> L'Audiència de Lleida ha dictat sentència de viva veu després de la conformitat entre fiscalia i defensa

ACN - L'Audiència de Lleida ha condemnat aquest dijous un home a 2 anys de presó per fer tocaments a la seva filla menor d'edat durant un cap de setmana del mes de juliol de 2018. La sala li ha imposat aquesta pena després que la fiscalia, que inicialment demanava 6 anys, hagi arribat a una conformitat amb la defensa. En aquest sentit, l'home ha reconegut els fets davant del tribunal i, per ara, ha pagat 1.000 dels 5.000 euros d'indemnització que li reclamaven. Al processat també se l'inhabilita per exercir el dret de pàtria potestat, se li imposa llibertat vigilada i la prohibició d'acostar-se a menys de 500 metres de la víctima durant 5 anys. En el mateix període, no podrà exercir activitats o oficis que impliquin contacte habitual amb menors.

Segons el Ministeri Públic, els fets van tenir lloc durant del mes de juliol de 2018, quan la menor passava un cap de setmana al domicili del seu pare a Agramunt. Segons l'escrit acusatori, l'home va fer tocaments en una ocasió a la seva filla.

El condemnat no té antecedents i la seva defensa ha demanat la suspensió de la pena per un període de tres anys. El tribunal ha dictat de viva veu la fermesa de la sentència.

Dues conformitats

Es dona la circumstància que l'Audiència de Lleida ha celebrat aquest mateix dijous dues vistes per abusos sexuals. En tots dos casos, els acusats han reconegut els fets i les parts han arribat a un acord de conformitat. Els dos homes han estat condemnats a 2 anys de presó.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/un-home-accepta-2-anys-de-preso-per-fer-tocaments-a-la-seva-filla-a-lurgell-el-2018-25083-4 Thu, 07 Nov 2024 16:27:17 +0100
<![CDATA[L’Ajuntament de Tàrrega obre la votació final dels pressupostos participatius el dilluns 11 de novembre]]> Les persones empadronades al municipi majors de 16 anys podran escollir fins a l’1 de desembre d’entre una desena de projectes

L’Ajuntament de Tàrrega iniciarà el proper dilluns 11 de novembre la fase final dels pressupostos participatius 2024. Es tracta de la votació en què la ciutadania podrà escollir d’entre la desena de projectes finalistes, seleccionats el passat mes de juliol. Com ja es va informar, la proposta guanyadora s’executarà mitjançant una partida de 100.000 euros del capítol d’inversions durant l’any 2025.

Serà una votació telemàtica i presencial en què podran participar totes les persones empadronades al municipi de Tàrrega majors de 16 anys. El període de votació finalitzarà el diumenge 1 de desembre. Cada votant podrà seleccionar un màxim de fins a tres propostes.

La votació telemàtica es durà a terme mitjançant el web participa.tarrega.cat, on també es podrà consultar informació detallada de les propostes finalistes. Pel que fa al format presencial, es podran dipositar les butlletes a les urnes situades en sis equipaments públics: Casa Consistorial, Biblioteca Germanes Güell, Centre d’Entitats, Casal Cívic, Piscina Coberta i Oficina d’Acció Social (carrer de Sant Pelegrí, 74).

En aquests punts es disposarà de butlletes físiques per exercir el vot. També es lliuraran butlletes en domicilis i se’n podran trobar en edificis municipals i altres llocs estratègics.

Les persones assistents al taller participatiu del passat juliol van seleccionar la desena de projectes finalistes d’entre les 42 propostes validades pels serveis tècnics municipals segons el compliment dels requisits. Cal destacar que en total s’havien rebut més de 200 propostes, de les quals 42 van passar el triatge. La desena de projectes que arriben a la votació final són:

Pumptrack a la zona esportiva: construcció d’un circuït asfaltat amb diferents traçades, corbes, desnivells i salts per a la utilització de tot tipus de vehicles de rodes no motoritzats (bicicletes, patinets, patins en línia).

Rugbi al camp de futbol: habilitació i adequació del camp de futbol perquè també s’hi pugui practicar el rugbi. També s’adquiririen porteries, protectors de seguretat i pals de la zona de marca.

Millora de l’accessibilitat de vianants: eliminació de barreres arquitectòniques a les voreres de més concurrència i en punts estratègics del municipi per tal de millorar l’accessibilitat dels vianants.

Millora de les pistes de bàsquet i futbol de Can Colapi: substitució de les porteries i les cistelles, il·luminació de l’espai i pintura de les marques i línies al terreny de joc

Millora del parc de cal·listènia: instal·lació de noves barres al parc de cal·listènia del carrer de Joan Brossa. També s’afegirien punts de llum per a il·luminar l’espai i una font.

Aula d’estudi a l’Escola Municipal de Música: construcció d’una aula d’estudi a l’Escola Municipal de Música per tal que l’alumnat puguin gaudir d’un espai confortable i adient per a treballar i fer deures.

Il·luminació de passos de vianants: col·locació de punts de llum per a reforçar la seguretat als passos de vianants més estratègics en horari nocturn i/o en hores de poca llum o visibilitat.

Incrementar l’arbrat de Tàrrega: augmentar la quantitat de vegetació autòctona mitjançant la plantació de nous arbres en zones estratègiques (amb reg automàtic si s’escau). S’incrementen així les zones d’ombra.

Cobrir la pista esportiva d’Altet: amb aquesta inversió es proporcionaria ombra a l’estiu i aixopluc els dies de puja en un dels punts de trobada habituals d’aquesta població.

Establir i senyalitzar punts concrets on dipositar ajuda alimentària als gats ferals: instal·lació de casetes, menjadores i abeuradores per reduir l’impacte visual als carrers, fent més eficient l’alimentació i la higiene.

Miquel Nadal, regidor de Participació Ciutadana, ha manifestat que “el procés de pressupostos participatius atorga poder de decisió a la ciutadania més enllà dels càrrecs electes i tècnics municipals. Això fa que la democràcia sigui cada cop més propera”.

Aquesta és la tercera edició dels pressupostos participatius de Tàrrega. S’ha de recordar que els projectes susceptibles de ser presentats i votats han de ser de competència municipal; que no contradiguin els plans aprovats; que siguin tècnicament realitzables i econòmicament viables; i que respectin el marc jurídic i legal. A més, han de ser projectes d’inversions complets, amb principi i fi (i no executats per fases).

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/lajuntament-de-tarrega-obre-la-votacio-final-dels-pressupostos-participatius-el-dilluns-11-de-novembre-25082-4 Thu, 07 Nov 2024 16:23:27 +0100
<![CDATA[Els projectes de Pau Masaló i Albert Chamorro, seleccionats al programa Hivernem 2025 de FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull]]> La proposta de Pau Masaló, Una sombra, la propera guerra, vol investigar les implicacions ètiques, estètiques i polítiques de les recreacions bèl·liques i l'impacte que tenen en l'espai públic i en la configuració de l'imaginari de guerra · Albert Chamorro amb Les encaputxades es qüestiona qui té dret a amagar el seu rostre i fixa la mirada en les relacions amb desconeguts, la desconfiança, el poder i la subversió
 
Els projectes de Pau Masaló i Albert Chamorro han estat seleccionats en la cinquena convocatòria del programa Hivernem impulsat per FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull. L'objectiu d'aquest programa, nascut el 2020, és contribuir al desenvolupament de processos d'escriptura en les millors condicions, a través de la recerca, l'intercanvi de coneixement i la mentoria amb experts que garanteixin l'excel·lència, la investigació i la creació  de propostes vinculades a les arts escèniques i a l'espai públic.

Nou candidatures s'han presentat a la crida d'enguany amb diferents projectes centrats en temàtiques com la memòria històrica, les ruralitats o l'amor i les noves tecnologies.  La comissió ha estat formada per Margarida Troguet com a experta de l'àmbit de les arts escèniques; Teresa Carranza, com a representant de l'Institut Ramon Llull; Maria Capell, tècnica de programació de FiraTàrrega, com a secretària; i Anna Giribet, directora artística de FiraTàrrega, com a presidenta de la comissió. El jurat ha volgut destacar el nivell de les candidatures proposades i ha remarcat que les seleccionades són diferents però complementàries, ja que toquen temes polítics i d'actualitat.

El projecte de Pau Masaló, director artístic de la plataforma de creació d'arts escèniques Contenidos Superfluos, porta per títol Una ombra, la propera guerra i vol investigar les implicacions ètiques, estètiques i polítiques de les recreacions bèl·liques i també sobre l'impacte que tenen en l'espai públic i en la configuració de l'imaginari de guerra. Masaló té experiència en els treballs artístics a l'espai públic i l'any 2015 va firmar la dramatúrgia A House Is Not A Home, una de les peces que formaven part del Suport a la Creació de FiraTàrrega amb la Companyia Ignífuga.

Per la seva banda, Albert Chamorro, fundador de l'espai de recerca artístic i filosòfic Urati laboratori, ha estat seleccionat per Les encaputxades, on es pregunta Qui té dret a amagar el rostre?. Chamorro planteja un procés d'investigació per indagar sobre els motius que, al llarg de la història, han portat certes persones a la necessitat de cobrir-se el rostre en el seu transitar per l'espai públic.

Els artistes seleccionats en aquesta edició d'Hivernem es beneficiaran del marc temporal d'un any (1 gener 2025 - 31 desembre 2025) per a completar la seva recerca i comptaran amb:

Una aportació en metàl·lic de 5.770 EUR per al desenvolupament de la recerca

Un procés d'assessorament per part d'expertes nacionals i/o internacionals de prestigi reconegut en la matèria o disciplina objecte de la proposta. Una residència de pensament de 5 dies, entre març i abril de 2025 a Faberllull Olot.

Una residència de treball de 5 dies, entre abril i juny de 2025, a FiraTàrrega.

Una residència internacional d'intercanvi de coneixement virtual o presencial, segons ho requereixi la metodologia de treball i el context, entre juliol i octubre de 2025. La presentació pública dels treballs finals de recerca es farà en el context de FiraTàrrega 2025 (de l'11 al 14 de setembre) i el termini per lliurar el document final de la recerca és el 15 de novembre de 2025.

FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull impulsen el programa Hivernem amb l'objectiu de fomentar processos de recerca en l'escriptura de creacions escèniques vinculades a l'espai públic. En la primera edició, els projectes seleccionats van ser els  d'Ada Vilaró i Jordi Aspa (2020). Posteriorment, els escollits van ser Sergi Estebanell i Ferran Orobitg (2021)i Alejandro Santaflorentina i Nico Jongen (2022). En la darrera edició es van seleccionar les propostes de Daniela Poch i Prisca Villa (2023).

Pau Masaló (1983)

Director escènic i dramaturg, és docent a l'Institut del Teatre. Dissenyador gràfic, director d'art i fundador de l'Editorial Superflua. Llicenciat en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i en Direcció i dramatúrgia a l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.

Va ser cofundador i director artístic de la companyia teatral Ignífuga (2013-2017) i actualment desenvolupa els seus projectes artístics en solitari sota el paraigües de la productora d'arts escèniques Contenidos Superfluos.

Albert Chamorro (1996)

Treballa en la interrelació entre els camps de l'assaig, les arts vives i l'art lumínic. La seva investigació es basa a trobar noves maneres de potenciar la reflexió assagística i el pensament crític més enllà dels formats convencionals.

Format en Art Dramàtic a l'especialitat d'Escenografia a l'Institut del Teatre, cursa el màster "Filosofia per als reptes contemporanis" a la UOC. També realitza el "Máster Universitario en Ciència, tecnología y Innovación" a la universitat de Salamanca. En l'actualitat, du a terme una tesi doctoral en Estudis escènics a la UAB, sobre la funció de l'escenografia dins les pràctiques polítiques de la nostra contemporaneïtat.

El 2020 crea l'espai de recerca artístic i filosòfic Urati laboratori, on treballa creant propostes artístiques assumint les tasques de producció, concepte i direcció, en col·laboració amb espais com el Festival TNT, el Teatre Lliure, El Born - Centre de Cultura i Memòria, el Festival Grec, la Fundació Joan Brossa o el CCCB.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/els-projectes-de-pau-masalo-i-albert-chamorro-seleccionats-al-programa-hivernem-2025-de-firatarrega-i-linstitut-ramon-llull-25080-4 Thu, 07 Nov 2024 12:55:34 +0100
<![CDATA[El Consell Comarcal acull la presentació del primer Pla Comarcal de Polítiques Públiques LGTBIQ+ de l'Urgell]]> El Consell Comarcal de l’Urgell ha acollit aquest dimecres la presentació del primer PLA COMARCAL DE POLÍTIQUES PÚBLIQUES LGTBI+ de l’Urgell 2024-2028. Una iniciativa pionera al territori que té com a objectiu transformar la política pública a favor de la igualtat de drets i oportunitats de les persones del col·lectiu LGTBIQ+. 

En aquest pla s’hi estableixen les directrius i les accions a desenvolupar per implantar polítiques municipals Lgbti+ al llarg dels pròxims quatre anys. El pla s’ha impulsat des del ser servei d’atenció integral Lgbti+ de l’Urgell (SAI Urgell) i dona compliment a la Llei 11/2014, del 10 d’Octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, la 1a llei catalana que garanteix els drets de les persones del col·lectiu Lgbti+ i que té com a un dels seus objectius principals el desenvolupament de polítiques d’igualtat per a persones del col·lectiu a dins de l’administració local.

La seva elaboració ha estat possible gràcies al suport i col·laboració de Genera Cooperativa Feminista i ha comptat amb la participació dels ajuntaments de la comarca així com de representants de l’entitat comarcal a favor dels drets del col·lectiu Lgbti+, l’Associació Queergell.
Amb l’aprovació d’aquest pla es pretén treballar de forma conjunta amb les administracions del territori per fer efectiu el respecte i el reconeixement de qualsevol opció afectiva, sexual o de gènere i erradicar les situacions de discriminació per lgbtifòbia a l’abast de la política local, amb l’objectiu d’aconseguir que a l’Urgell es pugui viure la diversitat sexual, familiar, afectiva i de gènere en plena llibertat.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-consell-comarcal-acull-la-presentacio-del-primer-pla-comarcal-de-politiques-publiques-lgtbiq-de-lurgell-25079-4 Thu, 07 Nov 2024 08:09:35 +0100
<![CDATA[L’Escola Agrària de Tàrrega obre un nou període de preinscripcions al Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària a distància per continuar impulsant el relleu generacional del sector]]> El cicle formatiu té una durada de 3 anys, incloent formació pràctica en centres de treball, i els interessats es poden matricular a temps complet o amb matricula flexible · La formació s’enfoca a diferents branques: obtenció de productes i subproductes agropecuaris, manteniment d’instal·lacions i equips, i aplicació de la legislació de protecció ambiental, prevenció de riscos laborals, benestar animal i seguretat alimentària

L’Escola Agrària de Tàrrega obre el període de preinscripcions del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària a distància en col·laboració amb l’Institut Obert de Catalunya (IOC) del 5 al 15 de novembre. Aquest cicle formatiu s’adreça a persones que volen iniciar una activitat professional relacionada amb l’agricultura i la ramaderia, però que, per incompatibilitats personals o professionals, no el poden cursar de manera presencial. A més, la formació pot arribar a persones sense una tradició agrària al seu entorn i també es dirigeix a treballadors en actiu del sector que vulguin completar estudis reglats.

En aquest sentit, la modalitat a distància permet que sigui una formació a l’abast de tothom, donat que no cal residir a prop del centre d’estudis, es pot estudiar des de casa i permet compaginar la formació amb la feina. Així, els alumnes interessats es poden matricular a temps complet, és a dir, tot el cicle formatiu o bé amb inscriure’s amb matrícula flexible.

El cicle formació té una durada de 2.000 hores i està organitzat en semestres que cadascú pot estudiar al seu ritme en un termini de 3 anys utilitzant la plataforma online de l’IOC. Aquesta es tracta d’un espai obert i dinàmic, afavoreix models formatius col·laboratius i aporta eines i recursos visuals que fomenten l’aplicabilitat en la pràctica agropecuària. 

En aquest sentit, la formació compta amb 1.350 hores de formació online asíncrona, 135 hores presencials en algunes unitats formatives com les pràctiques de taller o les pràctiques de maneig del tractor i 515 hores en formació en centres de treball.

S’estructura en tres blocs: el bloc agrari, on es treballa els fonaments agronòmics, la producció agrícola, la implantació de cultius, les infraestructures agrícoles, etcètera ; el bloc ramader que s’estudia els fonaments zootècnics, la producció de llet, ous, carn i altres produccions ramaderes i el bloc de complements on es treballa la formació i orientació laboral i la gestió de l’empresa o l’anglès tècnic, entre d’altres. Així, la competència general d’aquest títol consisteix a obtenir productes i subproductes agropecuaris que atenguin criteris de qualitat i rendibilitat, dur a terme operacions de producció i de manteniment d’instal·lacions i equips, i aplicar la legislació de protecció ambiental, de prevenció de riscos laborals, de benestar animal i de seguretat alimentària. 

L’aposta per la modalitat a distància, un èxit 

Amb aquesta formació, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), l’Escola Agrària de Tàrrega i l’IOC volen seguir contribuint a la continuïtat del món rural i a la incorporació de joves a l’empresa agrària. En aquest sentit, el centre té clar que la modernització i el relleu generacional són indispensables per garantir el futur del sector agroalimentari i que els pròxims professionals puguin desenvolupar els seus projectes empresarials dins del sector agrari.  Per això, cal que es portin a terme aquestes estades a empreses, perquè les persones joves que s’incorporin a l’activitat agroalimentària ho facin amb garanties d’èxit, a més de complementar-les amb l’assoliment de les competències professionals adients. 

Cada semestre, el centre compta amb més de 50 matriculats que segueixen aquests estudis. Concretament, en el primer semestre d’aquest curs hi va haver un total de 52 matriculats. La formació aposta per l’aprenentatge per competències i la formació pràctica. Compta amb diverses sortides professionals com treballador/a qualificat/ada percompte d’altri i/o per compte propi en agricultura i ramaderia; personal agricultor, horticultor, fructicultor i floricultor; operador de maquinària agrícola i ramadera o criador de bestiar per a la producció de carn, llet i ous.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/lescola-agraria-de-tarrega-obre-un-nou-periode-de-preinscripcions-al-cicle-formatiu-de-grau-mitja-de-produccio-agropecuaria-a-distancia-per-continuar--25078-4 Wed, 06 Nov 2024 18:43:05 +0100
<![CDATA[L’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell presentaran un nou pla estratègic per impulsar el desenvolupament econòmic i l’ocupació]]> Les línies d’actuació del Projecte ‘Urgell Objectiu 2030’ s’exposaran el dijous 21 de novembre

L’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell han treballat conjuntament per impulsar el Projecte ‘Urgell Objectiu 2030’, un pla estratègic territorial centrat en el desenvolupament econòmic local i la creació d’ocupació. Aquest projecte ha estat cofinançat a través del programa de suport i acompanyament a la planificació estratègica 2023 del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i també per part de l’Ajuntament de Tàrrega.

Els equips tècnics de les àrees de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Tàrrega i del Consell Comarcal de l’Urgell, amb el suport d’una consultora externa, han treballat des del setembre de 2023 en la part de diagnosi i redacció d’aquest document. El procés ha comptat amb la participació de més de 50 agents de la comarca, que han contribuït a marcar les línies estratègiques d’aquest nou pla.

L’objectiu central de l’estratègia és impulsar el desenvolupament econòmic sostenible de la comarca de l’Urgell mitjançant la millora de la competitivitat empresarial, la innovació en processos productius, la digitalització, la internacionalització i la valorització dels recursos existents.

La presentació del projecte tindrà lloc el proper dijous 21 de novembre, a les 12 del migdia, al CEI Cal Trepat de Tàrrega. Durant l’acte, es detallaran les principals línies d’actuació i els projectes prioritaris que es preveu dur a terme fins al 2030 per potenciar l’economia local i fomentar la creació d’ocupació. Cal tenir en compte que aquests projectes compten amb la implicació del sector públic, el sector privat i la ciutadania.

Aquest projecte respon a la necessitat de disposar d’un instrument de planificació per tal d’adaptar-se als canvis globals i als reptes socials i econòmics que marquen l’actualitat, tot aprofitant els recursos locals per maximitzar les oportunitats de creixement en sectors estratègics a l’Urgell.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/lajuntament-de-tarrega-i-el-consell-comarcal-de-lurgell-presentaran-un-nou-pla-estrategic-per-impulsar-el-desenvolupament-economic-i-locupacio-25076-4 Wed, 06 Nov 2024 18:38:36 +0100
<![CDATA[COMUNICAT del grup municipal de JUNTS PER TÀRREGA en relació a la C-14]]> NOTA DE PREMSA JUNTS PER TÀRREGA

" El grup municipal de Junts per Tàrrega, considerem que millorar la seguretat de la travessia de la C14 és cabdal i necessària però veiem un error estratègic que l’ajuntament hi destini 335.000€. Aquesta inversió l’ha de realitzar el Departament de Territori de la Generalitat ja que és qui en té la competència i ha d’assumir la millora.

Al mateix temps, no és suficient que el Departament d’Interior en pagui una part (150.000€). L’efecte d’això serà una demora “sine die” de la variant de la C14.

Necessitem el desviament per la ronda en caràcter immediat!!"

JUNTS PER TÀRREGA 


 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/comunicat-del-grup-municipal-de-junts-per-tarrega-en-relacio-a-la-seguretat-de-la-travessia-c-14-25073-4 Wed, 06 Nov 2024 18:33:00 +0100
<![CDATA[L'Àrea de Turisme del Consell Comarcal de l’Urgell inicia el procés de diagnosi perquè la comarca esdevingui Destí Turístic Intel·ligent]]> L'Àrea de Turisme del Consell Comarcal de l’Urgell inicia el procés de diagnosi perquè la comarca esdevingui Destí Turístic Intel·ligent (DTI), amb el suport de SEGITTUR, la Societat Estatal per a la Gestió i la Innovació i les Tecnologies Turístiques, que depèn de la Secretaria d’Estat de Turisme. S'ha constituït la Comissió Interdepartamental, formada per personal tècnic del Consell Comarcal, per començar a treballar amb la diagnosi de la comarca. Aquesta, pretén analitzar la gestió i aplicació de 5 eixos al territori: Accessibilitat, Governança, Innovació, Sostenibilitat i Tecnologia. Concretament, s’analitzen 97 requisits a través de 261 indicadors pel conjunt d’eixos clau d’un DTI. De fet, les conclusions que s’obtinguin en aquesta diagnosi no només beneficien al turista que arriba a la comarca de l'Urgell , sinó també a la qualitat de vida de la població local. Un cop feta la diagnosi, des de la xarxa DTI es redactarà un pla estratègic amb propostes segons els resultats per anar millorant la gestió del territori basant-se en aquests 5 eixos. Aquesta acció és possible gràcies a la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya.



 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/larea-de-turisme-del-consell-comarcal-de-lurgell-inicia-el-proces-de-diagnosi-perque-la-comarca-esdevingui-desti-turistic-intel-ligent-25071-4 Wed, 06 Nov 2024 09:27:57 +0100
<![CDATA[El nou sistema de recollida d’escombraries comença a Tàrrega amb el 80% de participació ciutadana]]> La nit de diumenge a dilluns es van retirar més de 600 contenidors de les fraccions orgànica i resta, ubicats a tota la ciutat de Tàrrega. La ruta de recollida per la ciutat de Tàrrega s’ha organitzat amb quatre equips de treball d’un xofer amb dos peons cadascun. A més, els primers dies s’ha previst un equip de suport a la recollida que acompanyarà el personal fix. Es disposarà d’àrees d’emergència per als casos excepcionals quan no sigui possible esperar al dia de recollida fixat.

Els punts de recollida, denominats àrees d’emergència, estan ubicats a:
• Carrer de Llevant
• Carrer Sant Pelegrí / C 14
• Rambla de onent
• Carrer de La Verge de Montserra
t
 
Aquesta passada nit ha començat la recollida de residus Porta a Porta amb àrees d’aportació a tota la ciutat de Tàrrega. Les fraccions que es recolliran
amb aquest sistema són l’orgànica i la resta segon els dies marcats al calendari. En la presentació de l’Inici del servei de recollida, l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú ha expressat que "Avui és un dia històric per a la ciutat. Aquesta recollida ha estat fruit d'un llarg treball i esforç sostingut, i finalment ha arribat el moment de veure'n els resultats. La ciutadania ha respost bé. A més, des del Consell Comarcal es posaran a disposició educadors que faran un seguiment de les persones que no en facin un bon ús, per tal de conèixer-ne les causes i poder guiar-les adequadament."

Per una altra part, el president del Consell Comarcal, José Luis Marín, ha expressat que “la campanya d’implantació ha sigut tot un èxit, seguint la línia de la comarca. S’han repartit un 80% de kits a la ciutadania i un 90% als grans generadors. Per tant, hi ha hagut una resposta molt positiva i esperem que laciutadania continuï col·laborant. Amb la recollida que s’ha iniciat avui, es preveu arribar a les xifres que s'ha arribat en altres pobles de la comarca, pràcticament doblant la selectiva”.
 
Cal destacar que amb la posada en marxa de la recollida, els treballadors d’Urgell Net han estrenat el nou uniforme.

També cal recordar a les persones que encara no han recollit el material necessari, que poden passar per l’oficina del Porta a Porta a l’Espai MERCAT, en horari de dilluns i dimecres, de 9 a 14 h, i divendres de 17 h a 20:30 h. La resta de fraccions (envasos, vidre i paper/cartró) continuaran funcionant amb el contenidor convencional. Amb aquest nou sistema, s’espera assolir xifres de recollida selectiva que superin el 70%, i arribar als objectius fixats per la Unió Europea per al 2025 i 2030. Actualment, la comarca de l’Urgell presenta uns valors aproximats de recollida selectiva del 50%, mentre que la legislació vigent establia com a objectiu per a l’any 2025 un percentatge de recollida selectiva del 55%, i d’un 60% per a l’any 2030. El sistema PaP permet assolir els percentatges de recollida selectiva mínims exigits per Europa i és el recomanat en entorns rurals per l’Agència de Residus de Catalunya, màxima autoritat de residus a Catalunya. Pel que fa a la implantació del nou sistema de recollida als municipis de la Vall del Corb, es preveu la seva execució una vegada s'acabi la implantació a Tàrrega.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-nou-sistema-de-recollida-descombraries-comenca-a-tarrega-amb-el-80-de-participacio-ciutadana-25068-4 Wed, 06 Nov 2024 09:22:56 +0100
<![CDATA[El projecte Oh!mylot espera superar els 17.000 lots de Nadal amb valor social i arribar a més de 150 empreses]]> La iniciativa dona feina a 50 persones d'Associació Alba (El Rosal), l'Olivera, Casa Dalmases i Alba Jussà

ACN -  Les entitats Associació Alba (El Rosal), l'Olivera, la Casa Dalmases i Alba Jussà han unit esforços per segon any consecutiu per impulsar el projecte Oh!mylot, que distribueix lots de Nadal amb productes elaborats per empreses amb valor social i del territori. La iniciativa, que espera consolidar-se aquest any, preveu superar els 17.000 lots de l'any passat i arribar a més de 150 empreses. Els lots inclouen productes de les quatre entitats, com ara galetes, olives, vi i xocolata, a més d'altres productes d'obradors de Ponent. La marca Oh!mylot dona feina directa a 8 persones, que són les encarregades d'arranjar els lots, així com a mig centenar de persones amb discapacitat o en risc d'exclusió de les quatre entitats.

Les quatre entitats van crear la marca Oh!mylot l'any passat amb l'objectiu d'unir esforços, ja que fins llavors cadascuna elaborava de manera individual els lots de Nadal. Així, la unió busca sumar esforços per ser més competitius en el mercat dels distribuïdors de lots i treballar per promoure uns lots que apostin per l'economia social i solidària.

El nou equip, format per vuit persones, fa setmanes que treballa confeccionant els lots d'aquesta campanya. Entre les novetats, els lots inclouen diferents productes d'empreses del territori, a més de les galetes de l'obrador El Rosal, oli, olives i vins ecològics de L'Olivera, cervesa artesana, xocolata i torrons de Casa Dalmases i paper de llavors d'Alba Jussà. La caixa també presenta un nou disseny.

El responsable d'Oh!mylot, Jordi Lloveras, ha destacat que cada vegada hi ha més empreses "amb ànima" disposades a comprar lots de Nadal amb "valor social afegit" i amb productes del territori de qualitat, i ha afegit que els productes que elaboren les quatre entitats donen feina directa a unes 50 persones.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-projecte-oh-mylot-espera-superar-els-17-000-lots-de-nadal-amb-valor-social-i-arribar-a-mes-de-150-empreses-25065-4 Tue, 05 Nov 2024 16:44:26 +0100
<![CDATA[L’Ajuntament de Tàrrega inicia l’enderroc de la font de la plaça de les Nacions sense Estat]]> En desús de fa temps, aquesta estructura se substituirà per un paviment que crearà una superfície contínua al centre de l’espai · Obres dins el projecte de remodelació de la plaça, escenari de grans esdeveniments culturals i festius

L'Ajuntament de Tàrrega ha iniciat les obres d’enderroc de la font situada al centre de la plaça de les Nacions sense Estat. Els treballs s’han adjudicat per un import de 9.470 euros (IVA inclòs) a l’empresa Tallers Vidal Amill SLU amb un termini d’execució de dos mesos. Aquesta intervenció forma part d'un pla més ampli de millores en aquest espai públic, que busca adaptar-lo a les necessitats actuals i millorar-ne l'accessibilitat i la funcionalitat.

En aquest sentit, la font de formigó que s’està demolint es troba en desús de fa temps i serà substituïda per una zona de paviment. Aquest ferm s'integrarà a les rampes laterals existents per crear una superfície contínua i accessible. A més, es durà a terme el trasllat del fanal d'enllumenat públic millorant així la seguretat i la visibilitat en aquest espai.

La plaça de les Nacions sense Estat quedarà diàfana i sense obstacles al centre de l’espai per a la realització d’activitats i esdeveniments. El regidor d'Urbanisme, José Luis Marín, ha explicat que “aquest projecte forma part del nostre compromís per millorar els espais públics i garantir que les infraestructures del municipi siguin segures, accessibles i estètiques" i ha afegit que “la font ha arribat al final de la seva vida útil, i aquesta intervenció és essencial per facilitar millores posteriors”.

Un espai urbà creat l’any 1984

La plaça de les Nacions sense Estat és un espai emblemàtic de gran importància per a la vida social i cultural de Tàrrega. Es va construir l'any 1984 juntament amb l'aparcament soterrat i l'Espai MerCAT, i fou un revulsiu urbanístic ja que va connectar diferents sectors del nucli antic.

Al llarg dels anys, ha acollit esdeveniments multitudinaris destacats com la Fira del Teatre i els concerts de les festes majors, convertint-se en un punt de trobada per a residents i visitants. Amb aquesta remodelació, l'Ajuntament vol assegurar –a més de la millora estètica i funcional–, que l'espai continuï sent un lloc de referència, però adaptat a les necessitats i preferències actuals.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/lajuntament-de-tarrega-inicia-lenderroc-de-la-font-de-la-placa-de-les-nacions-sense-estat-25062-4 Tue, 05 Nov 2024 16:15:17 +0100
<![CDATA[Finalitzades totes les fases del projecte de la nova ETAP d’Agramunt]]> Tots els pobles del municipi d’Agramunt ja s’abasteixen amb aigua de boca de qualitat

Aquest dimarts s’ha fet una visita a les noves instal·lacions de les obres d'abastament i bombeig d'aigua que s'han fet durant la tercera fase del projecte de construcció de la nova ETAP d’Agramunt. Els tècnics de l’empresa concessionària de l’aigua a Agramunt, CASSA, han explicat amb detall el procés de l’última fase de l’obra.

Concretament en aquesta tercera fase s’ha construït la canonada que enllaça el poble de La Donzell amb Montclar, i també la construcció d’un nou dipòsit d’aigua situat a Montclar. Aquesta última fase ha tingut un cost d’uns 700.000 €, que s’ha finançat amb el PUOSC 2021-2024, l’Agència Catalana de l’Aigua, amb les tarifes dels contribuents i fons propis de l’Ajuntament d’Agramunt.

Com ha explicat, l’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernàndez, amb l’execució de totes les fases del projecte: “Tots els pobles del municipi d’Agramunt ja tenen aigua potable de qualitat i per fi s’ha aconseguit que els beneficiaris tinguin per igual el servei bàsic d’aigua potable”.

Amb la finalització de l’última fase del projecte, Agramunt ha posat fi als problemes històrics de subministrament que patia el municipi. A més, de garantir el subministrament d’aigua de boca de qualitat a Agramunt i a tots els pobles del municipi, l’Ajuntament d’Agramunt ha donat solució a la falta de recursos hídrics que havien patit els últims anys els pobles del municipi, els problemes terbolesa, i s’ha aconseguit tenir una única xarxa de distribució d’aigua. El projecte ha tingut un cost total de gairebé 1,5 M€.

Fases del projecte de construcció

L’Ajuntament d’Agramunt, l’any 2018, va signar un convenir amb CASSA, per impulsar el projecte de la nova ETAP que es va preveure dur a terme amb fases diferents. Abans de la construcció de la nova potabilitzadora, els pobles del municipi s’abastien de l’aigua del canal d’Urgell, que es potabilitzava amb filtres i cloratge revisats i dosificats manualment. Amb la nova instal·lació l’aigua ara es tractarà des d’una sola estació, amb un sistema doble de filtres, un tercer filtre de carboni, i tot amb un sistema de cloratge automatitzat per garantir un resultat màxim de qualitat.

Les obres de construcció de la primera fase es van iniciar el mateix any 2018 i des de llavors s’han anat duent a terme les diferents fases de les obres que ara han finalitzat. Durant la primera fase es va construir la nova potabilitzadora situada a Agramunt que amb un sistema de tractament i filtratge d’alta qualitat subministra l’aigua a Agramunt, Les Puelles, Mafet, la Donzell i Montclar. Per la geografia del terme municipal d’Agramunt, durant la primera fase, també es va dur a terme la construcció d’una estació potabilitzadora més petita al poble del municipi d’Almenara Alta.

La segona fase va permetre distribuir l’aigua tractada als nuclis de Mafet i La Donzell amb la construcció de dipòsits soterrats. Fins al moment, els dipòsits que abastien aquests pobles estaven oberts a l’exterior, i no es podia evitar la presència de matèria orgànica.

La tercera, i última fase, ha permès substituir la canonada existent des de Mafet fins a La Donzell i construir-ne una de nova des de la Donzell fins a Montclar. Abans de les obres Montclar se subministrava d’una captació d’aigua del terme de Foradada a través d’una conducció obsoleta.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/finalitzades-totes-les-fases-del-projecte-de-la-nova-etap-dagramunt-25059-4 Tue, 05 Nov 2024 16:11:00 +0100
<![CDATA[La promoció d’un estil de vida actiu i saludable, element central de la 5a Fira Cuida’t de Bellpuig]]> Se celebra els dies 9 i 10 de novembre al pavelló poliesportiu amb activitats esportives, xerrades i tallers
 
El proper cap de setmana 9 i 10 de novembre, tindrà lloc a Bellpuig la Fira Cuida’t 2024, la 5a edició d’una fira dedicada a l’esport i a la vida saludable, amb activitats esportives, xerrades i tallers, en la qual prenen part entitats i establiments del municipi. Concretament, hi haurà 30 estands de comerços i entitats locals i de la vegueria de Lleida i s’espera la visita de més de 3.000 persones, xifra a la qual es va arribar en la passada edició.

La Fira ha estat presentada aquest dimarts a la sala de premsa de la Diputació, a càrrec de la diputada Sandra Marco i l’alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte.

Precisament, Marco ha destacat que aquesta fira “dona molta notorietat tant a Bellpuig com a tota la demarcació, per les bones pràctiques que s’hi duen a terme, per la gran pedagogia que s’hi dona sobre salut i vida saludable i  és una bona mostra d’empoderament tant del municipi de Bellpuig com per tota la demarcació”.

El certamen es presenta un cop més com una fira d’acció ciutadana per promoure un estil de vida actiu i saludable amb la combinació d’activitats que inspirin i motivin els participants a adoptar hàbits positius per millorar la salut i el benestar.

Estiarte ha explicat que “el que volem és que la gent pugui sortir de casa i es pugui enxarxar. És a dir, el que la comunitat li pot oferir, des del punt de vista de la salut. I la salut comprèn des de que et puguis comprar una joia produïda de manera artesana a Bellpuig; consumir productes de melmelada elaborats a Bellpuig, o que siguis conscient que hi ha una associació de caçadors, o els clubs esportius del municipi”.

Aquest any com a novetat, s’han inclòs al programa activitats prèvies al cap de setmana pròpiament de fira i també activitats posteriors, però seguint amb la idea que aquesta sigui una fira més conceptual que de producte.

Entre d’altres activitats destaquen la xerrada ‘El poder de la cuina pot afectar el benestar físic i emocional’ (dia 9, a les 17.30 hores); la taula rodona ‘Com la fotografia por promocionar la salut emocional’ (dia 10, a les 11.00 hores); xerrada i degustació ‘Dietes saludables en àpats festius’ (dia 10, a les 12.00 hores); xerrada ‘El que no sents t’ho perds. Descobreix el poder d’escoltar millor’ (dia 10, a les 13.00 hores),  i la xerrada ‘Eines per assolir una vida més saludable i feliç’ (dia 10, a les 17.00 hores).

Repeteix, per segon any, i degut a l’èxit de l’any 2023, el passaport ‘Cuida’t’, la realització d’una sèrie de reptes que, en cas d’assoliment, permeten al participant entrar en sortejos de productes. D’altra banda, la dinàmica ‘Formem part del joc’, on es posen sobre la taula les actituds, bones pràctiques i hàbits dels pares en la pràctica esportiva dels fills, suposa també un èxit d’acceptació i participació.

Exhibicions de zumba, hip-hop, bicicletada familiar, esmorzar saludable, tallers de cuina infantil, mostra-exhibició i vol de falcons i aus de presa, ioga infantil, inici a la pràctica d’escacs i el menú saludable ‘Fira Cuida’t’ als restaurants i bars del municipi, conformen altres propostes del certamen, “que vol ajudar la ciutadania a cuidar-se, però també, com a comunitat, a millorar la qualitat de vida”, segons ha apuntat Jordi Estiarte.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-promocio-dun-estil-de-vida-actiu-i-saludable-element-central-de-la-5a-fira-cuidat-de-bellpuig-25058-4 Tue, 05 Nov 2024 13:06:00 +0100
<![CDATA[El Ral·li Ciutat de Tàrrega celebra la 30a edició els dies 9 i 10 de novembre amb una quarantena d’equips participants]]> El Club Escuderia Tàrrega, amb suport de la Regidoria d’Esports, organitza l’esdeveniment, el qual és puntuable per al Campionat de Catalunya

El Ral·li Ciutat de Tàrrega celebrarà aquest cap de setmana la seva 30a edició. La prova, per commemorar les tres dècades de competició, canviarà de format i es disputarà enguany en dues etapes el dissabte 9 i el diumenge 10 de novembre, esdevenint una cita atractiva per als aficionats al món del motor. S’hi espera la participació d’una quarantena d’equips de Catalunya i d’altres comunitats.

Organitzada pel Club Escuderia Tàrrega amb suport de la Regidoria d’Esports, la convocatòria és puntuable per al Campionat de Catalunya  de Ral·lis, el Campionat de Catalunya de Ral·lis de Terra, el Campionat de Catalunya de Promoció i Trofeu Junior, el Trofeu de Catalunya de Ral·lisprints de Terra i el Challenge Rallycraks. El Campionat de Catalunya de Ral·lis de Terra està molt disputat i és possible que es decideixi a Tàrrega en ser l’última prova puntuable.

El dissabte 9 de novembre al matí es disputarà la primera etapa, que serà contrarrelotge. Es faran les verificacions administratives a l’Espai MerCAT i les tècniques a les instal·lacions de RODI així com els reconeixements al trams cronometrats A-B-E (Especial). L’A de 11,27 km; el B de 11,31 km; i l’E de 3,83 km, tots de terra.

El parc tancat tornarà a situar-se enguany a la cèntrica plaça del Carme (El Pati), d’on sortirà el primer equip a les 15h per fer el tram E (Especial), al qual es faran dues passades. El traçat oficial començarà al carrer de l’1 d’Octubre i després de 3 quilòmetres per camins acabarà a l’avinguda de Montserrat (asfalt).

El diumenge 10 de novembre, segona etapa, sortirà el primer equip del parc tancat a les 8.40h; al tram A-1 a les 9.04h; i al B-1 a les 9.32h. La sortida del tram A és al costat del Càmping (camí de Verdú) i la del B al barri de Fàtima (camí de Vilagrassa). Els trams son dins la comarca de l’Urgell  i discorren pels municipis de Tàrrega, Vilagrassa, Verdú i l’EMD El Talladell. En total, es faran 80 quilòmetres entre les dues etapes.

L’organització agraeix el suport dels municipis esmentats per facilitar el pas del ral·li. L’agraïment es fa extensiu al Departament de Medi Ambient, Servei Català de Trànsit, Mossos d’Esquadra, Policia Local, Bombers, CAP Tàrrega, Hospital Arnau de Vilanova i tots el voluntaris.

Ramon Gómez, secretari del Club Escuderia Tàrrega, ha destacat que “la presència del parc tancat a la plaça del Carme farà més visible l’espectacularitat del ral·li a la ciutadania”. Per la seva part, Joaquim Galindo, el president de l’entitat, ha subratllat la presència d’una pilot i de sis copilots femenines “a més de tres equips que corren al Dakar, un dels quals amb el popular xef Nandu Jubany”. També hi participarà el pilot urgellenc Pere Enric Rovira, resident a Tàrrega.

D’altra banda, el regidor d’Esports, Silveri Caro, i l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú han expressat el suport del consistori al Ral·li Ciutat de Tàrrega. “Celebrem 30 anys de presencia d’una prova de qualitat dins el món del motor”, ha manifestat l’alcaldessa, la qual també ha subratllat “la participació femenina en un esport tradicionalment masculinitzat”.

Campionat de Catalunya de Ral.lis de Terra
Classificació Provisional

Ramon Gené Casabués: 772 punts
Marc Comas Gracia: 710 punts
Miquel Ponts Feset: 674 punts
Xavier Joan Vidales: 612 punts
Pere Enric Rovira: 658 punts

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-ral-li-ciutat-de-tarrega-celebra-la-30a-edicio-els-dies-9-i-10-de-novembre-amb-una-quarantena-dequips-participants-25057-4 Mon, 04 Nov 2024 15:32:00 +0100
<![CDATA[Tàrrega invertirà més de 335.000 euros per millorar la seguretat viària a la travessia urbana de la carretera C-14]]> El Servei Català del Trànsit concedirà un ajut de 150.000 euros per executar el projecte · Mobilitat més segura amb obres a la via pública, videovigilància i millora del sistema semafòric

L’Ajuntament de Tàrrega té previst d’executar un nou projecte de mobilitat segura i sostenible al llarg de la travessia de la carretera C-14 al seu pas pel nucli urbà. Aquesta actuació es realitzarà en tres fases diferenciades: obres d’urbanització, instal·lació de càmeres de videovigilància i la millora del sistema semafòric. L'import total destinat a aquest projecte és de 335.400 euros, finançats en part per la Generalitat de Catalunya a través del Servei Català de Trànsit (150.000 euros).

La primera fase se centra en la renovació d'infraestructures per garantir una circulació més segura i accessible. Destaca l’ampliació de la rotonda situada a la intersecció de les avingudes de Tarragona i Josep Tarradellas, una zona de serveis i centres d’ensenyament que concentra un elevat volum de trànsit. La glorieta actual compta amb una illa circular de petites dimensions i es vol ampliar el seu radi perquè els vehicles redueixin la velocitat.

D’altra banda, al llarg de la travessia es milloraran les voreres amb paviments adaptats i s’incorporaran pilones per evitar aparcaments indeguts. També es renovaran 17 punts de llum amb tecnologia LED per reduir el consum energètic.

En la segona fase s’instal·laran càmeres de videovigilància en punts estratègics com l’avinguda de Tarragona o la plaça d’Andorra. Aquest sistema permetrà monitorar el volum de trànsit i millorar la resposta davant d’incidències. Actualment, ja hi ha quatre càmeres al llarg del traçat.

Finalment, el projecte inclou la instal·lació de nous semàfors a la cruïlla de la plaça del Carme, el Raval del Carme i l’avinguda Catalunya, amb un sistema de control remot que permetrà ajustar els intervals de funcionament segons la intensitat del trànsit. Aquests semàfors, a més, s’han dissenyat per facilitar la mobilitat de persones invidents.

El Servei Català de Trànsit ja ha confirmat la concessió de la subvenció de 150.000 euros dins la seva línia d’ajuts que dona suport als municipis en actuacions de mobilitat segura i sostenible. De fet, el projecte presentat per la Regidoria d’Urbanisme ha obtingut el màxim de subvenció que es concedeix (va obtenir 89 punts, la quarta millor puntuació dins la setantena de projectes acceptats d’arreu de Catalunya). Aquesta aportació reafirma el compromís de les administracions per reduir l’accidentalitat i fomentar una mobilitat més ordenada i conscient.

El projecte s’executarà per fases durant els anys 2025 i 2026. Es calcula que la primera fase de les obres durarà aproximadament sis mesos, mentre que la instal·lació de càmeres i semàfors s'executarà en tres mesos cadascuna. Aquestes accions responen a les mesures establertes en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Tàrrega.

Actuacions prèvies de millora a la C-14
Val a dir que l’Ajuntament de Tàrrega ja va dur a terme l’any passat una sèrie d’intervencions a la travessia de la C-14 amb l’objectiu de millorar la seguretat i l’accessibilitat, treballs també finançats pel Servei Català de Trànsit. Van ser millores com l’ampliació de voreres, l’eliminació de barreres arquitectòniques, nova senyalització lluminosa amb plaques solars, el pintat de passos de vianants i la construcció d’un carril bici de 400 metres a la zona dels instituts, amb una inversió de 122.919 euros.

Amb aquestes accions, l’Ajuntament de Tàrrega aposta per una mobilitat activa i accessible en aquest tram urbà de la C-14 a l’espera de la materialització del projecte de la variant.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tarrega-invertira-mes-de-335-000-euros-per-millorar-la-seguretat-viaria-a-la-travessia-urbana-de-la-carretera-c-14-25056-4 Sun, 03 Nov 2024 18:10:37 +0100