Noticies https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/rss/1-noticies Thu, 30 May 2024 15:20:46 +0200 <![CDATA[Disponible el carnet comarcal de piscines de l’Urgell 2024]]> Ja es pot adquirir el carnet comarcal de piscines de l’Urgell per a aquesta temporada d’estiu
 
El president del Consell Comarcal de l'Urgell, José Luis Marín, acompanyat de diversos alcaldes i alcaldesses de la comarca, han presentat aquest matí, a les piscines municipals de Verdú, el nou carnet comarcal de piscines per a aquesta temporada, que permetrà l’accés a 17 piscines de l'Urgell, de juny a setembre.
 
Aquesta iniciativa va néixer l’any 2016 i any rere any ha tingut molt bona acollida entre les persones usuàries. En la darrera edició es van vendre uns 1.689 carnets aproximadament entre totes les modalitats.

Enguany els preus i les modalitats són les següents:
 
  • Forfet comarcal individual – 42 €
  • Forfet comarcal família nombrosa/monoparental – 30 € per persona*
  • Forfet comarcal per persones majors de 65 anys i diversitat funcional – 25 €
  • Infants menors de 3 anys – gratuït
*Per adquirir els carnets de família nombrosa/monoparental caldrà persentar l’acreditació corresponent.
 
El forfet dona accés a les piscines dels municipis d’Agramunt, Altet, Anglesola, Belianes, Bellpuig, Castellserà, Ciutadilla, Claravalls, La Fuliola,  Maldà, Nalec, Omells de Na Gaia, Preixana, Sant Martí de Riucorb, Tornabous, Vallbona de les Monges i Verdú.
 
Amb aquesta actuació, es vol potenciar l’ús de les piscines i incrementar així el nombre d’abonaments de tota la temporada. A la vegada, es fomenta el coneixement del propi territori per part de totes les persones ciutadanes, i noves experiències de lleure en aquest període estiuenc.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/disponible-el-carnet-comarcal-de-piscines-de-lurgell-2024-24177-4 Thu, 30 May 2024 14:56:41 +0200
<![CDATA[Tàrrega ofereix una nova edició de les activitats d’estiu per a infants i joves]]> Organitzades per Qualia i les regidories d’Educació i Esports a partir del 25 de juny, amb inscripció ja oberta · Les escoles Àngel Guimerà i Maria Mercè Marçal acolliran els casals de 3 a 8 anys · També s’impartirà un camp de treball per millorar els espais públics i un curs de monitoratge en el lleure

La Cooperativa Lleure Quàlia i l'Ajuntament de Tàrrega (mitjançant les regidories d’Educació i Esports) impulsen una nova edició de les activitats de lleure adreçades a infants i joves durant els mesos d’estiu. Es tracta de cinc blocs de propostes que s’iniciaran a partir del 25 de juny i que volen arribar a un ampli ventall de gent jove.

És una oferta pedagògica i lúdica de qualitat que a la vegada vol transmetre valors de convivència, cohesió social i respecte vers l’entorn. Les inscripcions ja són obertes mitjançant el web www.lleurequalia.cat, amb preus promocionals fins al 2 de juny.

Com és tradició, avui s’han fet la foto promocional de l’estiu l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú; la regidora d’Educació, Alba Castellana; i el regidor d’Esports, Silveri Caro; amb els representants de Quàlia. Els organitzadors esperen repetir la resposta positiva de les famílies i l’èxit de participació dels últims anys.

D’una banda, Tàrrega impartirà l’Esplai Esprai a les escoles Àngel Guimerà i Maria Mercè Marçal. En el primer cas, les activitats tindran lloc fins al 26 de juliol mentre que en el segon s’allargaran fins al 6 de setembre, sempre en horari de matí. Cultura popular, excursions, contes educatius, jocs, gimcanes, art i aventures vertebraran la programació, que s’estructurarà segons les edats de 3 a 8 anys.

Una altra opció per als més grans, de 9 a 12 anys d’edat, és l’Estiu XL. S’impartirà del 25 de juny al 26 de juliol a l’Oficina Jove, a l’antic escorxador, de 9 a 13h.

Una altra alternativa per a nens i nenes de fins a 12 anys és l’Estiu Esport, que es desenvoluparà del 25 de juny al 2 d’agost. El programa fomenta l’accés dels infants a la pràctica esportiva. A més de diferents disciplines que s’oferiran al Parc Esportiu, també s’inclou sortides a l’entorn, jocs i natació a les piscines municipals. Les edats, entre 6 i 12 anys.

En tots aquests blocs es comptarà amb la participació del grup musical de l'Adú i la Fina i la seva granota Nota. Amb l'ajuda dels nens i nenes del casal, faran sonar les cançons d'aquesta banda.

D’altra banda, Tàrrega organitza en el marc de l’Estiu Jove 2024 un camp de treball local per dur a terme projectes de millora de l’entorn. La idea és conscienciar el jovent sobre la importància de respectar l’espai públic i contribuir a la seva conservació. S’hi impartiran tallers, bricolatge o jardineria a més d’altres activitats recreatives com jocs o grafits. El camp de treball és obert a joves d’entre 12 i 17 anys, i es desenvoluparà de l’1 al 31 de juliol, de 2/4 de 10 del matí a 2/4 de 2 del migdia.

L’oferta de l’estiu es completarà amb el curs de monitor/a en el lleure de l'escola de formació de Quàlia, adreçat a persones majors de 18 anys interessades en aquest àmbit. Serà de l’1 al 12 de juliol, de 9h a 14h, i de 15h a 20h, a l'antic escorxador. Les inscripcions són limitades i es faran a través de l’app de Qualia.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tarrega-ofereix-una-nova-edicio-de-les-activitats-destiu-per-a-infants-i-joves-24176-4 Thu, 30 May 2024 14:51:51 +0200
<![CDATA[Una trentena de famílies reben una interlocutòria judicial que els obliga a abandonar els pisos de lloguer]]> Segons el regidor d'Habitatge Miquel Nadal al darrere hi hauria la SAREB

El Grup d’Habitatge de Tàrrega, una nova plataforma de la ciutat en procés de creació, ha convocat per aquest divendres 31 de maig una concentració a la plaça Girona de Tàrrega. La nova entitat fa una crida a la mobilització després que una trentena de famíies del bloc del carrer Claravalls número 9 hagin rebut una interlocutòria judicial que els obliga a abandonar els seus domicilis on resideixen com a llogaters. Segons aquest document, els afectats no poden presentar al·legacions i estan obligats a complir l’ordre. Uns motius que segons ha explicat a Ràdio Tàrrega el regidor d’Habitatge de l’Ajuntament, Miquel Nadal no són clars. “La interlocutòria al·lega entre altres motius, que les veïnes afectades no aporten el rebut de pagaments quan les llogateres demostren que estan al corrent dels comptes”.

Nadal afegeix que als afectats “no se’ls va proporcionar tota la informació necessària i alhora se’ls va citar al jutjat de Cervera sense saber a què s’exposaven exactament”. Aquesta situació afecta gairebé la totalitat dels veïns del bloc número 9 del carrer Claravalls, tots, menys 3 pisos. 

El regidor d’Habitatge explica que aquest moviment és obra de la Sareb (La Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) Segons Nadal aquesta banca “amb afany d’especulació immobiliària posa en risc la vida de les veïnes, per treure’n un benefici econòmic”.

Nadal també ha explicat que quan l’Oficina d’Habitatge de Tàrrega es va fer ressò d’aquesta situació, es van posar en contacte amb Serveis Socials per demanar un informe de vulnerabilitat per intentar evitar que les famílies hagin d’abandonar casa seva. Alhora, l’Oficina es va posar en contacte amb OFIDEUTE (un servei d'assessorament sobre el deute hipotecari) per mediar i trobar possibles solucions amb la Sareb. Nadal ha remarcat que "l’habitatge hauria de ser un dret i no una mercaderia amb la qual es pot jugar amb la vida dels veïns. Nosaltres ens oposem totalment a aquest moviment".

Des de la Regidoria d’Habitatge ja fa uns mesos que es van posar en contacte amb la Sareb per articular solucions pels pisos buits, donar-lo-s’hi ús i estudiar possibles vies. “La solució que ens hem trobat sembla que és totalment contrària, i ara, decideixen fer fora a veïnes de casa seva. Nosaltres defensarem les afectades i tenim la voluntat d’iniciar negociacions des del consistori. Ara, caldrà explorar totes les vies possibles per frenar aquesta situació.”

Nadal ha recordat que Tàrrega és actualment una zona d’habitatge tensionada. Els preus del lloguer superen el 30% de les rendes dels familiars i l’oferta d’habitatge en mercat públic i privat és molt reduïda. “Ara ens trobem que una trentena de persones no podran ser albergades per la disponibilitat d’habitatge. Això deixa a aquestes persones en una situació de vulnerabilitat total.” Nadal ha expressat el seu suport al nou Grup d’Habitatge de Tàrrega que farà la seva primera acció, aquest pròxim divendres 31 de maig a dos quarts de 7 de la tarda a la plaça Girona de Tàrrega. 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/una-trentena-de-families-reben-una-interlocutoria-judicial-que-els-obliga-a-abandor-els-pisos-de-lloguer-24175-4 Thu, 30 May 2024 08:23:00 +0200
<![CDATA[La quarta campanya de bons de descompte en comerços de Tàrrega genera un impacte econòmic de 237.000 euros]]> Es bescanvien 9.996 dels vals disponibles en 3.491 operacions de compra · Iniciativa pionera de la Regidoria de Promoció Econòmica, amb suport de la Cambra de Comerç i 96 comerços adherits, amb l’objectiu de fomentar les compres de proximitat

La quarta edició de la campanya de bons de descompte impulsada per la Regidoria de Promoció Econòmica de Tàrrega ha estat un èxit, amb xifres similars a les registrades en anteriors edicions. L’Ajuntament de Tàrrega fa un balanç molt positiu d’aquesta iniciativa que fomenta les compres de proximitat i dona suport als establiments i la ciutadania. La campanya, anomenada ‘Fira’t a Tàrrega’, s’ha desenvolupat entre el 15 d’abril i el 15 de maig i ha comptat amb 96 comerços adherits a més del suport de la Cambra de Comerç de Tàrrega.

En aquesta ocasió, la campanya ha generat un impacte econòmic als comerços de la capital de l’Urgell que ascendeix a 237.000 euros. Aquesta xifra és similar a l’assolida en anteriors edicions (tancades amb un impacte total de 244.000, 259.000 i 231.000 euros respectivament).

Les persones consumidores van gastar un total de 9.996 dels 10.000 bons disponibles en 3.491 operacions de compra. Així doncs, dels 50.000 euros en vals de descompte de 5 euros cadascun que el consistori va posar a disposició de la ciutadania a través del portal bons.tarrega.cat, s’han gastat fins a 49.980 euros.

De fet, en els primers dies de la campanya es van descarregar la majoria de bons, però el fet que tinguin una data de caducitat d’una setmana ha fet que alguns d’aquests bons caducats s’anessin regenerant i tornant a posar a disposició de l’usuari. Aquest sistema evita que quedin bons descarregats sense usar.

La regidora de Promoció Econòmica, Núria Robert, afirma que “les xifres demostren de nou la bona rebuda d’aquesta campanya a Tàrrega. S’ha notat que clients i establiments ho esperaven i per això es van descarregar tants bons a l’inici de la campanya”. 

Pel que fa als establiments comercials adherits a la iniciativa, la majoria celebra els resultats obtinguts. Per sectors, de nou, les botigues de moda van ser les preferides pels consumidors per gastar els seu bons, seguides dels petits establiments d’alimentació i dels establiments de perruqueria i estètica. Esports, calçats i electrònica són també establiments on més bons s’han consumit. Val a dir que durant la primera setmana es van bescanviar un total de 7.407 bons, essent el dissabte 20 d’abril la jornada en la qual les persones compradores més en van fer servir amb un total de 1.607 vals.

Conveni amb la Cambra de Comerç i Indústria de Tàrrega

Cal recordar que totes les edicions d’aquesta iniciativa, pionera a les comarques de Lleida, han estat possibles gràcies a un conveni signat entre l’Ajuntament i la Cambra de Comerç i Indústria de Tàrrega, encarregada de gestionar els pagaments als negocis adherits a la iniciativa.

En la darrera edició han estat 96 establiments, entre els quals hi havia botigues de roba i calçat, òptiques, electrònica i electrodomèstics, material esportiu, joieries, parament de la llar i decoració, llibreries i papereries, perruqueries i centres d’estètica, restauració, cinema, ferreteries, fotografia o alimentació. Alhora han pogut gaudir dels bons totes les persones que fessin les seves compres a la capital de l’Urgell (empadronades a la ciutat o no) que prèviament s’haguessin registrat a la pàgina web bons.tarrega.cat.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-quarta-campanya-de-bons-de-descompte-en-comercos-de-tarrega-genera-un-impacte-economic-de-237-000-euros-24174-4 Wed, 29 May 2024 15:27:50 +0200
<![CDATA[Verdú acollirà la segona edició de Bòlit, la trobada del joc impulsada per l'Associació Alba]]> Serà aquest divendres 31 de maig a la plaça Major · La jornada inclourà jocs i demostracions durant tot el dia

La plaça Major de Verdú acollirà aquest divendres 31 de maig la segona edició de Bòlit, una trobada intergeneracional i inclusiva del joc impulsada per l’Associació Alba. En aquesta segona edició de Bòlit hi participaran els usuaris de les dues residències de Verdú, l’Escola Jardí, i els diferents centres de recursos de l’Associació Alba: l’Escola Alba i Alba Jussà. La trobada serà durant tot el dia. S’iniciarà a dos quarts d’11 del matí amb una mostra de jocs on el grup de dones d’Anglesola farà una demostració i també s’exhibiran diferents jocs tradicionals de la mà de La Companyia de jocs l’Anònima i Va de fusta! Fusteria Social i creativa d’Agramunt. La trobada a Verdú seguirà a la tarda amb un espai de joc per a infants de 0 a 6 anys i també altres activitats per a tots els públics. Les persones participants podran gaudir d’una àmplia varietat de jocs d’estratègia, jocs cooperatius, divertits, d’autor i d’atzar. Xènia Boleda, dinamitzadora comunitària de l’Associació Alba, ha explicat a Ràdio Tàrrega que la trobada de jocs celebrarà la seva segona edició després de l’èxit de la primera, l’any passat. Enguany s’ha decidit posar-li el nom de Bòlit, un típic joc tradicional que van recuperar el grup de Dones d’Anglesola.

El bòlit (conegut també amb les formes no normatives de bèlit i boli), és un esport tradicional de Catalunya i el País Valencià. Presenta força similituds amb el béisbol. Aquest i altres jocs tradicionals suposen una eina molt potent per fomentar la inclusió. És per això que des de l’Associació Alba es treballa amb aquests jocs com a punt de partida en dinàmiques que es realitzen durant tot l’any. De fet a l’espai que té l’entitat a Verdú (a l’antic Museu de Joguets i Autòmats), s’hi fan trobades cada dues setmanes amb els avis i avies de les residències i l’escola de Verdú. 
 

Les activitats del matí del Bòlit requereixen inscripció prèvia. Es pot fer a través del correu electrònic xboleda@aalba.cat 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/verdu-acollira-la-segona-edicio-de-bolit-la-trobada-del-joc-impulsada-per-lassociacio-alba-24173-4 Tue, 28 May 2024 18:57:00 +0200
<![CDATA[Últim partit de la temporada del CEACA Tàrrega juvenil]]> CATALANA JUVENIL FEM 2 FASE  - CEACA TÀRREGA 27 (12) - H. MOLINS 34 (17)

Últim partit d'aquesta temporada. El treball de tot aquest any al final està donant els seus fruits. En aquesta ocasió partit intens en què totes les jugadores han tingut el seu moment durant l'encontre. Després d'una temporada molt complicada, toca passar pàgina, descansar i valorar tot el que hem patit i fet durant l'any.
Només em queda que agrair tot el suport que he tingut de mares, pares, germanes, germans, amigues, amics, Club, delegats (sense tots vosaltres tot això no seria possible).

Per tancar aquesta crònica agrair de tot cor a totes i cada una de les guerreres que tot i jugar contra equips amb jugadores de molta més edat que les nosaltres, s'han deixat la pell al camp. 
 
H MOLINS: TESSA GRANE, MARTINA PINTADO, LAIA ZENON, CLAUDIA LOPEZ, LORENA HIDALGO, LAIA COMINO, JOANA MARQUES, MARTA GUILLAMON, JOANA ROCA, NAIARA CAMPOS, RUTH CARBALLADA, CARLA PARRILLA, BERTA SERRA.
CEACA TARREGA: XENIA BOSCH, BLANCA PARDO,ALIMA KEITA, INES CHIBANI, LUCIA SERVAN, AINARA BOSCH, EMMA PRATS, JULIA AGUSTI, AINARA CAMPOS.
Entrenador: Ricard Sabate
Delegats: Juan A Campos, Rosa Exposito

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/ultim-partit-de-la-temporada-del-ceaca-tarrega-juvenil-24172-4 Mon, 27 May 2024 18:34:40 +0200
<![CDATA[El Club Natació Tàrrega celebra el XIè Trofeu Ciutat de Tàrrega a la piscina coberta]]> Aquest dissabte els nedadors i nedadores de totes les categories del club natació Fraga, H2Ogoo, Swimfaster Salt, Terrassa i també els equips de la demarcació de Lleida C.E.N Balaguer, Cervera, Inef Lleida, CN Lleida i Mollerussa van competir amb els del CN Tàrrega en l'XI Trofeu Ciutat de Tàrrega. Els nedadors van competir a un gran nivell, aconseguint millorar les marques personals i on es van aconseguir un bon grapat de medalles.

Al matí els Prebenjamins i Benjamins van nedar 50 m lliure, 100 m estils i els relleus de 4x25m lliures i van aconseguir 4 medalles or, 6 plates i 2 bronzes:
Ors: Blai Monné, Zakhar Pykhnei, Eva Melania Rosu i Jordi Castellana.
Plata: Martina Wypych, David Gracia, Arlet Giné.
Bronze: Olivia Manau i Jordi Castellana i el relleu format per l’Eva Melania, Iris Salvadó, Eric Márquez i Blai Monné.

Pel que fa als alevins, Infantils, Júniors i Absoluts van nedar durant tot el dia diferents proves que els va servir per preparar i aconseguir baixar els temps i una mínima pels pròxims campionats de Catalunya, on destaquem:
Or: Biel Gabernet 100 m lliures i Noa Priego pels 100 m braça.
Plata: Amelia Wypych en 100 m braça, Clara Martínez 100 m papallona, Naomi Ospina i Maria Perera pels 100 m esquena i el relleu Aleví de 4x50m format per l’Alba, Naomi, Jana i Júlia.
Bronze: Carla González 100 m papallona i Naomi Ospina 100 m lliures.

Destaquem els 2 segons premis aconseguits per la Noa i en Biel en la classificació de punts FINA al millor rendiment.

Volem agrair la col·laboració de la Federació Catalana de Natació, Ajuntament de Tàrrega, Diputació de Lleida i Ara Lleida; també als nostres patrocinadors: BICI 3.0, Cal Francesc, Fem Cadena, Condis, Supermercats Esclat, Esports Vilamajó, i Nishka Evens, ja que sense ells, aquesta jornada no hauria estat possible i també als nedadors, als entrenadors, als clubs participants per haver fet d’aquest trofeu tot un èxit.


Crònica Club natació Tàrrega secció natació.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/natacio-24171-4 Mon, 27 May 2024 18:25:58 +0200
<![CDATA[Sis experiències de la demarcació de Lleida, al 5è Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats]]> El 5è Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats (CSSBE), que té lloc a Barcelona aquest dilluns i dimarts, acollirà la presentació de 6 iniciatives que s'estan posant a la pràctica a Ponent i a l'Alt Pirineu i Aran. La periodista ponentina Júlia Peguera (TV3) farà la conferència de cloenda juntament amb la directora de cinema i guionista Neus Ballús que porta per títol 'El mirall social del cinema i la televisió: Com es nodreixen els mitjans audiovisuals per plasmar les realitats socials? Com expliquem el que fem?'.

El congrés, que enguany porta per lema 'Navegar (avançant) en els marges de la intervenció social', ha generat un alt interès per part dels professionals i el 16 de maig va haver de tancar les inscripcions un cop arribat al límit de l'aforament previst amb 525 persones.

El CSSBE és fruit de la col·laboració entre el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), el Col·legi de Pedagogia de Catalunya (COPEC), el Col·legi Oficial de Treball Social (TSCAT) i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC). En cada edició la secretaria tècnica del Congrés recau de manera rotativa en un dels quatre col·legis; en aquesta ocasió l'ha assumit el CEESC i la comissionada és l'educadora social Mireia Ballart, que s'ha encarregat de la coordinació operativa de l'esdeveniment.

Alta presència ponentina i pirinenca

La cinquena edició del CSSBE comptarà amb sis experiències de la demarcació de Lleida. La ponentina Eva Betbesé, coordinadora pedagògica de Down Lleida, és una de les tres ponents de la taula rodona 'Participació activa de les persones en l’atenció social', que té lloc aquest dilluns a la tarda. Mentre que la lleidatana M. Victòria Gómez, presidenta del COPEC, participarà dimarts de la taula rodona 'El rol dels col·legis professionals en els riscos psicosocials'.
El Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats servirà per presentar una seixantena d'experiències en format de comunicacions i pòsters i que porten a terme per professionals de diferents disciplines de l'àmbit social, entre les quals n'hi ha 5 de la demarcació de Lleida.

L'educadora social Marina Amilibia ha presentat un pòster sobre el programa “En Família”, un recurs especialitzat i preventiu del Conselh Generau d'Aran encarat a les famílies que ofereix informació, orientació, assessorament i atenció, que en la seua primera edició va comptar amb 54 participants i que aquesta primavera ha començat la seua segona edició.

L'educadora social Gemma Valeri presentarà una comunicació sobre el projecte pilot de detecció i intervenció precoç davant de situacions de soledat de persones grans en les diferents comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran en col·laboració amb els serveis socials bàsics comarcals i que acabarà al mes de desembre de 2025.

L'educador social Adolf Martínez, la treballadora social Sara Sabés i Estefania Revés, cap de zona dels serveis socials bàsics del barri de la Mariola de Lleida són els autors d'una comunicació sobre el projecte de la Paeria per al reallotjament de persones gitanes que han viscut en assentaments i del qual se n'han beneficiat 45 adults i 47 infants i adolescents.

L'educador social Jordi Baiget explicarà el projecte 'Embranzida', que porta a terme a Agramunt com a professional del Consell Comarcal de l'Urgell, que busca l'apoderament de les persones en situació de vulnerabilitat perquè emprenguin el seu projecte vital mitjançant tècniques de desestrès, autocontrol i d'expressió, entre altres.

Per la seua banda, l'educadora social Núria Ambrós i la doctora en Educació Ana Rodera relataran la seua experiència en l'aplicació de 'Suports autodirigits' per a fomentar dinàmiques col·laboratives i que ha comptat amb la participació de professionals de diferents serveis socials bàsics i de dispositius externalitzats en formacions com ara les dutes a terme a la província de Lleida a través de l'Associació Catalana de Municipis.

"El que volem és posar les persones al centre"

El president del Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), Marc Queralt, ha agraït, en l'acte d'obertura, la tasca i la implicació de la comissionada del Congrés, l'educadora social Mireia Ballart, i de les professionals que han format part del comitè organitzador, del comitè científic, del comitè assessor i del comitè institucional, a més de la secretària tècnica del Congrés, Ònia Navarro -sotsgerent del CEESC-, i les estructures tècniques dels quatre col·legis professionals implicats. Queralt ha volgut destacar que "estem carregats de reivindicacions, en tenim moltíssimes, perquè al final el que volem és posar les persones que atenem al centre", al mateix temps que ha recordat que "si tot això és possible és gràcies als quatre col·legis professionals implicats, a les persones que es col·legien, perquè és la manera de fer xarxa professional, de crear professió, de fer sentir la veu dels professionals" i ha animat els professionals de les diferents disciplines a implicar-se amb el seu col·legi professional.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/sis-experiencies-de-la-demarcacio-de-lleida-al-5e-congres-de-serveis-socials-basics-i-especialitzats-24170-4 Mon, 27 May 2024 17:19:21 +0200
<![CDATA[Presentació de la fira Vallbonatura]]> L’espai Espai Maldanell ha estat l’escenari de la presentació de la fira Vallbonatura

L´Ajuntament de Vallbona de les Monges ha presentat Vallbonatura, la fira que tindrà lloc els propers 7, 8 i 9 de juny. Unes jornades de portes obertes als amants de la natura, i les famílies amb sensibilitat ecoturística: el festival de referència de biodiversitat a la comarca de l´Urgell.

Ecoturisme, projectes de conservació, canvi climàtic, agricultura, desenvolupament sostenible, art… Vallbonatura organitza una sèrie de conferències, tallers i xerrades amb professionals de les més variades temàtiques relacionades amb la naturalesa i la fauna. 
La fira comptarà també amb un mercat de productes relacionats amb la natura, així com productes de proximitat i productors de la zona, amb més de 20 expositors on hi haurà també productes per degustar.

La fira tindrà com a centre la plaça del Monestir de Santa Maria de Vallbona, però també hi haurà activitats repartides durant els 3 dies per paratges espectaculars al voltant del poble. Durant el llarg cap de setmana s'han programat un ampli ventall d'activitats i tallers per a totes les edats. Vallbonatura aplega sortides guiades, cursets, conferències, visites culturals, caminada, música, exposicions i l'alliberament de fauna entre d'altres. 

Aquest any compten amb la col·laboració d´Espais Naturals de Ponent, Granja San Francisco, la botiga de natura referent a nivell d´estat Oryx entre altres, empreses i entitats públiques que col·laboren per impulsar el sector i garantir un servei de qualitat als assistents. Cal destacar la conferència del prestigiós fotògraf Andoni Canela, autor de documentals com “El viatge d´Unai” o “Panteras”, i el periodista i divulgador ambiental José Luís Gallego, que ens parlarà de biodiversitat i la importància de preservar-la i del que està passant amb les espècies a la natura.

S’hi duran a terme altres activitats com la pintura en directe del tercer mural de Swen Schmitz Coll dins del projecte Enciclopèdia Mural, que tindrà lloc durant tot el dissabte. També hi haurà un taller de saltamartins i grills  divendres a la  tarda en col·laboració amb Espais Naturals de Ponent, o l´activitat d´observació d´estrelles amb el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades. Dissabte al matí, Katarina Kostic ens parlarà sobre la importància dels pol·linitzadors. Per als més petits, hi haurà  el contacontes i  “L´home que fabricava caixes niu”, un taller d´ocells de paper amb Tobe Art; també  fabricarem un coet i entendrem la gravetat terrestre de la mà de Univers Quark, entre altres.

A la presentació hi ha assistit l’alcalde del municipi, Eduard Montseny, acompanyat del president del Consell Comarcal, José Luis Marín;  la consellera comarcal de Turisme, Gràcia Auró,  i la directora de la Fira, Minerva Sellés. En el torn de parlaments, l’alcalde ha destacat que l’Ajuntament  vol posicionar Vallbonatura com a destí referent en turisme interior i de natura, una fira sostenible i accessible per a tothom.

José Luis Marín, president del Consell Comarcal, ha manifestat la importància que  les administracions locals col·laborin amb les entitats socials i la ciutadania en la protecció del territori  i la promoció de la cultura local. És necessari que les polítiques públiques donin suport a iniciatives com Vallbonatura, que posen en valor el nostre patrimoni natural i cultural, i promouen models de desenvolupament sostenibles. 

Finalment, Gràcia Auró, consellera comarcal de Turisme, ha deixat palès que gràcies a la gestió que s´està fent des de l´organització, que ja  compleix 10 anys, demostra que és una fira consolidada a la comarca. Promocionar natura, productors i fauna enriqueix el nostre territori. 

En acabar la presentació, els conductors de la fira, Eduard Viver i Minerva Sellés, han ofert als assistents una visita guiada a l’espai del Maldanell. Aquest  espai mostra la pedra seca, l´antic molí d´oli i el projecte d´observatoris de fauna i estimaocells de Vallbona de les Monges. Durant la visita han comentat que Vallbonatura va néixer amb la idea de donar a conèixer els projectes que ells mateixos van començar a engegar ara fa més de 15 anys en temes com natura i observatoris de fauna, i el projecte ja més que assolit Estimaocells.

Així mateix, han destacat la importància de la celebració d´esdeveniments com aquest per reforçar la consciència ambiental i els problemes relacionats amb el medi. ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/torna-una-vegada-mes-vallbonatura-pels-amants-de-la-natura-24169-4 Sun, 26 May 2024 19:35:18 +0200
<![CDATA[L’Embarrat de Tàrrega clou amb èxit la 10a edició consolidat com un espai referent per als joves creadors emergents]]> El festival d’art contemporani reafirma la seva línia d’apropar els artistes al públic a través de visites comentades  

L’Embarrat ha celebrat aquest cap de setmana els 10 anys de vida consolidat com un dels festivals de creació contemporània de referència per als talents emergents del país i amb propostes multidisciplinàries que han atret un nombrós nombre de públic en el marc immillorable de l’antiga fàbrica de maquinària agrícola de Cal Trepat de Tàrrega.
L’edició d’enguany s’ha centrat en el poder i l’exposició central Com va obrint-se la pell sense un punyal ha comptat amb diverses propostes que han reflexionat sobre com el poder ha afectat el cos humà al llarg de la història. La comissària de l’exposició Ingrid Guardiola, directora del Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona, ha valorat molt positivament la qualitat de les obres a càrrec de joves artistes de procedència diversa com Perú, Brasil, Colòmbia, els Estats Units, Las Palmas, el País Basc, València o Catalunya. 

Finalment, la guanyadora del premi IEI - Embarrat 2024 ha estat l’artista nord-americana establerta a Catalunya Kirra Kusy, amb la proposta L'escala. La peça és una escala de 4 metres construïda a partir de llaunes, trossos de ciment, esquís trobats i mobles trencats que pretén generar preguntes provocadores sobre les percepcions convencionals del poder. El guardó, promogut per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, inclou la producció d’una exposició individual a La Gòtika durant l’any següent i una dotació de 1.000 euros.


Apropar l’art contemporani a nous públics

Una de les missions de l’Embarrat és poder apropar l’art contemporani a nous públics i, per aquest motiu, s’han organitzat diverses visites comentades a càrrec dels artistes per poder fer pedagogia i descobrir que l’art, senzillament, parla de tot allò que passa i preocupa a la societat.

Les creacions dels artistes de Ponent Xesco Mercé, Joan Codina Donaire o Arnau Obiols han despertat una gran expectació, així com la instal·lació visual i sonora Aeth3r, creada pel professorat i alumnat de 4t de Disseny Gràfic de l’EASD Ondara.


Èxit de públic als concerts de Marala i Maria Hein

La nova proposta de la programació de comptar amb actuacions musicals d’artistes destacades de l’actual escena catalana també ha tingut una gran acollida per part del públic, que ha omplert l’aforament de la Nau 5 de Cal Trepat en els concerts de divendres i dissabte a la nit a càrrec de Marala i Maria Hein, respectivament.


La poesia, molt present a l’Embarrat 2024

La poesia també ha tingut una àmplia presència aquest any amb dos homenatges dedicats a figures claus de la nostra literatura com són Joan Salvat-Papasseït i Alfons Costafreda. D’una banda, amb La rosa als llavis, un espectacle a càrrec d’El dígraf del desitx (Meritxell Cucurella-Jorba), el cantant i compositor Valdivia i el percussionista Davitillu que va evocar Salvat-Papasseït amb la música com a eix vertebrador. D’altra banda, el Cuartito de Poesía, companyia inestable de l’Ondara, ha recordat el 50è aniversari de la mort del poeta Alfons Costafreda amb el recital poètic Místico de la nada.

Una altra de les intervencions celebrades pel públic ha estat comptar amb la poeta Núria Martínez-Vernis, que ha exercit de relatora del festival amb les seves particulars cròniques de cada jornada amb el seu estil irònic i singular.


Presentació de la peça audiovisual Relats Poderosos

Aquest diumenge al migdia també ha tingut lloc la presentació de la peça audiovisual Relats Poderosos, que s’ha realitzat amb la col·laboració del Servei de Rehabilitació Comunitària de Tàrrega. Nou persones que viuen un procés de malaltia mental han pogut explicar de primera mà la seva relació amb el poder, exercint d’altaveu de col·lectius amb risc d’exclusió social i a qui l’Embarrat vol donar veu.

Durant la pròxima setmana, s’oferiran visites comentades per a grups a les instal·lacions artístiques de l’Embarrat amb reserva prèvia i el divendres 31 de maig a les 20 h es farà el darrer recorregut obert a càrrec de Jesús Vilamajó, director del festival. 

L’Embarrat - Festival de creació contemporània està organitzat per l’Ajuntament de Tàrrega, el Museu Trepat i la regidoria de Cultura i compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de l’Urgell, Lo Pardal - Fundació Guillem Viladot, La Soll, Mangrana, Nova Tàrrega, Ràdio Tàrrega, Segre, Lleida Televisió, La Vella Caravana i Cultura+. 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tanca-amb-exit-una-nova-edicio-de-lembarrat-de-tarrega-24168-4 Sun, 26 May 2024 19:27:24 +0200
<![CDATA[Tàrrega commemora el seu Dia de la Memòria Històrica i Democràtica]]> Amb l’espectacle escènic 'Mort a les cunetes' al Teatre Ateneu i una ruta guiada per les llambordes Stolpersteine presents a la ciutat    

Tàrrega ha commemorat aquest cap de setmana el seu Dia de la Memòria Històrica i Democràtica. Com cada 25 de maig, en què es recorda el dia de l’any 2021 que la capital de l’Urgell va col·locar llambordes Stolpersteine a la via pública, el Teatre Ateneu va acollir ahir dissabte l'espectacle escènic 'Mort a les cunetes'. Dirigit per David Pintó i interpretat per Joan Valentí, el muntatge explica la història real de vuit republicans civils que van ser afusellats al peu de la muntanya de Montserrat el febrer del 1939.
Els homes havien estat detinguts sense acusacions polítiques clares. Un d’ells, Josep Nin, va aconseguir fugir i explicar-ho. A partir d’aquest relat, l’historiador Albert Fàbrega reconstrueix aquest fosc episodi històric donant peu als cinc monòlegs que integren l’espectacle esmentat. La proposta esdevé així un sentit homenatge a totes les víctimes de la repressió franquista.

D’altra banda, avui diumenge s'ha ofert una nova edició de la ruta guiada Stolpersteine a càrrec de l’historiador Jaume Ramon Solé. L’itinerari ha passat per les 9 llambordes Stolpersteine presents a Tàrrega en homenatge als deportats targarins al camp de concentració nazi de Mathausen. Els símbols es poden veure davant els seus últims domicilis a la ciutat. Es tracta de Josep Ybós Briansó, Miquel Pont Llobera, Josep Minguell Porta, Antoni Foguet Doll, Emili Peruga Puy, Francesc Josep Sentís Baiget, Josep Real Lloses, Josep Aubach Arnaldo i Modest Farré Farré.

Cinc van morir als camps de concentració i quatre van aconseguir sobreviure. Un d'ells va tornar a Catalunya, mentre que la resta va viure a França fins a la seva mort. El programa ha estat organitzat per la Regidoria de Memòria Històrica mitjançant el Museu Tàrrega Urgell. ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/dia-de-la-memoria-historica-i-democratica-a-tarrega-24167-4 Sun, 26 May 2024 19:21:30 +0200
<![CDATA[Prop de 300 participants pedalaran per l’ecologisme i la pau des de Belianes demà diumenge 26 de maig]]>
La marxa —que té prevista la participació de prop de 300 inscrits, de caire familia i que mantindrà les inscripcions obertes fins a última hora— s’iniciarà a les 9.00 hores de demà diumenge 26 de maig, des de la plaça Comandant Serret de Belianes, després de la lectura del Manifest. Els participants, arribaran a les 10.00 hores, aproximadament, a Bellpuig, on els rebrà la batucada FocFoll, amb col·laboració de l’Ajuntament de Bellpuig, a la plaça Sant Roc, i se’ls oferirà una presa de xocolata i coca, gentilesa de la Pastisseria La Perla. 

Els ciclistes seguiran la seva ruta en direcció a Vilanova de Bellpuig, on hi haurà una degustació de pomes, gentilesa de l’Ajuntament de Vilanova, i sucs de Cal Valls (11.00 hores, plaça de l’Anjua). A continuació (12.00 hores), Arbeca rebrà els participants amb una degustació de sucs de fruita, gentilesa de l’Ajuntament d’Arbeca i “caramels de la Marxa” de la pastisseria Pa de Pessic, a la Plaça Lluís Companys.

Finalment, s’arribarà a Belianes (13.00 hores), on està previst un vermut, I dinar posterior (14.00 hores), al pavelló. Al voltant de les 18.00 hores, es donaran per acabats els actes de la marxa.

Durant la jornada també hi haurà un taller de reparació de bicicletes; la projecció d’una pel·lícula familiar; balcons i carrers de Belianes guarnits, o un avançament de l’exposició ’40 anys de marxa’.

L’organització ha anat organitzant activitats paral·leles a la celebració de la Marxa com la xerrada ‘Les comunitats energètiques ciutadanes. Pedalem per l’energia verda i local’, que es va fer a Bellpuig el passat dia 10 de maig; la 4a Jornada de treball a la plaça de la Marxa, i el taller ‘Art per la Pau. Un crit contra les guerres’, l’11 de maig, a Belianes; Hora de conte ‘La goteta’, el 21 de maig, a Arbeca, o el taller ‘Orenetes’, per aprendre la metodologia per censar orenetes cuablanca als secans de Belianes-Preixana, aquest mateix divendres, a les 17.00 hores, a la Biblioteca Tirant Lo Blanc de Belianes.

Als 300 participants de la pedalada reivindicativa cal sumar-hi el més de 200 que se sumaran a la festa en el dinar popular, així com prop d’una vuitantena de voluntaris que fan possible aquesta activitat.


 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/nova-marxa-per-lecologisme-i-la-pau-a-belianes-24166-4 Sat, 25 May 2024 19:17:33 +0200
<![CDATA[Solucions als reptes tecnològics amb la 1a jornada online de l'Oficina AceleraPyme de la Cambra de Comerç de Tàrrega]]>
L'Oficina AceleraPyme de la Cambra de Comerç de Tàrrega realitzava dijous la seva primera jornada online, "Full de ruta per a la transformació digital: millora la rendibilitat de la teva empresa". Aquesta formació en format digital forma part d'una sèrie programada per al 2024 dedicada a enfortir la capacitació i les habilitats digitals de les empreses locals.


Innovació i estratègia en la formació digital

La jornada ha proporcionat una comprensió profunda de l'evolució tecnològica i el context actual del món digital, permetent als assistents visualitzar clarament l'entorn en el qual han de competir i prosperar els seus negocis. Els exercicis i casos d'èxit han estat un dels punts forts de la jornada, on els participants van analitzar casos reals d'empreses que han navegat amb èxit el procés de digitalització. Aquests exemples van servir com a estudi de camp per entendre millor els desafiaments i oportunitats que presenta la digitalització.


Recursos i eines a l'abast de tothom

Durant la jornada, es va presentar material essencial per realitzar un diagnòstic i avaluar l'estat digital de cada empresa, el que és fonamental per a qualsevol procés de transformació. A més, es van mostrar eines i tecnologies accessibles que poden ser implementades en diverses àrees i sectors empresarials, destacant la seva aplicabilitat i beneficis per millorar l'eficiència operativa i la rendibilitat.


Impacte i projecció cap al futur

Aquesta primera jornada online ha permès la participació d'un major nombre d'empreses impulsant el compromís de l'entitat d'acompanyar a les empreses locals en el camí cap a la digitalització, assegurant que aprofitin al màxim les oportunitats que ofereix l'era digital.
Amb una excel·lent acollida i feedback positiu, l'Oficina AceleraPyme ja es prepara per a les pròximes sessions, que per al mes de juny se centraran en la Intel·ligència de Negoci i la transformació de dades en informació útil per prendre decisions de negoci estratègiques.

Les empreses interessades a participar en futures jornades poden inscriure's i obtenir més informació al portal web de la Cambra de Comerç de Tàrrega.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/jornada-on-line-acelerapyme-tarrega-24165-4 Sat, 25 May 2024 19:09:46 +0200
<![CDATA[El mossèn Xavier Romero serà el nou rector de Tàrrega]]> El mossèn Xavier Romero Galdeano serà el nou rector de Tàrrega, El Talladell, Verdú, Anglesola i Montornès. Això després que el Bisbat de Solsona hagi anunciat avui canvis a les parròquies en el nou curs 2024-2025. Romero era fins ara l'encarregat de la parròquia de Cervera, que ara passarà a ocupar Abel Trulls i Noguera. L'actual rector de Tàrrega, el mossèn Josep Maria Vilaseca deixarà la parròquia i serà a partir d'ara el nou rector de Berga. Els canvis es faran efectius el proper mes de setembre. 
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-mossen-xavier-romero-sera-el-nou-rector-de-tarrega-24164-4 Fri, 24 May 2024 12:52:00 +0200
<![CDATA[La Diputació incrementa en 1M € el Pla de Salut per ajudar a finançar despeses dels centres municipals d’atenció a la tercera edat]]> El ple de la corporació aprova una modificació del pressupost per incorporar 3,5M € de romanents amb els quals complementar accions ja iniciades i encetar de  noves · Vist-i-plau al Pla de Cooperació per fer front a les despeses derivades de la campanya agrària, amb 400.000 € per a 28 municipis del Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i l’Urgell

La Diputació de Lleida incrementarà en 1M € el Pla de Salut per a despeses corrents d’ajuntaments i EMDs amb l’objectiu de “finançar despeses de funcionament dels centres residencials de titularitat municipal, centres de dia, centres de serveis i Servei d’atenció integral en l’àmbit rural (SAIAR) que tenen places concertades amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat”, tal i com ha explicat el diputat de Finances, Marc Baró, en el decurs de la sessió plenària de la Diputació de Lleida celebrada aquest dijous.

Aquest increment, que farà que el Pla inicialment aprovat de 5,6M € passarà a ser de 6,6 M €, ha estat aprovat dins l’expedient de modificació pressupostària 13/2024 en la modalitat de crèdits extraordinaris i suplements de crèdits del pressupost de la Diputació de Lleida, exercici 2024 la modificació pressupostària. El diputat Marc Baró ha explicat que “tornem a actualitzar la nostra capacitat de disponibilitat dels romanents de Tresoreria incorporant tres milions i mig d’euros per a complementar algunes accions ja iniciades i encetar de  noves”. Una de les accions noves són 100.000 € per dotar de mobiliari i infraestructures la biblioteca comarcal del Pallars Sobirà, a Sort, la última comarca que no disposava d’aquesta instal·lació a tot Catalunya.

Campanya agrària

D’altra banda, el Ple també ha aprovat el Pla de Cooperació Municipal per fer front a les despeses derivades de la campanya agrària 2024, amb un import de 400.000 €, que dona continuïtat al que ja es va anar adjudicant des de l’any 2020, creat per la necessitat dels ajuntaments d’acollir un gran nombre de nouvinguts durant la campanya agrària de recollida de fruita dolça com l’albercoc, la cirera, la nectarina, el préssec, la pera i la poma. Aquest Pla afecta a 28 municipis del Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i l’Urgell (Aitona, Albatàrrec, Albesa, Alcarràs, Alcoletge, Alguaire, Almenar, Artesa de Lleida, Barbens, Bell-lloc d’Urgell, Bellpuig, Castellnou de Seana, Corbins, la Granadella, la Granja d’Escarp, Lleida, Massalcoreig, Miralcamp, Mollerussa, el Palau d’Anglesola, Seròs, Soses, Sunyer, Tornabous, Torrefarrera, Torrelameu, Torres de Segre i Verdú). 

“Aquest fet suposa un increment de costos, de manera que amb la voluntat de ser àgils i eficaços en el nostre suport als ajuntaments i EMD de la demarcació, des de la Diputació hem destinat el Pla específic per finançar les despeses corrents lligades a la campanya agrària, així com les despeses corrents de reparació i manteniment de les infraestructures municipals necessàries per a les diferents tasques agràries”, ha explicat el vicepresident Agustí Jiménez.

S’hi podran acollir aquells ajuntaments que durant l’any anterior al Pla han tingut més de 700 hectàrees en producció de cultius d’albercoquers, cirerers, nectariners, arbre de la platerina, presseguers, pomeres, perers o pruners; aquells municipis que durant la campanya agrària anterior haguessin subscrit més de 400 contractes, i els municipis de Lleida que disposin d’albergs de temporers de titularitat pública. L’Ajuntament de Lleida rebrà una quantitat fixa de 130.000 €, atenent les seves característiques especials.

Altres temes

S’ha aprovat el conveni de col·laboració amb Down Lleida per a la plena integració de les persones amb Síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals en els diferents àmbits socials, i més concretament, pel que fa a la difusió del Programa d’Inserció Sociolaboral “Integra 21”, en aquells aspectes en què hi hagi coincidència i sigui possible fer-ho, a fi de facilitar la seva integració en l’entorn productiu. La vigència del conveni és per 4 anys.

També es prorroga la vigència del conveni de col·laboració amb la Diputació de Girona per al treball conjunt en l’àmbit de la promoció i el desenvolupament econòmic local, que es va iniciar fa 4 anys, pel qual s’han anat oferint tecnologies i software que han permès desenvolupar amb qualitat les polítiques de dinamització de l’ocupació, del teixit empresarial i de la planificació estratègica. En aquesta cas, la pròrroga del conveni també és per 4 anys més.

Al mateix temps s’ha donat el vistiplau al plec de clàusules per la concertació d’una operació de crèdit a llarg termini pel finançament d’inversions del pressupost de la Diputació de Lleida per a l’exercici 2024, per valor de 15M €, previst ja en el pressupost de 2024, per fer front a operacions com els convenis de camins a les Garrigues Altes; redacció d’estudis i projectes; Pla d’Inversions en Carreteres; realització del mapa interactiu Patrimoni XXI; treballs de cartografia, o transferències a ens locals pel FEDER IDAE, entre d’altres.

Finances i Gestió de Tributs, Serveis Tècnics i Salut Pública

D’altra banda, s’ha acceptat la delegació a la Diputació de Lleida a través de l’OAGRTL, efectuada per l’Ajuntament de Preixens, de la recaptació, en via executiva de la taxa pel Subministrament d’aigua.

En l’àmbit de Serveis Tècnics, s’ha fet l’aprovació inicial del “Projecte constructiu. Millores locals. Carretera LV-4241, de Solsona a Coll de Jou, en el tram que correspon a la travessera de Solsona (PK 0+300)”, amb un pressupost que inclou l’afecció de terrenys de 814.740,31 €.

El ple també ha donat llum verda al conveni amb l’Associació AREMI per la promoció de la salut i l’autonomia personal de les persones amb pluridiscapacitat, autonomia personal, per tal d’afavorir la seva plena integració a totes les possibilitats que ofereix la realitat social, econòmica i cultural del territori, corresponent a les anualitats 2024, 2025, 2026 i 2027. L’aportació és de 200.000,00 €, a raó de 50.000 € per any.

Moció

Finalment, el ple ha rebutjat la moció presentada pel grup de Junts-Impulsem de suport a les Associacions de Defensa Forestal (ADF), amb els vots en contra dels grups d’ERC, PSC i Ara Pacte Local, i els favorables dels grups de Junts-Impulsem i PP.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-diputacio-incrementa-en-1m-eur-el-pla-de-salut-per-ajudar-a-financar-despeses-dels-centres-municipals-datencio-a-la-tercera-edat-24163-4 Fri, 24 May 2024 12:20:34 +0200
<![CDATA[La Policia Local de Tàrrega deté un veí de Guissona per fer circular bitllets falsos i oposar resistència als agents]]> Denunciat per la propietària d’un establiment comercial en demanar-li canvi d’un bitllet falsificat, és arrestat després d’una persecució a peu pel centre de la capital de l’Urgell · El cos policial reitera la crida a extremar les precaucions davant la proliferació d’aquesta pràctica delictiva al municipi

La Policia Local de Tàrrega ha arrestat un segon home acusat de posar en circulació bitllets falsos en menys d’un mes. La detenció es va produir aquest dimarts al carrer d’Alonso Martínez després d’una persecució a peu pel centre de la ciutat. Els agents van escorcollar l’individu i li van intervenir un altre bitllet fals que duia al damunt (1 bitllet de 20 euros) i dos bitllets de 10 euros de curs legal. Es tracta de la segona detenció aquest mes per aquesta pràctica delictiva al municipi de la qual la Policia Local ja disposava d’informació prèvia.

La propietària d’un establiment comercial de l’avinguda Catalunya de la capital de l’Urgell va alertar la Policia Local que un jove li havia demanat canvi d’un bitllet de 20 euros falsificat. En adonar-se’n, la dona va recriminar el noi, que va arrencar a córrer. Amb l’ajuda de la ciutadania, però, van aconseguir retenir-lo fins a l’arribada de la policia. Però aleshores el detingut va fugir del lloc dels fets iniciant una persecució a peu pel centre de la ciutat fins que va ser interceptat a l’altura del número 35 del carrer d’Alonso Martínez.

A més, es dona el cas que l’home va mostrar una actitud poc col·laborativa amb els agents i va intentar escapar-se fins a set vegades més, negant-se a explicar els fets. Així, a més del delicte d’estafa, l’individu també ha estat acusat del delicte de desobediència i resistència als agents de l’autoritat.

El detingut és un veí de Guissona de 26 anys. Seguidament, una patrulla dels Mossos d’Esquadra es va fer càrrec del seu trasllat a comissaria a l’espera que passés a disposició judicial. L’home va quedar en llibertat amb càrrecs.

La Policia Local de Tàrrega reitera la crida que ja va fer a principis de maig per tal que la ciutadania extremi les precaucions davant la proliferació de bitllets falsos a la ciutat, una pràctica que realitzen alguns delinqüents habituals segons han pogut detectar els agents. En aquest sentit, la Policia Local també demana a la ciutadania comuniqui qualsevol informació quan es detecti un fet similar i que els establiments extremin les gestions de verificació d’autenticitat dels bitllets a l’hora de cobrar els serveis realitzats.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-policia-local-de-tarrega-dete-un-vei-de-guissona-per-fer-circular-bitllets-falsos-i-oposar-resistencia-als-agents-24162-4 Fri, 24 May 2024 12:05:00 +0200
<![CDATA[L’11a Fira de la Cervesa Artesana de Tàrrega torna al Camp dels Escolapis]]> El certamen se celebrarà el dissabte 1 de juny i comptarà amb dotze productors de cervesa artesana, una sidreria i vuit ‘foodtrucks’ · Concerts, DJ’s o una demostració de swing completen la programació d’una de les cites de referència del món cerveser a Catalunya · Organitzada per l’Associació Agrat amb suport de la Regidoria de Promoció Econòmica

L’Associació Agrat organitzarà el pròxim dissabte 1 de juny l’11a edició de la Fira de la Cervesa Artesana de Tàrrega, un dels certàmens de referència del sector a Catalunya i que compta amb una gran afluència de públic en cada edició. La gran novetat és que la trobada, que compta amb el suport de la Regidoria de Promoció Econòmica, es tornarà a celebrar al Camp dels Escolapis de la capital de l’Urgell, on ja s’havia celebrat en anteriors edicions abans de desplaçar-se al Càmping Municipal. L’organització ha optat per aquest espai, més cèntric i que pot aglutinar de forma més concentrada les diferents parades i activitats que s’organitzaran durant tota la jornada.

Des de les 11 del matí i fins les 3 de la matinada, la fira acollirà fins a una dotzena de productors de cervesa artesana que mostraran els seus productes i les darreres novetats del sector. Enguany s’ha apostat per una tria de cervesers de proximitat i es comptarà amb La Vella Caravana (Menàrguens), Espina de ferro (Vilanova del Camí), C13 (la Pobla de Segur), Lo Vilot (Almacelles), Ponent (Artesa de Segre), Gambusí (Tortosa), Poch’s (Castellfollit de la Roca), Reptilyan (Lluçà de Baix/El Vendrell), Jovo (Vilanova i la Geltrú), Santa Pau Ale (Santa Pau) i Oditty, aquesta última elaborada entre Barcelona, Irlanda i Itàlia, que aportarà el toc internacional al certamen.

A més, per primera vegada, s’estrenarà una parada de productors de sidra. Es tracta de La Solana, una iniciativa sorgida d’un petit celler de Puigverd de Lleida, que ha decidit produir la seva pròpia sidra a partir de les pomes de Ponent. Com és habitual, també hi haurà fins a vuit foodtrucks, per oferir una àmplia varietat de propostes gastronòmiques que aniran des de peix del Delta de l'Ebre fins a coques de recapte passant per pizzes, hamburgueses, entrepans, creps o tapes.

Àmplia proposta musical

El certamen mantindrà l'aposta per la programació musical de proximitat i a partir de les 8 del vespre hi haurà les actuacions del grup de Calaf The Buckets Brothers, entusiastes de la música d’arrel, i a 2/4 d’11 de la nit amb Ponent Roots, coneguts per la seva passió per la música negra. Durant la resta del certamen hi haurà sessions musicals a càrrec de DJ Txivi i DJ Residents i una exhibició de swing a càrrec de ​​Somswing TRRG.

Primera edició sense Matoll

Des de l'Associació Agrat també es vol agrair la tasca i la col·laboració de la cerveseria Matoll, coorganitzadora de l’esdeveniment en les primeres deu edicions i que ha cessat recentment la seva activitat, però que continuarà present en cos i ànima en aquesta edició.

La Fira de la Cervesa Artesana compta amb el suport de la Regidoria de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Tàrrega i de diverses empreses del territori que han refermat el certamen com un pol d'atracció per a la capital de l'Urgell i en una referència per al sector de la cervesa artesana a Catalunya. 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/l11a-fira-de-la-cervesa-artesana-de-tarrega-torna-al-camp-dels-escolapis-24161-4 Thu, 23 May 2024 15:14:36 +0200
<![CDATA[Els Mossos d'Esquadra detenen un home per cometre set estafes a l’Alt Urgell, Urgell i Solsonès amb la compra fraudulenta de telèfons mòbils]]> Agents de la Policia  de la Generalitat - Mossos d'Esquadra van detenir el passat dilluns a Juneda (Garrigues) un home, de 31 anys, com a presumpte autor de deu delictes d'usurpació civil i set delictes d'estafa. La detenció és resultat d’una investigació oberta el passat mes de novembre després de rebre una sèrie de denúncies per estafa comeses amb la mateixa tipologia delictiva.

Les víctimes coincidien que els hi havia arribat diferents càrrecs fraudulents de compres de dispositius de telefonia mòbil d’alta gamma que no havien efectuat.Agents de la Unitat d'Investigació de la Seu d'Urgell es van fer càrrec del cas i van esbrinar que darrere d’aquestes estafes hi havia un grup perfectament estructurat i arrelat al territori, amb víctimes a l'Alt Urgell, el Solsonès  i l'Urgell.

Els estafadors sempre utilitzaven el mateix modus operandi: un integrant de l'organització s'encarregava de suplantar la identitat dels clients d'una empresa de telefonia per realitzar compres de telèfons de gamma alta i, posteriorment, altres membres del grup s'encarregaven d'interceptar els enviaments dels terminals abans que arribessin al seu destinatari. D’aquesta manera, s’apropiaven dels telèfons sense que la víctima s’adonés del fet delictiu fins que li arribaven alguns missatges de la companyia o per l'increment de la factura mensual on li carregaven la compra del dispositiu. Tot seguit, un tercer membre del grup s'encarregava de comprar diverses targetes SIM, les quals eren utilitzades per cometre altres estafes utilitzant aleatòriament els terminals adquirits il·lícitament. Aquestes targetes SIM, donades d'alta a nom de les víctimes de les estafes, feien que els estafadors evitessin ser identificats en el moment de realitzar la trucada a la companyia telefònica per fer  la comanda fraudulenta.

El passat dilluns, pels volts de les 6:00 de la matinada,  es va detenir a un dels integrants del grup  a Juneda (Garrigues) al qual se l’acusa la presumpta autoria de deu delictes d'usurpació de l'estat civil i set delictes d'estafa. La investigació continua oberta per tal d’esbrinar si poden estar implicats en estafes similars i no es descarten més detencions, en concret la de un membre del grup que està plenament identificat. El detingut va passar ahir a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció en funció de guàrdia de la Seu d'Urgell.

 

]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/els-mossos-desquadra-detenen-un-home-per-cometre-set-estafes-a-lalt-urgell-urgell-i-solsones-amb-la-compra-fraudulenta-de-telefons-mobils-24160-4 Thu, 23 May 2024 13:04:00 +0200
<![CDATA[La recerca arqueològica confirma el Molí d’Espígol com la ciutat més gran i complexa de la tribu ibèrica dels ilergets]]> Els resultats de la intervenció confirmen l’existència d’una entrada monumental al sector est de la ciutat ibèrica · Amb el creixement de la ciutat, el fossat del període ibèric antic va quedar fora de servei i es va reomplir amb terra i pedres per bastir-hi al damunt noves estructures de defensa

Els treballs arqueològics que els darrers anys s’estan duent a terme a la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol, a Tornabous (L’Urgell) estan confirmant la complexitat i la monumentalitat de les estructures defensives que protegien la ciutat ibèrica ilergeta del Molí d’Espígol. Les excavacions formen part del projecte quadriennal (2022-2025) de recerca arqueològica del Departament de Cultura “Sistemes poliorcètics d’accés als hàbitats ibèrics: els casos indiget i ilerget” (SPAHI), impulsat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya  i coordinat pels investigadors Jordi Principal i Gabriel de Prado. Aquest projecte combina actuacions arqueològiques en el jaciment ilerget del Molí d’Espígol (Tornabous, l’Urgell) i en els jaciments ibèrics indigets de l’Illa d’en Reixac (Ullastret, Baix Empordà) i Castell (Palamós, Baix Empordà).

La darrera campanya arqueològica, realitzada el passat mes d’abril, ha permès determinar la configuració de la porta d’accés del sector est i conèixer millor la seva evolució cronològica i constructiva fins al segle III aC, període conegut com a ibèric ple.

Les excavacions han documentat l’existència d’un gran bastió massís que flanquejava, per la banda nord, un passatge d’entrada a la ciutat, molt probablement en rampa i enllosat. El passatge d’accés tenia forma de colze, per tal d’impedir l’entrada directa i defensar més fàcilment l’interior del recinte. La campanya ha permès conèixer millor la seqüència constructiva de les torres bastides, just al damunt de l’antic fossat, que encerclava l’assentament durant el període ibèric antic (segles VI-V aC). Amb el creixement de la ciutat, el fossat va quedar fora de servei i es va reomplir amb terra i pedres per bastir-hi al damunt noves estructures de defensa.

La recerca al jaciment continuarà l’any vinent amb l’objectiu de conèixer millor la porta est, documentar la part sud, identificar els nivells de pas i veure com s’accedia a l’interior de la ciutat.

Visites guiades gratuïtes

El jaciment ibèric del Molí d’Espígol està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, des de l’any 2009, i constitueix un dels exemples més desenvolupats i complexos del sistema urbanístic de la cultura ibèrica dels ilergets. Aquests van dominar una gran part de les actuals províncies de Lleida i Osca entre els segles VI i I aC. El jaciment podria correspondre, segons algunes interpretacions, a la ciutat d’Atanagrum, antiga capital del poble ilerget. 

Per tal de facilitar l’accés dels ciutadans al jaciment i promoure la seva difusió i coneixement, des de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural amb l’Ajuntament de Tornabous s’oferiran visites guiades gratuïtes a la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol els dissabtes 25 de maig, 20 de juny, 27 de juliol i 31 d’agost.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-recerca-arqueologica-confirma-el-moli-despigol-com-la-ciutat-mes-gran-i-complexa-de-la-tribu-iberica-dels-ilergets-24159-4 Thu, 23 May 2024 12:54:32 +0200
<![CDATA[Més d’una vintena d’artistes ompliran d’art el Museu Trepat de Tàrrega durant la 10a edició de L’Embarrat]]> El Festival de Creació Contemporània se celebra del divendres 24 al diumenge 26 de maig apostant pels nous talents emergents amb un marcat accent ponentí · Les actuacions de Maria Hein i Marala encapçalen un programa que combina art, música i poesia en un entorn inigualable · L’exposició col·lectiva se centra en el concepte del poder amb una taula rodona amb Ingrid Guardiola, Núria Bendicho i Natàlia Lloreta

Aquest divendres 24 de maig arranca la 10a edició de L’Embarrat - Festival de Creació Contemporània, que comptarà amb més de 20 artistes i nous talents emergents mostrant les seves darreres creacions i aportacions artístiques en el marc de l’antiga fàbrica de maquinària agrícola Cal Trepat (Museu Trepat) de Tàrrega.

La programació de l’Embarrat és molt polièdrica i compta amb una àmplia varietat de propostes multidisciplinàries per a tots els públics i edats amb una notable presència d’artistes ponentins. Concerts, instal·lacions artístiques, recitals de poesia, exposicions creatives, tallers infantils o xerrades són algunes de les activitats que es podran gaudir de forma totalment gratuïta amb la voluntat de democratitzat la cultura i descobrir noves maneres d’entendre-la.

El concepte del poder, en el punt de mira

El divendres a les 20 h tindrà lloc una taula rodona amb el títol El poder de la cultura, l’eix central d’aquesta edició, que estarà moderada per l’escriptora Núria Bendicho i comptarà amb la participació de Natàlia Lloreta, directora executiva de FiraTàrrega, i Ingrid Guardiola, investigadora cultural i actual directora de Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona.

La mateixa Ingrid Guardiola també és la comissària convidada d’aquesta edició i ha estat l’encarregada de seleccionar els artistes per a l’exposició col·lectiva Com va obrint-se la pell sense un punyal -el cos, el treball i el poder en escena-, amb la participació de Verónica Cerna, Lucas Selezio de Souza, Laia Albert i Casado, Jana Punsola i Miriam Martín, Juan David Galindo, Kirra Kusy i Jorge Moneo, Nacho Torres Toledo. Tots els participants de l’exposició optaran al Premi IEI-Embarrat, que l’any passat es va endur Paula Vicente Puiggrós i que acaba d’inaugurar  l’exposició Entre la fulla i la muntanya a la Sala La Gòtika de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida.

Les diferents naus de Cal Trepat també acolliran altres instal·lacions artístiques com Aeth3r, una creació del professorat i alumnat del quart curs de la modalitat de Disseny Gràfic de l’EASD Ondara; Diari polític d’eleccions incapacitades, de l’artista Joan Codina; Ostentació, lluites, abús, dinàmiques, vuit, simbologia i eròtica del poder, de l'artista Xesco Mercè; o la Mostra de relats distòpics, a càrrec d’alumnes del curs d’escriptura de l’Embarrat dirigit per Núria Bendicho i que comptarà amb la col·laboració en les il·lustracions de Quim Torres.

L’escena musical del moment, a l’Embarrat

La 10a edició de l’Embarrat aposta pels actuals noms de l’escena musical i, per primera vegada, comptarà amb concerts de pagament. Per 9 euros, els espectadors podran gaudir de les actuacions de Marala, el divendres 24, i Maria Hein, el dissabte 25. Totes dues són representants destacades de la nova escena musical del país i oferiran els seus concerts en un escenari singular com és la Nau 5 de Cal Trepat, enmig del bell patrimoni industrial de la fàbrica de maquinària agrícola del segle XX. Les entrades ja es poden adquirir de forma anticipada al web www.embarrat.cat.

Una programació transversal i per a tots els públics

La poesia també forma part de la programació de l’Embarrat i enguany es retrà homenatge a Joan Salvat-Papasseït i Alfons Costafreda, dues figures claus de la literatura catalana. El dissabte 25 a les 20 h tindrà lloc l’espectacle poètic i musical La rosa als llavis, dedicat a Salvat-Papasseït, a càrrec d’El dígraf del desitx (Meritxell Cucurella-Jorba), el cantant i compositor Valdivia i el percussionista Davitillu.

Mentre que, el diumenge 26 a les 12.30 h, el Cuartito de Poesía presentarà Místico de la nada, un recital de poemes en el 50è aniversari de la mort del poeta Alfonso Costafreda. A més, l’Embarrat d’enguany comptarà amb la participació de la poeta barcelonina Núria Martínez Vernis, que clourà les jornades de divendres i dissabte amb un resum en format de poesia improvisada destacant els fets més singulars del dia.

En l’àmbit musical, també s’oferirà el vermut de dissabte a partir de les 13 h amb Perifèrics, el dissabte a les 00.30 h hi haurà la música electrònica de la Dj Gatasanta i també es comptarà amb una instal·lació d’objectes sonors construïts pel músic Arnau Obiols a la Nau 18. Per la seva banda, els més petits podran gaudir el taller infantil El poder de la façana, on podran descobrir la importància de les façanes dels edificis històrics a càrrec de 5quets.

Durant tot el festival, el servei de barra anirà a càrrec de La Vella Caravana, que oferirà la seva cervesa artesana elaborada a Menàrguens, així com altres begudes i entrepans.

Un festival inclusiu

Un dels objectius de l’Embarrat és promoure la participació activa de col·lectius amb risc d’exclusió social. Enguany, amb la col·laboració del Servei de Rehabilitació Comunitària de Tàrrega, el festival ha organitzat un taller amb nou persones amb un procés de malaltia mental, que han participat en la creació de la peça audiovisual Relats Poderosos.

Un vídeo en el qual les mateixes persones participants han esdevingut les protagonistes, explicant de primer mà la seva relació amb el Poder, el concepte que abraça l’Embarrat 2024. La presentació de l’audiovisual es farà el diumenge 26 de maig a les 12 h al Museu Trepat.

L’Embarrat està organitzat per l’Ajuntament de Tàrrega, el Museu Trepat i la regidoria de Cultura i compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de l’Urgell, Lo Pardal - Fundació Guillem Viladot, La Soll, Mangrana, Nova Tàrrega, Ràdio Tàrrega, Segre, Lleida Televisió, La Vella Caravana i Cultura+.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/mes-duna-vintena-dartistes-ompliran-dart-el-museu-trepat-de-tarrega-durant-la-10a-edicio-de-lembarrat-24158-4 Thu, 23 May 2024 12:34:00 +0200