Noticies https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/rss/1-noticies Mon, 02 Aug 2021 01:28:41 +0200 <![CDATA[Les pedregades de dissabte a la tarda deixen danys en l'agricultura a les Garrigues i l'Urgell]]> La fruita dolça, la vinya i l'olivera són alguns dels cultius que s'han vist afectats

ACN Les Borges Blanques .- Les pedregades que van caure dissabte a la tarda al pla de Lleida han deixat danys en cultius a les Garrigues i l'Urgell. Van descarregar de forma molt localitzada i amb pedra de diferents mides en funció de la zona. Les Borges Blanques, els Omellons, Bovera o Juncosa són alguns dels municipis garriguencs afectats. A la capital de comarca, han malmès pera i poma que s'havia de començar a collir aviat. A les Garrigues, també s'ha vist afectada l'olivera, i en menor mesura a l'ametller, segons Asaja Lleida. En el cas de l'Urgell, la pedra va caure en poblacions com ara Maldà o Verdú, amb danys sobretot en vinya. També va fer acte de presència però de mida petita i barrejada amb aigua a la zona del nord oest del Segrià com és el cas de Soses.
Des d'Asaja Lleida han explicat que les pedregades van ser localitzades amb la qual cosa en algunes poblacions van afectar algunes explotacions mentre que altres finques del mateix municipi no es van veure afectades. En les pròximes hores es podrà començar a fer una valoració més acurada dels danys, segons han indicat des d'aquesta organització agrària.

De la seva banda, el cap de la sectorial de la fruita dolça de JARC, Sergi Balué, ha assenyalat que les pedregades han afectat de forma localitzada i un dels municipis que més danys ha sofert en fruita dolça ha estat les Borges Blanques, sobretot en pera i poma. També té constància de danys a la comarca de l'Urgell, sobretot en vinya, mentre que una altra tempesta amb aigua i pedra també ha malmès fruita dolça, tant de llavor com de pinyol, en municipis del Segrià com és el cas d'Alguaire i Almenar.

Un pagès de les Borges Blanques, Ramon Aliso, ha explicat que dimarts havien de començar a collir una finca de pera Blanquilla. "Està al punt de sucres i de fermesa i ara una part important s'haurà de destinar directament a fer sucs", ha lamentat. "És un desastre però per sort només ens ha agafat aquesta finca però de la cooperativa hi poden haver, al menys, uns 300.000 quilos afectats", ha indicat Aliso. En aquest sentit, ja ha començat a sulfatar els arbres per tal que se cicatritzin les ferides que han patit els fruits.

Finalment, el responsable de JARC també ha reclamat a Agroseguro que agilitzi els peritatges a les finques tenint en compte que algunes estaven collint o havien de començar a fer-ho en les pròximes setmanes o dies per tal que "els pagesos puguin entrar i salvar el màxim de la collita.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/les-pedregades-de-dissabte-a-la-tarda-deixen-danys-en-lagricultura-a-les-garrigues-i-lurgell-20612-4 Sun, 01 Aug 2021 13:52:16 +0200
<![CDATA[Punt i final a les caminades nocturnes familiars que Bellpuig repetirà l'estiu que ve]]> L'Ajuntament de Bellpuig ja ha confirmat que aquesta és una activitat molt indicada pel mes de juliol i que els participants l'han valorada molt positivament

Durant tots els dijous del mes de juliol, ha tingut lloc a la vila de Bellpuig una caminada nocturna familiar pensada per realitzar en el decurs d'una hora i d'uns 5 km. de recorregut. 

Aquesta ha estat una activitat impulsada per les regidories d'Esports i de Salut per tal de promocionar l'activitat física durant aquest estiu i s'emmarcava dins del programa NEREU.

Cada dijous, totes les persones que hi volien participar es trobaven a la plaça del Dipòsit com a punt de partida. El recorregut que s'ha realitzat durant els cinc dijous ha estat molt divers i per mitjà del mateix, s'han anat descobrint indrets i paisatges rurals dels voltants de Bellpuig per acabar la ruta un altre cop dins del nucli urbà.

A més, aquest any, alguns restaurants de la vila han fet propostes amb menús per sopar per tots aquells que volguessin acabar la ruta asseguts a taula per recuperar forces

Els participants a les rutes, molts dels quals repetien cada setmana, han valorat molt positivament la iniciativa i tan la regidora d'Esports, Imma Oliva, com la de Salut, Dolors Florensa, han coincidit amb el fet que l'any vinent es repetirà l'activitat amb rutes noves que permetin descobrir nous indrets de les rodalies de Bellpuig.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/punt-i-final-a-les-caminades-nocturnes-familiars-que-bellpuig-repetira-lestiu-que-ve-20611-4 Sun, 01 Aug 2021 13:46:14 +0200
<![CDATA[Agramunt regula algunes ordenances fiscals per adequar-les al serveis actuals]]>
El ple de l’ajuntament d’Agramunt celebrat divendres al vespre aprovava la modificació d’algunes ordenances fiscals. Concretament, un d’aquest serveis és el de centre de dia privat de la Residència Mas Vell. La voluntat de l’ajuntament es posar en marxa el servei de centre de dia de cara al setembre si la situació epidemiològica ho permet. En aquest sentit, aquest servei com que no es podia oferir tenia la taxa congelada i per això s’ha posa’t al dia i s’han regulat les taxes. 

Una altra ordenança que s’ha modificat i actualitzat són els preus de les visites guiades que s’ofereixen des de l’Oficina de Turisme. La proposta de modificació s’ha treballat amb els dos tècnics de turisme i s’han canviat els preus ampliant l’oferta i els descomptes per a grups, regulant aquest servei. 

D’altra banda, també a proposta de l’equip directiu de l’Escola Municipal de Música s’han modificat els preus d’alguns serveis que ofereix l’escola. En aquest sentit s’ha ampliat l’oferta formativa de l’escola afegint classes per a famílies i nadons, i també s’ha establert una durada diferent de les classes de llenguatge musical. 

Les modificacions de les ordenances han estat aprovades pels vots a favor del grup municipal d’Acord d’Esquerra i els vots en contra del grup Junts per Agramunt

En l’orde del dia també hi havia una modificació del pressupost i l’aprovació dels comptes del 2020 que ha comptat amb els vots favorables del grup municipal d’Acord d’Esquerra i els vots en contra de Junts per Agramunt. 

També rebia el suport de tots els grups l’aprovació de la bonificació del 95% de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) en relació amb les obres que l’Associació està duent a terme a Cal Carreter.  

Un altre punt important que s’ha aprovava en ple i que comptava amb l’aprovació de tots els grups municipals era la moció per instal·lar llambordins o plaques stolpersteine en record a les persones d’Agramunt reportades als camps de concentració nazis. En aquests moments el Memorial Democràtic té documentats tres agramuntins.

Foto: Sessió plenària del divendres 30 de juliol de l’Ajuntament Ple d’Agramunt


 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/agramunt-regula-algunes-ordenances-fiscals-per-adequar-les-al-serveis-actuals-20610-4 Sun, 01 Aug 2021 13:40:14 +0200
<![CDATA[ENTREVISTA a Marta Sans sobre els 'Ganga Days' de Foment Tàrrega]]> ‘Ganga Days’ de Foment Tàrrega els dies 29, 30 i 31 de juliol pels carrers comercials de la ciutat, oferint el remat final de la temporada d'estiu.
Hem entrevistat a la Marta Sans que ens en dona tots els detalls.


ESCOLTA L'ENTREVISTA AQUÍ:

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/entrevista-a-marta-sans-sobre-els-ganga-days-de-foment-tarrega-20609-4 Fri, 30 Jul 2021 10:04:43 +0200
<![CDATA[Acaba el casal nocturn per adults de Bellpuig amb bona nota]]> Després de 6 dies d’activitats gratuïtes per impulsar la realització d’exercici físic i una alimentació saludable, el Casal d’estiu nocturn per adults organitzat a Bellpuig aquest mes de juliol, acaba amb una valoració molt positiva per totes les usuàries

L’Ajuntament de Bellpuig, juntament amb el programa Nereu, ha organitzat aquest estiu a la vila una sèrie de tallers que tenien lloc a la Llotja de Bellpuig, a partir de les 20.30 hores, per a promocionar l’activitat física i l’alimentació saludable. Els tallers van tenir lloc els dies 12,13 14, 26, 27 i 28 de juliol i eren gratuïts.

El primer dia es va dur a terme un taller de Batch cooking, un concepte inclou la idea de poder cuinar un dia per a tota la setmana, optimitzar el temps a la cuina i tenir sempre recursos per poder fer eleccions més saludables quan no tenim temps. 

El segon dia, es va impartir una xerrada sobre com llegir i interpretar les etiquetes dels aliments, bàsic per poder fer una compra saludable i amb consciència. 

El tercer dia, es va impartir un taller on totes les assistents van poder cuinar diferents elaboracions de plats saludables per sopar o dinar, durant els dies d’estiu. 7 amanides apetitoses, saludables, senzilles i ràpides d’elaborar. 

La segona setmana de casal es va centrar en la consciència amb un mateix, aprendre quan es té gana fisiològica o emocional. Moltes vegades, els factors externs (l’estrès, la societat, la cultura, el màrqueting...) son els responsables de les eleccions alimentaries no tant saludables i aprendre que “traient el pilot automàtic” i connectant amb un mateix trobarem cada cop més opcions saludables en el nostre dia a dia, és molt important. Aquí, la psicòloga Annabel Gateu, va explicar la tècnica de la relaxació progressiva de Jakobson, una eina que ens ajuda a combatre la gana emocional i a no deixar-se portar, a parar i pensar abans. 
 
El casal va finalitzar ahir amb una sessió de ioga impartida per la instructora Andrea Barranco per a tots els nivells, per potenciar l’activitat física i viure el dia a dia d’una forma més conscient. Amb ella les participants van aprendre la importància de la respiració conscient i a parar per connectar amb nosaltres mateixos. 

La regidora d’esports, Imma Oliva, va destacar l’èxit d’aquest casal nocturn per adults i que “millorar els hàbits de vida és una inversió segura en salut i la incorporació dels mateixos en el nostre dia, ens farà prendre consciència de la importància del que mengem”. 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/acaba-el-casal-nocturn-per-adults-de-bellpuig-amb-bona-nota-20608-4 Thu, 29 Jul 2021 15:07:58 +0200
<![CDATA[Tàrrega surt de la llista de municipis afectats pel toc de queda nocturn aquesta mitjanit]]>  
ACN Barcelona .- La sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat la pròrroga del toc de queda nocturn fins al 6 d'agost i a 162 municipis catalans que ha demanat la Generalitat. Així, es prohibeix la mobilitat nocturna no obligada entre la 1 i les 6 de la matinada, es prohibeixen les trobades superiors a deu persones no convivents i es limita l'aforament màxim dels serveis religiosos i funerals al 70%, amb un màxim de 1.000 persones. Els criteris per aplicar el toc de queda es mantenen en la presència de més de 400 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants.

Aquestes limitacions s'aplicaran a partir d'aquest dijous a la mitjanit, com fins ara. Alguns dels municipis que ja tenien toc de queda la setmana passada el mantenen fins al 6 d'agost i s'incorporen a la llista capitals de comarca com Amposta, Figueres i Solsona, que recupera les restriccions. En canvi, en surten altres municipis com Igualada, Puigcerdà, Roses, Salt, Sitges, Tàrrega, Tremp i Vilafant. Les restriccions que s'apliquen en aquestes localitats impliquen també el tancament de tots els establiments a les 00.30 hores.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tarrega-surt-de-la-llista-de-municipis-afectats-pel-toc-de-queda-nocturn-aquesta-mitjanit-20607-4 Thu, 29 Jul 2021 12:23:00 +0200
<![CDATA[La demarcació de Lleida redueix els desocupats en 5.300 persones i la taxa d'atur baixa més de dos punts, fins al 9,95%]]> És l'únic territori de Catalunya que perd en ocupació el segon trimestre, amb 2.600 feines menys que entre gener i març

ACN Lleida .- La demarcació de Lleida ha tancat el segon trimestre de 2021 amb 21.900 aturats, 5.300 menys que el trimestre anterior, i una taxa d'atur del 9,95%, dos punts menys que entre gener i març, però encara un pèl per sobre dels 9,13% de fa dotze mesos. Segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat aquest dijous, el nombre d'aturats encara no ha arribat als nivells prepandèmia, ja que es troba 2.800 persones per sobre del mateix trimestre del 2020. D'altra banda, les comarques de Ponent han registrat 197.800 d'ocupats entre abril i juny, 2.600 menys que el trimestre anterior, sent l'únic territori que perd ocupació de Catalunya en el segon trimestre.
Amb tot, les xifres anuals permeten veure que el segon trimestre s'ha acabat amb 7.500 ocupats més que fa un any.

Les dades de persones sense feina que recull l'EPA, però, no inclouen les persones incloses en un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), que estadísticament es consideren ocupats.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-demarcacio-de-lleida-redueix-els-desocupats-en-5-300-persones-i-la-taxa-datur-baixa-mes-de-dos-punts-fins-al-9-95-20606-4 Thu, 29 Jul 2021 11:59:44 +0200
<![CDATA[Foment Tàrrega organitza el "Ganga Days", tres dies de botigues al carrer amb preus de Ganga]]>
Com és habitual en aquesta època de l'any, gairebé finalitzat ja el període de rebaixes, els comerços de Tàrrega de Foment Tàrrega, sortiran els dies 29, 30 i 31 de juliol als  carrers comercials de la ciutat oferint el remat final de la temporada d'estiu.

Establiments de roba, calçat, accessoris, paraments per la llar, regals entre altres, oferiran els seus productes amb grans descomptes. El mercat de les rebaixes és una iniciativa molt ben rebuda per al públic assistent, on els ciutadans esperen trobar bones oportunitats.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/foment-tarrega-organitza-el-ganga-days-tres-dies-de-botigues-al-carrer-amb-preus-de-ganga-20605-4 Thu, 29 Jul 2021 11:54:00 +0200
<![CDATA[Foment Tàrrega i Fira Tàrrega uneixen esforços en la campanya “Ruta dels 40”]]> Foment Tàrrega, l’associació de comerços de la ciutat i FiraTàrrega s’han unit en la campanya “Ruta dels 40”. Coincidint amb la celebració aquest 2021 dels 40 anys de Fira Tàrrega, la iniciativa que pretén dinamitzar el comerç local organitzant un sorteig.

La campanya conjunta consisteix en instal·lar  40 elements de la història de FiraTàrrega repartits per diferents establiments de Foment Tàrrega. Per participar en el sorteig s'han de trobar un mínim de 10 diferents, un cop trobat l'element, el/la responsable de l'establiment segellarà la butlleta i un cop plena, s'haurà de dipositar a l'urna que durant horari comercial estarà ubicada a la cruïlla del c/ del Carme amb c/ Santa Anna.

El sorteig, que es realitzarà el divendres 3 de setembre, constarà dels següents premis:
  • 1r premi: 500€ + 5 entrades dobles.
  • 2n premi: 300€ + 4 entrades dobles.
  • 3r premi: 200€ + 3 entrades dobles.

Tots els establiments de Foment Tàrrega repartiran un total de 40.000 butlletes als seus clients.

Marc Rosselló, portaveu de Foment Tàrrega, ha explicat que el doble objectiu de la iniciativa “que la gent surti al carrer i es passegi per diferents comerços, i donar-nos de nou la mà amb FiraTàrrega, que és un dels esdeveniments culturals i multitudinaris més importants que es fan a la ciutat”

Per la seva part, Natàlia Lloreta, directora executiva de FiraTàrrega ha manifestat que "després d’un any sense fira presencial, que era molt important recuperar la connexió local, i més tenint en compte que no vam poder celebrar la 40 edició el 2020”

La campanya compta amb el suport de l’Ajuntament de Tàrrega. La regidora de promoció Econòmica, Núria Robert ha expressat la satisfacció d’aquesta campanya “Estem molt contents. Sabem la importancia que té la Fira i l’impacte econòmic i també que sempre podem comptar amb l’associació de comerciants. Donarem suport a totes les iniciatives que proposin” 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/foment-tarrega-i-fira-tarrega-uneixen-esforcos-en-la-campanya-ruta-dels-40-20604-4 Thu, 29 Jul 2021 09:45:30 +0200
<![CDATA[Comencen les obres d'arranjament de camins a Bellpuig]]> L’Ajuntament de Bellpuig inverteix prop de 26.000€ amb l’arranjament de camins municipals, alguns amb reg asfàltic i altres amb Tot-ú.
Aquesta setmana, Àrids Romà, l’empresa adjudicatària dels dos projectes d’arranjament de camins que va treure a concurs l’Ajuntament de Bellpuig, ha començat les obres d’arranjament als camins de terra, amb tot-ú (recebo), netejant els vorals per a la posterior compactació amb rodet i reg d’aigua
En total s’arranjaran amb aquest 11,5 km. de camins amb aquest sistema i uns 4.000 m² d’esplanada d’aparcaments municipals.
L’objectiu d’aquestes obres és arranjar camins que cada any es veuen sotmesos a un gran desgast i que fa necessari un manteniment anual i també camins que fa més de tres anys que no s’hi actua. Així mateix, per mitjà d’aquest sistema s’actuarà també al pàrquing municipal situat  a l’Av. Urgell.

Pel que fa als camins als que s’hi actuarà per mitjà de reg asfàltic són el Camí de Castellnou a Anglesola, situat al nord del municipi, el Camí de la Pedrera, situat al sud-oest i que llinda amb el terme de Preixana, i el Camí de la Deixalleria, situat al sud-oest i que comunica el municipi amb la deixalleria.Amb aquesta intervenció es pretén millorar la comunicació entre el municipi i les finques de conreu i activitats agrícoles i ramaderes que existeixen en aquest entorn rural.Totes aquestes obres està previst que finalitzin a finals de la setmana que ve.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/comencen-les-obres-darranjament-de-camins-a-bellpuig-20603-4 Thu, 29 Jul 2021 09:05:15 +0200
<![CDATA[Vilagrà es reuneix amb les alcaldesses de la demarcació de Lleida per parlar de lideratges femenins]]> La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, s’ha reunit aquest dimecres a Menàrguens (Noguera) amb les alcaldesses de la demarcació de Lleida. La trobada, que s’ha celebrat en el marc de la primera visita institucional de Vilagrà a les comarques lleidatanes, ha servit per reflexionar sobre el paper polític de les dones alcaldesses en la construcció del país des d’una visió femenina i feminista.

La consellera ha recordat que una de les prioritats del Govern en aquesta legislatura és emprendre la transformació feminista per assolir la igualtat plena entre homes i dones incorporant les polítiques de gènere a tots els àmbits de la Generalitat. En aquest sentit, Vilagrà ha assenyalat que Presidència és un departament “transversal”, ja que exerceix les competències en relacions interdepartamentals, institucionals i amb el món local, i vol incorporar “la visió” i el “lideratge estratègic” de les dones als municipis.

“El lideratge femení és un lideratge relacional que promou els equips, que promou una visió estratègica als municipis, i volem establir aquesta interacció amb el món municipal”, ha manifestat.

Abans de la trobada, la consellera de la Presidència ha visitat la Paeria de Lleida, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament Menàrguens. Ho ha fet acompanyada del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, i de la directora general d’Administració Local, Montserrat Fornells.
 

]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/vilagra-es-reuneix-amb-les-alcaldesses-de-la-demarcacio-de-lleida-per-parlar-de-lideratges-femenins-20602-4 Thu, 29 Jul 2021 09:03:00 +0200
<![CDATA[L'ANC de Tàrrega organitza autobusos a Barcelona pel dia 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya]]>

L'ANC de Tàrrega organitzarà desplaçaments per la Diada Nacional de Catalunya d'aquí un mes i mig, l'11 de setembre. Segons la presentació oficial feta fa uns dies, la mobilització serà centralitzada a la ciutat de Barcelona, amb una marxa en moviment que anirà de la plaça Urquinaona fins al Parlament de Catalunya.

Enguany el lema de la manifestació és “Lluitem i Guanyem la Independència” en un clar missatge d’intencions per aconseguir la Llibertat Nacional [...] La gent, la força del carrer i del territori han de tornar a ser el motor per empènyer les institucions a preparar-se per fer efectiva la independència per la via dels fets, la via unilateral"

Per aquest motiu, l'ANC de Tàrrega ha posat en marxa la venda de les samarretes de la Diada, i també dels tiquets dels autobusos que s'estan organitzant per facilitar els desplaçaments a Barcelona.

Les samarretes tenen el mateix plantejament de talles que l’any anterior:

  • UNISEX: XS – S – M – L – XL – 2XL – 3XL
  • TIRANTS: XS – S – M – L – XL – 2XL
  • INFANT: 1-4 ANYS; 5-8 ANYS; 9-12 ANYS

Les talles Unisex i Tirants van en un lot format per una samarreta, una bossa de roba i una butlleta. El preu de venda al públic és de 15 €. Les talles Infant, es ven la samarreta sola. El preu de venda al públic és de 8 €.

Els autobusos sortiran del carrer Joan Tous (La Tassa) de Tàrrega. Més endavant s'anunciarà l'hora de sortida. Els tiquets tenen el preu de 10 € (viatge + assegurança). Les samarretes i tiquets es posaran a la venda al Local Social de l'ANC del carrer Sant Joan de Tàrrega de dimarts a dissabte de 6 a 8 de la tarda, i també a la parada del mercat dels dilluns.
 

]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/lanc-de-tarrega-organitza-autobusos-a-barcelona-pel-dia-11-de-setembre-diada-nacional-de-catalunya-20601-4 Wed, 28 Jul 2021 14:58:00 +0200
<![CDATA[Presentació de les jornades Trans-documentar 2021 del programa de residència de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell]]> En el marc de l’edició 2021 del programa de residència de creació i investigació de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell s’inicien les jornades ‘Trans-documentar’. Els dies 29 de juliol, 12 i 13 d’agost les persones residents apropen els seus treballs i projectes a la ciutadania de Tàrrega i l’Urgell mitjançant presentacions, conferències, tallers o accions performatives. Atès el protocol COVID, tindran aforament limitat i caldrà cita prèvia. Les activitats que conformen el Trans-documentar d’enguany son les següents: 29 de juliol a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, 19h. L’artista italiana Elisabetta Cunegatti ens farà una conferència sobre la seva instal·lació ‘On a date with the archive’. L’autora possarà en diàleg el material històric de l’arxiu amb l’aplicació de contactes Tinder. Proposant-nos una cita a l’arxiu.

29 de juliol al Museu Comarcal de l’Urgell, 20h. El creador Simon Contra presentarà i projectarà el seu documental sobre la càpsula del temps que es va instal·lar a la creu gòtica de la plaça major l’any 1955. Sota el títol ‘EXP.CAPSULA.TEMPS.CREU.TERME.TRG’ Simon Contra pretén aportar llum on pot parar aquest artefacte i quin pot ser el seu contingut. 12 d’agost a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, 19h. Marta Bisbal ens proposa el taller ‘Tocant de peus a la terra’ al voltant de la reflexió, la memòria i reinterpretació del món agrari i la cura dels llocs que habitem. Indagació sobre la visualitat i visibilitat de la terra campa en els arxius i sobre la representació de la gestualitat inherent a les tasques agràries. 13 d’agost al casc urbà de Tàrrega, durant tot el dia. Acció performativa de l’artista Daniel Gasol basada en el treballador/a com un engranatge de la producció de capital de plusvàlua. El projecte “Workers in progress”, reflexiona sobre les imatges d’Arxiu en desús on trobem treballadors/es emprats com a producció i entesos com a engranatges per elaborar productes que serveixin per ser comercialitzats, en aquest cas com a productes televisius replicats sobre un format que requereix de la venda d’espais publicitaris per continuar amb la seva vida útil com a medi comunicatiu. L’Arxiu Comarcal de l’Urgell (ACUR) impulsa, conjuntament amb l’Ajuntament de Tàrrega.
 

]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/presentacio-de-les-jornades-trans-documentar-2021-del-programa-de-residencia-de-larxiu-comarcal-de-lurgell-20600-4 Wed, 28 Jul 2021 14:45:00 +0200
<![CDATA[Actualització de les dades de la pandèmia a Tàrrega i l'Urgell]]>
Les darreres dades registrades al mapa de dadescovid.cat indiquen que el risc de rebrot a l’Urgell és de 531,65 i la velocitat de contagi (Rt) es situa en 0,83.

A Tàrrega el risc de rebrot es troba als 772,91 punts. La velocitat de contagi (Rt) s’enfila fins a 1,02 punts. A Tàrrega la taxa d'incidència acumulada els darrers set dies és de 319,3 amb 58 casos actius confirmats.

A data d’avui, els pacients ingressats en centres hospitalaris són 8, i les defuncions a la comarca des de l’inici de la pandèmia pugen fins a 63. Les persones vacunades en primera dosi a la comarca són 22.852, i les vacunades en segona dosi 18.994. La pauta completa a l’Urgell la tenen 20.593 persones.

El Departament de Salut ha declarat 14 ingressats més a les Unitats de Cures Intensives (UCI) en les darreres 24 hores, elevant el total a 549, mentre que els hospitals tenen sis ingressats més, fins a 2.243. A més, Salut ha notificat 4.971 nous contagis confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 822.925. L'Rt baixa tres centèsimes i se situa en 0,85. El risc de rebrot disminueix 47 punts, fins als 929. S'han notificat 22 noves morts i el total de defuncions des de l'inici de la pandèmia arriba a 22.512. El 17,69% de les proves que s'han fet la darrera setmana han donat positiu. La incidència acumulada a 14 dies passa de 1.136,95 a 1.119,07, mentre que a set dies passa de 508,76 a 492,58.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/actualitzacio-de-les-dades-de-la-pandemia-a-tarrega-i-lurgell-20599-4 Wed, 28 Jul 2021 12:04:10 +0200
<![CDATA[Detingut per robar dos cops en un mateix domicili de Cervera]]> Els Mossos van localitzar el presumpte lladre pel carrer amb un ordinador sostret a l'immoble
ACN Cervera .- Els Mossos d'Esquadra va detenir dilluns un veí de Cervera, de 23 anys i nacionalitat espanyola, com a presumpte autor de dos delictes de robatori amb força. La policia va obrir una investigació arran d'un robatori que va tenir lloc el mateix dilluns al migdia en un domicili del carrer de l'Estadi de la capital de la Segarra d'on es van endur un ordinador, una televisió i dos rellotges, entre altres objectes. Cap a les set de la tarda, agents del cos van localitzar un jove a l'avinguda de Guissona de Cervera que coincidia amb la descripció del presumpte lladre. El noi portava una bossa de plàstic amb un ordinador, el mateix que havien sostret del domicili, motiu pel qual el van arrestar per la seva presumpta relació amb el robatori.
Posteriorment, les gestions efectuades pels Mossos d'Esquadra van permetre recuperar la televisió i els rellotges sostrets, que la policia va tornar al seu legítim propietari.

D'altra banda, els Mossos també investiguen el detingut per la seva presumpta implicació en un robatori al mateix domicili, comés el 6 de juny. El jove, que té antecedents, passarà pròximament a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Cervera.

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/detingut-per-robar-dos-cops-en-un-mateix-domicili-de-cervera-20598-4 Wed, 28 Jul 2021 10:20:07 +0200
<![CDATA[La Mitja Marató de Ponent se celebrarà a Tàrrega el 10 d'octubre]]> La celebració de les mitges maratons torna a ser un hit present en les agendes dels corredors de les terres de Lleida i proximitats. Aquest 2021 torna a obrir el calendari per les quatre curses més especials per a molts corredors.

Les noves dates que ja s’han fixat per part dels organitzadors, son les següents:
  • (26 SETEMBRE) BALAGUER
  • (10 OCTUBRE) TÀRREGA
  • (24 OCTUBRE) MOLLERUSSA
  • (21 NOVEMBRE) LLEIDA

Totes les mitges tindran lloc després de l’estiu, començant amb la de Balaguer i concloent amb la de Lleida. Tenint en compte les dates marcades, les diferents mitges es duran a terme amb les condicions sanitàries pertinents en cada moment. S’aplicaran les diferents restriccions que en aquell moments es trobin vigents a la província de Lleida, així també les que puguin ser imposades pels diferents organitzadors. En aquests moments es troben obertes les inscripcions per a la mitja de Balaguer, que tindrà l’opció d’inscriure’s fins el 19 de setembre o fins arribar als 400 inscrits, i per la mitja de Tàrrega, que te obert el termini d’inscripció fins al 8 d’octubre.

Les altres dos mitges encara no tenen la possibilitat d’inscripció, tot i que es podrà realitzar a mesura que s’apropi la data, mitjançant la web www.iter5.cat o la pròpia web de la mitja es podrà realitzar. La mitja de Balaguer compta amb un circuit homologat per la federació Catalana d’Atletisme i amb un recorregut total de 5KM,10KM i Mitja Marató (MM), la mitja de Tàrrega, en canvi, celebra el 20è aniversari amb la prova de 10KM i MM i, per últim, la de Mollerussa, que encara no ha anunciat el circuit ja que està en disseny i construcció, comptarà amb l’opció de 5KM Ekiden, 10KM i MM. L’ultima de totes, la de Lleida, encara no s’ha pronunciat en cap aspecte. El circuit MITGES DE PONENT aglutina una sèrie de mitges maratons en 4 etapes organitzades a la província de Lleida per cada Ajuntament i/o club local i compta amb el suport tècnic de l'empresa especialitzada ITER5.

La participació és oberta a majors de 16 anys, sense distinció de categoria, edat, sexe o nacionalitat. Tots els menors d’edat que participin en qualsevol de les proves del circuit hauran de presentar una autorització signada pels pares o tutors. Pel sol fet de participar en el circuit el corredor reconeix estar en perfectes condicions físiques per a la pràctica esportiva i eximeix a l’organització de qualsevol problema físic que pugui patir durant la participació en qualsevol de les proves del circuit. Podeu consultar el reglament complet de les Mitges Maratons a: http://www.mitgesdeponent.cat
 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-mitja-marato-de-ponent-se-celebrara-a-tarrega-el-10-doctubre-20597-4 Tue, 27 Jul 2021 17:45:25 +0200
<![CDATA[Tàrrega surt de la llista de municipis afectats pel toc de queda segons la nova petició del Govern]]> El Govern torna a demanar el toc de queda per a 162 municipis fins al 6 d'agost

ACN Barcelona .- La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat aquest dimarts que la Generalitat tornarà a demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el confinament nocturn per a diversos municipis catalans per tal de frenar els contagis de covid-19. Es tracta d'un total de 162 municipis catalans. Alguns dels que ja tenien toc de queda la setmana passada el mantenen fins al 6 d'agost i s'incorporen a la llista capitals de comarca com Amposta, Figueres i Solsona, que recupera les restriccions. En canvi, en surten altres municipis com Igualada, Puigcerdà, Roses, Salt, Sitges, Tàrrega, Tremp i Vilafant. Les restriccions que s'apliquen en aquestes localitats impliquen també el tancament de tots els establiments a les 00.30 hores.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tarrega-surt-de-la-llista-de-municipis-afectats-pel-toc-de-queda-segons-la-nova-peticio-del-govern-20596-4 Tue, 27 Jul 2021 14:58:56 +0200
<![CDATA[Salut posa en marxa un web per verificar si s'és contacte estret d'un positiu de covid-19]]> És un test que es completa en menys d'un minut al final del qual es coneix el resultat i les mesures que cal prendre
ACN Barcelona .- El Departament de Salut ha posat en marxa un web per verificar si s'és contacte estret d'un infectat de covid-19. Es tracta del qüestionari web 'Soc contacte estret?', a través del qual, qualsevol persona pot respondre a aquesta pregunta en menys d'un minut. El resultat es coneix en finalitzar el test i, si s'escau, s'indica les mesures que cal prendre. Segons Salut, l'objectiu d'aquesta eina és reduir les consultes de l'Atenció Primària i del 061 que no necessiten l'atenció d'un professional sanitari i, per tant, focalitzar l'ús dels recursos disponibles a l'atenció dels símptomes i altres problemes de salut, tinguin o no relació amb la covid-19.
El qüestionari, de respostes afirmatives o negatives, pregunta, per exemple, si s'ha estat en contacte amb una persona positiva de covid-19, si s'hi ha estat a menys de 2 metres de distància, si s'ha rebut la pauta completa de vacunació o si es tenen símptomes.

Si el resultat del test indica que la persona és contacte estret, se li concreta que s'ha d'aïllar 10 dies a casa i que ha d’estar alerta per si desenvolupa símptomes. A més, se li notifica que no se li ha de fer cap prova diagnòstica, però que en cas que tingui algun malestar associat a la covid-19, ha de contactar amb el seu centre d'atenció primària o bé trucar al 061 Salut Respon.
També se sol·licita que demani al seu positiu que accedeixi a ContacteCovid.Cat a través de l'SMS que rebrà i el reporti com a contacte estret. Un cop l'hagi reportat com a contacte estret, rebrà un SMS des d'on podrà tramitar la baixa laboral, en cas de ser necessari.

En el cas que l'usuari no sigui contacte estret, se li concreta que no ha de fer quarantena, però que ha de seguir respectant les mesures de seguretat per evitar el contagi.
Finalment Salut indica que, a diferència de les altres onades de la covid-19, actualment hi ha més interacció social i desplaçaments. Per aquest motiu, afegeix la mateixa font, és important posar el focus en la identificació dels contactes i complir correctament les quarantenes dels casos que pertoquin.
 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/salut-posa-en-marxa-un-web-per-verificar-si-ses-contacte-estret-dun-positiu-de-covid-19-20595-4 Tue, 27 Jul 2021 10:08:31 +0200
<![CDATA[Un cas positiu de Covid-19 no atura l'activitat del Camp de Treball Local de Tàrrega]]> D'altra banda l'Ajuntament implementa per segon any consecutiu el projecte 'Patis Oberts'

La Cooperativa Lleure Quàlia del Grup Alba i l'Ajuntament de Tàrrega continuen amb el Camp Local de Joventut Local després que divendres passat es registrés un cas positiu de Covid-19 en un dels joves participants.

Segons ha explicat a Ràdio Tàrrega el regidor d’Educació Xavier Rosell Aparicio, “ha consultat als joves que no havien estat en contacte amb el grup del noi que havia donat positiu, i estan motivats per continuar amb l’activitat”.
Rosell ha explicat que les activitats del que queda de setmana s’adaptaran al nombre de joves que queden, un total de sis. “L’únic que canvia és que la gratificació, el dia de recompensa per la feina realitzada, com que no en podrien gaudir tots, es buscarà una nova data”, ha dit Rosell.
Recordem que la programació engloba fins al 30 de juliol tallers de lleure i formació per a joves d'entre 12 i 17 anys amb propostes de gastronomia, “lightpainting”, disseny, arts plàstiques o xerrades sobre feminisme. A més, també es fan rutes en bicicleta, practicar natació o iniciar-se en el món de l’hípica. 

D’altra banda des d’aquest dilluns, la regidoria d’Educació torna a implementar per segon any el projecte ‘Patis Oberts’ perquè els joves es puguin reunir i practicar esport en espais municipals durant aquest estiu, fet que ajuda a la inserció social i a generar comunitat. La iniciativa compta amb la figura d’un dinamitzador d’espai que, de dilluns a divendres, de les 18 a les 22 hores, obre els patis de les escoles del Jacint Verdaguer i de l’Àngel Guimerà perquè infants i adolescents es puguin reunir i  practicar esports com el futbol, el bàsquet o altres activitats físiques.

El dinamitzador d’espai també s’encarrega de conèixer els joves i interactuar-hi, consulta quines noves activitats volen realitzar i els hi pregunta quines necessitats i hàbits tenen. A més, durant la crisi sanitària actual, treballa per conscienciar-los sobre la importància de la prevenció de la Covid-19 i els entrega mascaretes i altre material higiènico-sanitari, si és necessari.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/un-cas-positiu-de-covid-19-no-atura-lactivitat-del-camp-de-treball-local-de-tarrega-20594-4 Mon, 26 Jul 2021 18:32:32 +0200
<![CDATA[ENTREVISTA a Josep Giribet: 'la innovació i la diversificació són la clau per tirar endavant el teu projecte']]> El targarí Josep Giribet ha parlat als micròfons de Ràdio Tàrrega sobre els seus nombrosos projectes empresarials amb CALIDOS, sempre a l'avantguarda de la tecnologia i amb una projecció internacional,

Giribet és llicenciat en Belles Arts però ha desenvolupat gran part de la seva trajectòria vital en diferents camps com la fotografia, la infografia, l’art interactiu, el vídeo digital o la pintura entre molts d'altres.

ESCOLTA L'ENTREVISTA AQUÍ:
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/entrevista-a-josep-giribet-la-innovacio-i-la-diversificacio-son-la-clau-per-tirar-endavant-el-teu-projecte-20593-4 Mon, 26 Jul 2021 17:30:00 +0200