Noticies https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/rss/1-noticies Wed, 24 Apr 2019 06:15:04 +0200 <![CDATA[El ciclista targarí Josep Termens participarà per 6è cop a la Titan Desert]]> El targarí Josep Termens afrontarà per 6a vegada la cursa Titan Desert, una competició de ciclisme de muntanya amb una duració de sis dies amb uns itineraris molt poc senyalitzats i on la navegació i l'orientació tenen un paper fonamental. La duresa de la prova està marcada per la llarga distància de les etapes i sens dubte per l'entorn. La prova s’iniciarà el proper diumenge 28 d’abril i s'acabarà el dia 3 de maig.

Actualment el jove de 26 anys entrena als Alps francesos i creu que “arriba en bones condicions per disputar la categoria FatBike i poder estar davant de la general en algunes etapes”. El recorregut es semblant al d'anys anteriors, consta d’uns 600 quilòmetres dividits en 6 etapes pel desert del Sàhara. Aquest any, l’organització ha afegit més passos de dunes i més navegació, fet que donarà més emoció a la carrera, segons explica el ciclista targarí Josep Termens, que si acaba aquesta edició es convertirà en el Titan Legend més jove de la història ja que haurà recorregut més de 3.500 km. 

Enllaços d'interès: 
 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/el-ciclista-targari-josep-termens-participara-per-6e-cop-a-la-titan-desert-17311 Tue, 23 Apr 2019 13:52:00 +0200
<![CDATA[En Comú Podem proposa crear un òrgan independent i participatiu que vetlli per la salut pública]]>
En Comú Podem ha celebrat una taula rodona a Tàrrega sobre la sanitat pública. Han assistit el cap de llista Jaume Moya i la número dos Maria Corrales de la candidatura per les terres de Lleida, Alt Pirineu i l’Aran al Congrés i la doctora Mercè Agustí cap de llista al Senat.

En l’acte s’ha denunciat que la sanitat catalana està situada entre les quatre pitjors de l’estat espanyol des de l’any 2015. Jaume Moya constata aquests motius: “l’increment continu dels temps d’espera, les complicitats amb les farmacèutiques, la voluntat de privatitzar els serveis, com hem patit a les terres de Lleida amb l’amenaça del Consorci sanitari, són mostres d’aquest lamentable empitjorament.”

En Comú Podem estan compromesos en revertir les retallades en salut i ampliar els drets dels usuaris. En aquest sentit, Corrales ha afirmat que “ampliarem l’assistència pública a noves prestacions, com la reproducció assistida i també la salut bucodental, fet que és factible com hem demostrat a l’ajuntament de Barcelona on s’ha obert un servei de dentista per la ciutadania més desfavorida”.

Sobre la fiscalització de la sanitat, Moya proposa “un pla de salut transversal amb perspectiva de gènere i visió laboral, amb participació pública en la fiscalització de la sanitat a través de la creació d’un òrgan independent, especialment de l’interès del capital especulatiu i la indústria farmacèutica, que consisteixi en un comitè tècnic que garanteixi l’eficàcia dels serveis i que estigui participat també per personal sanitari i plataformes d’usuaris”.

Els tres candidats tampoc no obliden la despenalització de l’eutanàsia, la regulació del suïcidi medicament assistit , i la garantia de protecció de les dades sanitàries, que no puguin ser objecte de comerç per part de qui les dipositin.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/en-comu-podem-proposa-crear-un-organ-independent-i-participatiu-que-vetlli-per-la-salut-publica-17310 Tue, 23 Apr 2019 12:43:04 +0200
<![CDATA[L'ocupació turística de les vacances de Setmana Santa a les comarques de Lleida tanca amb una mitjana que s'ha situat entre el 85 i 90%]]> El temps inestable ha impedit arribar a la plena ocupació del Divendres Sant al Diumenge de Resurrecció com s’havia previst i els hotels del Pirineu de Lleida s’han acostat al 85 % d’ocupació, mentre que les cases del turisme rural i les places de bungalous als càmpings han estat pràcticament plenes

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida qualifica de positiu el balanç de l’ocupació que s’ha registrat durant aquestes vacances de Setmana Santa a les zones turístiques de les comarques de Lleida, que s’ha situat entre el 85 % i el 90 %, en els 4 dies festius que van del Divendres Sant fins al Dilluns de Pasqua. Els establiments de turisme rural i les places de bungalous han complert les previsions i s’ha arribat a la plena ocupació durant els dies festius; en canvi, els establiments d’hoteleria han tingut una ocupació menor de la prevista inicialment i ha oscil·lat al voltant del 85 % de mitjana a causa de la previsió de mal temps. El temps inestable d’aquests dies, tot i que més favorable del que apuntaven les previsions a les comarques de Lleida, ha afectat també en alguns casos la contractació de serveis turístics, principalment els relacionats amb les activitats de turisme actiu i esports d’aventura i l’esquí. Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida tanquen avui la temporada 2018/2019 amb una venda d’uns 65.000 forfets en aquesta Setmana Santa.
El grau d’ocupació turística per aquesta Setmana Santa a les zones turístiques de la demarcació de Lleida s’ha situat entre el 85 i el 90 %, un percentatge molt similar al registrat el mateix període de l’any 2015, però 5 punts per sota dels registrats en els darrers tres anys. La previsió de mal temps de cara al cap de setmana ha impedit poder arribar a la plena ocupació, tal com s’havia previst, als establiments d’hoteleria del Divendres Sant fins al Diumenge de Resurrecció, que s’han situat en una mitjana d’ocupació al voltant del 85 %. En canvi les places de bungalous, com també el conjunt de les places de turisme rural de tota la demarcació, han penjat el cartell de complet durant els dies festius.
Per contra, el comportament turístic en el primer tram del període de vacances, del dissabte 13 d’abril fins al Dijous Sant, s’ha mantingut lleugerament per sobre de les previsions inicials. Les places de bungalous i també les de turisme rural a la zona del Pirineu han arribat a una mitjana d’ocupació del 60 %, com també les places d’acampada.
A més les segones residències del conjunt de la demarcació, però principalment les del Pirineu, han tingut un nivell alt d’ocupació, amb la qual cosa també s’ha incrementat el volum de la despesa a les zones turístiques amb força activitat en l’àmbit de la restauració i del comerç en general.
El fet que la Setmana Santa d’enguany ha vingut més tard en el calendari  ha propiciat una major diversificació d’activitats en el conjunt del territori, amb la neu i el turisme actiu i esports d’aventura, el senderisme i BTT, com unes de les activitats protagonistes, com també la pesca que ha comptat amb un elevant nombre de practicants, i també s’han incrementat les sortides a la natura, les visites culturals i la mateixa gastronomia.

Finalitza la temporada d’esquí

Les estacions d’alpí de Baqueira Beret, Boí Taüll i Port Ainé tanquen avui la temporada 2018/2019 coincidint amb el període final d’aquesta Setmana Santa, tal com era previst inicialment. Aquestes estacions han ofert unes bones condicions per a la pràctica de l’esquí gràcies als gruixos acumulats i a les darreres nevades d’aquesta primavera. Tot i la climatologia no s’ha mostrat del tot favorable en tots els dies d’aquesta Setmana Santa, el nombre de forfets venuts entre el 13 i el 22 d’abril ha estat d’uns 65.000. També algunes estacions de nòrdic que han estat obertes per aquestes dates per a la pràctica de raquetes i per a usos turístics han comptat amb força visitants  als centres d'hivern com també als  restaurants.
Ara, una vegada finalitzada la temporada 2018/2019, caldrà esperar el tancament definitiu de la campanya i els resultats que en els pròxims dies donaran a conèixer les diferents estacions d’esquí, si bé tot apunta que es podria tancar en uns termes molt similars als registrats la temporada anterior, al voltant d’1.340.000 forfets.

Pel que fa a les empreses de turisme actiu i d’esports d’aventura, cal dir que han tingut un nivell de contractació entre el 65 i el 70 % de la seva capacitat de serveis, a causa de les previsions del temps, segons l’Associació d’Empreses de Turisme Actiu i Esports d’Aventura del Pallars Sobirà.
Cal recordar que enguany el conjunt de les comarques de Lleida disposa d’una oferta de 228 empreses de turisme actiu i esports d’aventura, les quals esperen poder oferir durant tota la temporada més de 750.000 serveis. Durant la presentació de la campanya de turisme actiu i esports d’aventura del 2019, que va tenir lloc el 16 d’abril a Llavorsí i que va presidir la presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, es va posar de manifest que el ràfting i el barranquisme, en les activitats d’aigua; les passejades a cavall, el senderisme i la BTT, pel que fa a les de terra, i el parapent, en les propostes d’aire, continuen constituint la columna vertebral de la contractació de serveis d’aquest sector, que ofereix un ventall ampli amb més de 50 activitats diferents.
Els turistes que han visitat les comarques lleidatanes han pogut gaudir durant aquestes dates d’una bona oferta de neu al final de la temporada d’esquí a les diferents comarques del Pirineu de Lleida i a la Val d’Aran, com també d’una àmplia oferta de turisme actiu i esports d’aventura, pesca, activitats de senderisme i BTT entre d’altres vinculades amb el contacte amb la natura, a més del turisme cultural amb visites a diferents elements patrimonials, a museus, amb algunes representacions teatralitzades com la de l’Esperanceta de Casa Gassia al castell de Llordà, al Pallars Jussà; al COU a Àger; mostres i fires gastronòmiques, i també l’inici de l’onzena temporada del Tren dels Llacs, que ha començat el 20 d’abril. Completen l’oferta una gastronomia excepcional i moltes festes tradicionals i activitats de tot tipus vinculades amb la Setmana Santa, com ara les representacions de la Passió a Cervera i les escenificacions de la vida de Crist que han tingut lloc a diferents localitats, com també nombroses processons i cantades de caramelles, entre moltes altres activitats.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/locupacio-turistica-de-les-vacances-de-setmana-santa-a-les-comarques-de-lleida-tanca-amb-una-mitjana-que-sha-situat-entre-el-85-i-90-17309 Tue, 23 Apr 2019 09:19:56 +0200
<![CDATA[Tàrrega manté la tradició de les caramelles amb les veus de la Coral Infantil Mestre Güell]]> L’agrupació surt de nou al carrer per interpretar les cançons típiques del Diumenge de Pasqua · La capital de l’Urgell celebrarà aquest dilluns el mercat setmanal i menjarà la Mona al Càmping Municipal

Les caramelles s’han tornat a fer sentir aquest diumenge a Tàrrega. La Coral Infantil Mestre Güell ha plantat cara al mal temps i ha sortit un any més al carrer per apropar el so d’aquestes cançons tradicionals del Diumenge de Pasqua. Els nens i nenes de l’agrupació, acompanyats de familiars, amics i músics, han recorregut un ampli itinerari per diversos indrets de la ciutat encomanant l’alegria de les caramelles a tothom. El seguici s’ha aturat a les dues llars d’avis de la localitat (Residència Sant Antoni i Residència El Carme) per interpretar les caramelles als més grans. Durant la ruta s’han desplaçat també fins a l’Església del Talladell per saludar els feligresos en sortir de missa.

Altres punts emblemàtics han estat els jardins de l’Ateneu, el carrer d’Agoders, la plaça del Carme i la plaça Major, espai que ha acollit les caramelles per primera vegada d’ençà la seva remodelació, a punt de culminar. La Coral Infantil Mestre Güell també ha obsequiat el públic amb rams de timó i la Mona típica de Pasqua. Tampoc ha faltat la tradició del cistell. En el repertori interpretat avui ha figurat una vegada més la versió del Bon dia d’Els Pets, amb una lletra adaptada per a l’ocasió. Fundada l’any 1963, la Coral Infantil Mestre Güell ha mantingut viva des de llavors la tradició de les caramelles. L’Ajuntament de Tàrrega col·labora en la divulgació d’aquesta expressió de la cultura popular catalana.

La Mona, al Càmping Municipal de Tàrrega

D’altra banda, Tàrrega obrirà les portes del Càmping Municipal el dilluns 22 d’abril per celebrar la festa del Dia de la Mona. La capital de l’Urgell posarà de nou el recinte a disposició de famílies i colles d’amics per renovar un any més aquesta tradició de Pasqua. Es podrà accedir a les instal·lacions a partir de les 12 del migdia amb entrada de franc. Les persones assistents podran fer ús de taules de pícnic i barbacoes. A més, la Regidoria de Cultura ha preparat activitats de dinamització com jocs familiars i taller de pinta-cares per a la quitxalla. A més, tot i ser jornada festiva no laborable, Tàrrega celebrarà també el mercat setmanal dels dilluns. Parades i establiments posaran els seus productes a l’abast del públic en horari comercial de matí.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/tarrega-mante-la-tradicio-de-les-caramelles-amb-les-veus-de-la-coral-infantil-mestre-guell-17307 Mon, 22 Apr 2019 09:40:00 +0200
<![CDATA[Tàrrega exhibeix a la Sala Marsà l’obra gràfica del poeta Enric Casasses, autor al qual dedica el cicle de Sant Jordi]]> Dibuixos, il·lustracions i pintures posen de manifest el ric imaginari de l’escriptor · Rosa Maria Perelló destaca que “Casasses és un dels noms amb més força creativa de les lletres catalanes actuals”

L’univers creatiu de l’escriptor Enric Casasses (Barcelona, 1951) és el protagonista del nou cicle literari del Sant Jordi a Tàrrega. L’àrea municipal de Cultura dedica al poeta un extens programa d’activats en reconeixement a la seva obra, versàtil i personal. És un tribut que s’estén a totes les facetes de Casasses: poeta, assagista, novel·lista, dramaturg i fins i tot dibuixant. Precisament, l’apartat d’obra gràfica (potser el seu més vessant més desconegut) vertebra l’exposició que acull la Sala Marsà fins al 5 de maig. L’espai exhibeix dibuixos, il·lustracions, pintures, portades de llibres i discos, objectes, documents i llibretes amb anotacions que posen de relleu el ric imaginari de l’autor de Salomó.

I la guitarra que no falti
La inauguració de la mostra, que du per títol I la guitarra que no falti, se celebrà ahir obrint el Sant Jordi targarí. A l’acte no faltà Enric Casasses, proveït del seu inseparable barret de copa. L’escriptor es mostrà “impressionat” pel treball que li dedica la ciutat i agraí en especial la tasca de recerca esmerçada per Xavier Garcia, comissari de l’exposició. Explicà que acostuma a culminar els versos amb un dibuix i recità al públic un poema del seu darrer llibre, El nus la flor. Com a curiositat, va rebre com a obsequi dels assistents un lot de llibretes buides per omplir de nous apunts.

“Un dels escriptors més potents de les lletres catalanes actuals”
Per la seva part, l’expert literari Xavier Garcia qualificà de “molt pedroliana” l’obra de Casasses, fet que estableix un altre lligam entre el poeta i la capital de l’Urgell. D’altra banda, l’alcaldessa de Tàrrega i presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, assenyalà que Casasses “és un dels noms més potents de les lletres catalanes actuals”. “És un artista de gran força creativa, que Tàrrega posa de relleu amb aquest merescut homenatge”, afegí Perelló. A la inauguració també assistiren el regidor de Cultura, Raül Palacios, i el director de Cultura, Oriol Martí.

Més activitats fins al 27 d’abril
La capital de l’Urgell recupera així els cicles monogràfics sobre autors contemporanis dissenyats per Xavier García sota el nom de Col·loquis a Thä. El tribut a Enric Casasses s’estendrà fins al 27 d’abril i comptarà amb destacats escriptors, crítics i acadèmics. El dijous 25 d’abril, el poeta i editor Jordi Cornudella pronunciarà una conferència i després prendrà el relleu un recital de versos musicats al Bar Kirikú. Posteriorment, el dissabte 27 d’abril s’oferirà un simposi sobre Casasses a càrrec d’Albert Mestres, Joan Josep Camacho, Gerard Cisneros, Marta Font Espriu, Pol Guash i Josep Bargalló, conseller d’Educació que participarà en qualitat de filòleg i expert en mètrica poètica. Enric Casasses ha publicat més d’una vintena de llibres i ha estat distingit amb els premis Carles Riba, Ciutat de Palma i Premi Nacional de Literatura. Ha col·laborat, a més, amb músics de la talla de Pascal Comelade o Daniel Ariño.

 

Fotografia (d’esquerra a dreta): Xavier Garcia, comissari de la mostra; Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega i presidenta de la Diputació de Lleida; Enric Casasses; i Raül Palacios, regidor de Cultura

EXPOSICIÓ D'OBRA GRÀFICA DEL POETA ENRIC CASASSES: I LA GUITARRA QUE NO FALTI
Fins al diumenge 5 de maig · Sala Marsà de la Casa de Cultura (Carrer de La Vilanova, s/n) · TÀRREGA
Dijous i divendres, de 19 a 21h · Dissabtes i diumenges, de 12 a 14h i de 19 a 21h (també altres dies festius)


 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/tarrega-exhibeix-a-la-sala-marsa-lobra-grafica-del-poeta-enric-casasses-autor-al-qual-dedica-el-cicle-de-sant-jordi-17308 Fri, 19 Apr 2019 09:46:00 +0200
<![CDATA[El PSC de Tàrrega presenta la seva candidatura a les eleccions municipals del maig]]>
Montse Mínguez cap de llista del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Congrés  i Miquel Iceta van assistir ahir al vespre a la presentació de la candidatura del PSC a Tàrrega per a les properes eleccions municipals. El cap de llista a la capital de l’Urgell, Silveri Caro, explicava que “el nostre objectiu és fer el millor resultat possible” i per això, va dir, “presentem una llista transversal, multicultural, renovada, jove, molt feminista, moderna i innovadora”. Caro posava de relleu que “només el PSC garantim la governabilitat de Tàrrega apostant per un govern de progrés que tregui la ciutat de l’immobilisme i el color gris dels darrers anys”.
El Primer Secretari del PSC, Miquel Iceta,  advertia que “el proper 28 d’abril és urgent i necessari aturar la dreta arreu, però sobretot a territoris com el de Lleida, el Pirineu i l’Aran”. En aquest sentit, va dir, “la demarcació de Lleida necessita no només recuperar el seu escó sinó tenir el màxim de representació socialista al Congrés per garantir les inversions que necessita”. Miquel Iceta va fer una crida a que “el pròxim 28 d’abril cal que molts i moltes sortim a votar i que a l’hora de fer-ho recordin qui ha fet més per les seves carreteres, les escoles i hospitals, la igualtat i l’economia, perquè correm el risc de seguir amb el bloqueig independentista o donar ales al retrocés de la dreta”.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/el-psc-de-tarrega-presenta-la-seva-candidatura-a-les-eleccions-municipals-del-maig-17306 Thu, 18 Apr 2019 09:46:52 +0200
<![CDATA[El Càmping Municipal de Tàrrega obre portes el dilluns 22 d’abril per celebrar el Dia de la Mona]]> La capital de l’Urgell fidelitza aquest costum i posa a l’abast activitats familiars, barbacoes i zona de pícnic · La capital de l’Urgell tampoc no faltarà a la tradició del mercat setmanal dels dilluns

L’Ajuntament de Tàrrega obrirà les portes del Càmping Municipal el dilluns 22 d’abril per celebrar la festa del Dia de la Mona. La capital de l’Urgell posarà de nou el recinte a disposició de famílies i colles d’amics i amigues per a renovar un any més aquesta tradició de Pasqua. El consistori repeteix la proposta per tercera vegada consecutiva després del gran èxit assolit els anys 2018 i 2017, quan més de 300 persones s’aplegaren a l’espai. Es podrà accedir a les instal·lacions a partir de les 12 del migdia amb entrada de franc. Les persones assistents podran fer ús de taules de pícnic i barbacoes. A més, la Regidoria de Cultura ha preparat activitats de dinamització com jocs familiars i taller de pinta-cares per a la quitxalla. 

Tàrrega oferirà així una alternativa per menjar la Mona a cel obert sense desplaçar-se fora de la ciutat. La convocatòria també és oberta, és clar, a visitants forans. Arran de la bona resposta registrada els dos últims anys, l’ús del Càmping Municipal el Dilluns de Pasqua es consolida en el calendari. Situat a l'avinguda de Tarragona, el recinte disposa d’una zona arbrada que ocupa 9.000 metres quadrats. Des de l’any 2012, l’equipament du el nom d’Espai Felip Robinat i Felip en memòria de qui fou impulsor de la Fira del Caçador. Es recomana reservar taula a La Botiga del Museu (Carrer Major, 11) o per correu electrònic a: infocultura@tarrega.cat.

Celebració del mercat setmanal dels dilluns
D’altra banda, tot i ser jornada festiva, Tàrrega mantindrà el dilluns 22 d’abril la seva cita amb el mercat setmanal. Parades i establiments posaran els seus productes a l’abast del públic en horari comercial de matí. La ciutat preveu una bona afluència de compradors atenent a la bona experiència dels anys anteriors.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/el-camping-municipal-de-tarrega-obre-portes-el-dilluns-22-dabril-per-celebrar-el-dia-de-la-mona-17305 Wed, 17 Apr 2019 12:46:11 +0200
<![CDATA[Un col·lectiu de pares reclamen una segona línia de P3 a l'escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega]]>
Un grup de pares d’alumnes que han de cursar P3 l’any vinent, s’han unit en una plataforma anomenada 23+23 MMM TRRG per reclamar que es dupliqui l’oferta de places de P3 a l’Escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega.
Segons afirma el col·lectiu “encara no es coneixen els resultats de les preinscripcions definitius però tot sembla indicar que a Tàrrega continuarà en alça la tendència dels últims anys d’una forta demanda de centres de titularitat pública”. 
També han explicat que durant les jornades de portes obertes dels diferents centres educatius celebrades al municipi, van constatar “que la demanda a l’Escola Maria Mercè Marçal era molt superior a l’oferta. Aquesta escola es troba situada en una zona de creixement, de nous edificis d’habitatges, on any rere any s’instal·len noves famílies joves amb infants en edat d’escolaritzar. El nombre de famílies amb infants d’aquesta edat que viuen als voltants de l’escola (i no tota la zona d’influència) supera les 40 i, en canvi, l’oferta de places pel curs vinent és de 23 alumnes (una aula) per a P3”. 
El col·lectiu de pares reclama que es dupliqui l’oferta de places de P3 a l’Escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega, “és a dir, dues aules de P3 per al curs escolar 2019-2020,  que, segons sembla, també quedaria completa segons la preinscripció”, afirmen.
En aquest sentit el pares s’han reunit amb el regidor d’ensenyament del l’Ajuntament de Tàrrega, la persona responsable de l’Oficina Municipal d’Escolarització i la inspectora del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, per exposar-los les seves demandes. Un cop finalitzi el període de preinscripcions, es reuniran amb el cap de l’àrea de coordinació i planificació escolar dels Serveis Territorials d’Educació a Lleida i amb l’alcaldessa de Tàrrega Rosa Maria Perelló. També afirmen que buscaran el suport dels principals sindicats d’Educació.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/un-col-lectiu-de-pares-reclamen-una-segona-linia-de-p3-a-lescola-maria-merce-marcal-de-tarrega-17304 Tue, 16 Apr 2019 12:32:55 +0200
<![CDATA[Maria Burrel: “Apostem per un subministrament d’aigua més eficient i per abaratir els costos als regants”]]> La candidata de Cs al Congrés per Lleida demana “un compromís ferm del Govern espanyol en la gestió de l’aigua de forma estratègica”

“Apostem per un subministrament d’aigua més eficient i per abaratir els costos als regants”. Així ho ha dit la candidata de Ciutadans (Cs) al Congrés per Lleida, Maria Burrel, després de reunir-se amb representants de la delegació de la societat estatal ACUAES a Tàrrega per conèixer els darrers treballs de condicionament del canal Segarra-Garrigues. “Aquesta infraestructura abasteix bona part del territori de Lleida i un dels reptes és garantir el futur del sector agrari, clau per a la província”, ha assegurat. 
La candidata de Cs al Congrés per Lleida també ha demanat, a la sortida de la reunió, “un compromís ferm del Govern espanyol en la gestió de l’aigua de forma estratègica i un retorn real en les prestacions del canal després de les inversions dutes a terme”. A més de Burrel, en la trobada ha participat el diputat de Cs per Lleida Javier Rivas i altres membres de la formació taronja de la província.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/maria-burrel-apostem-per-un-subministrament-daigua-mes-eficient-i-per-abaratir-els-costos-als-regants-17303 Mon, 15 Apr 2019 18:00:28 +0200
<![CDATA[El jazz d’Andrea Motis omple el Teatre Ateneu de Tàrrega]]> La trompetista i cantant barcelonina encisa el mig miler d’espectadors aplegats en una de les propostes estrella del cicle Tàrrega Sona 2019, organitzat per la Regidoria de Cultura

El Teatre Ateneu de Tàrrega s’omplí la tarda del passat diumenge amb motiu del concert que protagonitzà Andrea Motis, una de les figures referents dins l’escena del jazz actual. En la seva segona actuació a la capital de l’Urgell, la trompetista, cantant i compositora posà altre cop de manifest el seu talent i carisma musical. La vetllada constituí una de les propostes estrella del cicle Tàrrega Sona 2019 organitzat per la Regidoria de Cultura i el públic respongué amb escreix. El concert va atraure fins a mig miler d’espectadors, que aplaudiren llargament la jove artista barcelonina. Acompanyaren Andrea Motis dalt l’escenari Ignasi Terraza al piano; Josep Traver a la guitarra elèctrica; David Xirgu a la bateria; i Joan Chamorro, mentor de l’artista, al contrabaix. 

El repertori es basà en els temes del seu primer àlbum publicat com a solista, Emotional dance (Impulse! Records), juntament amb l’estrena del seu segon treball, Do outro lado do azul (Verve-Universal). El nou disc suposa una fusió entre el jazz i els ritmes brasilers, en què Andrea Motis ret homenatge a João Gilberto, Gal Costa o Marisa Monte entre altres noms de capçalera. La samba i la bossa nova impregnaren també així una tarda memorable de bon jazz a Tàrrega. Altres moments antològics foren les versions que interpretà a mode de tribut a Joan Manuel Serrat i Els Amics de les Arts. Andrea Motis es posà el públic a la butxaca i demostrà que, més enllà d’una jove revelació, ha esdevingut ja un ferm exponent jazzístic a nivell internacional.

Dissabte 27 d’abril, propera cita del Tàrrega Sona 2019
El Tàrrega Sona 2019 continuarà el dissabte 27 d’abril amb una nit de rap, hip-hop, lletres reivindicatives i energia escènica. El cartell el formaran Homes Llúdriga (que estrenaran el disc “Pampallugues”), Lil Russia (representant de la nova fornada de música urbana que defensa el feminisme), Pablo Hasél (que planta cara a la censura amb la seva crítica social), i Elane (cantant lleidatana que reivindica sense pèls a la llengua els drets de les dones). A 2/4 d’11 de la nit, a l’Espai MerCAT.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/el-jazz-dandrea-motis-omple-el-teatre-ateneu-de-tarrega-17302 Mon, 15 Apr 2019 17:38:59 +0200
<![CDATA[Els forners lleidatans confien superar les 180.000 mones venudes de l'any passat]]> El Gremi ofereix una masterclass sobre l'elaboració d'aquests dolços de Pasqua a representants de CCOO i UGT

ACN Lleida .- El Gremi de Forners de les Terres de Lleida preveu superar enguany les 180.000 mones de Pasqua venudes l'any passat. Els forners lleidatans encaren la campanya amb bones expectatives perquè "els encàrrecs estan més animats que ara fa un any", segons ha explicat la presidenta del Gremi, Pilar Marqués. A Lleida, les mones que més es vendran seran les de nata (un 40% del total), seguides per les de fruita (30%), mentre la resta seran de xocolata i mantega. La majoria de forners lleidatans ha optat per mantenir preus, que oscil·len entre els 20 i 30 euros/quilo. El Gremi de Forners de Lleida ha ofert aquest dilluns una masterclass sobre l'elaboració de mones de Pasqua a representants lleidatans dels sindicats UGT i CCOO.
Marqués ha exposat que de Gremi no disposarà de dades exactes fins que acabi la campanya de la mona però ha destacat que, fins al moment, els encàrrecs estan funcionant "molt bé". Per això, els forners lleidatans confien superar les 180.000 unitats venudes l'any passat a la demarcació de Lleida. 

A les comarques lleidatanes, les mones que més es venen són les de nata i representen un 40% del total, seguides per les de fruita confitada, que se situen entorn del 30%, mentre la resta són de xocolata, mantega i altres variants. Pel que fa a preus, la majoria dels forners de Lleida ha optat per mantenir els de la campanya passada. En aquest sentit, es mouran entre els 20 i 30 euros/quilo. 

La presidenta del Gremi de Forners de les Terres de Lleida ha tornat a posar en valor les mones artesanes que elaboren els forners i pastissers respecte a les que comercialitza la gran distribució. "Als lineals dels supermercats ja fa tres o més setmanes que es poden trobar mones" i "si un pa de pessic fa un o dos mesos que està fet, la qualitat no pot ser mai la mateixa si es compara amb un producte recent fet, ni tampoc les qualitats de melmelada, mantega ni de la resta de productes", ha remarcat Pilar Marqués. 

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida manté el seu vessant solidari i, tal com ha fet en altres ocasions, l'endemà del dia de la mona lliurarà les mones que els forners no hagin venut al menjador social de Lleida per tal que els usuaris també puguin gaudir d'aquest pastís dolç i de la tradició.

Masterclass als sindicats UGT i CCOO

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida ha ofert aquest dilluns una masterclass sobre l'elaboració de mones de Pasqua. Enguany, els participants han estat una desena de responsables lleidatans dels sindicats CCOO i UGT, que han pogut conèixer de primera mà els secrets de l'elaboració de les mones i, d'aquesta manera, han pogut preparar la seva. "Estem acostumats a veure les mones a les pastisseries però no veiem realment el treball que costa elaborar-les i avui ho hem pogut conèixer", ha exposat la secretària general de CCOO de Lleida, Cristina Rodríguez". "Ens ho hem passat bé i ens hem donat compte de la feina que hi ha al darrera d'aquests grans professionals", ha afirmat Xavier Perelló, secretari general de la UGT-FICA a Lleida.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/els-forners-lleidatans-confien-superar-les-180-000-mones-venudes-de-lany-passat-17301 Mon, 15 Apr 2019 17:33:45 +0200
<![CDATA[Crònica Cadet Negre | C.H. Torroella de Montgrí 36 - 19 CEACA Tàrrega]]> Aquest cap de setmana es va disputar el 13è partit de Copa a les pistes del CH Torroella de Montgrí. Les jugadores targarines van mostrar un bon nivell de joc en els 20 primers minuts de partit en el qual van anar per davant del marcador la major part del temps, però les locals van saber reaccionar; van aconseguir remuntar i posar-se per davant el marcador, acabant la primera part amb un resultat de 15-11. A la segona meitat el Ceaca va perdre intensitat i les jugadores de l'equip rival van aprofitar el seu potencial sentenciant el matx amb un marcador final de 36 a 19. 

Torroella de Montgrí: Carla Segura, Martina Morato, Martina Sarasa, Nausica Alarcon, katia Marquès, Sara López, Laia Santos, Laia Hereu, Dehis Vilavella, Jana Cabrefiga, Cristina Adan, Jordina Gussinyer, Julia Gimenez, Tania Cubero.
Entrenador: Mariano Perez.

Ceaca Tàrrega: Berta Riera, Gisela Canals, Júlia Canals, Júlia Gené, Matilda Moragas, Núria Bonjorn, Judit Cervera, Carla Simó, Elsa Muñoz, Marta Martinez.
Entrenador: Jaume Rovira.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/esports/p/cronica-cadet-negre-c-h-torroella-de-montgri-36-19-ceaca-tarrega-17300-3 Mon, 15 Apr 2019 11:23:00 +0200
<![CDATA[Vicent Vidal guanya el 34è premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig amb l’obra: “Una història de la literatura popular valenciana (1873-2018)”]]> Vicent Vidal ha guanyat el 34è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular amb l’obra “Una història de la literatura popular valenciana (1873-2018)”.

El lliurament de premis de la 34a convocatòria dels Premis Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular va tenir lloc al Teatre Armengol de Bellpuig el dissabte 13 d’abril de 2019 a 2/4 de 9 del vespre, en el marc d’una vetllada literària durant la qual es va presentar el llibre de l’obra guanyadora de l’any passat, “Adelaida Ferré Gomis, folklorista: l'art de brodar rondalles” de Laura Villalba Arasa, a càrrec del Sr. Ramon Miró. També es va presentar l'opuscle “Gent de Casa” dedicat a l'Orfeó Joventut, a càrrec de Narcís Saladrigues.

Vicent Vidal (La Vila Joiosa), va recollir el guardó de mans de la Hble. Sra. Mariàngela Vilallonga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Sr. Francesc Sabanés, diputat provincial de la Diputació de Lleida i del Sr. Salvador Bonjoch, alcalde de Bellpuig. L’acte de lliurament de premis va estar acompanyat de les interpretacions del grup balaguerí de música popular i tradicional Ksonronda. També, durant la vetllada, es va repartir el cinquè plec del col·leccionable “Dotzena de frare” dedicat enguany a Pere Xich de Pau Bertran i Bros. La publicació "Dotzena de frare" la va començar a editar l'organització del premi l’any 2015, amb la intenció d'aproximar la cultura popular i folklòrica del nostre país. El col·leccionable constarà de 13 plecs i presenta cada any materials d'un folklorista o estudiós.

Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular
Els Premis Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular són una cita anual per haver-se convertit en una eina imprescindible per a la recuperació i divulgació d'un patrimoni cultural, que si no fos així potser cauria en l’oblit. 

L'encert de la creació d'un premi literari d'aquestes característiques ha estat sempre avalat per l'esperit d'investigació i de servei d'uns escriptors vers el seu poble. És per aquest motiu que, a part de la important dotació econòmica, l'Ajuntament de Bellpuig i Publicacions de l'Abadia de Montserrat van crear la Biblioteca de Cultura Popular Valeri Serra i Boldú, amb el compromís de reunir un fons bibliogràfic que en refermés la seva importància i n'assegurés la divulgació dels treballs i obres guanyadores.

L'Ajuntament de Bellpuig, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat convoquen el Premi Valeri Serra i Boldú que, des de fa 34 anys, és la més alta consideració en reconeixement de treballs de recerca i de difusió en l’àmbit de la cultura popular i tradicional de les terres de parla catalana. Impulsat per l'Institut Lo Pla d'Urgell, la Biblioteca Municipal Isidor Cònsul i l'Ajuntament de Bellpuig i amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Urgell.

Els objectius del Premi són:

- Fomentar, despertar l'interès i afavorir el coneixement del conjunt de les manifestacions que tenen caràcter popular, com són les festes, els costums, la dansa, la música, els oficis, els jocs, etc., a partir de la recerca.

- Reconèixer la feina de persones que realitzen grans aportacions a través de la investigació i la recuperació del nostre patrimoni.

- Donar prestigi a les recerques sobre manifestacions, coneixements, activitats i creences, passats i presents de la memòria col·lectiva.

- Difondre l’interès per la cultura popular més enllà dels cercles habituals.

- Difondre el Premi mitjançant la seva publicació en la col·lecció creada a tal efecte.

El Premi, que té una dotació de 5.000 euros corresponents als drets de la primera edició de l’obra premiada, promou l’excel·lència de la recerca i el coneixement del patrimoni cultural de Catalunya i permet enfortir la nostra identitat com a país.

Treball guanyador de la 34a edició del Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular: “Una història de la literatura popular valenciana (1873-2018)”.

En el treball s’analitzen les obres, els autors i les institucions que s’han dedicat a la literatura oral popular al País Valencià entre 1873 i 2018 en relació amb les vicissituds històriques i culturals que els han fet possibles. L’anàlisi parteix d’una fonamentació teòrica que té presents els estudis previs proposats per a contextos equivalents en altres territoris, especialment del domini lingüístic compartit. 

Establert aquest marc teòric, es descriuen, s’examinen i es valoren els elements principals dins d’una periodització elaborada en relació amb els contextos historicoculturals en què han aparegut. En aquest sentit, s’hi han distingit quatre grans períodes: en el primer, entre 1873 i 1912, la literatura popular valenciana apareix molt determinada pels corrents literaris romàntics i renaixentistes i no es deslliga de la literatura de creació culta; en el segon, entre 1912 i 1939, es desenvolupen una sèrie de projectes institucionals de gran abast i s’avança en la teorització; en el tercer, entre 1939 i 1975, tot i la paralització d’iniciatives anteriors a causa de la dictadura, sorgeixen diverses veus que aconsegueixen dignificar la matèria i dotar-la d’un volum sòlid de publicacions de qualitat; i en el quart període, des de 1975 ençà, es produeix un esclat de publicacions, es recuperen materials inèdits o exhaurits i s’avança i s’aprofundeix en l’estudi i la investigació. 

En conjunt, doncs, s’ofereix un repàs a les contribucions més rellevants de la literatura popular valenciana i a les tendències generals que s’hi observen, cosa que pot contribuir a interpretar-les justament.

L’autor: Vicent Vidal Lloret:
Vicent Vidal (La Vila Joiosa, 1989) és doctor en Filologia Catalana per la Universitat d'Alacant i màster d’Assessorament Lingüístic i Cultura Literària (Universitat de València / Universitat d’Alacant) i de Formació del Professorat (Universitat Miguel Hernández).

Actualment exerceix de professor ajudant doctor al Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant. Imparteix docència en llengua i literatura catalanes en la Facultat d’Educació d’aquesta universitat i ha centrat la seva activitat investigadora en la literatura oral popular. 

Ha participat en diversos projectes de recerca sobre l’estudi diacrònic de la literatura catalana popular, i s’ha especialitzat en l’anàlisi de les tendències en la producció folklòrica dels autors valencians dels segles XIX i XX. Aquest tema, juntament amb l’estudi de la relació entre l’ensenyament i la literatura, és el que ha ocupat la majoria de les seves contribucions a congressos, capítols de llibre i revistes científiques. ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/vicent-vidal-guanya-el-34e-premi-valeri-serra-i-boldu-de-cultura-popular-amb-lobra-una-historia-de-la-literatura-popular-valenciana-1873-2018-17299 Mon, 15 Apr 2019 10:05:00 +0200
<![CDATA[Guanyadors del 34è premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig en les categories Infantil i Juvenil]]> Juntament amb l’acte de lliurament del premi de la categoria absoluta del 34è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular, es van lliurar al Teatre Armengol de Bellpuig el dissabte 13 d’abril al vespre, els premis de les categories Infantil i Juvenil d’aquest certamen, en el qual podia participar qualsevol alumne d’ESO, batxillerat i de cicles formatius de centres públics i privats de terres de parla catalana.

Aquests premis estan organitzats per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Bellpuig i l’Institut Lo Pla d’Urgell de Bellpuig, amb la col·laboració de la Biblioteca Municipal Isidor Cònsul.

Primers premis de la 34a edició del premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular. Categories: Infantil, Juvenil (categoria A) i Juvenil (categoria B).

Premi Infantil:
Alumnes de 1r i 2n d’ESO.

1r premi: 
Títol del treball: La màgia d’explicar bogeries plenes de realitat.
Autora: Abril Varela Griñó (2n d’ESO).
Població: Barbens.

Premi Juvenil (categoria A):
Alumnes de 3r i 4t d’ESO.
Premis declarats deserts.

Premi Juvenil (categoria B):
Alumnes de batxillerat i cicles formatius.

1r premi: 
Títol del treball: La febre del rock. Festivals i grups musicals de les Garrigues.
Autor: Jordi Capdevila Piñol (2n Batxillerat).
Població: Arbeca.]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/guanyadors-del-34e-premi-valeri-serra-i-boldu-de-cultura-popular-en-les-categories-infantil-i-juvenil-17298 Mon, 15 Apr 2019 09:57:00 +0200
<![CDATA[Tàrrega promou la pràctica de l’esport i els hàbits saludables en el marc del Dia Mundial de l’Activitat Física]]> Se celebra també amb èxit el 28è Trofeu de Gimnàstica Rítmica · La capital de l’Urgell fa visibles mitjançant una campanya els èxits esportius de les dones al llarg de la història

Tàrrega ha celebrat aquest cap de setmana diverses activitats en el marc del Dia Mundial de l’Activitat Física amb l’objectiu de promoure els beneficis de la pràctica esportiva i els hàbits saludables. Així, el Parc Esportiu de la capital de l’Urgell acollí dissabte una caminada, exhibicions i torneigs de la mà d’entitats i clubs de la ciutat. El Club Natació Tàrrega, el Club de Futbol Sala, l’Estudi de Dansa, l’Escola Pia, el Col·legi Àngel Guimerà o el Gyas Club foren alguns dels protagonistes. En paral·lel, el Consell Esportiu de l’Urgell i el Gyas Club organitzaren el 28è Trofeu de Gimnàstica Rítmica Ciutat de Tàrrega amb la participació de 400 gimnastes de diferents categories. El lliurament de trofeus fou presidit per l’alcaldessa de Tàrrega i presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, acompanyada del regidor d’Esports, Jaume Folguera. Val a dir que la Regidoria de Polítiques d’Igualtat també impulsa aquests dies a les xarxes socials una campanya de sensibilització sota el lema “On són les dones esportistes”, amb què es fan visibles els èxits esportius aconseguits per les dones al llarg de la història.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/tarrega-promou-la-practica-de-lesport-i-els-habits-saludables-en-el-marc-del-dia-mundial-de-lactivitat-fisica-17297 Sun, 14 Apr 2019 21:10:01 +0200
<![CDATA[L’Ajuntament de Tàrrega adjudica els treballs per renovar el paviment asfàltic en sis vials de la ciutat]]> D’altra banda, la capital de l’Urgell és el primer municipi que adquireix mobiliari urbà a través d’un nou acord marc de l’ACM · Sistema de compres centralitzades que suposa un estalvi econòmic

L’Ajuntament de Tàrrega ha aprovat en Junta de Govern Local el contracte administratiu d’adjudicació per dur a terme una nova pavimentació asfàltica en sis vies urbanes de la ciutat. La finalitat és reparar desperfectes detectats al ferm a causa de l’ús i el pas del temps. Els punts on s’executaran els treballs són els carrers del Poeta N’assam, Bombers i Escoles; la plaça del Carme; l’avinguda de Josep Tarradellas; i la rotonda de la carretera de Sant Martí. Les obres, que s’executaran durant les properes setmanes, s’han adjudicat per un import de 100.144 euros (IVA inclòs) a l’empresa Tecnologia de Firmes SL. 

120 pilones adquirides a través del sistema de compres centralitzades de l’ACM

D’altra banda, l’Ajuntament de Tàrrega és el primer ens local que ha adquirit mobiliari urbà a través d’un nou acord marc de l’Associació Catalana de Municipis (ACM). En concret, la  capital de l’Urgell ha tramitat l’adquisició de 120 pilones que s’instal·laran properament a la via pública. El subministrament d’aquests elements mitjançant la Central de Compres de l’ACM permet gaudir de preus més avantatjosos amb total seguretat jurídica. Les 120 pilones, proveïdes per l’empresa adjudicatària Crous Expert, han suposat una inversió de 2.515 euros (IVA inclòs). La Regidoria d’Urbanisme preveu instal·lar-les al carrer del Segle XX, on ara s’amplia i renova la vorera sud, i a la zona d’estacionament gratuït vora l’avinguda de l’Onze de Setembre, de pròxima remodelació. Val a dir que el consistori targarí també ja utilitza el sistema de compres centralitzades per a l’adquisició de serveis de mobilitat sostenible, assegurances, electricitat i manteniment d’ascensors.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/lajuntament-de-tarrega-adjudica-els-treballs-per-renovar-el-paviment-asfaltic-en-sis-vials-de-la-ciutat-17296 Sun, 14 Apr 2019 21:06:10 +0200
<![CDATA[Bellpuig dona el tret de sortida als actes religiosos de Setmana Santa amb la Magna Processó Penitencial dels Dolors]]> Per primera vegada després de més de tres segles una dona es posa al capdavant de la Congregació

ACN Bellpuig .- Com és tradició Bellpuig (Urgell) ha donat un any més el tret de sortida als actes religiosos de Setmana Santa amb la Magna Processó Penitencial dels Dolors. Una de les principals novetats de l’edició d’enguany és que per primera vegada en els més de 300 anys d’història que té aquesta processó una dona s’ha situat al capdavant de la Congregació dels Dolors. Es tracta de Beneta Santiveri que ha entomat amb moltes ganes i il·lusió aquest nou repte. Això no obstant, a la processó les dones hi han participat des de sempre, això sí, sense tenir un paper tant rellevant. A la processó hi participa una bona part dels veïns d’aquesta localitat que també s’omple de gom a gom per assistir a la marxa, que es caracteritza pel silenci i respecte només trencat pel so dels tambors dels Armats.
La processó sortia, com és habitual, a les deu de la nit d'ahir divendres de l’església de Sant Nicolau de Bellpuig. va desfilar amb els passos de l’Oració, Natzaré, Trobament, Calvari, Pietat i la Verge dels Dolors, acompanyats dels Armats, els capellanets, les blanques i els penitents, que la majoria anàven descalços. La colla d’Armats que s’ha convidat aquest any és la de Reus.

Enguany el prior és Joan Jounou i la priora, Montserrat Baldrich, i els discrets han estat Jaume Torres, Carlos Santiveri, Maria Teresa Baldrich i Maria Dolors Baldrich. La processó compta amb la participació d’unes 300 persones i també hi han assistit autoritats com la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/bellpuig-dona-el-tret-de-sortida-als-actes-religiosos-de-setmana-santa-amb-la-magna-processo-penitencial-dels-dolors-17295 Sat, 13 Apr 2019 21:59:05 +0200
<![CDATA[Borràs destaca que Neus Català va tirar endavant tot i viure circumstàncies "molt difícils" com els "presos polítics"]]> La candidata de JxCat celebra que la lluitadora antifeixista hagi complert els somnis d'arribar als 100 anys, poder morir "plàcidament" i als Guiamets

ACN Tàrrega .- La número dos de JxCat a la llista del Congrés, Laura Borràs, ha tingut un record per Neus Català, morta aquest dissabte als 103 anys. En un acte de campanya a l'Espai Jove de Tàrrega, l'exconsellera ha destacat que la lluitadora antifeixista va tirar endavant tot i viure circumstàncies "molt difícils" -era l'última supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück. Borràs ha dit que les persones que pateixen aquestes situacions estan tocades per "una aura que les fa especialment resistents". "És el que els passa als nostres presos polítics", ha afegit. Finalment, Borràs ha celebrat que Català hagi pogut complir els seus tres somnis: arribar als 100 anys, poder morir "plàcidament" i fer-ho als Guiamets.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/borras-destaca-que-neus-catala-va-tirar-endavant-tot-i-viure-circumstancies-molt-dificils-com-els-presos-politics-17294 Sat, 13 Apr 2019 21:52:00 +0200
<![CDATA[Front Republicà inicia la campanya electoral a Tàrrega]]>
Avui, dissabte 13 d’abril, la candidatura del Front Republicà ha donat el tret de sortida de la campanya electoral a la demarcació de Lleida amb un acte a la capital de l’Urgell. 
Hi han intervengut els caps de llista per Lleida, Joel Jové i Judith Ribera, i el regidor de la CUP de Tàrrega, Miquel Orobitg, que ocupa un lloc de suplent de les llistes pel Congrés. En l’acte polític també han parlat Narcís Turull, militant de Poble Lliure de Cervera i Aleix Renyé, periodista i històric militant independentista de Lleida assentat a Catalunya Nord, que ha fet acte de presència per donar suport a aquesta candidatura “nítidament republicana, popular i rupturista”.
A l’acte s’han aplegat prop de mig centenar de persones. Jové, que ha tancat els parlaments, ha recordat que la “independència no es demana,  ni es pren” i ha tingut un record com a homenatge per la mort de Neus Català.


Front Republicà.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/front-republica-inicia-la-campanya-electoral-a-tarrega-17293 Sat, 13 Apr 2019 21:46:22 +0200
<![CDATA[Sara Bailac: ‘Les eleccions del 28 d’abril són un plebiscit entre repressió i democràcia en el qual hi hem de guanyar la llibertat i assolir el dret a l’autodeterminació del poble català’]]>
La coalició Esquerra Republicana de Catalunya – Sobinaristes ha escollit la ciutat de Tàrrega per fer el seu primer acte de la campanya de les eleccions Generals Espanyoles. La Festa Republicana, com l’ha batejat la formació, ha començat a les 5 de la tarda a la plaça de les Nacions Sense Estat amb nombroses activitats per a tots els públics, seguides dels parlaments del primer candidat al Congrés per Lleida, Xavier Eritja, i per Barcelona, Gerard Gómez, al Senat, Sara Bailac i a l’alcaldia de Tàrrega, Òscar Amenós.
 
En el decurs de la seva intervenció, Eritja, ha volgut deixar clar que el factor diferencial d’Esquerra Republicana és que ‘treballem per la preservació de drets col·lectius i nacionals però també per drets socials, pels drets civils i pels drets polítics perquè no entenem una democràcia plena sense que es tinguin en compte tots aquests drets i llibertats’.
 
Per la seva part, Goméz, ha volgut deixar clara la resposta d’Esquerra Republicana de Catalunya davant la dicotomia ‘entre la renúncia a les aspiracions independentistes del poble de Catalunya o la repressió’, proposada pel govern espanyol i ha afirmat que ‘nosaltres ni hi renunciarem, ni volem acceptar la repressió que es vol imposar i per fer-ho cal omplir les urnes de República, perquè això va de llibertat i la llibertat vindrà mostrant la voluntat republicana del poble de Catalunya a les urnes’.
 
Sara Bailac ha destacat que avui se celebrava l’aniversari d’unes eleccions municipals, el resultat de les quals va fer que dos dies després es proclamés la República Catalana, ha definit les eleccions del 28 d’abril com ‘un plebiscit entre repressió i democràcia en el qual nosaltres hi acudim per a guanyar la llibertat, per fer valdre els interessos dels catalans i per defensar el dret a l’autodeterminació del poble català’.
 
L’acte ha acabat amb un concert de l’artista targarí Carlitos Miñaro i un petit refrigeri per a tots i totes les assistents. ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/sara-bailac-les-eleccions-del-28-dabril-son-un-plebiscit-entre-repressio-i-democracia-en-el-qual-hi-hem-de-guanyar-la-llibertat-i-assolir-el-dret-a-la-17292 Fri, 12 Apr 2019 22:21:32 +0200