Noticies https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/rss/1-noticies Tue, 07 Jul 2020 04:54:34 +0200 <![CDATA[Els brots al Segrià pugen a 14 i Salut no descarta el confinament domiciliari si la situació no millora en 15 dies]]> Són en 10 empreses hortofructícoles, 2 residències de gent gran, l'alberg Jericó i un edifici del Centre Històric

ACN Lleida .- El brots de covid-19 al Segrià s'han doblat en una setmana i han pujat dels 7 als 14. En concret, són en 10 empreses hortofructícoles, 2 residències de gent gran, a l'alberg Jericó (26 casos) i en un edifici del Centre Històric (15). Des del Departament de Salut s'ha insistit en la importància de les mesures de seguretat com la mascareta, la distància i el rentat de mans i la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, preveu que durant 10 o 15 dies continuïn augmentant els casos perquè les tendències, ha dit, "no canvien d'un dia per un altre". Si en 15 dies, però, la incidència del virus no baixa, Salut no descarta mesures més extremes com el confinament domiciliari.
Un quinzè brot, en aquest cas a la Val d'Aran, es dona per controlat amb 9 persones positives que van compartir una barbacoa. Pel que fa al brot en una empresa agroalimentària de la Segarra, Salut ha dit que se n'ha fet seguiment i que "l'incident està en vies de solució".

A banda d'aquests brots, Salut està pendent d'un nou cas positiu en un cau de Tàrrega i n'està fent seguiment. Tot i que de moment només hi ha un contagiat, no es descarta que n'hi hagi més ja que es tracta d'unes colònies amb activitats i contactes amb altres infants, joves i monitors.

Comissió Territorial de seguiment del coronavirus al Segrià

Són dades que s'han donat en la comissió territorial de seguiment del coronavirus al Segrià. El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha explicat que aquesta comissió es reunirà diàriament "per prendre la temperatura a l'estat de la pandèmia i valorant si les mesures preses són efectives". També ha dit que hi haurà una reunió més extensa d'aquí a 7 dies i que cada dos dies aniran informant i actualitzant la situació.

La voluntat de la comissió, ha dit, és tenir una relació "estreta" amb tots els ajuntaments del Segrià perquè aquesta incidència no es resol només amb la Generalitat ni amb un ajuntament en concret, sinó amb la suma dels esforços de totes les administracions i tots els ciutadans.

Divina Farreny ha volgut donar un missatge de "tranquil·litat" perquè a diferència del març, "ara hi ha moltes coses que sabem". Però també ha alertat que hi ha cadenes iniciades i "hem de fer les coses diferents per en 15 dies notar els canvis". Farreny preveu que durant 10 i 15 dies els casos positius de covid-19 continuaran "augmentant" però espera que després s'estabilitzin o vagin a la baixa.

La incidència del virus és 10 vegades superior a Ponent que a Catalunya, i 20 vegades més al Segrià, ha dit, i ha recordat que el virus es transmet per contacte per això és "tan important les mesures de distància, mascareta i rentat de mans". "Aquestes mesures redueixen més d'un 95% el risc de contagi", ha destacat, ja que hi ha persones asimptomàtiques que poden estar contagiant.

Farreny ha explicat que els últims dies han augmentat les visites a urgències per covid-19 i els ingressos hospitalaris. "El virus hi és i hi serà i hem de fer tot el que estigui en les nostres mans per tallar cadenes de transmissió i conviure amb aquesta situació fins que no hi hagi vacuna", ha afegit.

Per la seva banda, el cap de vigilància epidemiològica, Pere Godoy, ha recordat que a començaments de juny la prevalença del virus entre les persones a Lleida era menor (3,1%) que la mitjana espanyola del 5%, per tant, els veïns de Lleida eren "més susceptibles de passar la malaltia". I això, a més, ha recordat, ha coincidit amb una major activitat social i la campanya de la fruita, amb una entrada al territori d'unes 30.000 persones.

Godoy ha destacat que el factor positiu és que els casos estan "detectats" però el negatiu és que els positius han transmès la malaltia a les seves famílies i, a més, en determinats municipis hi ha hagut transmissió comunitària. "Això és difícil d'abordar", ha reconegut, perquè tot i que s'han de detectar els casos, cal aïllar-los i trobar els contactes estrets per aïllar-los també i "tallar noves línies de transmissió". "Hem de renovar l'estratègia, reduint el traspàs comunitari baixant el ritme de les activitats socials i augmentant les distàncies, també als llocs de treball", ha dit.


124 persones ingressades i aïllades

Actualment hi ha 57 persones ingressades en hospitals. Concretament 8 a l'UCI de l'Arnau de Vilanova de Lleida i 18 en dues clíniques privades. A més, s'han posat a disposició de Salut 12 llits més a la Nova Aliança, preparats per rebre malalts. A l'Arnau, s'ha destinat una altra planta a malalts de covid-19 i per tant són ja dues les plantes reservades a l'hospital lleidatà per a la pandèmia.

Per altra banda, hi ha 124 persones aïllades en els allotjaments gestionats per la Generalitat (54 a la Manreana i 35 a l'Hotel Rambla, Nastasi 35). Farreny ha explicat que s'està treballant per ampliar espais. "Estem parlant amb alcaldes i estem buscant algun hotel tant per contactes com per professionals perquè potser vindran reforços sanitaris i necessitaran allotjament. Godoy ha concretat que on s'ha detectat més transmissió social del virus és a la ciutat de Lleida, Alcarràs, Soses i Seròs.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/els-brots-al-segria-pugen-a-14-i-salut-no-descarta-el-confinament-domiciliari-si-la-situacio-no-millora-en-15-dies-19107-4 Mon, 06 Jul 2020 19:34:47 +0200
<![CDATA[La joiera targarina Anna Puig dissenya el guardó del 46è Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu]]> La joiera targarina Anna Puig ha estat l’encarregada de realitzar el disseny i producció del guardó del 46è Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu, que serà entregat el proper dilluns 13 de juliol, en un acte que es celebrarà al Mercat de les Flors de Barcelona.
Aquest és el guardó de teatre més antic de l’Estat espanyol i que es concedeix a una actriu com a reconeixement per la seva interpretació en una obra presentada dins la temporada teatral barcelonina.
El Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu l’atorga l’Associació ADB (Associació Dramàtica de Barcelona) amb el suport de l’Ajuntament de Molins de Rei, l’Institut del Teatre de Barcelona i la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya.

El guardó es va començar a atorgar la temporada 1972/1973 i consistia en una ceràmica representant les dues cares del teatre, la tragèdia i la comèdia. A partir de l'any 1992, es lliura a les premiades un anell personalitzat i exclusiu realitzat cada any per una joiera, una idea impulsada per Frederic Roda inspirada en la tradició del teatre Isabelí, en què l’actor que es retirava lliurava un anell a un actor jove com a continuador del seu art.
Anna Puig, rep es testimoni en la confecció del premi d’Elisenda Santacreu, també joiera de les comarques de Lleida.

En el seu estudi ubicat al carrer Santa Maria de Tàrrega, Anna Puig, també va realitzar les corones de l’element de cultura popular, l’Àliga de Tàrrega, símbol de la capital de l’Urgell.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-joiera-targarina-anna-puig-dissenya-el-guardo-del-46e-premi-de-teatre-memorial-margarida-xirgu-19106-4 Mon, 06 Jul 2020 18:40:37 +0200
<![CDATA[Comunicat de Quàlia en relació a la detecció d'un cas positiu de coronavirus en un dels casalets a Tàrrega]]>
La cooperativa Lleure Quàlia ha informat avui que la setmana passada es va detectar un positiu de covid19 en una monitora de l'Esplai Estiu Esport de l'Ajuntament de Tàrrega gestionat per ells mateixos.

Segons expliquen en un comunicat, “es va activar el protocol de PROCICAT (Protecció Civil) i el Departament Salut per donar a conèixer la situació i des d'aleshores estem en tot moment complint les instruccions que ens han estat donant”.

Des de la Cooperativa expliquen que “com que tots els equips de monitors de Lleure Quàlia han estat seguint de manera estricta des de l'inici dels casalets les normes de seguretat establertes pels protocols del Departament de Salut, també la monitora afectada, des de PROCICAT es va decidir que no era necessari aïllar tot el grup de convivència d'infants amb qui estava en contacte aquesta monitora”.

En el moment de conèixer el cas es va procedir a informar a totes les famílies de l'Esplai, perquè en fossin coneixedores i poguessin fer seguiment als infants.
“Per un tema de prevenció Lleure Quàlia, tot i que des de Salut s'ha dit que no és necessari, s'ha decidit realitzar testos serològics a la resta dels 8 monitors que també estan treballant a l'Esplai de l'Estiu Esport”, han explicat.

Per altra banda, Quàlia també ha informat que divendres passat es va detectar un cas positiu d'una monitora al Casal d'estiu d'Albesa, també gestionat per Lleure Quàlia, conjuntament amb l'Ampa de l'Escola d'Albesa i l'Ajuntament de la població. Per part de l'Ampa i l'Ajuntament s'ha decidit suspendre el casal per precaució, “malgrat que des del Departament de Salut i PROCICAT s'ha manifestat que no seria necessari perquè en tot moment s'han complert les mesures de seguretat indicades per Salut", expliquen.

Des de Lleure Quàlia s’assegura que “es vetllarà perquè es segueixin complint les mesures de seguretat estrictes als 30 casals que gestiona la cooperativa, per tal que els infants gaudeixin com fins ara d'un lleure de qualitat per aquest estiu”.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/comunicat-de-qualia-en-relacio-a-la-deteccio-dun-cas-positiu-de-coronavirus-en-un-dels-casalets-a-tarrega-19105-4 Mon, 06 Jul 2020 14:32:00 +0200
<![CDATA[Comencen les votacions dels Pressupostos Participatius de Tàrrega]]> Fins al 19 de juliol totes les persones majors de 16 anys empadronades al municipi podran votar de forma presencial i telemàtica · Es pot escollir entre 12 actuacions i la partida d’inversions és de 100.000 euros

Aquest dilluns 6 de juliol ha començat la votació popular dels Pressupostos Participatius que permetrà als targarins i targarines escollir a quins projectes es volen destinar 100.000 euros de la partida d’inversions del pressupost municipal de l’Ajuntament de Tàrrega. En total, hi ha dotze propostes d’actuacions per escollir i cada ciutadà pot votar fins a un màxim de tres opcions. 
Les primeres persones ja han exercit el seu dret a vot durant aquest matí a través del web www.decidimtarrega.cat o als punts de votació assistida habilitats a l’OAC (Casa Consistorial) i a la Biblioteca Pública de Tàrrega – Germanes Güell. Les votacions es poden fer fins al 19 de juliol per part de totes les persones empadronades a Tàrrega majors de 16 anys amb el requisit d’identificar-se amb el DNI o NIE i la data de naixement.

L’Ajuntament donarà compliment a les propostes guanyadores del procés
La pandèmia de la Covid-19 va obligar a modificar el calendari inicial del procés i ara ja s’ha arribat a la fase definitiva. En aquest sentit, l’Ajuntament de Tàrrega es compromet a integrar en el pressupost les propostes que hagin estat més votades per la ciutadania. Les 12 propostes finalistes són: 
1 . Estudi previ per a la implantació de les solucions de connectivitat internet d’una xarxa de qualitat a tots els pobles del municipi. Cost estimat: 10.000 €
2. Construcció d’una rampa adaptada al costat sud de la plaça del Carme. Cost estimat: 50.000 €
3. Restauració dels bancs de fusta de les places i carrers de la ciutat i dels diferents pobles del municipi. Cost estimat: 40.000 €
4. Reparació de la paret de pedra de la pista de l’escola Jacint Verdaguer. Cost estimat: 35.000 €
5. Col·locació d’elements fonoabsorvents -que permetin absorbir l’acústica actual- al pavelló de l’escola Àngel Guimerà. Cost estimat: 9.000 €
6. Instal·lació d’un lavabo accessible situat a peu de carrer de la plaça del Carme. Cost estimat: 30.000 €
7. Subministrament i col·locació de 100 papereres en diferents punts de Tàrrega. Cost estimat: 27.000 €
8. Asfaltat del carrer de Roger de Llúria, entre la plaça de Lleida i el carrer dels Amics del País. Cost estimat: 46.000 €
9. Millora del Pavelló Municipal d’Esports: reforma dels vestidors i dels passadissos, i canvi de les lluminàries de la pista i el vestíbul. Cost estimat: 74.000 €
10. Instal·lació de jocs adaptats per a infants amb mobilitat reduïda a la plaça d’Europa, Parc de Sant Eloi, plaça del Pare Carles Perelló i Hort del Barceloní. Cost estimat: 22.500 €
11. Subministrament i col·locació d’un conjunt de barres i elements per practicar activitat física a les antigues piscines de Tàrrega. Cost estimat: 12.000 €
12. Reparació i restauració dels elements de joc dels parcs públics de Tàrrega i dels diferents pobles del municipi. Cost estimat: 20.000 €

La població ha participat activament en la definició dels projectes finalistes
En la primera fase del projecte, els veïns i veïnes van fer arribar 76 propostes al consistori. Posteriorment, els serveis tècnics de l’Ajuntament van dur a terme un treball de filtrat en base a un seguit de criteris objectius com ara la viabilitat tècnica, la legalitat o l’adequació al pressupost sotmès a votació. Finalment, els projectes finalistes que passen a la votació final són dotze, degudament quantificats per tal que la ciutadania conegui el cost de cadascun abans d’emetre el vot.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/comencen-les-votacions-dels-pressupostos-participatius-de-tarrega-19104-4 Mon, 06 Jul 2020 11:57:56 +0200
<![CDATA[Tornabous organitza el festival estiuenc a2m]]> Tornabous organirzarà l’a2m, un festival estiuenc que se celebrarà els vespres dels dijous, del 9 de juliol al 3 de setembre

L’a2m és un festivalet que proposa l’apropament entre públic i artistes, presentant una proposta cultural, que va des dels monòlegs, concerts, animació infantil i pallassos, sessió de punxadiscos,... 
L’a2m és un festival itinerant, que convida a descobrir espais singulars i oberts dels pobles del Tarròs, la Guàrdia d’Urgell i Tornabous.
L’a2m és un festival popular. Per això les entrades tenen el preu simbòlic d’1 euro per persona i espectacle
L’a2m és un festival que lluita contra la propagació de la CoVid-19. L’aforament als diferents espais és limitat i només s’hi pot accedir reservant prèviament l’entrada, fins al dia abans de cada actuació, ja sigui a les oficines de l’ajuntament o virtualment, a través dels següents enllaços.

Descarrega't el programa del Festival a2m https://bit.ly/a2m_MTb20

PROGRAMACIÓ

9 de juliol / 7 de la tarda
plaça Salvador Seguí de Tornabous
Contes de Bona nit per a nenes rebels
Reserva d’entrades a bit.ly/a2m_01

9 de juliol / 10 de la nit
plaça Salvador Seguí de Tornabous
Monòlegs d’Histèries Uterines
Reserva d’entrades a bit.ly/a2m_02

16 de juliol / 9 del vespre
Torre de la Guàrdia d’Urgell
Concert de David Pradas & Maria Altadill
Reserva d’entrades a bit.ly/a2m_03


plaça de Santa Cecília del Tarròs
Concert de Xavier Mayora
Reserva d’entrades a bit.ly/a2m_04

30 de juliol / 9 del vespre
Ciutat Ilergeta del Molí d’Espígol
Concert de Silenci, amb Oriol Ginestà
Reserva d’entrades a bit.ly/a2m_05

13 d’agost | 9 del vespre / Espai Lluís Companys del Tarròs
Concert de Mau Boada
Reserva d’entrades a bit.ly/a2m_06

20 d’agost | 7 de la tarda
Parc de les Escoles de la Guàrdia d’Urgell 
Lo Biel un pallasso agosarat
Reserva d’entrades a bit.ly/a2m_07

27 d’agost |  7 de la tarda
Pati de les Escoles de Tornabous
"El Viatge del Rodamusic" amb Joan Baró 
Reserva d’entrades a bit.ly/a2m_08

3 de setembre | a partir de les 8 del vespre
Parc del Reguer de Tornabous
Concert de Joan Colomo + Selektah Elektra
Reserva d’entrades a bit.ly/a2m_09 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tornabous-organitza-el-festival-estiuenc-a2m-19103-4 Mon, 06 Jul 2020 11:53:17 +0200
<![CDATA[Els estudiants de Ponent podran fer la selectivitat a Lleida però hauran d'acreditar el motiu del desplaçament]]> El Govern estava valorant com havien de fer les proves els residents de fora del Segrià amb el confinament perimetral

ACN Lleida .- Els estudiants de Ponent que havien de fer les proves de la selectivitat a Lleida finalment podran fer-les a una de les 9 seus de la capital tal i com estava previst. Així ho ha anunciat la Secretaria d'Universitats i Recerca l'endemà que es decretés el confinament perimetral del Segrià i el Govern valorés com podien fer les proves els residents fora la comarca. Aquests estudiants hauran d'acreditar el motiu del seu desplaçament i hauran de portar al declaració d'autoresponsabilitat. També hauran de presentar un comprovant conforme s'han matriculat a les proves, on hi consten els horaris i la seu assignada.
Segons la Secretaria, els tècnics del Procicat han confirmat que és compatible la mobilitat dels estudiants afectats amb el confinament perimetral establert des del dissabte. El Procicat ha valorat que les mesures de prevenció i seguretat previstes per a les proves a Catalunya són suficients per prevenir el risc de contagi i evitar la propagació del coronavirus.

Aquestes mesures es basen en la distància social de seguretat, l'ús de mascareta i la higiene de mans. A més, s'apel·la a la responsabilitat social dels participants perquè ningú vagi al centre assignat si té símptomes de covid-19 o si està en quarantena domiciliària.

La comissió organitzadora de les PAU recorda als alumnes que hauran d'anar directament a la seu de la prova i, un cop finalitzat l'examen, hauran de tornar directament al municipi de residència.

Són 1.694 els alumnes que tenen assignada alguna de les 9 seus d'examen de Lleida, sobre un total de 39.904 a Catalunya. ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/els-estudiants-de-ponent-podran-fer-la-selectivitat-a-lleida-pero-hauran-dacreditar-el-motiu-del-desplacament-19102-4 Mon, 06 Jul 2020 09:53:00 +0200
<![CDATA[El Govern constitueix un gabinet per fer un seguiment diari de l'evolució del coronavirus al Segrià]]> El presidirà el delegat del Govern a Lleida i s'hi coordinaran les actuacions sobre el terreny

ACN Lleida .- El Govern ha constituït un gabinet per fer un seguiment diari de l'evolució del coronavirus al Segrià. Així s'ha decidit en la reunió de la comissió de coordinació d'aquest diumenge, presidida pel president de la Generalitat, Quim Torra, que ha estat avaluant la situació a la comarca després de decretar-ne el confinament perimetral el dissabte. El nou òrgan es reunirà diàriament i s'hi coordinaran les actuacions sobre el terreny. Aquest gabinet estarà presidit pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i hi participaran els responsables dels serveis territorials dels departaments de Presidència, Economia i Hisenda, Interior, Salut; Treball, Afers Socials i Famílies; i Agricultura, Ramaderia i Pesca.
En la reunió de la comissió de coordinació d'aquest diumenge també s'ha acordat que la situació al Segrià es treballarà "amb la màxima col·laboració" amb el món local. Per aquest motiu també s'ha apostat perquè el nou gabinet mantingui "permanentment informats" tots els alcaldes de la comarca.

També s'hi ha recordat que a banda de la reducció de la mobilitat pel confinament perimetral és "molt important" mantenir les mesures de distanciament social, l'ús de la mascareta i la higiene de mans.

A la reunió de la comissió de coordinació hi han participat el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el conseller d'Interior, Miquel Buch; la consellera de Salut, Alba Vergés; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani; i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-govern-constitueix-un-gabinet-per-fer-un-seguiment-diari-de-levolucio-del-coronavirus-al-segria-19101-4 Mon, 06 Jul 2020 09:38:17 +0200
<![CDATA[Els ingressats per covid-19 als hospitals de Lleida s'eleven a 49 i hi ha 6 persones a l'UCI]]> La regió sanitària de Lleida ha confirmat 140 nous casos de coronavirus, segons les últimes dades publicades pel Departament de Salut aquest dissabte

ACN Lleida .- Els ingressats per casos de covid-19 confirmats als hospitals de Lleida s'han elevat aquest diumenge a 49, segons les últimes dades oficials de Salut. Es tracta de 33 persones ingressades a l'hospital universitari Arnau de Vilanova, sis d'elles a l'UCI, i 16 en centres privats: 7 persones a l'HLA Pepertuo Socorro i 9 al Vithas Salut Lleida. Dissabte, Salut va informar de 27 ingressos a l'Arnau de Vilanova, de manera que els casos confirmats ingressats en aquest centre de referència a Lleida han augmentat en sis. També creixen els ingressats a l'UCI, ja que dissabte eren quatre.
La conselleria de Salut també ha informat aquest diumenge que s'han registrat 140 nous casos de covid-19 respecte a l'últim balanç. Dissabte, l'augment de casos va ser de 155.

140 casos nous de coronavirus


La regió sanitària de Lleida ha confirmat 140 nous casos de coronavirus, segons les últimes dades publicades pel Departament de Salut aquest dissabte. La xifra suposa un lleuger descens respecte a dissabte, quan se'n van detectar 155, però confirma la tendència en augments de triple dígit en els últims dies. En total, hi ha ara a la regió sanitària de Lleida 3.846 casos positius, però els augments no es registren a les residències, on es mantenen amb 599 positius en els dos últims dies. La xifra de víctimes mortals no ha variat, i segueix en 210 des de l'inici de la pandèmia.

 
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/els-ingressats-per-covid-19-als-hospitals-de-lleida-seleven-a-49-i-hi-ha-6-persones-a-luci-19100-4 Sun, 05 Jul 2020 19:37:00 +0200
<![CDATA[La Regidoria de Cultura de Tàrrega obre a Altet el seu cicle estival d’arts escèniques]]> Segona edició de PÚBLIC!, que aixeca el teló amb una proposta de circ de Mortelo & Manzani · Fins al 25 de juliol s’oferiran més espectacles als pobles de La Figuerosa, Santa Maria de Montmagastrell i Claravalls

La Regidoria de Cultura de Tàrrega ha obert la segona edició del cicle d’arts de carrer PÚBLIC!, el qual s’escenifica en pobles del terme. Els encarregats d’aixecar el teló han estat el duo Mortelo & Manzani i el seu espectacle de circ “Fili Busters”. La representació, amb entrada de franc, va tenir lloc la nit del dissabte 4 de juliol a la pista poliesportiva d’Altet, obtenint bona resposta de públic. El consistori aplicà els protocols de seguretat sanitària i limità l’aforament per garantir la distància social. En aquest sentit, els assistents van haver de reservar prèviament la seva localitat. “Treballem en la mesura del possible per mantenir en el calendari l’activitat habitual de l’estiu, seguint les indicacions de l’actual etapa de represa”, destaca el regidor de Cultura, Carlos Vílchez.

“Fili Busters” seduí el públic gràcies a la seva amena combinació de números de circ, acrobàcies i bon humor. El cicle PÚBLIC!, destinat al públic familiar, continuarà el dissabte 11 de juliol a La Figuerosa amb la companyia Slow Olou i el muntatge “Escargots” (doble funció a les 7 de la tarda i a les 10 de la nit). Circ Los prendrà el relleu el dissabte 18 de juliol a Santa Maria de Montmagastrell amb “Xarivari Blues” (10 nit). La programació es tancarà a Claravalls el dissabte 25 de juliol de la mà d’El Celler d’Espectacles i la seva versió del clàssic teatral “La Rambla de les Floristes” de Josep Maria de Sagarra (10 nit). En tots els espectacles, cal fer reserva prèvia al 973 31 07 31, cultura@tarrega.cat o al web www.culturatarrega.cat.

A l’estiu no faltaran tampoc havaneres i sardanes

Altres suggeriments de la Regidoria de Cultura per als dies estivals seran un cicle d’havaneres els dies 12 de juliol i 7 d’agost amb les veus d’Els Pescadors de l’Escala i Boira respectivament. Els concerts tindran lloc per primera vegada al pati de l’Escola Maria-Mercè Marçal, escenari on tampoc faltarà el so tradicional de la sardana els dies 8 i 28 d’agost de la mà de la Cobla Tàrrega.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-regidoria-de-cultura-de-tarrega-obre-a-altet-el-seu-cicle-estival-darts-esceniques-19099-4 Sun, 05 Jul 2020 19:33:00 +0200
<![CDATA[Una seixantena de corredors es registren a la Mitja Marató virtual de Tàrrega]]> A hores d’ara ja han registrat activitat una seixantena de corredors i corredores dels 330 que estan inscrits a la Lliga.

La Lliga Ponent Virtual arriba a la seva ci1ta amb Tàrrega amb la 2a prova, la Mitja Marató de Tàrrega. Després només quedaran tres cites més.
Pel que fa a la Mitja de Tàrrega, a hores d’ara ja són una seixantena els corredors i corredores que han registrat una activitat. Cal recordar que, en el conjunt de la Lliga Ponent Virtual, es compta amb un gruix de 330 inscrits, els quals tenen tot el dia d’avui per fer la seva activitat. En aquest enllaç podeu veure un album de fotos. 

Un calendari amb força cites
Iter5 és al capdavant d’aquesta iniciativa, oberta i gratuïta, que té com a objectiu mantenir viu el caliu de la Lliga Ponent. La formen aquestes cites que han hagut de ser ajornades degut a la crisi sanitària actual, tot i que el calendari és obert a noves proves que es vulguin afegir a la proposta. 

La Lliga Ponent Virtual no és puntuable –ni per si mateixa, ni per a la Lliga Ponent ‘normal’– i no hi ha premis. Aquells/es que hi volen participar, s’han de registrar de manera gratuïta a l’app Strava i unir-se al club Lliga Ponent Virtual. Es pot córrer la distància que es vulgui allà per on es vulgui.

El calendari simbòlic el formen aquestes curses, tot i que està obert a noves incorporacions. Les proves i les dates són les següents: 
•    10 de maig: Cursa de la Nòria de Torrelameu
•    17 de maig: Cursa Embarrocat d’Aitona
•    24 de maig: Cursa del Sucre de Menàrguens
•    31 de maig: Cursa de la Cirera de Corbins
•    7 de juny: 10K/5K de Fraga
•    14 de juny: Cursa de Sant Miquel de Lleida
•    19 de juny: Milla del Secà de Sant Pere (cursa convidada)
•    20 de juny: Cursa de la Guineu de Vilanova de Bellpuig
•    21 de juny: Cursa de la Paràlisis Cerebral Balàfia-Aremi
•    27 de juny: Cursa de la Bassella de Miralcamp
•    28 de juny: Cursa de Torrefarrera
•    5 de juliol: Mitja Marató de Tàrrega
•    12 de juliol: Cursa StargardtGo d’Agramunt
•    19 de juliol: Els Tres Tossals d’Alcoletge
•    26 de juliol: Nectarina Atlètica d’Alcarràs

Iter5 ha contactat amb els clubs organitzadors per sol·licitar-los la inclusió de la prova a la Lliga Ponent Virtual, i és així com s’ha anat elaborant el calendari. A més, entre tots els participants es fan sortejos d’inscripcions que han estat cedides pels diferents organitzadors.
Podeu consultar el reglament de la Lliga Ponent Virtual en aquest enllaç

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/una-seixantena-de-corredors-es-registren-a-la-mitja-marato-virtual-de-tarrega-19098-4 Sun, 05 Jul 2020 19:29:38 +0200
<![CDATA[L’Ajuntament de Tàrrega habilitarà una zona d’estacionament gratuït al poble de Claravalls]]> A partir d’una iniciativa de la Junta de Veïns i mitjançant la cessió de dos solars de titularitat privada situats al carrer del Pou

L’Ajuntament de Tàrrega ha iniciat els tràmits per habilitar una zona d’aparcament públic al poble de Claravalls. Els vehicles podran estacionar de forma gratuïta en dos solars de propietat privada que el seu titular ha cedit al consistori amb aquesta finalitat. La iniciativa sorgí de la Junta de Veïns de Claravalls, la qual plantejà al propietari de fer la cessió dels terrenys. La proposta, finalment, es traslladà a l’Ajuntament de Tàrrega, que ha donat llum verda a l’acord a través de la Junta de Govern Local. Les dues finques contigües que acolliran l’aparcament es troben situades al carrer del Pou i ocupen una superfície total de 226 metres quadrats.

L’àrea tindrà capacitat per a una desena de vehicles i es posarà en servei després de realitzar-hi treballs de condicionament. Els terrenys s’hauran de netejar i replanar per fer-los accessibles. A més, s’haurà d’enderrocar prèviament una tanca. També es preveu d’instal·lar-hi punts de llum. El projecte permetrà descongestionar de vehicles el centre de Claravalls, en especial quan el poble celebra determinats actes que atrauen visitants, i afavorir la mobilitat a peu. La capital de l’Urgell ha formalitzat anteriorment altres convenis similars per convertir finques privades en aparcaments públics. Són els casos, per exemple, de les zones d’estacionament gratuït ubicades a la cantonada dels carrers del Mestre Güell i Mossèn Nicolau i a la confluència dels carrers de Sant Pelegrí i Gabriel de Tàrrega.


 

]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/lajuntament-de-tarrega-habilitara-una-zona-destacionament-gratuit-al-poble-de-claravalls-19097-4 Sun, 05 Jul 2020 19:18:56 +0200
<![CDATA[Vanwoow i la Comarca de l’Urgell inauguren 11 noves zones de pernocta per atraure turisme d’autocaravanes i campers]]> Aquest matí Vanwoow i el Consell Comarcal de l’Urgell han inagurat a Vallbona de les Monges, el primer “Territori Vanwoow”, on 11 municipis aposten per la dinamització turística amb l’objectiu d’atraure públic Caravaning.
Agramunt, Belianes, Bellpuig, Castellserà, Ciutadilla, Maldà, Nalec, Preixana, Rocallaura, Vallbona de les Monges i Verdú s'han adherit a la iniciativa en aquesta primera fase del projecte.

La signatura del conveni de col•laboració, promogut pel Consell Comarcal de l’Urgell i la cooperativa Coopdevan, SCCL (marca Vanwoow), inclou l'habilitació d’una zona adecuada de pernocta pel col•lectiu Caravaning en línea a les necessitats que demanda aquest tipus de turisme: zones exclusives per aparcar fins a 72 hores, ubicades en un enclau atractiu del poble i la posada en valor dels atractius naturals i culturals per viure experiències, a través de la plataforma web www.vanwoow.cat mitjançant un codi Bidi que es trobarà a les zones de pernocta. 

La iniciativa de Vanwoow promou la creació i promoció de noves zones de pernocta al mateix temps que posa en valor tots els recursos naturals i culturals dels municipis de menys de 2.500 habitants que s’hi adhereixen, amb l’objectiu de dinamitzar l’economia local, promoure el consum responsable i de proximitat i gaudir d’espais no massificats allunyats del recorregut turístic més tradicional i conegut.
Vanwoow es la primera plataforma col•laborativa de turisme responsable que posa en valor el potencial turístic dels micropobles. El seu objectiu, fer front a la despoblació del món rural. 
I ho fa resolent una necessitat d’aquest tipus de viatger:  la dificultat per trobar zones de pernocta per autocaravanistes degut al creixement que experimenta el Caravaning. 
Al 2019 va haver-hi una pujada significativa del 30% i aquest estiu les empreses de lloguer ja tenen el 90% de vehicles reservats per juliol i agost. Es consolida com una de les opcions d’estiueig més segures en situació post crisi sanitària per Covid-19 seguint les recomanacions del Ministeri de Sanitat sobre aïllament i higiene per aquestes vacances.

Cada vegada són més les persones amb ganes de realitzar un turisme sostenible, descobrir nous racons en contacte amb la natura, recórrer carreteres secundàries i camins amb les seves autocaravanes cercant l’autenticitat que el medi rural els hi ofereix, amb facilitat per pernoctar de forma tranquil•la i segura. 

La Comarca de l’Urgell acompleix els requisits necessaris per posicionar-se com a destí preferent pels amants del Caravaning: la seva rica gastronomia amb productes com el vi blanc i vi negre de criança, l’oli d’oliva, els torrons d’Agramunt, la fruita fresca, l’ametlla, el formatge de cabra, les plantes aromàtiques entre altres molts productes pel gaudiment del viatger. La cultura és altra dels punts forts d’aquest territori: ceràmica, tradicions, museus i patrimoni completen la seva oferta turística.
A més a més, l’excel•lent orografia i planaria, consolida aquesta comarca com una de les més apropiades per realitzar BTT i camins a peu en família al voltant del Canal d'Urgell, el riu Corb, el riu Sió o el riu Ondara.

Turisme Urgell


Recentment Turisme Urgell ha posat en marxa una campanya amb l’eslògan “L’Urgell, escenaris que inspiren” amb la finalitat de donar a conèixer patrimoni, cultura i natura.
Vanwoow es converteix en l’altaveu de l’Urgell oferint experiències i solucions de pernocta a micropobles dirigides al col•lectiu turístic d’autocaravanes i camper.
Volen potenciar un turisme més conscient que genera dinàmiques positives als micropobles per a que qualssevol persona pugui viure macro experiències mentre viatja amb el seu vehicle. 
Aquest matí, a Vallbona de les Monges, el President del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells, la Consellera de Turisme, Gràcia Auró i els representants de Vanwoow, han fet entrega de les plaques distintives de les zones de pernocta del territori Vanwoow a l’Urgell a les alcaldesses i alcaldes dels municipis participants.

En acabar l’acte, ja s’ha donat iniciat el blog trip amb micro influencers del sector Caravàning que faran un recorregut turístic pels municipis del territori, provant experiències que ofereixen les seves productores locals i pernoctant a les noves àrees habilitades. 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/vanwoow-i-la-comarca-de-lurgell-inauguren-11-noves-zones-de-pernocta-per-atraure-turisme-dautocaravanes-i-campers-19096-4 Sat, 04 Jul 2020 20:53:05 +0200
<![CDATA[El Govern confina a partir de les 12 del migdia la comarca del Segrià per l'increment de contagis de la covid-19]]> Torra: "Avui fem un pas enrere per protegir-nos i controlar el rebrot"

 
ACN Barcelona .- El Govern ha decidit confinar la comarca del Segrià per l'augment de casos de covid-19. Ho ha anunciat en una roda de premsa el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha reconegut que es tracta d'"una decisió difícil". "Avui fem un pas enrere per protegir-nos i controlar el rebrot", ha assegurat Torra, que ha explicat que s'ha autoritzat els Mossos d'Esquadra i les policies locals per multar "si cal" si s'incompleix el confinament, que entrarà en vigor a les 12 hores d'aquest mateix dissabte. La decisió s'ha pres després d'una reunió d'urgència del Procicat que ha encapçalat el mateix Torra i en què hi han participat el vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers Meritxell Budó, Miquel Buch i Alba Vergés.
"Vetllarem en tot moment per fer sortir el Segrià d'aquesta situació", ha subratllat el president, que ha instat la població a complir les mesures de prevenció i a evitar contactes "fora del cercle íntim i familiar". "Cal fer ús de les mascaretes, cal intensificar la higiene de les mans i de les zones de contacte", així com guardar distància entre les persones, ha recordat.

El titular d'Interior, Miquel Buch, ha detallat que tot i que el confinament entra en vigor a les 12 del migdia, fins a les 16 hores es permetrà l'entrada de residents al Segrià, tot i que que a partir de llavors quedarà prohibida la circulació. L'única excepció serà per a treballadors que s'hagin de desplaçar o per a causes de força major. No s'interromprà la circulació rodada ni ferroviària que passi pel Segrià si l'origen o la destinació queda fora de la comarca, però sí que els qui hi vagin o en surtin per treballar ho hauran de justificar. Per això, Buch ha advertit que "a partir de dilluns es demanaran certificats d'autoresponsabilitat" com el que va habilitar la Generalitat a l'inici de la pandèmia i que, des de dimarts ençà, caldrà presentar també un certificat de l'empresa per la qual es treballa.

Buch també ha explicat que s'ha informat la Guàrdia Civil de la situació, ja que el Segrià fa frontera amb l'Aragó. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat que ja s'ha posat en contacte amb el govern aragonès, que també està fent front a rebrots de covid-19 a la Franja de Ponent.

Grups de fins a deu persones

Vergés ha demanat "reduir molt tota l'activitat de Lleida" sense arribar al confinament a casa, però sí restringint les visites a residències i a persones vulnerables. També ha anunciat que queden prohibides les aglomeracions de més de deu persones "tant en l'àmbit privat com en el públic". "És imprescindible que reduïm al màxim la nostra capacitat de contactes", ha advertit, i ha alertat que el virus té una "incidència molt superior" al Segrià, per sobre de la resta de Catalunya.

Tot i que ahir divendres la mateixa consellera de Salut descartava un confinament al voltant de Lleida, Torra ja havia advertit que no li "tremolaria el pols" per aplicar restriccions que ajudin a controlar el coronavirus. De fet, el confinament del Segrià no és el primer que ha aplicat la Generalitat, ja que a l'inici de la pandèmia va posar en quarantena diversos municipis de la Conca d'Òdena, a l'Anoia, per l'alt índex de contagis que hi havia a la zona.

La regió sanitària de Lleida ha confirmat 155 nous casos de coronavirus, segons les últimes dades publicades pel Departament de Salut aquest dissabte. La xifra suposa un augment fort respecte a divendres, quan l'increment ja va ser alt, de 60 persones. En total, hi ha ara a la regió sanitària de Lleida un total de 3.706 casos positius, dels quals 599 són en residències. La xifra de víctimes mortals no ha variat, i segueix en 210 des de l'inici de la pandèmia. 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-govern-confina-a-partir-de-les-12-del-migdia-la-comarca-del-segria-per-lincrement-de-contagis-de-la-covid-19-19095-4 Sat, 04 Jul 2020 11:37:00 +0200
<![CDATA[Un estudi sobre d'un camp de cereals de secà a l'Urgell, millor treball de recerca de l'Urgell]]> Aquest matí s'han entregat els diplomes dels premiats al XX Programa Comarcal de Suport a l'Educació de l'Urgell, curs 19-20, organitzat pel Consell Comarcal de l’Urgell i el Servei Educatiu de l’Urgell amb el suport de la Diputació de Lleida.

El president del Consell Comarcal, Gerard Balcells, el conseller comarcal d' Educació, Sebastià Mata, i el director del Servei Educatiu de l'Urgell, Ramon Montraveta, han fet entrega dels diplomes als premiats que han estat els següents:

PREMIS LITERARIS SANT JORDI – Cal•ligrama del teu poble

1r PREMI - Premi de 50€ - Escola R.Perelló de Vilagrassa
Alumne/a: Toni Parra
1r PREMI - Premi de 50€ - Escola Sta. Creu d' Anglesola
Alumne/a: Aura Mó
2n PREMI- Premi de 35€ - Escola R. Perelló de Vilagrassa
Alumne/a: Helena Uribe
2n PREMI- Premi de 35€ - Escola Sta. Creu d' Anglesola
Alumne/a: Abril Huguet
3r PREMI -Premi de 20€ - Escola R. Perelló de Vilagrassa
Alumne/a: Ainara Bosch
3r PREMI -Premi de 20€ - Escola Sta. Creu d' Anglesola
Alumne/a: Pep Valentines
 

PREMI AL PROJECTE APADRINEM EL NOSTRE PATRIMONI

Premi de 100 €- Escola Vedruna Tàrrega
Alumnes: Roger Bacardí Cabestany  i  Pol Simó Puig
Títol del Treball:  Palau dels Marquesos de la Floresta

PREMIS A LA REALITZACIÓ DE TREBALLS DE RECERCA
 
1r PREMI – Premi de 150€ -  INS Alfons Costafreda de Tàrrega
Alumne/a: Joel Muixí Feliu
Títol del Treball:  Estudi d'un camp de cereals de secà a l'Urgell

2n PREMI - Premi de 100€ - INS Manuel de Pedrolo de Tàrrega
Alumne/a: Magí Martínez Torres
Títol del Treball:  La fira dels animals a Verdú - Anys 1378-1968

3r PREMI – Premi de 75€ – INS Alfons Costafreda de Tàrrega
Alumne/a: Anna Recasens Elias
Títol del Treball:  Música per adolescents: propaganda sexista?

PREMI COMARCAL A LA REALITZACIÓ D’UN PLA D’EMPRESA

Premi de 100€ - INS Alfons Costafreda de Tàrrega
Alumnes:  Bianca Ana Matus  i  Stefany Agramonte Espino
Títol del Treball:  The Walking Stick
 
L'entrega ha comptat amb la presència dels alumnes guanyadors, els quals la majoria han realitzat els seus treballs durant el període de confinament. 

No ha estat una cloenda com la dels altres cursos on podien estar acompanyants del professorat i familiars, però els alumnes han pogut tenir un  intercanvi d'impressions amb els membres dels ens comarcals.
Ha estat un acte de reconeixement, de manera no virtual, de  l'esforç que els alumnes han dut a terme durant tot aquest darrer trimestre de curs. ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/un-estudi-sobre-dun-camp-de-cereals-de-seca-a-lurgell-millor-treball-de-recerca-de-lurgell-19094-4 Fri, 03 Jul 2020 16:16:21 +0200
<![CDATA[El SEM munta preventivament un hospital de campanya al costat de l'Arnau de Vilanova de Lleida pels brots de covid-19]]> La instal·lació donarà suport a les urgències i podrà atendre fins a 105 persones

ACN Lleida .- El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha muntat preventivament aquest divendres un hospital de campanya a l'exterior de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) pels brots de covid-19 dels darrers dies. Són tres mòduls que fan 30 metres de llarg per tres d'alçada i que configuren tres àrees sanitàries que poden atendre fins a 105 persones. S'ha muntat ara fins per quan sigui necessari posar-lo en funcionament i aleshores ho farà les 24 hores del dia sense parar. L'objectiu és donar suport a l'atenció inicial a les Urgències, fer triatge i proves PCR. Segons el Departament de Salut, actualment a l'Arnau hi ha 21 pacients amb covid-19 a planta i 6 a la UCI.
Quan entri en funcionament, l'hospital de campanya que ha muntat el SEM farà el triatge, proves PCR i amb els resultats es derivaran els casos lleus a hotels de salut o altres equipaments que s'han habilitat per acollir-los sense necessitat que hagin d'entrar a urgències. Es tracta d'un dispositiu enfocat a fer una atenció sanitària prèvia a l'arribada a l'hospital per donar suport a Urgències per, en cas que per exemple arribessin 10 casos de cop, es puguin atendre tots a l'hora.

Aquesta instal·lació s'ha muntat doncs per no col·lapsar les urgències de l'Arnau, en un moment en què la corba de contagis a la Regió Sanitària de Lleida està disparada per l'augment de casos de les darreres setmanes. En concret, dijous se'n van comptabilitzar 128 i aquest divendres 60. La consellera de Salut, Alba Vergés, farà una compareixença aquest divendres a la tarda davant de l'hospital per donar més detalls de la situació.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-sem-munta-preventivament-un-hospital-de-campanya-al-costat-de-larnau-de-vilanova-de-lleida-pels-brots-de-covid-19-19093-4 Fri, 03 Jul 2020 16:01:30 +0200
<![CDATA[El 'Mulla't 2020 torna a Tàrrega el proper 12 de juliol]]>
El proper diumenge 12 de juliol es celebrarà el ‘Mulla't’ d'aquest estiu a les piscines municipals de Tàrrega. Enguany, degut a la situació d’excepcionalitat que vivim a causa de la crisis de la COVID-19, la tradicional capbussada solidària per l’esclerosi múltiple (EM), que havia aconseguit aplegar més de 110.000 persones arreu del territori, no es podrà dur a terme de la manera habitual.

L’activitat es centrarà en la venda de material solidari en un espai de la piscina. Des de l’organització es demana que qui vulgui podrà efectuar a títol individual trajectes solidaris nedant a la piscina, i penjar els vídeos a les xarxes socials

Aquestes setmanes des de la Fundació Esclerosi Múltiple han explicat que han fet més de 4.000 intervencions telefòniques i teràpies on-line. “Les persones amb esclerosi múltiple (EM) necessiten seguir rebent atenció neurorehabilitadora i psicològica durant el confinament perquè no empitjori el seu estat de salut i un cop passada la situació d’emergència caldrà continuar amb el seu tractament i pal•liar les conseqüències negatives de l’aïllament i la falta de mobilitat”, expliquen.  

La Fundació va iniciar, el passat 16 de juny, una original iniciativa per recaptar fons que es va presentar amb una peça inicial de la “pitjor cançó de l’estiu”. Aquesta primera versió arrencava amb la banda tocant d’una manera cacofònica i amb uns recursos visuals que reforçaven el concepte de que per a les persones amb esclerosi múltiple (EM) la vida és com una melodia a la que li falten moltes notes.

En aquesta segona versió, en canvi, ja es pot apreciar una evolució degut a la millora en el ritme i també en la lletra, així com una major fluïdesa entre els diferents plans que composen el videoclip. Gràcies a les donacions que s’han fet a través del web mullat.cat per desvetllar aquesta segona peça ja s’han aconseguit recaptar una cinquena part de l’objectiu fixat. Tot i així, la Fundació Esclerosi Múltiple segueix animant a la societat a sumar-se a la iniciativa solidària per conèixer la tercera i última peça musical i assolir així l’objectiu final de 300.000€, que es destinaran a l’atenció neurorehabilitadora i d’acompanyament a més de donar suport a la recerca de la malaltia, que tan bons resultats ha donat els últims anys.

La peça final de “la pitjor cançó de l’estiu”, un remix d’un tema de Gertrudis que ha comptat amb la col•laboració de Vic Mirallas, es desvetllarà la setmana del diumenge 12 de juliol, data en que se celebrarà el Mulla’t 2020.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-mullat-2020-torna-a-tarrega-el-proper-12-de-juliol-19092-4 Fri, 03 Jul 2020 14:09:19 +0200
<![CDATA[Salut no planteja de moment el confinament selectiu de Lleida però sí que reclama als ciutadans que baixin el ritme]]> Vergés demana als habitants de la Franja que vagin al seu hospital de referència i no a l'Arnau de Vilanova

ACN Barcelona .- El Departament de Salut no planteja de moment el confinament selectiu d'algunes zones de Lleida, però sí que reclama als ciutadans que baixin el ritme i ajornin totes aquelles activitats que no siguin imprescindibles. Vergés ha indicat a Catalunya Ràdio que la incidència de casos a Lleida aquesta setmana s'ha doblat respecte a la passada, però ha explicat que la major part de la mobilitat es dona dintre de la pròpia zona on estan augmentant els positius. També ha aprofitat per reclamar als habitants de la Franja que vagin al seu hospital de referència, el de Barbastre, per poder destensionar l'Arnau de Vilanova. Així mateix, a partir d'ara es vigilarà especialment el col·lectiu de persones grans i vulnerables.
La consellera ha explicat que no es planteja ara un confinament a Lleida com el de la Conca d'Òdena perquè la mobilitat ja es produeix en la mateixa zona. "Abans de dir 'us heu de quedar a casa' estem demanant que siguin conscients i que baixin el ritme, i que només facin tot allò que hagin de fer, però amb molta precaució", ha remarcat.

Vergés ha reconegut que el volum de casos comença a ser important, i també algunes entrades a l'hospital i a les UCI. "Això ens fa pensar que hem d'actuar i que hem de donar aquest missatge que això no és cap broma", ha afegit la consellera, que ha apuntat que els brots no preocupen, però sí el fet que creixi el volum de casos i que això faci que alguns es puguin escapar, el que implica transmissió comunitària i complexitat. La setmana passada la incidència va ser de 167 casos, i aquesta és de 325, el doble. A més, augmenten les hospitalitzacions. "El virus s'està transmetent, volem realment doblegar aquesta corba de Lleida", ha insistit.

En aquest sentit, ha assenyalat que el paper més important el té la ciutadania, que "s'ho ha de prendre molt seriosament" "Ja hem vist que en una setmana o dues et pot canviar el panorama i pot fer estralls", ha avisat.

També s'està prestant especial atenció a persones grans i vulnerables, les que viuen a casa i les de les residències. Ha explicat que s'implementaran mesures de control, com ara visites i vigilar molt la simptomatologia i els professionals.

També s'actua per protegir l'hospital de referència, l'Arnau de Vilanova, preparant-lo per si hi hagués un augment molt important de casos i d'hospitalitzacions.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/salut-no-planteja-de-moment-el-confinament-selectiu-de-lleida-pero-si-que-reclama-als-ciutadans-que-baixin-el-ritme-19091-4 Fri, 03 Jul 2020 10:00:33 +0200
<![CDATA[El Grup d'Ecologia i de Medi Ambient de Tàrrega, denuncia la mort per electrocució d'un exemplar juvenil de cigonya]]>
El Grup d'Ecologia i de Medi Ambient de Tàrrega, denuncia la mort per electrocució d'un exemplar juvenil de cigonya, a la torre elèctrica situada al carrer del Talladell de Tàrrega, al marge dret del riu Ondara.

El GEMA afirma que "exigim a l'empresa ENDESA i Red Elèctrica, la instal.lació d’elements de protecció a les línies elèctriques, que evitin el biocidi d’aus protegides, que contribueixen al manteniment de la buodiversitats dels nostres hàbitats naturals".

El GEMA també recorda a les administracions competents "que cal emprendre accions per a aconseguir el compliment de la legislació per a la prevenció dels danys ambientals".
En el cas de les cigonyes a la zona de la Plana de Tàrrega, insisteix en la instal.lació de més torres niu, per tal que les aus evitin de construir-los a les torres elèctriques". ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-grup-decologia-i-de-medi-ambient-de-tarrega-denuncia-la-mort-per-electrocucio-dun-exemplar-juvenil-de-cigonya-19090-4 Fri, 03 Jul 2020 09:54:37 +0200
<![CDATA[El Grup Alba inicia un canvi de rumb dels serveis diürns iniciant l'activitat als nous espais de Guissona, Agramunt i Verdú]]> La Covid19 ha obligat a l'entitat a accelerar el procés de transformació dels serveis diürns que afecta actualment a unes 200 persones i apostar per una atenció més descentralitzada, flexible i propera al lloc on viuen les persones

Ja fa temps que el Grup Alba treballa en un nou  model més descentralitzat dels serveis diürns i ocupacionals, però també d'acompanyament i atenció centrada en les persones. Un model més proper a les poblacions on viuen i que fomenti la inclusió i la seva vinculació a la comunitat. Durant el 2019 l'entitat va poder accedir a la gestió d'alguns espais en poblacions com Guissona, Agramunt o Verdú on hi ha un bon nombre de persones ja vinculades a Alba.

La crisi del coronavirus i les noves normatives obliguen a l'entitat a accelerar aquesta transformació dels serveis que afecta actualment a unes 200 persones amb d'altres capacitats intel·lectuals i trastorn mental, i que passa per iniciar l'activitat en els nous espais amb grups més reduïts per poder mantenir distàncies i minimitzar riscos.

Aquesta setmana s'han fet reunions informatives a les diferents poblacions dirigides a les famílies i a les persones per poder explicar el nou rumb i transformació dels serveis ocupacionals, i donar a conèixer els nous equips i Centres de Recursos. Des de l'entrada a la fase 3 l'entitat ja va començar a iniciar activitats per donar resposta a les necessitats urgents de les famílies dels diferents territoris i s'està treballant amb elles i les persones uns itineraris personalitzats, molt més flexibles, perquè cada persona pugui construir el seu pla de vida: quines activitats li agraden? On vol viure? Vol treballar? Quins desitjos té pel futur?

A Guissona, a través de la Fundació Josep Santacreu, s'ha rehabilitat l'antiga casa de Cal Santacreu per a poder ubicar el projecte del Centre d'Art Singular que impulsa la fundació i que pretén oferir formacions artístiques i taller a persones amb discapacitat, però també obertes a tota la població. A banda de la vessant artística també serà un punt de trobada des d'on realitzar altres activitats i fent ús també dels recursos que ofereix la població.

A Agramunt la cessió d'una casa, Cal Carreter encara en obres, permetrà a l'entitat ubicar-hi el projecte de fusteria i convertir aquell espai un centre de recursos per a les persones que viuen a la població i rodalia. També serà una casa destinada a temes d'habitatge per les persones, com els respirs familiars. La inauguració està prevista per finals de juliol.

I a Verdú, l'edifici on s'ubicava el Museu de Joguets i Autòmats de la família Mayoral, serà ara un nou Centre de Recursos per les persones d'Alba obert a fer-ne ús també les entitats de la població i des d'on es realitzaran també projectes artístics tant de pintura, música o dansa i també com a espai per a activitats terapèutiques. Les dimensions de l'edifici permeten crear espais de relax per les persones més envellides o amb més necessitats de suport i sales multisensorials.

Pel que fa al centre que hi ha a Tàrrega es concentrarà tot allò que té a veure amb la part més formativa i laboral que gestiona l'entitat des del servei d'Enfoc o el Centre Especial de Treball. I finalment, el Centre Espígol de Cervera que funciona des de fa més de 14 anys amb activitats inclusives i molt vinculades a la ciutat, crearà sinergies i compartirà persones i activitats amb el nou espai de Guissona situat també a la Segarra.

Des dels diferents projectes i serveis transversals que té l'entitat es donarà resposta a les demandes de cada un dels territoris. Des de la cooperativa Lleure Quàlia s'oferirà un lleure en els diferents territoris, des de l'Àrea d'habitatge recursos de pisos i respirs; des del Club Alba activitats esportives o cursos de formació a través del servei d'Enfoc.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-grup-alba-inicia-un-canvi-de-rumb-dels-serveis-diurns-iniciant-lactivitat-als-nous-espais-de-guissona-agramunt-i-verdu-19089-4 Thu, 02 Jul 2020 17:18:00 +0200
<![CDATA[El risc d'incendi a Lleida se situa en el nivell més baix de les últimes dues dècades en l'inici de la campanya forestal]]> Els Bombers incorporaran 263 nous vehicles lleugers a tot Catalunya i els Agents Rurals drons de vigilància

ACN Lleida .- El risc d'incendi forestal a la demarcació de Lleida en l'inici de la Campanya Forestal 2020 se situa en el nivell més baix des del 1998. Això és degut principalment a les pluges dels darrers mesos i el seu efecte sobre l'estat de la vegetació. Caldrà veure, però, com avança la campanya i no es descarta un increment progressiu del perill si deixa de ploure tenint en compte l'increment de vegetació que s'ha acumulat durant la primavera. Tanmateix, i en cas de confirmar-se les previsions estacionals, no es descarta un allargament de la campanya al setembre. Els Bombers incorporaran enguany 263 vehicles lleugers a tot Catalunya, 130 dels quals arribaran la setmana vinent. Per la seva banda, els Agents Rurals incorporen drons de vigilància.
Les pluges constants dels darrers mesos fan que els valors de sequera a la demarcació de Lleida siguin més baixos que l'any passat en aquesta època, però també se situen per sota del normal en aquesta època. Aquest fet comporta que el perill d'incendi forestal en aquest començament de campanya sigui inferior al dels darrers anys. Els valors de sequera més alts se situen com és habitual al sud de les Terres de Ponent. Els mapes del Departament d'Agricultura també mostren el descens del perill d’ignició en el cas del cereal per les pluges d'aquesta primavera i, per ara, per humitats relatives més altes.

Malgrat aquestes dades, a priori, optimistes, els Bombers de la Generalitat i Agents Rurals no abaixen la guàrdia ja que caldrà veure com evolucionen les pròximes setmanes i si es mantenen les pluges. En aquest sentit, la predicció apunta a un estiu "normal" pel que fa a temperatures, si bé de cara al mes de setembre seria més aviat càlida. Pel que fa a la precipitació, apunta a un juliol més sec a la zona del Pirineu i voltants, així com, sobretot al setembre, on les precipitacions serien clarament inferiors a les normals, segons Agricultura.

427 incendis l'estiu passat a Lleida, 71 dels quals forestals

Durant el 15 de juny i el 15 de setembre del 2019, es van produir 427 incendis a la demarcació de Lleida, dels quals 207 van afectar vegetació agrícola; 149, vegetació urbana, i 71, forestal. En el cas d'aquesta darrers, el 37% es van iniciar per negligències, el 26% van ser accidents i un 20% van ser intencionats, segons han explicat els Bombers i els Agents Rurals.

Incendis de sisena generació

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Manel Pardo, ha posat de relleu la dificultat d'afrontar els incendis de sisena generació, ja que són més ràpids, imprevisibles i devastadors, com va ser el cas l'estiu passat de l'incendi que fa afectar la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues.

En aquest sentit, Pardo ha destacat la tasca de prevenció que es porta a terme durant tot l'any. El cap regional dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, també ha remarcat la importància del treball que fan pagesos i ramaders cuidant la terra per evitar que augmenti la zona forestal i poder disposar d'espais que impedeixen l'avenç del foc.

Una de les novetats d'aquesta campanya serà la incorporació de drons de què disposaran els Agents Rurals per dur a terme tasques de vigilància, segons ha explicat el director general d'aquest cos, Marc Costa. Per la seva banda, el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments també ha explicat que ja s'han instal·lat quinze càmeres en punts de vigilància que supleixen els guaites forestals, mentre s'està estudiant on s'acabaran col·locant les quinze restants que també estan previstes.

Covid-19

Una altra qüestió a tenir en compte aquesta campanya forestal és la covid-19. Manel Pardo ha explicat que la crisi sanitària ha portat els Bombers a replanificar els serveis i l'organització del cos per tal de minimitzar l'impacte que el virus pogués acabar tenint entre els efectius.

Els darrers dies s'han detectat un cas de coronavirus al parc de Mollerussa i un altre al de parc de Bombers voluntaris de les Borges Blanques. A Mollerussa, s'han confinat quatre bombers i tres AOF que van compatir la guàrdia amb el positiu, i a les Borges, són quatre els bombers voluntaris confinats. Així mateix, també s'han detectat dos positius al parc de Calaf (Anoia), al qual s'han dut a terme tasques de desinfecció aquest dijous.

Prevenció i campanya forestal 2020

El Departament d'Agricultura destinarà aquest any més de 17,2 milions d'euros a la política de prevenció d'incendis, dels qual 14,4 milions corresponen a actuacions de prevenció a través d'inversió directa de la conselleria o a través de línies d'ajut per actuacions de prevenció a particulars, ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). La resta va destinat a despeses de personal directament relacionades amb la prevenció i als operatius de les campanyes, tals com contractació de mitjans aeris, campanyes informatives o manteniment de les ADF.

Per la seva banda, el Departament d'Interior inverteix més de 16 milions d'euros en les despeses directament relacionades amb la Campanya Forestal 2020. Entre les millores operatives d'aquesta campanya, destaquen el desplegament de les 9 bases d'Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF); la revisió del procediment de relleus en actuacions de llarga; la definició del procediment d'avituallament en actuacions de llarga durada; l'actualització de la doctrina operativa en incendis forestal; la potenciació del software introduït l'any passat com a eina de gestió, comandament i intel·ligència per una millor presa de decisions; l'ampliació de les posicions i el termini de cobertura de la guàrdia de suport en l'àmbit de la seguretat del personal intervinent en els incendis forestals, les operacions aèries i el suport operatiu a la Sala Central de Bombers.

263 nous vehicles de Bombers

Interior també preveu la renovació d'equipament i material en aplicació del Projecte Bombers 2025. Així, està prevista la incorporació al cos de 263 nous vehicles lleugers amb un pressupost d'uns 18,5 milions d'euros, 130 dels quals ja arribaran la setmana vinent, mentre la resta entre els mesos d'agost i setembre. Així mateix, hi ha previstes noves contractacions per a infraestructures, manteniment integral multitècnic, serveis de neteja, vestuari, també per al col·lectiu d'especialistes (GRAF, GRAE, GRAE subaquàtic i mitjans aeris), de la mateixa manera que està prevista la compra de calçat, tèxtil i tots els elements d'uniformitat del Cos de Bombers.

A la vegada, estan en marxa diferents convocatòries de personal, com ara la de 250 places d'accés a bomber de l'escala bàsica; la promoció interna de l'escala bàsica a bomber de 1a; també està pendent d'aprovació l'oferta pública 2020, que preveu 250 places de bomber de l'escala bàsica; la nova convocatòria per incorporar 200 bombers voluntaris, 25 places de sotsinspector, a més de concursos de promoció interna i trasllat.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-risc-dincendi-a-lleida-se-situa-en-el-nivell-mes-baix-de-les-ultimes-dues-decades-en-linici-de-la-campanya-forestal-19088-4 Thu, 02 Jul 2020 14:45:10 +0200