Noticies https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/rss/1-noticies Sun, 29 Nov 2020 11:30:01 +0100 <![CDATA[Les obres de la nova estació de busos de Tàrrega es licitaran la primavera vinent]]> Fotografia: Govern

La nova instal·lació, que s’ubicarà davant l’estació del tren, comptarà amb una inversió de 3 MEUR · El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, visita l’actuació de millora del ferm a la travessera de la C-14 finalitzada recentment, juntament amb l’alcaldessa, Alba Pijuan Vallverdú
 

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha anunciat que el Departament de Territori i Sostenibilitat licitarà les obres de la nova estació d’autobusos de Tàrrega la primavera vinent, amb una inversió prevista de 3 MEUR. Gavín ho ha explicat durant una visita a l’actuació, finalitzada recentment, de millora del ferm de la travessera de la C-14 al seu pas per aquest municipi, juntament amb l’alcaldessa, Alba Pijuan Vallverdú.

El Departament està actualment treballant en el projecte constructiu de la nova estació, que quedarà redactat durant el mes que ve i se sotmetrà a informació pública, per tal d’impulsar l’obra a continuació. En paral·lel, es duran a terme els tràmits perquè l’Ajuntament cedeixi els terrenys necessaris per a la construcció de la nova instal·lació, en un solar situat al nord de les vies del tren, davant de l’estació de tren, al carrer Santes Espines.

Així mateix, Territori i Sostenibilitat te en licitació la redacció del projecte constructiu d’uns pas inferior per a vianants, adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, per al qual s’estima una inversió d’1,5 MEUR. Es preveu que el projecte quedi finalitzat durant l’any vinent i l’obra s’executi el 2022.

 

Millora a la travessera de la C-14

Els treballs de conservació que s’han executat a la travessera de la C-14 han consistit principalment el tractament previ i la rehabilitació del paviment, l’estesa d’una nova capa d’aglomerat i la reposició de la senyalització horitzontal.
 

]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/les-obres-de-la-nova-estacio-de-busos-de-tarrega-es-licitaran-la-primavera-vinent-19658-4 Fri, 27 Nov 2020 15:00:07 +0100
<![CDATA[L’Ajuntament de Tàrrega referma el seu compromís per la gestió pública de l’energia]]> El Ple aprova per unanimitat la constitució de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública · També rep llum verda la suspensió de la taxa d’ocupació de via pública per a bars i restaurants durant l’any 2021
 

L’Ajuntament de Tàrrega ha donat llum verda a la constitució de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), entitat que impulsa la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica. Així ho aprovà ahir per unanimitat el Ple de la capital de l’Urgell. L’AMEP desenvoluparà accions “per promoure un model energètic just, democràtic i sostenible”, segons es fixà en el protocol previ al qual Tàrrega ja s’adherí l’estiu passat. “Els municipis hem de passar de ser mers consumidors d’energia a produir energies renovables i a participar en la distribució i comercialització d’energia verda”, assenyalà l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú. L’entitat, formada inicialment per 47 ajuntaments i 2 entitats, pot suposar un pas endavant per posar fi als microtalls causats per la manca d’inversions i manteniment de les grans empreses energètiques.

Exempció de la taxa d’ocupació de via pública per a bars i restaurants

En la sessió ordinària del Ple celebrada ahir per via telemàtica, també s’aprovà per unanimitat de prorrogar la suspensió de la taxa d’ocupació de via pública per a bars i restaurants durant tot l’any 2021. Aquesta mesura excepcional ja s’aplica a la capital de l’Urgell des del passat mes de març, quan esclatà la pandèmia, per tal de minimitzar l’impacte econòmic de la crisi sanitària en el sector de la restauració. Es calcula que les arques municipals deixaran d’ingressar uns 60.000 euros per l’exempció de l’esmentada taxa als establiments d’hostaleria durant els exercicis 2020 i 2021.

Altres propostes que van prosperar amb el suport unànime de tots els grups foren l’adhesió al nou conveni per formar part de la Xarxa de Radiocomunicacions i Emergències de Seguretat de Catalunya (RESCAT), la qual proporciona cobertura als cossos de seguretat i emergències, entre els quals figura la Policia Local. Es tracta d’una eina que potencia la coordinació i l’eficàcia de tots els recursos en aquest àmbit. En paral·lel, també es renovà el conveni amb el Servei Català del Trànsit perquè l’ens gestioni i tramiti les sancions de circulació en vies urbanes interposades pels agents de la Policia Local.

Es rebaixa fins a 16 dies el període mig de pagament a proveïdors

D’altra banda, l’Ajuntament de Tàrrega ha reduït fins a 16,09 dies el període mig de pagament de factures als seus proveïdors. Així s’informà en el decurs de la sessió, quan es donà compte dels informes sobre la Llei de Morositat en relació al tercer trimestre del 2020. La capital de l’Urgell compleix, per tant, amb l’esmentada llei, que fixa el llindar de pagament a proveïdors de les administracions públiques en un màxim de 30 dies. Pel que fa a modificacions de pressupost, van rebre llum verda les consignacions de 627,74 euros destinats al conveni de dinamització de l’espai natural dels secans de Belianes – Preixana; 6.695 euros per al pagament del lloguer dels terrenys del CEIP Àngel Guimerà; i 1.000 euros per a la compra de mobiliari urbà. Van votar a favor ERC, CUP i PSC (Equip de Govern) mentre que Junts per Tàrrega s'abstingué.

Moció de suport vers el sector de l’esport

També s’acordà per unanimitat una moció de suport al teixit esportiu de Tàrrega, presentada pels grups de l’Equip de Govern i a la qual s’afegí Junts per Tàrrega. La capital de l’Urgell fa costat així a la crida del món federat i la Unió de Consells Esportius de Catalunya perquè l'esport sigui considerat bé essencial per a la salut i el benestar de la ciutadania. El text també insta el Govern català a impulsar accions perquè l’esport no pateixi greuges ni limitacions respecte a altres sectors davant l’actual situació excepcional de pandèmia.

Recupereu la sessió al canal de YouTube, amb totes les intervencions dels grups municipals

 

]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/lajuntament-de-tarrega-referma-el-seu-compromis-per-la-gestio-publica-de-lenergia-19657-4 Fri, 27 Nov 2020 14:48:50 +0100
<![CDATA[ÀUDIO: Crònica del ple de l'Ajuntament de Tàrrega del 26 de Novembre de 2020]]> El ple de l'Ajuntament de Tàrrega va aprovar en la sessió d'ahir al vespre l'adhesió a l'Associació de Municipis i Entitats per a l'Energia Pública. Entre altres temes també es va aprovar a suspensió de la taxa d'ocupació de via pública a bars i restaurants per a l'any 2021, i una moció presentada per l'equip de Govern de suport del mon local al teixit esportiu de la ciutat.

ESCOLTA L'ÀUDIO CRÒNICA AQUÍ:
 


 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/audio-cronica-del-ple-de-lajuntament-de-tarrega-del-26-de-novembre-de-2020-19656-4 Fri, 27 Nov 2020 11:46:14 +0100
<![CDATA[Lleugera millora de les dades de Covid-19 a Tàrrega i l'Urgell]]> Dos positius asimptomàtics en la primera jornada de cribratges massius a Agramunt

Les darreres dades publicades al mapa de dadescovid.cat indiquen aquest divendres que a Tàrrega el risc de rebrot es situa en els 384.69 punts quan ahir era de 446,96 punts. La velocitat de contagi (Rt) baixa dels 0,82 punts fins els 0,78 punts.

A la comarca de l’Urgell el risc de rebrot és de 471,54 punts quan ahir era de 501,55 punts. La velocitat de contagi (Rt) baixa dels 0,93 punts d’ahir fins els 0,9 punts d’avui.
A data d’avui, els pacients ingressats en centres hospitalaris són 7, i les defuncions a la comarca des de l’inici de la pandèmia són 33.

Pel que fa al nombre de pacients ingressats per covid-19 als hospitals públics i privats de la Regió Sanitària Lleida han baixat fins als 128, vuit menys que ahir dijous. Segons dades de Salut, a les UCI dels centres hospitalaris hi ha aquest divendres 13 persones ingressades en estat crític, dues menys que fa 24 hores. Pel que fa a la distribució d'aquests pacients, 53 estan ingressats a l'Hospital Arnau de Vilanova, dels quals 43 són a planta i 10 a l'UCI; 20 a l'Hospital Santa Maria, dels quals 18 a planta i 2 a l'UCI; 50 en centres privats, dels quals 49 planta i 1 a l'UCI, i 5 a l'Hotel Salut Nastasi.

D’altra banda ahir dijous s’iniciava les dues jornades de cribratges massius al municipi d’Agramunt per tal de determinar exactament quina és l'afectació que la Covid-19 té a l'àrea bàsica d'Agramunt.
Segons ha explicat l’alcaldessa del municipi Sílvia Fernàndez a Ràdio Tàrrega, de al voltant de 700 proves realitzades durant la primera jornada mitjançant test ràpid d’antígens, només es van detectar dos casos positius asimptomàtics.
Del resultat d’aquest cribratge massiu, dependrà que Agramunt entri completament a la primera fase de desescalada de la segona fase de la pandèmia de la Covid-19.

Recordem també que en els pròxims dies, es faran també cribratges massius a altres poblacions de la Regió Sanitària de Lleida com és el cas d'Almacelles, Almenar, Ponts, Cervera, Tàrrega i Balaguer. En el cas de Tàrrega seran els propers dies 5 i 6 de desembre.
Les proves s'adrecen a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb l'objectiu de frenar l'expansió del virus i tallar possibles cadenes de transmissió comunitària. En tots els casos s'efectuen tests antigènics ràpids (TAR) amb la qual cosa es pot disposar dels resultats al cap d'uns quinze minuts.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/lleugera-millora-de-les-dades-de-covid-19-a-tarrega-i-lurgell-19655-4 Fri, 27 Nov 2020 11:28:34 +0100
<![CDATA[Baixen un 13% els delictes registrats a la demarcació de Lleida entre gener i setembre respecte a l'any passat]]> Delictes sexuals i robatoris amb violència són els que més disminueixen i pugen els assassinats i el tràfic de drogues

ACN Lleida .- Els delictes registrats a la demarcació de Lleida entre el gener i el setembre han baixat un 12,9% respecte al mateix període de l'any passat, segons les dades del Ministeri de l'Interior. Les restriccions derivades de la pandèmia s'apunten com les principals causes d'aquest descens de les infraccions penals de 13.742 a 11.976, segons els registres dels diversos cossos de seguretat. Els robatoris amb violència i intimidació són els que més disminueixen, en un 38,3%, de 350 a 216; seguits dels delictes sexuals que ho fan en un 29,4%, de 143 a 101. Només pugen els delictes de tràfic de drogues, un 37,1%, de 70 a 96 i les morts criminals, de 0 a 1.
Mentre que en els primers tres trimestres de 2019 no es va s'ha registrar cap homicidi ni assassinat, el 2020 se n'ha produït un; la mort a ganivetades d'un home a mans del seu company de pis, al barri de Cappont de Lleida, el 19 de setembre.

Pel que fa a les temptatives d'homicidi i d'assassinat, de gener a setembre de 2020 se n'han registrat 7, 2 menys que en el mateix període de 2019 (-22,2%). Els delictes de lesions baixen de 132 a 115 (-12,9%) i els delictes contra la llibertat sexual disminueixen un 29,4%, de 143 a 101. Dins d'aquest grup, les violacions baixen de 31 a 21 (-32,3%).

Els robatoris amb força també baixen de 831 a 707 (-14,9%) i dins d'aquest gruo, els robatoris amb força dins de domicili ho fan un 25,9%, de 580 a 430. També disminueixen un 26,3% els furts, de 3.195 a 2.356 i els robatoris de vehicles en un 17,1%, de 123 a 102. ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/baixen-un-13-els-delictes-registrats-a-la-demarcacio-de-lleida-entre-gener-i-setembre-respecte-a-lany-passat-19654-4 Fri, 27 Nov 2020 09:43:55 +0100
<![CDATA[L’IEI dona llum verda a un pressupost per a l’any 2021 de 7’7M€, una xifra que representa un increment de mig milió d’euros respecte al 2020]]> La partida destinada a les activitats culturals dels ens locals s’incrementa en un 6% i passa a ser d’1,3M€, mentre que els projectes culturals de les entitats sense ànim de lucre experimentaran un increment del 91%

La Junta Rectora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha aprovat aquest dijous el pressupost per al 2021, que ascendeix a 7.775.070,21€, una xifra que suposa un increment de mig milió d’euros respecte a l’exercici anterior. Durant la sessió d’avui també s’ha donat llum verda al projecte de reforma de la segona planta de l’edifici de l’IEI, que es preveu que estigui enllestida a finals de l’any vinent.

La sessió ordinària de la Junta Rectora s’ha celebrat de forma telemàtica sota la presidència del president de l’IEI i de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el punt més destacat de l’ordre del dia ha estat l’aprovació del pressupost per a l’exercici 2021, que s’eleva a 7.775.070,21€, amb un increment de 500.000€ (un 6,8%) respecte a l’actual exercici, en què era de 7.273.953€. 

Entre les partides per a l’any vinent, destaca la destinada a ens locals per a activitats culturals, que puja a 1.344.000€, una xifra que suposa un augment del 6% respecte al 2020. També creix, en aquest cas un 91%, la partida destinada als projectes culturals de les entitats sense ànim de lucre, que se situa al voltant dels 300.000€ i que inclou activitats tant del 2020 com del 2021.
Un altre capítol destacat són els 415.000€ que fins ara es destinaven a subvencions directes per a activitats culturals, i que a partir del 2021 passaran a integrar-se en convenis plurianuals, una mesura que permetrà garantir l’estabilitat pressupostària de determinades activitats particularment rellevants. Finalment, cal destacar també que es doblarà la partida destinada a Programa.cat, un projecte integrador de la programació escènica municipal impulsat per la Generalitat i les quatre diputacions catalanes, en el cas de la de Lleida a través de l’IEI, que hi dedicarà 120.000€.

Passant a la reforma de la segona planta de l’edifici de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, ahir s’aprovava inicialment la modificació del projecte, que comptarà amb un pressupost de 757.048,58€. 
Segons aquest projecte, la segona planta de l’IEI es dedicarà íntegrament a espai de treball, oficines i despatxos. Això permetrà, d’una banda, que tot el personal que actualment treballa a les dependències de La Caparrella es pugui reagrupar amb la resta del personal en aquesta nova àrea. A la vegada, a la segona planta també s’habilitaran espais per a les diferents seccions i departaments de l’IEI, que fins ara duien a terme la seva activitat d’una manera més dispersa, i que ara disposaran d’una zona modulable que, en principi, estarà formada per tres espais diferents, però que serà hàbil per tal de donar lloc a un únic espai, sempre que calgui. Totes aquestes reformes es preveu que estiguin enllestides abans de final de l’any vinent, amb la qual cosa aquesta segona planta ja estaria plenament operativa.

D’altra banda, també s’ha presentat la proposta de concessió de subvencions destinades a biblioteques i/o sales de lectura de les comarques de Lleida per a aquest 2020, per un import de 63.501,65€ que les entitats beneficiàries (ajuntaments i entitats municipals descentralitzades) hauran de destinar a l’adquisició de llibres, DVD i CD’s. 

Igualment, s’ha donat llum verda a la signatura d’un conveni de col·laboració amb el Conselh Generau d’Aran, segons el qual l’IEI aportarà 27.000€, amb càrrec a l’actual exercici, per a l’assistència i suport extern a la gestió cultural i patrimonial, natural i artística de la Val d'Aran, en general, i per a la preparació de la candidatura per a la seva declaració com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO, en particular. Un altre conveni aprovat és el que l’IEI signarà amb FiraTàrrega per a la seva activitat en aquest 2020, i que suposarà una aportació de 120.000€.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/liei-dona-llum-verda-a-un-pressupost-per-a-lany-2021-de-77meur-una-xifra-que-representa-un-increment-de-mig-milio-deuros-respecte-al-2020-19653-4 Fri, 27 Nov 2020 09:20:31 +0100
<![CDATA[Tàrrega enllesteix els treballs per encendre demà divendres l’enllumenat nadalenc]]> El consistori assumeix la despesa del lloguer i el muntatge de l’ornamentació per ajudar el sector del comerç i afavorir l’activitat davant la crisi causada per la pandèmia

Tàrrega ja ho té tot a punt per encendre l’enllumenat de Nadal demà divendres 27 de novembre al vespre. La capital de l’Urgell ultima els treballs d’instal·lació dels llums, que ornamentaran espais i carrers emblemàtics del centre urbà. Com ja s’informà, l’Ajuntament de Tàrrega assumirà enguany el cost del lloguer i el muntatge de les lluminàries. Fins ara aquesta despesa anava a càrrec dels comerços adherits a Foment Tàrrega mentre que el consistori únicament es feia càrrec del consum elèctric. “Amb aquesta mesura, volem ajudar el teixit comercial a fer front a la difícil situació econòmica generada per la pandèmia i a mantenir el caliu de les festes malgrat la difícil situació actual”, assenyala l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú.

El cost del subministrament i instal·lació dels llums de Nadal, de tecnologia LED de baix consum, ascendeix a 12.000 euros. Val a dir que l’Ajuntament de Tàrrega també preveu assumir la mateixa despesa de l’enllumenat en la campanya nadalenca del 2021, mesura que igualment contribuirà a enfortir l’activitat comercial en un any que s’augura difícil. “Els llums de Nadal animen la gent a sortir a comprar a la nostra ciutat potenciant el comerç de proximitat”, afirma l’alcaldessa. L’encesa dels llums de demà no s’acompanyarà, però, de cap espectacle a causa de les actuals restriccions sanitàries. Tot i això, la data coincideix amb la promoció del Black Friday per part de Foment Tàrrega, que animarà les primeres compres nadalenques amb descomptes i promocions.

Els espais que comptaran amb enllumenat nadalenc són els carrers del Carme, Santa Anna, Santa Maria, Agoders, Major i Sant Pelegrí; l’avinguda de Catalunya; la plaça Major i la plaça del Carme. En aquest darrer punt, a més, s’ha instal·lat l’estructura que simula un gran arbre de Nadal. Alhora, com és costum, també s’han posat lluminàries a la façana de la Casa Consistorial.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tarrega-enllesteix-els-treballs-per-encendre-dema-divendres-lenllumenat-nadalenc-19652-4 Thu, 26 Nov 2020 21:24:23 +0100
<![CDATA[Tot a punt pel Black Friday a Foment Tàrrega]]>
El Black Friday és una de les activitats més esperades entre el teixit comercial de la ciutat. A més, la cita d'enguany arriba en ple tancament perimetral de tot Catalunya, i per tant "estem segurs que els Targarins i Targarines respondran una vegada més, i ompliran els comerços de la ciutat, tot seguint les mesures de seguretat i prevenció", afirmen des de l'entitat.

Coincidit amb la mateixa data, també demà divendres s'encendrà l'enllumenat nadalenc, que enguany va a càrrec de l'Ajuntament de Tàrrega.
A causa de les restriccions per frenar els contagis de la Covid-19, Foment Tàrrega s'ha vist obligat a cancel·lar l'espectacle de l'encesa de llums que organitzava cada any.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tot-a-punt-pel-black-friday-a-foment-tarrega-19651-4 Thu, 26 Nov 2020 14:06:15 +0100
<![CDATA[El Bus de la Salut de Lleida valora les seqüeles de la covid-19 en persones amb factors de risc cardiovascular i renal]]> Farà una anàlisi comparatiu amb 270 persones durant 4 mesos per 22 municipis lleidatans

ACN Lleida .- El Bus de la Salut va iniciar el 9 de novembre el seu recorregut per la demarcació de Lleida per valorar les seqüeles de la covid-19 en participants del projecte, persones amb factors de risc cardiovasculars i renals, que han patit la malaltia. Durant 4 mesos, l'equip de professionals sanitaris recorrerà 22 municipis lleidatans on es faran proves de diagnòstic precoç cardiovascular i renal a persones que han estat diagnosticades de coronavirus mitjançant test serològic o PCR. 135 participants del projecte tornaran a visitar el bus i també ho farà una població de control de 135 persones que no han passat la covid-19 i comparteixen amb el primer grup les dades d'edat, gènere, factors de risc i grau d'ateromatosi. En total 270 persones.
El Bus de la Salut s'ha adaptat a la situació actual i l'equip de professionals ha considerat la necessitat de fer aquest estudi per veure les conseqüències de la covid-19 en persones amb factors de risc, segons ha explicat el coordinador del projecte, Marcelino Bermúdez.

Per tal d'iniciar aquest projecte, el bus i la caravana han pres les mesures sanitàries necessàries com filtres a la ventilació i làmpades de llum ultraviolada per a descontaminar els espais després de cada pacient, així com els equips de protecció individual necessaris per als professionals.

A més, les persones citades també seguiran un protocol. S'instal·larà una carpa, cedida per la Diputació de Lleida, al costat del bus, per a fer tests d'antígens i d'anticossos abans d'entrar al Bus de la Salut. La persona s'esperarà fins a obtenir els resultats abans d'entrar. En el cas que el resultat del test d'antígens sigui positiu es derivarà al Centre d'Atenció Primària. En el cas que el resultat del test d'anticossos, sigui IgM positiu, també es derivarà al CAP. En els altres casos, s'iniciarà el circuit. També es prendrà la temperatura corporal i, si aquesta és superior a 37,5 graus, no entrarà al circuït.

Les proves diagnòstiques que es faran són mesures antropomètriques (pes, talla) i inclòs l'ús d'una bàscula de bioimpedància; extracció de mostra de sang pel biobanc i de mostra de sang capil·lar i d'orina; espirometria, que incorpora filtres antivírics i antibacterians; enquestes personals, d'antecedents familiars, de símptomes covid-19 i d'estrès percebut; la determinació de l'ona de pols per veure la rigidesa arterial; la determinació de l'índex turmell-braç (ITB); la prova de glicació AGEs, i les ecografies arterials de caròtides, femorals i aorta, en el cas d'homes de més de 60 anys.

A partir del març de 2021, el Bus de la Salut seguirà amb el projecte iniciat el 2019 de revisió de les 8.400 persones incloses al projecte per estudiar la seva evolució. Aquesta segona fase de l'estudi permetrà veure l'evolució d'aquestes persones. El Bus de la Salut és un projecte de recerca finançat per la Diputació de Lleida i liderat per la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut, Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut i el Servei Científico-Tècnic Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), que van posar en marxa el gener de 2015 pel diagnòstic precoç de malalties cardiovasculars i renals. 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-bus-de-la-salut-de-lleida-valora-les-sequeles-de-la-covid-19-en-persones-amb-factors-de-risc-cardiovascular-i-renal-19650-4 Thu, 26 Nov 2020 12:26:50 +0100
<![CDATA[La jutgessa ordena ara investigar per homicidi la mare de Tàrrega, després de la mort del nadó]]> Fins ara la causa estava oberta per pressumptes delictes de maltractament i lesions al seu fill

ACN Tàrrega .- La jutgessa del jutjat d'Instrucció número 1 de Cervera ha ordenat ara investigar per homicidi la mare de Tàrrega, després de la mort del seu nadó la setmana passada. La causa contra la jove de 18 anys estava oberta per pressumptes delictes de maltractament en l'àmbit familiar i lesions envers el seu fill, de només un mes, ingressat a la Vall d'Hebron en estat greu i que va acabar perdent la vida fa una setmana. La mare no està detinguda i va quedar en llibertat després de declarar a Cervera, tot i que ha de comparèixer a declarar cada 15 dies. Ella és la principal investigada, mentre que el pare, de 24 anys, va declarar com a testimoni ja que en el moment dels fets estava treballant. 
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-jutgessa-ordena-ara-investigar-per-homicidi-la-mare-de-tarrega-despres-de-la-mort-del-nado-19649-4 Wed, 25 Nov 2020 17:42:00 +0100
<![CDATA[El Servei d’intervenció socioeducativa itinerant de l’Urgell posa en marxa una Biblioteca Mòbil]]>
El Servei d’intervenció socioeducativa itinerant de l’Urgell (SISI Urgell) posa en marxa una Biblioteca Mòbil de servei de préstec de llibres per a les famílies del programa de tota la comarca.
Aquest microprojecte, té la finalitat de fomentar la lectura als infants a través de la coneixença de valors i l'educació emocional, fent partícips als progenitors o tutors legals per potenciar la interacció i la comunicació familiar.

El Servei d’intervenció socioeducativa itinerant de l’Urgell (SISI Urgell) està destinat a l’atenció a la infància, adolescència en situació de risc social de 0 a 18 anys i famílies, que viuen a la comarca de l’Urgell, i requereixen suport assistencial o formatiu, prioritàriament aquelles persones que estan en situació de risc social.

El servei d’intervenció socioeducativa no residencial, és un servei diürn preventiu, fora de l’horari escolar, que dona suport, estimula i potencia l’estructuració i el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l’adquisició d’aprenentatges bàsics i l’esbarjo, i compensa les deficiències socioeducatives de les persones ateses, mitjançant el treball individualitzat, el grupal, la família, el treball en xarxa i amb la comunitat.
 
El funcionament del Servei d’intervenció socioeducatiu itinerant (SISI) es basa a partir de quatre línies d’actuació que a continuació es nombren.

•    Línia 1: Servei d’atenció a les famílies de 0 a 3 anys.
•    Línia 2: Servei d’atenció diürna de 3 a 15 anys.
•    Línia 3: Servei d’atenció famílies amb infants i adolescents.
•    Línia 4: Servei adolescents 16 a 18 anys.
 
Donat que l’àmbit d’atenció és la comarca, el conjunt de serveis d’intervenció socioeducatius s’oferirà de manera integrada a través del “Servei d’Intervenció Socioeducatiu Itinerant (SISI)” que englobaria tots els serveis anteriorment esmentats.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-servei-dintervencio-socioeducativa-itinerant-de-lurgell-posa-en-marxa-una-biblioteca-mobil-19648-4 Wed, 25 Nov 2020 14:47:56 +0100
<![CDATA[Tàrrega expressa el seu ferm rebuig contra la xacra de les violències masclistes]]> La plaça Major acull l’acte institucional del 25N amb la lectura del Manifest i un minut de silenci en record de les dones assassinades per violència de gènere

Tàrrega ha expressat avui el seu ferm rebuig contra la xacra de les violències masclistes. En el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, la plaça Major ha acollit l’acte institucional del 25N a la capital de l’Urgell, durant el qual s’ha llegit el Manifest de l’Institut Català de les Dones. També s’ha fet un minut de silenci en memòria de les dones assassinades per violència masclista, culminat amb un llarg aplaudiment. Han participat a la trobada representants de tots els grups de l’arc consistorial amb l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú al capdavant. S’hi han sumat el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells; Policia Local; Mossos d’Esquadra; teixit associatiu i ciutadania.

“El temps s’ha esgotat per als agressors masclistes. No hi haurà espai per a la impunitat”, proclama el Manifest. “Els darrers mesos han estat absolutament durs per a les dones i criatures que viuen en situacions de violència com, segurament, ho seran els mesos que vindran, mentre duri la pandèmia”, també es denuncia al text. En aquest sentit, l’alcaldessa ha declarat que “cal accentuar la prevenció contra la violència masclista ja que aquesta xacra social, malauradament, no remet”. En aquest sentit, el Consell Comarcal de l’Urgell ha informat que durant aquest any ha atès 46 dones que han estat derivades a serveis psicològics i/o d’advocacia. D’aquestes, 22 eren víctimes de violència de gènere, física o psicològica, així com d’agressions sexuals.

D’altra banda, per avui dimecres també es prevista a la plaça Major una segona concentració a 2/4 de 8 del vespre amb una encesa simbòlica de llums mitjançant els telèfons mòbils, sota el lema “Una llum, un feminicidi”. A més, la Font del Pati de Tàrrega s’il·lumina de color lila. D’altra banda, la Regidoria d’Igualtat de Tàrrega coordina un programa d’actes de sensibilització fins al 10 de desembre dins la campanya “Digues Prou, No Estàs Sola”, que es desenvolupa cada any des del 2014.


Conferències, arts escèniques i exposicions

El cicle d’activitats prosseguirà el dijous 26 de novembre amb la conferència virtual “La no història de la dona” a càrrec de la historiadora i escriptora Assumpta Montellà (19:30h, Biblioteca). En una trobada online, la ponent posarà de relleu les restriccions i impediments socials que han patit les dones al llarg dels segles. Les places són limitades i cal fer reserva prèvia.

El divendres 27 (20h, Espai MerCAT) prendrà el relleu l’espectacle teatral 'Ofec!' de la companyia Les Cícliques, que denuncia l’opressió de la violència imposada pel sistema patriarcal a les dones (aforament limitat i reserva prèvia).

Posteriorment, el dijous 10 de desembre (19h) s’impartirà online la xerrada “Violències sexuals i mitjans de comunicació” amb Ana Burgos García, antropòloga, periodista i coordinadora de l’Observatori Noctàmbul@s.

La Biblioteca Pública de Tàrrega – Germanes Güell serà un altre dels escenaris de la programació i acollirà durant el desembre l’exposició “Amparo Poch i Gascón. El compromís d’una dona lliure”, recorregut sobre la trajectòria vital i professional de la destacada metgessa, escriptora, activista, anarcofeminista i cofundadora el 1934 de la revista ‘Mujeres Libres’.


Material pedagògic per a entitats, associacions i centres educatius

Fruit de les diverses accions desenvolupades d’uns anys ençà dins la campanya “Digues prou, no estàs sola”, Tàrrega també disposa d’un ampli ventall de material didàctic per prevenir i lluitar contra la violència masclista. La Regidoria d’Igualtat ha aplegat banderoles, fulletons, “violentòmetres” i punts de llibre en un lot que es posa a disposició dels centres educatius i entitats. També s’hi ha afegit una nova guia de recursos pedagògics editada aquest any pel consistori.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tarrega-expressa-el-seu-ferm-rebuig-contra-la-xacra-de-les-violencies-masclistes-19647-4 Wed, 25 Nov 2020 14:30:35 +0100
<![CDATA[El 83% de la població de la Segarra i el 74% de la població de l'Urgell quedarà coberta amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021]]> El Govern inverteix 1,5 MEUR a la Segarra per connectar 6 municipis i 9 nuclis de població, i 1,8 MEUR a l’Urgell per connectar 9 municipis i 5 nuclis de població

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat avui el projecte de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat a les comarques de la Segarra i l’Urgell, que consta de cinc trams: Agramunt - Guissona, Anglesola - Bellcaire d’Urgell, Borges Blanques - Sant Martí de Maldà, Tàrrega - Verdú i Calonge de Segarra - Sanaüja.

El conseller Puigneró ha explicat que la Generalitat està fent un esforç molt important per portar la connectivitat digital arreu del país. “La xarxa de fibra òptica és avui dia un dels grans antídots contra el despoblament, una infraestructura que permet fixar la població al territori i quedar-se al territori a treballar”, ha dit. “Per això estem accelerant els plans de desplegament i en el cas d’aquestes dues comarques fem una inversió com no s’havia fet mai per arribar al 2021 a percentatges molt alts de població”.

Pel que fa a la comarca de la Segarra, un cop finalitzades les obres d’aquest projecte, el 83,4% dels habitants de la Segarra disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021. La comarca passa de tenir 9.180 habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 10.055 habitants nous.

Amb una inversió de 1.512.915 euros, s’estendran 24 quilòmetres nous de fibra òptica, que se sumaran als 31 quilòmetres ja existents a la comarca, i permetran connectar un total de sis municipis nous i nou nuclis. D’aquesta manera, la Segarra passa de tenir el municipi de Cervera connectat, a tenir-ne set amb la incorporació de Torà, Biosca, Sanaüja, Plans de Sió, Torrefeta i Florejacs, i Guissona. Els nuclis nous que quedaran connectats són: Ratera, Mont-Roig, les Pallargues, Sisteró, Pelagalls, Concabella, Gra, Sant Martí de la Morana i la Morana. El Govern ja va invertir 1.200.000 euros a la Segarra, i amb aquest projecte, en total el Govern haurà invertit a la comarca 2.712.915 euros.

En relació amb la comarca de l’Urgell, el 74,5% dels habitants de l’Urgell disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021. La comarca passa de tenir 17.098 habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 10.246 habitants nous.

Amb una inversió de 1.820.898 euros, s’estendran 29,3 quilòmetres nous de fibra òptica, que se sumaran als 17 quilòmetres ja existents a la comarca, i permetran connectar un total de nou municipis nous i cinc nuclis. D’aquesta manera, l’Urgell passa de tenir el municipi de Tàrrega connectat, a tenir-ne 10 amb la incorporació d’Agramunt, Belianes, la Fuliola, Maldà, Ossó de Sió, Puigverd d’Agramunt, Tornabous, Verdú i Sant Martí de Riucorb. Els nuclis nous que quedaran connectats són: el Tarrós, Boldú, Sant Martí de Maldà, Castellnou d’Ossó i Bellver d’Ossó. El Govern ja va invertir 700.000 euros a l’Urgell, i amb aquest projecte, en total el Govern haurà invertit a la comarca 2.520.898 euros.


Desplegament per trams de la Segarra i Urgell 

Amb les obres del tram Agramunt – Guissona, s’invertiran 1.464.081 euros, que serviran per estendre 22,6 quilòmetres nous de fibra òptica per connectar 14.074 habitants corresponents als municipis d’Agramunt, Puigverd d’Agramunt, Ossó de Sió, els Plans de Sió, Torrefeta i Florejacs, i Guissona. També quedaran connectats els nuclis de Ratera, Mont-Roig, les Pallargues, Sisteró, Pelagalls, Concabella, Gra, Sant Martí de la Morana, la Morana, Castellnou d’Ossó i Bellver d’Ossó.

Respecte al tram Anglesola - Bellcaire d’Urgell, s’invertiran 1.219.156 euros, que serviran per estendre 18,8.  quilòmetres nous de fibra òptica per connectar els 3.336  habitants dels municipis de la Fuliola, Tornabous i Bellcaire d’Urgell. Les obres d’aquest tram també connectaran els nuclis de Boldú i el Tarròs.

Pel que fa al tram Borges Blanques - Sant Martí de Maldà, 3.535 habitants disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021. Amb una inversió de 414.788 euros es desplegaran 14,2 quilòmetres nous de fibra òptica, que connectaran els municipis de Belianes, Maldà, Sant Martí de Riucorb i Arbeca, i el nucli de Sant Martí de Maldà.

En relació amb el tram Tàrrega - Verdú, s’estendran 4,7 quilòmetres nous de fibra òptica, amb una inversió de 304.732 euros, que servirà per connectar el municipi de Verdú i els seus 919 habitants.

Finalment, amb les obres del tram Calonge de Segarra - Sanaüja, s’invertiran 1.561.750 euros, que serviran per estendre 24,1 quilòmetres nous de fibra òptica per connectar els 1.962  habitants dels municipis de Sanaüja, Biosca, Torà i Castellfollit de Riubregós.


Impuls al desplegament de la fibra òptica

Les obres, previstes per al 2021, s’inclouen en l’acord de Govern del 4 d’agost per accelerar el desplegament de la xarxa de fibra òptica al territori.

Cal recordar que l’acord de Govern preveu un increment de 57 milions d’euros més d’inversió, que se sumen als 13,5 ja executats per connectar les capitals de comarca.

D’aquesta manera, el Govern destinarà fins al 2021 un total de 70 milions d’euros en l’extensió de la xarxa de fibra òptica arreu del territori amb l’objectiu de connectar tots els municipis de més de 50 habitants. En total, més de 6.000 quilòmetres de fibra que garantiran la connectivitat, l’equilibri territorial i la cohesió social a tot el país.

El projecte del Govern d'articular una xarxa de fibra òptica neutra, oberta i amb una tarifació pels serveis de connectivitat independent de la distància ha demostrat la seva efectivitat per fomentar el desplegament de xarxes finalistes per part dels operadors. Gairebé la totalitat dels municipis que disposen de xarxa de fibra òptica de la Generalitat, tenen demanda per part d’operadors privats.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-83-de-la-poblacio-de-la-segarra-i-el-74-de-la-poblacio-de-lurgell-quedara-coberta-amb-la-xarxa-de-fibra-optica-de-la-generalitat-aquest-2021-19646-4 Wed, 25 Nov 2020 14:23:03 +0100
<![CDATA[Lleuger increment de les dones ateses pel SIAD a l'Urgell per violència de gènere]]>
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l’Urgell, conegut com SIAD, continua prestant el servei d’orientació a les dones de la comarca que ho necessitin. Recordar que és un servei gratuït i confidencial d’assessorament legal i psicològic per resoldre dubtes sobre separacions, divorcis, custòdia dels fills, pensions alimentàries o  de violència de gènere, entre altres.

Fins al mes de novembre el SIAD de l’Urgell ha atès 46 dones que s’han derivat a la psicòloga i/o a l’advocada. D’aquestes dones, 22 han estat víctimes de violència de gènere, física o psicológica,així com agressions sexuals. Després del confinament han augmentat les consultes de les dones que necessiten ajuda.  

En comparació amb l'exercici anterior, el 2019, el SIAD va atendre 42 dones, de les quals 17 eren víctimes de violència de gènere. Per tant, es veu clarament que les dones ateses per violència masclista van en augment cada any, i per això, és necessari realitzar tasques de prevenció i sensibilització a tots els nivells. 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/lleuger-increment-de-les-dones-ateses-pel-siad-a-lurgell-per-violencia-de-genere-19645-4 Wed, 25 Nov 2020 10:14:40 +0100
<![CDATA[Els nedadors del Club Natació Tàrrega ja neden a la piscina de Verdú]]>
Els nedadors del Club Natació Tàrrega han començat aquesta setmana a fer ús de les instal·lacions de la piscina municipal de Verdú. Després de l'adequació d'aquest espai, per tal d'instal·lar climatització i vestidors, i l’inici de la primera fase del pla de desescalada de la segona onada de la Covid-19, es permet que els socis del CN Tàrrega puguin tornar a nedar, després de veure aturada la seva activitat amb el tancament forçat per mesures sanitàries de la piscina coberta de la capital de l'Urgell durant la primera onada de la pandèmia de la Covid-19.

Recordem que l'alcalde de Verdú, Josep Mas i la presidenta del Club Natació Tàrrega, Maitxe González firmaven el passat mes d’octubre un conveni per la cessió de la piscina municipal de Verdú al club targarí, per fer ús de les mateixes durant aquest hivern mentre durin les obres de reforma de la piscina municipal coberta de Tàrrega.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/els-nedadors-del-club-natacio-tarrega-ja-neden-a-la-piscina-de-verdu-19644-4 Wed, 25 Nov 2020 09:53:37 +0100
<![CDATA[Tàrrega se suma a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb una campanya audiovisual de sensibilització]]> L’objectiu és fomentar la reducció del volum de deixalles i apostar per la sostenibilitat mitjançant el reciclatge i la reutilització · La iniciativa consta de vídeos protagonitzats per operaris de neteja i portaveus d’institucions i entitats locals

L'Ajuntament de Tàrrega ha iniciat una nova campanya de sensibilització ciutadana en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. L’objectiu és fomentar la reducció del volum de deixalles i apostar per la sostenibilitat mitjançant el reciclatge i la reutilització. La iniciativa consta de sis vídeos realitzats per la Regidoria de Medi Ambient que, amb un to proper i entenedor, alerten sobre la problemàtica de l’excés de residus que es generen al municipi, el baix índex de reciclatge i el perjudici que suposa per a l’entorn. Els protagonistes dels vídeos són representats de l’Ajuntament de Tàrrega, el Consell Comarcal de l’Urgell i entitats targarines així com operaris de neteja de Serveis Municipals i UrgellNet. Els enregistraments es difonen en el decurs d’aquesta setmana a través de les xarxes socials i el canal de YouTube de l’Ajuntament de Tàrrega.

La regidora de Serveis Municipals i Medi Ambient, Teresa Sala, ha assenyalat que “la campanya vol incidir en el comportament quotidià de la ciutadania per aconseguir generar menys residus”. Així mateix, “es vol avançar cap a la separació correcta de les diferents fraccions, la reutilització de productes i el respecte vers l’entorn natural”, ha explicat Teresa Sala, que també ha agraït la implicació de les entitats en la campanya. En aquest sentit, hi participen portaveus de Cartaes, Grup d’Ecologia i Medi Ambient (GEMA), La Soll, Guixanet i Fem Cadena / Foment Tàrrega. Així mateix, també s’hi han afegit dos vídeos realitzats per l’Agrupament Escolta i el Col·legi Vedruna de Tàrrega.

Com a exemples, en el primer vídeo l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells, posen l’accent en el fet que “cal reciclar més i millor”. Argumenten que a l’abocador de l’Urgell entren cada dia 30 tones d’escombraries, 13 de les quals procedeixen de Tàrrega. Així mateix s’insisteix en la idea que un 60% de les escombraries van cap a l’abocador i no es destinen al reciclatge, un índex encara molt allunyat dels objectius fixats. “Fer-ho bé també depèn de tu”, conclouen. En el segon vídeo, dues treballadores de la Brigada Municipal i la regidora Teresa Sala fan una crida a no embrutar els carrers i a dipositar cada residu al contenidor corresponent amb el missatge: “Tenir Tàrrega neta també depèn de tu”. Impulsada per la Regidoria de Medi Ambient, la iniciativa compta amb el suport del Consell Comarcal de l’Urgell i UrgellNet i la col·laboració de les entitats abans esmentades.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tarrega-se-suma-a-la-setmana-europea-de-la-prevencio-de-residus-amb-una-campanya-audiovisual-de-sensibilitzacio-19643-4 Tue, 24 Nov 2020 18:03:29 +0100
<![CDATA[El govern de la Diputació de Lleida planteja un pressupost de 137,3 MEUR per al 2021]]> Els comptes prioritzen pal·liar els efectes de la covid-19 i també creen un fons per lluitar contra el despoblament

ACN Lleida .- El govern de la Diputació de Lleida planteja un pressupost consolidat per al 2021 de 137.304.876 euros, un 2,55% superior al del 2020. Els comptes preveuen destinar 49,6 milions als ajuntaments i consells comarcals lleidatans, entre ajuts i inversions. El president Joan Talarn ha remarcat que la prioritat del pressupost és contribuir a "pal·liar els efectes negatius de la covid-19" a la demarcació" i, amb aquest objectiu, preveu 12,4 milions d'euros per dur a terme diferents accions. A la vegada, els comptes preveuen dos fons de contingència que s'inicien amb 2,1 milions però que s'incrementaran amb el romanent de l'actual exercici. D'altra banda, destaca la creació d'un fons de 2 milions d'euros per als municipis en risc de despoblament.
Els objectius del projecte de pressupost 2021 presentat aquest dimarts per govern de la Diputació de Lleida se centren en consolidar els canvis estructurals que ja s'han començat a aplicar amb el pressupost actual com són plans econòmics "transparents i participatius", criteris de discriminació positiva i l'activació de bestretes, segons ha explicat el president Joan Talarn. Però, davant la situació provocada per la pandèmia, els comptes prioritzen accions i projectes per revertir els efectes negatius de la covid-19 i mantenir l'activitat que la crisi del coronavirus ha posat en perill (serveis socials, cultura i promoció del turisme i dels productors locals).

En concret, la proposta de pressupostos per al 2021 preveu inicialment uns 12,4 milions d'euros per a accions concretes per pal·liar els efectes de la covid-19, a través de la pròpia Diputació o donant suport a ajuntaments i consells comarcals. El vicepresident Jordi Latorre ha remarcat que la institució "mobilitzarà l'any 2021 la quantitat de recursos més gran de la seva història quan més ho necessiten els ens locals per pal·liar les conseqüències sanitàries, socials i econòmiques de la covid-19."


Activació dels romanents que s'obtinguin de la liquidació del 2020

Així mateix, des del govern d'ERC i JxCat s'aposta per activar els romanents que s'obtinguin de la liquidació del pressupost 2020 i sumar-los als dos fons de contingència covid que inicialment comptarien amb 2,1 milions d'euros per fer front situacions d'emergència que hagin de cobrir els ens locals i els centres sanitaris. Segons ha dit el president de la Diputació de Lleida, la previsió és tancar l'exercici del 2020 amb un romanent de l'entorn d'uns 40 milions d'euros, una part del qual s'incorporarà a aquests dons de contingència.


Prop de 50 MEUR per als ajuntaments i consells comarcals

El pressupost preveu 49,6 milions d'euros per als ajuntaments i consells comarcals, entre ajuts i inversions. Uns 24,3 milions es destinaran a personal; 15,4 milions a inversió al territori, als quals s'haurà de sumar uns altres 10 milions per al desplegament de la xarxa de fibra òptica a la demarcació; 10,2 milions aniran a parar a entitats, mentre 6,4 milions seran per amortitzacions. Per organismes, l'Institut d'Estudis Ilerdencs percebrà 7,7 milions d'euros (+6,34% que al 2020); 7,5 milions seran per a l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (+11,12%); el Patronat de Turisme rebrà 5,1 milions (-5,43%), i Promoció Econòmica, 3,1 milions d'euros (+8,51%).


Creació d'un fons per combatre el despoblament

El projecte de pressupostos planteja destinar 18 milions d'euros a cooperació municipal, i 4,7 milions a la cooperació comarcal. Una de les novetats dels comptes és la creació d'un fons de 2 milions d'euros per als municipis en risc de despoblament, a més d'una partida de 100.000 euros per a guarderies de municipis amb poca població. Des d'aquesta àrea s'aposta per ajudar a la recuperació del territori fent les inversions necessàries als municipis ajudant-los també a modernitzar i agilitzar l'administració local. Així mateix, els consells comarcals rebran ajuts per garantir la prestació dels serveis de cooperació i assistència tècnica als municipis així com la prestació dels serveis de secretaria-intervenció.

El pressupost preveu 14 milions d'euros per a la Transformació Econòmica. En aquest sentit, tres projectes de competència i especialització territorial (PETC) atrauran més de 8 milions d'euros de fons europeus en dos anys. Així mateix, es destinaran ajuts a entitats sense ànim de lucre per valor de 470.000 euros, entre els quals hi ha l'encàrrec a Pimec i la Cambra de Comerç de Lleida de projectes de creixement i internacionalització d'empreses. També s'han previst 50.000 euros en ajuts als ajuntaments per a la realització de certificacions d'eficiència energètica d'edificis.

D'altra banda, el pressupost preveu destinar 19,6 milions d'euros a Salut i Benestar Social. Es consolida el pla de suport als ajuntaments per a despesa corrent de salut, amb 5,6 milions d'euros, i uns altres 5 milions per a inversions. Així mateix, els comptes preveuen invertir 2,1 milions d'euros en reformes i ampliacions a l'Hospital Arnau de Vilanova, l'Hospital Comarcal del Pallars, l'Hospital de la Seu d'Urgell i el CAP de Tàrrega. Les entitats sense ànim de lucre en l'àmbit de la salut rebran de la Diputació de Lleida 2 milions d'euros en diferents partides.


8 MEUR per al manteniment i millora de carreteres i camins

El projecte de pressupostos també preveu destinar 17,5 milions d'euros a Serveis Tècnics per millorar la mobilitat al territori. Així, 4 milions seran per al manteniment de camins municipals i uns altres 4 milions, per renovar el contracte de conservació i manteniment de les carreteres pròpies de la Diputació. També s'han consignat 2,1 milions d'euros per a la millora de l'eficiència energètica de diferents espais de la Diputació, així com la museïtzació de les adoberies del nou edifici de Rambla Ferran. Uns altres 200.000 euros aniran destinats a actuacions integrals en castells i edificis protegits per implementar-hi mesures de seguretat i de senyalització per als visitants.

En Medi Ambient i Finques, es preveu destinar 2,1 milions d'euros. Destaquen els 650.000 euros en ajuts a ajuntaments i ADF per a la prevenció d'incendis forestals, i 125.000 euros per al conveni amb l'IRTA per a la investigació a l'entorn de l'olivera a la finca que la diputació lleidatana té a Maials (Segrià).


Desplegament de la xarxa de fibra òptica

En Noves Tecnologies, els comptes també aposten amb 6,4 milions d'euros per impulsar l'administració electrònica en l'època del teletreball, tant a la mateixa diputació com als ens locals lleidatans. Però cal destacar els 10 milions d'euros que s'invertiran en l'inici del desplegament de la xarxa de fibra òptica a la demarcació, a més dels 10 milions d'euros ja pressupostats per enguany.

En l'àmbit de la Cultura, es destinen 7,7 milions d'euros a través de l'IEI. S'incideix en la difusió digital i a través de televisió de l'activitat cultural de Lleida per arribar als públics vetats per la pandèmia. Les entitats sense ànim de lucre, amb un pla de 300.000 euros, veuran simplificada la tramitació dels ajuts per a la seva activitat. També es una partida per a la segona edició del festival multidisciplinari Errant i s'incrementa a 120.000 euros l'aportació al programa cultura.cat.

El pressupost destina a Turisme 5,1 milions d'euros per donar suport a un dels sectors que més està patint els efectes de la covid-19 i fent també una aposta per consolidar un turisme sostenible i compromès. En aquest sentit, s'aposta per traslladar a les comarques del Pla de Lleida el model de desenvolupament turístic de qualitat del Pirineu, compromès amb el seu entorn. Els ajuntaments i consells comarcals rebran 530.000 euros en ajuts per a la promoció turística del territori.


Nova partida per impulsar polítiques d'habitatge

Pel que fa a Igualtat i Cooperació Internacional, s'hi destinen 947.015 euros. S'incrementa fins als 358.000 euros l'aportació als ajuntaments i consells comarcals per a la promoció de les polítiques efectives en aquest àmbit. Destaca també la creació d'una nova partida específica de 200.000 euros en ajuts als ajuntaments per a impulsar polítiques d'habitatge que se suma als 200.000 euros de salut per a ajudes a famílies amb problemes d'habitatge. Així mateix, es consoliden amb 281.750 euros els ajuts a convenis amb les ONGD per a projectes concrets i a través de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.


Negociació amb la resta de grups

Joan Talarn ha explicat que aquest dimarts s'ha traslladat el projecte de pressupostos per al 2021 a la resta de grups. A partir d'ara, s'iniciaran les trobades amb les quals el govern d'ERC i JxCat confia poder sumar suports. La previsió és que la proposta de comptes es debatin en el ple de la diputació lleidatana del mes de desembre. 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/el-govern-de-la-diputacio-de-lleida-planteja-un-pressupost-de-137-3-meur-per-al-2021-19642-4 Tue, 24 Nov 2020 17:09:16 +0100
<![CDATA[Baixen a 140 els afectats de covid-19 ingressats en centres hospitalaris de Ponent]]> Les UCI de la Regió Sanitària de Lleida compten amb 16 casos positius de coronavirus i 124 pacients estan a planta

ACN Lleida .- Els centres hospitalaris de Ponent estan atenent actualment 140 pacients afectats de covid-19, segons les dades facilitades aquest dimarts pel Departament de Salut. Això representa un descens de tretze persones respecte a dilluns. D'aquests, setze es troben en unitats de crítics i la resta, 124, en llits de planta. Així, a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida hi ha 51 hospitalitzats, 41 són a planta i deu a l'UCI. Mentre, a l'Hospital Universitari de Santa Maria la xifra d'ingressats és de 31 persones, cinc d'elles a l'UCI i 26 a planta. Per la seva banda, hi ha 49 hospitalitzats més en centres privats, tots ells a planta menys un que es troba a l'UCI. Finalment, nou persones es troben ingressades a l'Hotel Salut Nastasi.


 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/baixen-a-140-els-afectats-de-covid-19-ingressats-en-centres-hospitalaris-de-ponent-19641-4 Tue, 24 Nov 2020 12:34:14 +0100
<![CDATA[Ingressen a presó quatre lladres per vuit robatoris amb força en habitatges de diverses comarques]]> Els investigadors van poder relacionar els lladres amb sis robatoris amb força més comesos a Cervera, Montblanc, Olesa de Montserrat, Tàrrega i Tona durant el mes de novembre

ACN Barcelona .- Els Mossos d'Esquadra van detenir el 19 de novembre tres homes i una dona, amb edats compreses entre els 20 i els 26 anys i veïns de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, poc després de cometre dos robatoris amb força en habitatges del municipi de Tona (Osona). Gràcies a la informació aportada per diversos testimonis, els investigadors van poder relacionar els lladres amb sis robatoris amb força més comesos a Cervera, Montblanc, Olesa de Montserrat, Tàrrega i Tona durant el mes de novembre. Els detinguts, sempre pels matins, forçaven els bombins de les portes d'accés als domicilis d'on s'enduien joies i aparells de telefonia, entre d'altres.
El dia següent de les detencions, els agents van realitzar una entrada i registre al domicili, com a mínim d’un dels investigats, a l’Hospitalet de Llobregat, on van localitzar objectes que provenien dels domicilis violentats.

Cal destacar que els objectes recuperats durant la detenció a Tona (diners i joies), així com els localitzats durant l’escorcoll del domicili de l’Hospitalet de Llobregat han estat retornats als seus propietaris.

Els investigadors van determinar que els quatre detinguts formarien part d’un grup criminal especialitzat en els robatoris amb força a interior de domicili del què tenien constància des del mes d'agost.

Els quatre arrestats van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar el seu ingrés a presó. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/ingressen-a-preso-quatre-lladres-per-vuit-robatoris-amb-forca-en-habitatges-de-diverses-comarques-19640-4 Tue, 24 Nov 2020 12:28:00 +0100
<![CDATA[Salut impulsa cribratges intensius de COVID-19 en diferents municipis de la Regió Sanitària Lleida]]> La setmana vinent es faran a Almenar, Ponts, Cervera, Tàrrega i Balaguer, tot i que es podrien ampliar a d’altres municipis

En el marc de la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de la COVID-19 a Catalunya, demà s’inicien cribratges intensius en diferents municipis de la Regió Sanitària Lleida. Durant aquesta setmana, les proves es faran a Lleida ciutat, Guissona, Agramunt i Almacelles, i la vinent a Almenar, Ponts, Cervera, Tàrrega i Balaguer, tot i que es podrien ampliar a d’altres municipis.

Les dates i espais de les proves són les següents:

Setmana del 23 al 29 de novembre:
A la ciutat de Lleida, els tests es realitzaran des de demà 24 i fins divendres 27 de novembre, de 16 a 20h, al Pavelló 11 de Setembre.
A Guissona, les proves tindran lloc dimarts 24 i dimecres 25 de novembre, de 9 a 13h i de 15 a 19h, al Pavelló 11 de Setembre.
A Agramunt, es faran dijous 26 i divendres 27 de novembre, de 9 a 13h i de 15 a 19h, a l’Espai Cívic.
A Almacelles el cribratge es realitzarà dissabte 28 i diumenge 29 de novembre, de 10 a 13h i de 15 a 19h, al Centre Cultural El Casal.

Setmana del 30 de novembre al 6 de desembre:
A Almenar les proves es faran dilluns 30 de novembre i dimarts 1 de desembre, de 9 a 13h i de 16 a 19h, a les Escoles Velles.
A Ponts, el cribratge tindrà lloc dimecres 2 de desembre, de 10 a 13h i de 16 a 19h, a la Sala Polivalent de l’ajuntament.
A Cervera seran dijous 3 i divendres 4 de desembre, de 9 a 13h i de 16 a 19h. Lloc a determinar.
A Tàrrega i Balaguer, així com a d’altres municipis on es determini que s’amplia el cribratge intensiu, resta concretar la data i el lloc de les proves.
La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar serà el test antigènic ràpid (TAR).

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Els cribratges intensius de la Regió Sanitària Lleida compten amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, l’Institut Català de la Salut i el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública.

Les proves per a la detecció de la COVID-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/salut-impulsa-cribratges-intensius-de-covid-19-en-diferents-municipis-de-la-regio-sanitaria-lleida-19639-4 Mon, 23 Nov 2020 16:35:58 +0100