Noticies https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/rss/1-noticies Wed, 19 Jun 2019 19:18:12 +0200 <![CDATA[Càritas alerta de l'enquistament de la pobresa a la demarcació de Lleida i de la desvinculació emocional de la societat]]> L'entitat ha atès 8.773 persones durant el 2018 als bisbats de Lleida, Solsona i Urgell

ACN Lleida .- Les Càritas a Lleida, Solsona i Urgell han alertat aquest dimecres que la pobresa a la demarcació de Lleida s'està enquistant i que la societat se n'està desvinculant emocionalmet. L'entitat detecta que les desigualtats s'estan estancant i que el fet de tenir un habitatge i una ocupació no garanteix viure amb dignitat. Càritas ha atès durant l'any 2018, als bisbats de Lleida, Solsona i Urgell, 8.773 persones directament, de les quals 22.625 s'han beneficiat del seu suport. El perfil majoritari d'atesos són famílies amb fills a càrrec que, malgrat tenir un lloc on viure i una feina, aquesta és precària.
"El salari amb prou feines els permet cobrir les necessitats bàsiques", alerten, i l'elevat preu dels lloguers juntament amb els subministraments fan que les famílies hagin de destinar els seus ingressos a cobrir aquestes necessitats bàsiques. Des de Càritas han informat que els seus esforços s'han concentrat en donar suport econòmic i emocional a les famílies que dia rere dia han vist que no podien cobrir aquestes primeres necessitats, malgrat els seus esforços.

"Estem preocupats perquè la cronificació de la pobresa perpetua l'exclusió i afecta sobretot al col·lectiu més vulnerable: els infants" i afegeixen que "les persones en risc d'exclusió es troben atrapades en aquesta realitat", han afegit. Aquesta situació, alerten, comporta un "risc elevat" que els infants de famílies en situació d'exclusió, malgrat tenir els drets bàsics garantits, puguin heretar aquesta realitat. És per això que des de Càritas consideren que la societat actual no té garantida la igualtat d'oportunitats. 

A més, lamenten que "el pas del temps ens ha desgastat emocional davant les persones més vulnerables del nostre entorn, però creiem fermament que la societat té la capacitat de tornar a connectar amb els patiment dels més febles". Un exemple d'aquesta possibilitat de canvi, expliquen, és la seva xarxa humana, integrada per 1.350 persones voluntàries i 59 persones contractades. 

A la demarcació de Lleida, Càritas ha destinat el 2018 526.471 euros en ajuts econòmics directes a les persones i les seves famílies. Del total de recursos invertits, 5.622.012 euros; 2.909.642 euros han estat destinats a l'acció social de Càritas (1.144.642 euros a Lleida; 951.627 euros a Solsona; 813.373 a Urgell). S'ha fet a través de 65 punts d'atenció, una xarxa de centres i parròquies on s'ha donat suport a les persones en programes d'acollida, de cobertura de necessitats bàsiques, de suport a la família i la infància i d'inserció socio-laboral, habitatge, suport a gent gran, en assessoria jurídica a immigrants, i en salut (drogodependències). 

També han atès a persones en risc d'exclusió a través de tres empreses d'inserció com són Troballes a Lleida, Cartaes a Tàrrega i Nougrapats a La Seu d'Urgell, així com a través de tres fundacions en l'àmbit laboral a Solsona i a Cervera, per les quals han passat 65 persones. A més, han donat 150 beques, han format en l'àmbit laboral 220 persones i han donat acolliment i orientació laboral a 1.735 persones més. També han invertit en aquesta tasca d'inserció socio-laboral un total de 2.712.369 euros entre les tres diòcesis. Lleida ha invertit 1.043.657 euros, Solsona 1.223.560 euros i Urgell 445.152 euros.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/caritas-alerta-de-lenquistament-de-la-pobresa-a-la-demarcacio-de-lleida-i-de-la-desvinculacio-emocional-de-la-societat-17521 Wed, 19 Jun 2019 14:23:29 +0200
<![CDATA[El regidor de la CUP de Tàrrega Miquel Orobitg renuncia al càrrec per motius professionals]]> El seu lloc l'ocuparà Carlos Vilches, que ja va ser regidor l'anterior mandat municipal

El regidor de la CUP de Tàrrega Miquel Orobitg ha anunciat que renuncia a la seva acta de regidor per motius professionals. El seu lloc serà ocupat per Carlos Vilches, següent membre de la llista del partit independentista. 
Orobitg ha explicat que “després d’un any i mig a l’oposició, em vaig tornar a presentar a les eleccions, però ja vaig comunicar a l’assemblea que en cas que els resultats fossin positius i poguéssim entrar a govern, renunciaria per motius estrictament professionals”.
Orobitg ha valorat positivament el seu pas pel consistori targarí, “des de fa molt temps que faig política de carrer amb organitzacions i col·lectius, i crec que passar per l’administració et dona una altre realitat i veus com funciona un ajuntament; les dificultats que hi ha a nivell municipal, totes les mancances que hi ha per culpa de reglamentacions estatals”.
Per la seva banda Carlos Vilches, que ja va ser regidor de la CUP a l’inici de l’anterior mandat l’any 2015, ha explicat que prendrà possessió del càrrec la setmana vinent i que “entraré amb ganes de treballar, amb sentit de la responsabilitat i amb ganes d’aportar per fer un bon equip de govern amb ERC des de l’experiència que ja tinc com a regidor a l’oposició durant dos anys”.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/el-regidor-de-la-cup-de-tarrega-miquel-orobitg-renuncia-al-carrec-per-motius-professionals-17520 Wed, 19 Jun 2019 14:17:36 +0200
<![CDATA[Èxit de la “Campanya contra els plàstics d’un sòl ús” a Tàrrega]]>
La comissió d’entitats per la reducció dels plàstics d’un sol ús a Tàrrega, integrada per La Soll, Foment Tàrrega, Grup d’Ecologia i de Medi Ambient, Agrupament Escolta, Greenpeace, Ràdio Tàrrega, Consell Comarcal, Ajuntament de Tàrrega i Circusa han manifestat la seva satisfacció pel conjunt d’activitats i d’accions celebrades durant la “Campanya contra els plàstic d’un sòl ús”.

Des de la comissió han destacat la tasca divulgativa i de conscienciació de la ciutadania feta a les xarxes socials, la difusió de cartelleria feta per Foment Tàrrega als establiments comercials de la ciutat, així com les falques i els audiovisuals de la campanya, que seguiran en difusió encara durant algunes setmanes a Ràdio Tàrrega i a Circuit Urgellenc.

Dins els actes de la campanya, la comissió ha destacat la participació a la visita a l’abocador comarcal del dissabte dia 8 de juny, acompanyats per l’empresa “Urgell Net” i a la xerrada “X un bon Clima” del fundador de Greenpeace Jordi Bigues.

L’acte de major projecció i més impacte ecològic, va ser el realitzat el matí del dissabte 15 de juny a tota la ciutat, amb la macrobatuda de recollida de residus plàstics i de llauna,  que en dues hores de batuda, assolí la xifra de 1.280 kg. de plàstics, “abocats incívicament a l’entorn periurbà de Tàrrega”. Els tallers realitzats a la plaça de les Nacions per Greenpeace i el Cau, així com el vermut  i la conducció de les activitats per part de la Soll i de Ràdio Tàrrega van cloure la campanya d’aquest 2019, “que esperem hagi tingut el seu efecte sobre la reducció i la supressió definitiva dels plàstics i dels residus d’un sòl ús”, afirmen des de la comissió d’entitats.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/exit-de-la-campanya-contra-els-plastic-dun-sol-us-a-tarrega-17519 Wed, 19 Jun 2019 10:20:00 +0200
<![CDATA[El nou equip de govern de Tàrrega format per ERC i la CUP treballen en la confecció del cartipàs municipal]]>
L’alcaldessa de Tàrrega Alba Pijuan ha explicat en una entrevista concedida a Ràdio Tàrrega, que durant aquesta setmana i la vinent, l’equip de govern conformat pels grups d’ERC i la CUP, treballen en la confecció del cartipàs municipal i en la distribució d’àrees de responsabilitat "amb l’objectiu de fer avançar Tàrrega amb polítiques progressistes, participatives i des de la transparència en la gestió", ha dit la primera edil. 
Pijuan ha explicat que “no creiem que hi hagi cap regidoria absolutament nova, però si que hi haurà una redistribució de les àrees de responsabilitat i de com s’agrupen, tenint en compte la relació que tinguin entre elles”.
La primera edil ha explicat que des de la campanya electoral, ERC es postulava com la força del canvi, “aquest canvi només amb la CUP no era possible, i el suport del PSC el rebíem perquè no hi havia cap contrapartida, perquè si no, no s’hagués pogut materialitzar. Realment el Partit Socialista tenia la paella pel mànec en el sentit de continuem com estem, o donem opció a que hi hagi un canvi a Tàrrega. Ho hem de mirar des del punt de vista local, i des del punt de vista de partits d’esquerra”, ha dit Pijuan.
L’alcaldessa ha destacat com a punts forts de Tàrrega entre d’altres la Cultura i tot el teixit associatiu de la capital de l’Urgell; “les associacions de tots els àmbits fan una tasca molt important i se’ls ha de reconèixer, i també destaca el fet cultural. Tenim una Fira que és referent a nivell mundial i es té que potenciar”.
Com a punts dèbils de Tàrrega l’alcaldessa ha citat “el manteniment de la ciutat i la neteja. Creiem realment que s’ha de treballar molt perquè aquest manteniment sigui real, perquè s’ha deixat molt la ciutat, els carrers, les voreres, els parcs; i la neteja dels carrers i dels contenidors”.
També ha destacat que “un altre punt que s’hauria de millorar molt és el comerç. S’hauria de dinamitzar el comerç targarí, ja que s’han tancat moltes botigues aquests darrers anys, i el comerç ha estat sempre un focus d’atenció pels visitants de la ciutat”.
Finalment l’alcaldessa ha apuntat que s’ha de mirar de recuperar la memòria històrica, “als nostres avantpassats que van ser víctimes de la barbàrie del feixisme, donar-los el reconeixement que es mereixen”. ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/el-nou-equip-de-govern-de-tarrega-format-per-erc-i-la-cup-treballen-en-la-confeccio-del-cartipas-municipal-17518 Tue, 18 Jun 2019 18:22:00 +0200
<![CDATA[Tàrrega renova la revetlla de Sant Joan amb una baixada de “Falles de Secà” i un sopar popular a Can Colapi]]> Programa d’actes organitzat per Agenta i l’Ajuntament on no faltarà l’arribada de la Flama del Canigó i el concert festiu, enguany amb els grups Albercocks, Fa1na i PD Verbenero

Tàrrega ultima els preparatius per celebrar la revetlla de Sant Joan, una de les nits més màgiques de l’any i amb la qual es dona la benvinguda al Solstici d’Estiu. Agenta i l’Ajuntament organitzen la festa, que enguany presenta dues novetats destacades per al pròxim diumenge 23 de juny: les “Falles de Secà”, que recrearan les baixades en fila de teies enceses al Pirineu, i el sopar popular traslladat al recinte de Can Colapi. El programa d’actes s’obrirà a 3/4 de 8 del vespre amb un moment tan emblemàtic com és l’arribada de la Flama del Canigó a la plaça del Carme. El símbol el duran des del cim del Canigó els ciclistes de la Penya El Pedal de Bellpuig i el rebrà a Tàrrega l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, que també encendrà el peveter al peu del monument als Països Catalans i llegirà el Manifest. L'acte s'arrodonirà amb l'exhibició dels Diablets de BAT i les sardanes a càrrec de Cobla Tàrrega.

Posteriorment, la Flama del Canigó també es traslladarà amb una llàntia fins a l’esplanada del castell de Tàrrega. A partir de les 9 del vespre es farà l’encesa d’una foguera; es menjarà postres de music amb moscatell; i es començaran a preparar les falles. Voluntaris i representants de les entitats iniciaran el descens de les “Falles de Secà” a partir de 2/4 de 10 de la nit amb destí final a Can Colapi, en un recorregut que transitarà pels carrers del centre històric amb l’acompanyament del Drac i els Diables de BAT. En finalitzar la ruta, s’encendrà la monumental foguera de Sant Joan. Val a dir que el mateix diumenge 23 de juny, a les 5 de la tarda, s’oferiran uns tallers per participar a la posterior baixada de les “Falles de Secà” (cal inscriure’s prèviament a: agenta.tarrega@gmail.com).

A partir de les 10 de la nit arribarà una altra de les grans novetats: el sopar popular de la revetlla a Can Colapi (menú de 8 euros que constarà d’aperitiu, llonganissa amb mongetes, coca de Sant Joan i beguda). Els tiquets ja es poden adquirir a la Botiga del Museu i al Bar Kirikú. Posterioment, al mateix espai, se celebrarà un gran castell de focs i el concert amb entrada de franc a càrrec d’Albercocks, Fa1na i PD Verbenero fins que surti el sol. Des d’Agenta es recomana de dur el got reutilitzable en favor de la reducció de plàstics d’un sol ús. Albercocks és una formació de Terrassa que encomana alegria i vitalitat gràcies a la rumba i l’ska. Per la seva part, els lleidatans Fa1na són un exponent de ritmes festius idonis per posar la banda sonora a la nit del foc i els petards.


 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/tarrega-renova-la-revetlla-de-sant-joan-amb-una-baixada-de-falles-de-seca-i-un-sopar-popular-a-can-colapi-17517 Tue, 18 Jun 2019 17:13:37 +0200
<![CDATA[Cloenda del XIX Programa Comarcal de Suport a l’Educació a l’Urgell]]>
Un cop finalitzades totes les activitats previstes per enguany del XIXPrograma Comarcal de Suport a l’ Educació organitzat pel Consell Comarcal de l’ Urgell i el Servei Educatiu de l’ Urgell, ahir va tenir lloc l'acte de cloenda, que va estar presidit per la Presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló, el President del Consell Comarcal, Salvador Bonjoch, el representant del Departament d’Ensentament, Josep Serentill, el Coordinador del Servei Educatiu de l'Urgell, Ramon Montraveta i el Conseller Comarcal d'Ensenyament, Antoni Farré.
Aquesta ha estat la dinovena edició del Programa Comarcal, al qual hi han participat els alumnes de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de tots els centres de la comarca de l’ Urgell. Més de 4.000 alumnes han participat a la iniciativa que any rere any es va duent a terme amb èxit.
Els premis que es van atorgar durant l’acte van ser els següents:
 
• PREMIS AL PROJECTE “APADRINEM EL NOSTRE PATRIMONI”
Alumnes de 5è de l’ ESCOLA SANTA CREU D’ANGLESOLA AMB EL PROJECTE “FESTA DELS PANETS D’ANGLESOLA”
Alumne de CI de l’ ESCOLA JACINT VERDAGUER DE TÀRREGA AMB EL PROJECTE “ELL NOSTRE PETIT MUSEU”
Alumnes de 6è de l’ ESCOLA GUILLEM ISARN DE LA FULIOLA AMB EL PROJECTE “CREU DE TERME DE BOLDÚ”
 
• PREMI SANT JORDI A LA REALITZACIÓ DE L’AUCA DEL TEU POBLE
6è CURS DE L’ESCOLA SANTA CREU D’ANGLESOLA- AUCA D’ANGLESOLA
CLÀUDIA RAMON PULIDO DE 6è CURS, DE L’ESCOLA MARIA MERCÈ MARÇAL DE TÀRREGA. EL PARC DE SANT ELOI
ALUMNES DE 6È CURS (ISARD, AINA, MARIA, PAU, CARLOTA i JUDITH), DE L’ESCOLA ESPÍGOL DE TORNABOUS. AUCA DE TORNABOUS

• PREMI COMARCAL A LA REALITZACIÓ DE TREBALLS DE RECERCA
Un món distant i veí, Manuel de Pedrolo, del conte al guió cinematogràfic.
Alumna: Rita Piñol Setó de 2n de BATX
DE L’ INS MANUEL DE PEDROLO

Les ametlles de colors. Creació i impuls d’un producte urgellenc.
Alumne: Ferran Pérez Calderó de 2n de BATX DE L’ INS ALFONS COSTAFREDA-

Partícules perillosament inofensives. Pòl·lens i al·lèrgies a Tàrrega.
Alumna: Henar Rosinés Planes de 2n de BATX DE L’ INS MANUEL DE PEDROLO

• PREMI COMARCAL A LA REALITZACIÓ D’ UN PLA D’EMPRESA
Bahloul Montesinos, Amín
Bouassam Ajyache, Dikra
Moreno Balcells, Maria Inés
DE L’ INS ALFONS COSTAFREDA DE TÀRREGA, AMB EL TREBALL MOTOR LANDING SA , DEL CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR 2N CURS D’ ADMINISTRACIÓ I FINANCES. EL SEU TUTOR HA ESTAT: Gerard Cos Gasull

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/cloenda-del-xix-programa-comarcal-de-suport-a-leducacio-a-lurgell-17516 Tue, 18 Jun 2019 13:32:14 +0200
<![CDATA[Dos alumnes de l'escola del Grup Alba guanyen els 1rs premis del certamen de pintura El Balcó de les Arts 2019 i disseny Bardinet de la Fundació SETBA]]> Els dos alumnes de l'Escola Alba han estat premiats entre 781 participants de més de 55 entitats de Catalunya  

Ahir al vespre es van donar al Caixa Fòrum de Barcelona els premis de la IX edició del certamen de pintura El Balcó de les Arts 2019 destinat a persones amb d'altres capacitats i organitzat per SETBA fundació. Enguany s'han presentat 781 participants de 55 entitats de tota Catalunya.
 
Joel Garcia, alumne de l'Escola Alba del Grup Alba, ha guanyat el primer premi amb l'obra "Tocado y hundido" feta amb pintura amb corró i pinzell. El centre educatiu s'emporta una ajuda econòmica de 4000€ i el premiat un lot de productes de pintura, una entada al museu del Barça i un taller creatiu amb els artistes del projecte La Casa de Carlota. 
 
Ahir també es va donar el premi disseny Bardinet a la també alumne de l'Escola Alba Esperanza Palacios que s'emporta 500€ de premi. El seu dibuix es convertirà també en l'etiqueta d'un dels vins Lacrima Baccus de l'empresa Bardinet. Esperanza també ha pogut gaudir d'un taller artístic amb la gent del projecte La Casa de Carlota, col·laboradors del certamen. 

Les obres premiades i finalistes s'exposaran al Reial Cercle Artístic de Barcelona 

El Balcó de les Arts és un projecte que vol potenciar les dots artístiques de persones amb d'altres capacitats intel·lectuals i incentivar aquest col·lectiu per treballar en el terreny de les arts plàstiques. Amb aquesta iniciativa la Fundació Setba vol dignificar la feina i el talent d’aquestes persones, donant-los un tracte igualitari, deixant de banda els prejudicis i promovent la integració i la solidaritat.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/dos-alumnes-de-lescola-del-grup-alba-guanyen-els-1rs-premis-del-certamen-de-pintura-el-balco-de-les-arts-2019-i-disseny-bardinet-de-la-fundacio-setba-17515 Tue, 18 Jun 2019 12:21:00 +0200
<![CDATA[La Diputació de Lleida destina 3,2 M€ al programa d’ajuts per a les llars d’infants municipals]]> Ha aprovat la convocatòria per a la concessió de subvencions del curs 2017-2018 per concurrència competitiva

La Diputació de Lleida aportarà 3,2 M€ al programa d’ajuts per a llars d’infants de titularitat municipal corresponent al curs 2017-2018 per concurrència competitiva. El Ple de la corporació celebrat el passat 28 de febrer de 2019 va aprovar inicialment les bases específiques, i s’ha aprovat definitivament la convocatòria en la junta de govern celebrada aquest dilluns, 17 de juny.

Aquesta aportació es fa en exercici de la competència d’assistència i cooperació econòmica als municipis, especialment aquells de menor capacitat econòmica i de gestió, que atorga a les diputacions l’article 36 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les Bases del Règim Local.
Els beneficiaris del programa són els ajuntaments del territori de Lleida que siguin titulars de llars infantils, inscrites al Registre de centres del Departament d’Ensenyament. En cas que sigui un organisme dependent d’un ens local qui realitzi l’activitat, l’ajut el sol·licitarà l’ens local indicant expressament l’organisme que presta el servei. També hi estaran inclosos els ajuntaments que s’hagin acollit al Pla experimental del primer cicle d’educació infantil en escoles rurals.

Seran despeses subvencionables les de funcionament i del personal docent.
La normativa reguladora es troba a les bases específiques del programa d’ajuts per al funcionament de les llars d’infants públiques de titularitat municipal, publicades al BOP núm. 85, de 3 de maig de 2019, i a la web de la Diputació (www.diputaciolleida.cat). En breu es publicarà la convocatòria per al curs 2017-2018.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/la-diputacio-de-lleida-destina-3-2-meur-al-programa-dajuts-per-a-les-llars-dinfants-municipals-17514 Mon, 17 Jun 2019 16:43:15 +0200
<![CDATA[FiraTàrrega 2019 enceta nova direcció i es reivindica com a hub internacional de les arts escèniques de carrer]]> L'acció d’obertura serà una conversa sobre l’Espai Públic i la creació artística i anirà a càrrec Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors i el filòsof, Xavier Antich i moderats per Judit Carrera, una declaració d’intencions de la nova directora artística Anna Giribet.

FiraTàrrega 2019 arriba a la seva 39a edició amb nova direcció i tindrà lloc del 5 al 8 de setembre. Aquesta serà la primera edició sota la direcció artística d’Anna Giribet que, en complicitat amb la resta de l’equip de FiraTàrrega engega una nova etapa. Els propers cinc anys, FiraTàrrega afronta un nou projecte artístic però també un nou projecte de gestió. Els canvis recents en les dues direccions de la Fira han implicat una reflexió sobre quina ha de ser la seva funció dins de l'engranatge sectorial i en tant que mercat estratègic cultural de la Generalitat de Catalunya.

Cap a un nou paradigma
En termes generals, el nou equip recull l'essència de l'etapa anterior, de la qual se sent hereu, i valida l'esquema segons el qual la Fira és, en primer terme, un espai dual per a l'exhibició de la creativitat escènica contemporània que posa l'accent en les arts de carrer i l'espai públic i punt de trobada, contacte, contractació i intercanvi per als agents que operen en aquest mercat cultural. Segonament, ens reivindica com una estructura d'acompanyament en els processos de producció d'espectacles i d'inserció en els circuits de distribució. En tercer terme vol mantenir el seu paper com a espai per a la formació especialitzada, en l'àmbit de la creació i també en l'àmbit de la gestió i la programació relacionada amb les arts de carrer i l'espai públic.

El projecte per als propers cinc anys vol evolucionar cap a un nou paradigma. Un model que reforci la funció de l'esdeveniment en dues línies d'acció: com a generador d'espais de distribució i de públics per a les produccions escèniques i com a referent sectorial que concentri experiència i el coneixement i el posi a la disposició d'institucions, creadors i professionals. En definitiva, que esdevingui un agent imprescindible per afrontar els reptes que es plantegen al sector els propers anys.

Línies artístiques
Pel que fa més concretament a l'àmbit artístic, FiraTàrrega vol oferir una mirada polièdrica, al voltant de quatre eixos: el territori, la identitat, el compromís i la reflexió. Els valors que es volen posar en joc tenen a veure amb la transversalitat, l'adscripció a la realitat social i la recerca, en el sentit que les arts de carrer en particular i les arts escèniques en general ja no es conceben com una simple expressió cultural sinó com un catalitzador que, des dels plantejaments artístics i la creativitat, ha d'oferir noves mirades a les necessitats, les inquietuds o els reptes socials del segle XXI. Es vol donar cabuda a discursos contemporanis, integradors, universals, cohesionadors i crítics. I també incloure també les peces més festives i d’entreteniment de qualitat.

Àmbit professional i de mercats
La Fira acull uns 800 professionals procedents dels 5 continents. En aquesta edició, FiraTàrrega s’ha proposat; qualificar encara més l’experiència professional, renovant l’espai físic de la Llotja dissenyada per proporcionar i facilitar espais de trobada; presentant un nou model d’activitats professionals per ajudar a impulsar tots els projectes que es presentin, i la creació de noves accions per a emergents i debutants a través d’un nou tram d’activitats de tardes de La Llotja. Amb la nova edició FiraTàrrega repensa, en diàleg amb el sector, la configuració i les activitats de La Llotja per rellançar-la com un veritable hub de trobada, intercanvi i coneixement professional. Un lloc on professionals, públic i artistes es trobin per prendre el pols a les arts escèniques de carrer. També es reforça el paper d’acompanyament de la producció de les companyies coproduïdes per FiraTàrrega, en complicitat estreta entre l’Àrea Artística i l’Àrea Professional, amb  els creadors. Un altre punt important és el treball amb distribuïdors, companyies i associacions per impulsar la mobilitat de les creacions. També s’amplia el camp d’acció a sectors professionals no sectorials. Es mantenen activitats de gran repercussió professional, com el Lunch Meeting organitzat conjuntament amb l'ICEC. Pel que fa a delegacions internacional aquest any la Fira comptarà amb la presència de promotors de la regió Italiana de la Llombardia, en el marc del programa “Enforce entertainment” impulsat per l’associació APS Residenza IDra. Així mateix, acollirà programadors dels Estats Units amb el suport del CEF Travel Funding d’APAP, socis de la xarxa InSitu, de la qual la Fira ha entrar a formar part aquest 2019.

Suport a la Creació
El programa Suport a la Creació 2019, que es va presentar a principi de maig, inclou 14 projectes artístics i es caracteritza per la renovació i per la voluntat d'oferir un acompanyament integral a les companyies, on s'inclouen totes les relacions possibles entre artistes, professionals, mercat, ciutat i ciutadania. El renovat programa estableix diferents tipologies de projectes, en funció del grau d'acompanyament que necessiten; Planter, Marges, Brot, Migracions i, per últim, Guaret, són les propostes de cocció lenta que escapen de la lògica de la immediatesa i el consum ràpid i que tenen emprenen un procés de creació que abasta dos anys. Les companyies tenen temps per realitzar processos d'investigació, reflexió i assaig.

Els 14 projectes són: Livalone (Francesc Cuéllar/Fundación Agrupación Colectiva), Teia (Júlia Farrero), La Festa (Mambo Project), Peix (Hotel Iocandi), Frame (Eléctrico 28), The Half (Foradelugar), La ballarina (Holoqué), 1+1+1 (Laurie Bérubé, Xavier Laliberté & Elwin Roland), [kórps] (Miquel Barcelona), Paparazzi (Paral·lel Ensamble), Els despoblats (Projecte In-Situ), La llista (Quim Bigas), La crisi de la imaginació (Rauxa) i Possê (Sound de Secà).

A partir d'aquest any es vol vetllar especialment el procés d'inserció de les propostes al mercat i garantir-ne la pervivència i la viabilitat més enllà de l'estrena a FiraTàrrega. És per aquest motiu que s'ha tingut molta cura a teixir una xarxa de complicitats amb diferents agents que volen acompanyar projectes artístics arreu del territori, entre els quals aquest 2019 ja s'hi compten el Graner, Roca Umbert, Teatre de l'Escorxador de Lleida, Teatre Foment de Juneda, L'Estruch de l'Ajuntament de Sabadell, el Festival Escena Poblenou, Festival Trapezi, SAT Sant Andreu Teatre, Fundació Catalunya La Pedrera, el festival Pauperres, Teatre Artesà del Prat de Llobregat, WeAct Assoc o el Montréal Complètement Cirque.

La programació 2019
En aquesta edició l'obertura de la Fira serà tota una declaració d'intencions d'aquesta nova manera d'entendre les arts de carrer i l'espai públic, la transversalitat de les arts escèniques, la implicació amb la ciutadania i el compromís amb la realitat social. Es concretarà amb una conversa sobre l'Espai Públic a la plaça Major de Tàrrega, el dijous 5  de setembre, entre Àngels Margarit i el filòsof Xavier Antich, i amb la moderació de Judit Carrera. Aquest acte compta amb la col·laboració del CCCB i culminarà amb una petita acció artística de dansa vertical a càrrec de la companyia DelRevés.

Com dèiem, la programació s'aglutina al voltant de quatre eixos. Pel que fa a Territori es podran veure propostes com la de la Júlia Farrero amb el seu solo de circ Teia vinculat a la tradició pirinenca de les falles; també A Vore, un diàleg entre la dansa i la música tradicional i la contemporània que entén la festa en clau intergeneracional i acaba sent una reflexió profunda sobre la identitat. Una peça que s'adapta al format de carrer gràcies a la col·laboració del Festival Eufònic. Trópico de Covadonga, de Rodrigo Cuevas, és un espectacle plantejat com un cançoner popular contemporani que recórre a l’electrònica, l’humor, la performance i els codis musicals per narrar les històries del folklore. Peix, d'Hotel Iocandi és un solo que des de la poètica de l’absurd reflexiona sobre l’impacte del turisme, la lluita de poders, la buidor, el silenci i la solitud davant la immensitat.

Vinculades a la identitat i les seves múltiples cares, es podran veure peces com  Give me protein, de Kernel Dance Theatre, una reflexió sobre els estereotips del gimnàs, l’obsessió per la imatge, la idealitzaicó de l’estètica i l’esclavització del cos. També Así bailan las putas, de Sixto Paz,  un espectacle que porta a escena l’acceptació de la vulnerabilitat, les contradiccions, les incerteses o l’apoderament de les dones de què parla Júlia Bertran en el seu llibre M’estimes i em times.

Pel que fa a la reflexió i el pensament, a més de l’acció d’obertura, trobarem peces com C'est pas là, c'est par là, del coreà Galmae, una instal·lació sobre la comunitat i la individualitat, Mission Roosevelt, dels britànics Tony Clifton Circus, una acció col·lectiva sobre les capacitats i les barreres urbanes. o Suite TOC núm 6, la darrera peça de Les Impuxibles sobre l'estigma i les convencions d'una societat sana.

Finalment, en termes de compromís i responsabilitat social trobem peces com Excalibur de Hermanos Picohueso, una sàtira de la societat que fa evidents les estructures del poder i la política de la por i del control. Les fronteres i la crisi de refugiats estan molt presents en la proposta que ens arriba des del País Basc, Bidaia de la companyia Hortzmuga, un espectacle de carrer amb teatre, dansa, música i metges que fa una crítica a la hipocresia de la política europea sobre immigració.

Completen la programació les propostes de Cafuné (Du'K'tO), Garden Party (Compagnie Nº8), Full House (Eléctrico 28), Versiones parciales y erróneas de mi vida y mi gloria (Glòria Ribera), Paseos urbanos (Itsaso Iribarren & Germán de la Riva), Pig (Kaleider), Ovvio (Kolektiv Lapso Cirk), Bye bye, Confetti (La Baldufa), Pareidolia. Juegos Para Activar la Imaginación (La llave maestra), Out Of The Blue II (Larutan), The good place (Marcel et ses Drôles de femmes), Mirabal, Hand to hand (Roser López Espinosa), Toc de fusta, Diòptries (Toti Toronell) i Áureo (Uparte).

Públic infantil i juvenil
Els més joves i els més petits tenen també la seva oferta a FiraTàrrega 2019. La ballarina d'Holoqué ens endinsa en història d’amor prohibit entre la musica i la dansa. Horta de L’Horta Teatre, és una proposta familiar que recupera els valors arrelats a la terra i als costums més genuïns i ancestrals.  La lluna en un pot (un espectacle incomprès) de La petita Malumaluga portarà a Tàrrega una reflexió crítica de les programacions dirigides a la primera infància. Els joves tindran peces com La Festa, de Mambo Project, una experiència coreogràfica immersiva que explora els diferents estadis d’una festa tecno. També CALMA! de Guillem Albà, que reflexiona amb múltiples llenguatges escènics sobre la pressa, la hiperconnexió i la sobreinformació; o Livalone de Francesc Cuéllar que, amb lucidesa i humor construeix un relat sobre els camins per arribar a l’autosuficiència abans dels trenta anys.
 
FiraTàrrega presenta un total 42 peces, 24 de les quals són catalanes, 9 d’elles provenen de la resta de l’estat, 6 són internacionals i 3 de procedència mixta. El 30% d'aquesta programació s'adscriu al programa Suport a la Creació. 19 de les propostes són estrena a l'Estat espanyol.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/firatarrega-2019-enceta-nova-direccio-i-es-reivindica-com-a-hub-internacional-de-les-arts-esceniques-de-carrer-17513 Mon, 17 Jun 2019 16:36:00 +0200
<![CDATA[El retorn de l'orgànica a Agramunt revertirà en un projecte escollit pel poble]]> L'Ajuntament d'Agramunt dóna continuïtat un any més a la iniciativa de participació ciutadana per escollir un projecte que es finançarà amb el diners que l’ajuntament rep del retorn de l’orgànica.
Aquest any serà el tercer any que s’impulsa aquest projecte de participació ciutadania al qual aquest any es podran destinar 12100€. Aquest import sorgeix de la bonificació que l'Ajuntament d'Agramunt rep per part de l'Agència Catalana de Residus per haver separat la fracció orgànica de la resta d'escombraries. Si analitzem les xifres de l’any passat, el retorn aquest any és una mica inferior, 12.332€ (2018) per tant vol dir que cal seguir encara adoptant mesures que ens facilitin el reciclatge de la fracció orgànica.
Amb tot, a partir d’avui 17 de juny, queda oberta la primera fase la de recollida de propostes perquè tothom que vulgui pugui presentar els seus projectes i/o idees per millorar Agramunt. Les aportacions es poden fer a través d’un formulari online disponible al web agramunt.cat o a les oficines de l’ajuntament fins al proper 30 de juny.
Igual que l’any passat, i segon s’ha explicat el regidor Joan Pijuan només podran votar les persones que estiguin empadronades a Agramunt a data d’abril de 2019 i que siguin majors de 16 anys.
Un cop acabat el termini de recollida de propostes aquestes seran avaluades per l’Ajuntament i de tots els projectes presentats en quedaran tres que es sotmetran a votació popular. Cal tenir en compte que gràcies a aquesta iniciativa, Agramunt ha millorat l’enllumenat del Parc de Riella i el del carrer Sió.


 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/el-retorn-de-lorganica-a-agramunt-revertira-en-un-projecte-escollit-pel-poble-17511 Mon, 17 Jun 2019 16:31:45 +0200
<![CDATA[Rosa M. Perelló: “La nostra prioritat és Tàrrega. Uns altres prefereixen pactar amb els del 155 per tal d’assolir l’alcaldia”]]> La líder dels sobiranistes va manifestar que “Per nosaltres la prioritat és Tàrrega, però per uns altres, no. L’únic objectiu era fer fora la Perelló. ERC-MES-AM i la CUP han acordat pactar amb el PSC. Un pacte tripartit del 155”. Va afegir que “Junts per Tàrrega ens hem mantingut ferms. Per nosaltres la situació del país, dels nostres presos i exiliats polítics mereixen coherència i fermesa. I aquest és el valor més gran”. Segons PerelIó, "l’equip guanyador de les eleccions va oferir un pacte de govern tant a ERC-MES-AM com a la CUP. En el cas dels republicans, però, no van voler ni tan sols seure a la taula a parlar".

Junts per Tàrrega va guanyar les eleccions municipals a les 18 meses del municipi

En un comunicat, Junts per Tàrrega ha explicat que en les eleccions municipals van obtenir 2.436 vots, esdevenint la força més votada i guanyadora dels comicis. Això es va traduir en 7 regidors dels 17 del consistori, dos regidors i 720 vots més que la següent força política, ERC-MES-AM. Junts per Tàrrega va ser la força més votada a totes les 18 meses del municipi, incrementant el nombre de vots respecte l’any 2015 passant de 2.338 a 2.436.
En el comunicat també afegeixen que "en els 40 anys d’història dels ajuntaments democràtics targarins, que la llista més votada no hagi estat respectada només havia passat en una altra ocasió. Va ser l’any 1987, quan la Convergència i Unió d’Eugeni Nadal va obtenir 7 regidors però l’aliança entre Independents per a Tàrrega i Agregats i el PSC va desbancar el guanyador de les eleccions". 

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/rosa-m-perello-la-nostra-prioritat-es-tarrega-uns-altres-prefereixen-pactar-amb-els-del-155-per-tal-dassolir-lalcaldia-17510 Mon, 17 Jun 2019 16:24:38 +0200
<![CDATA[Bernat Solé repeteix com alcalde d'Agramunt]]> https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/bernat-sole-repeteix-com-alcalde-dagramunt-17509 Mon, 17 Jun 2019 07:59:12 +0200 <![CDATA[Jordi Estiarte nou alcalde de Bellpuig]]> Jordi Estiarte Berenguer ha estat elegit alcalde de Bellpuig aquest dissabte en la sessió extraordinària de constitució del nou arc consistorial. 

Regidors que integren la nova corporació municipal de Bellpuig:
Alcalde: Jordi Estiarte Berenguer (AMR – AM)
Inés Granollers Cunillera (AMR – AM)
M. Dolors Florensa Santiveri (AMR – AM)
Imma Oliva Piera (AMR – AM)
Josep Raurich Cots (AMR – AM)
Anouar Boumakhtaf Torres (AMR – AM)

Salvador Bonjoch Guim (JxCat - JUNTS)
Anna Quesada Teulé (JxCat - JUNTS)
Ramona Mota Noró (JxCat - JUNTS)
Sergi Martí Cosconera (JxCat - JUNTS)
Maria Teresa Llobet Pollina (JxCat - JUNTS)

Sandra Oriola Albareda (CUP-AMUNT)
Elisenda Sánchez Doñate (CUP-AMUNT)


Partits amb representació a l'Ajuntament de Bellpuig:
Acord Municipal Republicà-Acord Municipal (AMR - AM)
Junts per Bellpuig (JxCat - JUNTS)
Candidatura d’Unitat Popular Bellpuig Seana - Alternativa Municipalista (CUP-AMUNT)

També a Seana es va constituir la Junta de veïns de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Seana, en què el Adrià Gassó Jordana en serà el president.
Nova Junta de veïns de l’EMD de Seana:

President: Adrià Gassó Jordana (IPS)

Partits amb representació a l'EMD de Seana:
Coalició electoral - Independents Per Seana (IPS)
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/jordi-estiarte-es-elegit-alcalde-de-bellpuig-al-ple-de-constitucio-del-nou-consistori-17508 Mon, 17 Jun 2019 07:52:00 +0200
<![CDATA[Marta Vilardosa ha estat investida presidenta de la junta de l'EMD del Talladell]]> Primer acte oficial al qual assisteix la nova alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú · També van prendre possessió del càrrec els vocals de la junta de l’entitat

Marta Vilardosa Puiggené ha estat investida presidenta de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) del Talladell, població del terme de Tàrrega, després que la seva candidatura esdevingué la més votada el passat 26 de maig. Vilardosa ja exercia el càrrec des del novembre del 2018 arran de la dimissió de l’anterior president de l’entitat. En el mateix acte de presa de possessió, celebrat dissabte passat, també es va constituir la junta de l’EMD, formada pels vocals Ferran Muntané Isart (AMR-AM); Alin-Iacob Faur, Xavier Bernaus Pedrosa, Ramona Rubí Albareda i Conxita Basomba Fitó (JxCAT-JUNTS); i Gemma Companys Mateu (CUP-Amunt).

 

En el seu discurs d’investidura, Vilardosa va manifestar que l’EMD El Talladell “inicia un nou mandat amb il·lusió i ganes de treballar amb estabilitat, inclusió i participació”. Així mateix, va expressar la plena voluntat de mantenir la bona entesa institucional amb l’Ajuntament de Tàrrega. En la seva al·locució també va recordar la figura de Dolors Codina, alcaldessa del Talladell l’any 1924 i primera dona alcaldessa de Catalunya. Marta Vilardosa Puiggené és la primera dona que ocupa la presidència de l’EMD El Talladell.

 

La constitució de la nova junta de l’EMD El Talladell fou també el primer acte oficial al qual assistí la nova alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, proclamada el mateix dissabte al migdia. La primera edil expressà l’enhorabona a la presidenta i a la junta de l’EMD, i afirmà que “treballarem conjuntament per tirar endavant els projectes del Talladell”. Alba Pijuan Vallverdú va manifestar sentir-se “molt contenta que el meu primer acte oficial se celebri en un dels pobles del municipi”. L’acte culminà amb l’actuació del grup de percussió Sound de Secà a la plaça del Freginal celebrant el novè aniversari de l’EMD El Talladell. L’espectacle també s’emmarcà dins el nou cicle d’arts de carrer de l’àrea de Cultura de Tàrrega.

 

Fotografia: Nova junta de l’EMD El Talladell amb la presidenta Marta Vilardosa Puiggené i l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/marta-vilardosa-ha-estat-investida-presidenta-de-la-junta-de-lemd-del-talladell-17507 Mon, 17 Jun 2019 07:50:00 +0200
<![CDATA[Tàrrega mostra la seva solidaritat amb els infants i joves que pateixen càncer]]> La capital de l’Urgell ven més d’un miler de gorres per recaptar fons destinats a l’AFANOC i el seu projecte d’ajuda “La Casa dels Xuklis” · El teixit associatiu es bolca en una crida benèfica que omple d’activitats i missatges de sensibilització el Parc de Sant Eloi

Tàrrega ha celebrat avui diumenge una nova edició de la festa solidària “Posa’t la Gorra” en favor de les famílies amb infants i adolescents que pateixen càncer. El Parc de Sant Eloi ha estat una vegada més el marc de la trobada, on s’han desenvolupat durant el matí fins a una vintena d’activitats benèfiques. Impulsada per l’AFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya) i l’Ajuntament de Tàrrega, la iniciativa recapta fons mitjançant la venda de gorres de disseny exclusiu, creades enguany per Agatha Ruiz de la Prada. La capital de l’Urgell, amb la col·laboració de Foment Tàrrega, ha aconseguit vendre més d’un miler de gorres, que serviran per finançar els projectes d’ajuda de l’AFANOC, principalment l’anomenada Casa dels Xuklis.

Lectura del Manifest

L’acte central del “Posa’t la Gorra” ha estat com de costum la lectura del Manifest, a través del qual s’expressen missatges de sensibilització vers els infants i joves amb càncer. Les encarregades de llegir el text han estat enguany l’Anna i l’Emma, en nom del grup de joves de l’AFANOC, expressant l’agraïment vers totes les aportacions que serviran per donar impuls a l’entitat Dalt l’escenari han estat acompanyades per la presidenta de l’AFANOC, Maite Montañés; la regidora Ivonne Pont Valera (en representació de l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú); el regidor Xavier Rossell Aparicio; i la regidora Maria Teresa Sala Izuriaga. La lectura ha culminat amb l’alliberament d’un milà negre per part dels Agents Rurals, recuperat després de passar pel Centre de Fauna de Vallcalent. Així mateix, entre totes les persones que han comprat la gorra, s’ha procedit a fer el sorteig d’un abonament familiar per a les piscines municipals de Tàrrega.

Agraïment de l’AFANOC i l’Ajuntament de Tàrrega

Maite Montañés, presidenta de l’AFANOC, ha mostrat el seu reconeixement vers la ciutadania i el voluntariat per les seves aportacions, “les quals posen en valor el servei social que desenvolupa la Casa dels Xuclis”. En aquest equipament, ubicat a Barcelona, s’acullen cada dia 25 famílies amb fills que pateixen càncer. L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha tancat la festa fent un recorregut pels diferents espais d’activitats agraint la tasca solidària d’entitats, associacions i voluntariat en favor de l’AFANOC. En aquesta tercera cita del “Posa’t la Gorra” al Parc de Sant Eloi de Tàrrega, presentada per l’actor targarí Jordi Miñarro, han col·laborat el Club de Bitlles Tàrrega, l’Associació de Donants de Sang de l’Urgell, el Club de Tir amb Arc Urgell, el Club Escola Hípica de Tàrrega, l’Associació Alba, BatBATuka, Gyas Club, Centre Esportiu Sant Jordi, Policia Local, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Bombers, Ràdio Tàrrega i Serveis Municipals, a més del cantant Carlitos Miñarro, que ha ofert el seu concert “Superbaby Xou”.
 
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/tarrega-mostra-la-seva-solidaritat-amb-els-infants-i-joves-que-pateixen-cancer-17506 Sun, 16 Jun 2019 17:33:47 +0200
<![CDATA[Tàrrega recull 1.280 quilos de brossa en el marc de la campanya ecològica “No utilitzis plàstics d’un sol ús”]]> En el marc de la campanya que durant 10 dies s’ha dut a terme a Tàrrega, diverses entitats han organitzat una macrobatuda i en només dues hores va recollir 1.280 quilos de brossa. 
Justament aquest dissabte era l’últim dia de la campanya i s’han fet diverses activitats obertes al públic  amb una jornada ecològica, participativa i lúdica a la plaça de les Nacions sense Estat. A partir de 2/4 de 10 del matí, el Club d’Atletisme 100x100 Fondistes ha fet un recorregut de “plogging”, pràctica que consisteix a córrer recollint alhora residus que embruten l’entorn. A la mateixa hora també s’ha iniciat la “macrobatuda d’entitats” contra el plàstic a la ciutat. A les 12 del migdia han començat els tallers de manualitats per donar una segona vida als residus de plàstic. La jornada ha acabat amb un vermut popular amb bons consells per reduir el consum de plàstic.
Aquesta acció s’ha emmarcat dins la campanya que impulsa la capital de l’Urgell per reduir la presència de plàstics d’un sol ús en l’entorn. Es tracta d’una iniciativa transversal que aplega esforços de les entitats GEMA, Greenpeace, Foment Tàrrega, Agrupament Escolta, La Soll, Espais Naturals de Ponent, Circusa, Consell Comarcal de l’Urgell i Ajuntament de Tàrrega. Durant aquests dies també es llancen missatges per promoure altres alternatives al plàstic d'un sol ús. 
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/tarrega-recull-1-280-quilos-de-brossa-en-el-marc-de-la-campanya-ecologica-no-utilitzis-plastics-dun-sol-us-17505 Sun, 16 Jun 2019 09:03:39 +0200
<![CDATA[Maria Alba Pijuan Vallverdú és proclamada la nova alcaldessa de Tàrrega]]> Obté la majoria absoluta amb 10 vots favorables del nou arc consistorial · Esdevé la primera alcaldessa d’una força d’esquerres a la capital de l’Urgell · La nova Corporació Municipal està formada per més dones (10) que homes (7)

Maria Alba Pijuan Vallverdú ha estat proclamada aquest matí com a nova alcaldessa de Tàrrega. La candidata d’ERC-MES-AM ha obtingut la majoria absoluta de l’arc consistorial constituït avui. Pijuan ha comptat amb els vots de la CUP després d'haver arribat a un pacte, i amb els del PSC que quedarà fora del govern. En concret, ha rebut 10 vots favorables dels 17 regidors i regidores que configuren la Corporació Municipal corresponent al mandat 2019 – 2023 (l’11è mandat municipal d’ençà la recuperació de les llibertats democràtiques).
D’aquesta manera, la que ha estat la primera edil durant els dos últims mandats, Rosa Maria Perelló, ha perdut l’alcaldia tot i haver estat la llista més votada a les passades eleccions. 

Maria Alba Pijuan Vallverdú, de 44 anys d’edat i doctora en Teoria de la Traducció per la UAB, esdevé la primera alcaldessa d’una força d’esquerres a l’Ajuntament de Tàrrega. L’actual alcaldessa era la número dos de la llista d’ERC fins ahir, quan el cap de llista Òscar Amenòs va renunciar per motius personals. 

Un altre fet històric significatiu del nou mandat és que l’arc consistorial inclou més dones (10) que homes (7). En el decurs de la sessió extraordinària de constitució han pres possessió de l’acta d’edil els 17 regidors i regidores de mà de la Mesa d’Edat, formada per Núria Robert Ferrer (edil de major edat) i Ivonne Pont Valera (edil de menor edat). Precisament, Ivonne Pont Valera, de 23 anys d’edat, és la regidora més jove en la història democràtica de l’Ajuntament de Tàrrega.

Segons els resultats de les Eleccions Locals del passat 26 de maig, l’arc consistorial està format per quatre grups municipals: JxCAT-JUNTS (7 edils); ERC-MES-AM (5 edils); CUP TÀRREGA AMUNT (3 edils) i PSC –CP (2 edils). En relació a l’anterior mandat, 7 regidors i regidores repeteixen mentre que 10 són cares noves. Val a dir que Núria Robert Ferrer ja exercí de regidora a la capital de l’Urgell en el mandat 2003 – 2007. Maria Alba Pijuan Vallverdú s'ha convertit en la 6a persona que ocupa l'alcaldia de Tàrrega des de les eleccions democràtiques del 1979, prenent el relleu a Eugeni Nadal, Delfí Robinat, Frederic Gené, Joan Amézaga i Rosa Maria Perelló. 

En el seu discurs d’investidura, l’alcaldessa Maria Alba Pijuan Vallverdú ha manifestat que “volem una ciutat unida, un ajuntament company de tota la ciutadania”. Ha asseverat que “farem costat a les persones, les entitats, les institucions, el comerç i la indústria”. També ha definit el teixit associatiu com “un tresor social que treballa per la cohesió i la convivència”. La nova primera edil ha assegurat que “treballarem de valent per consolidar Tàrrega com una capital emprenedora i activa”. En clau general de país, ha afirmat que “no defallirem en la construcció des de Tàrrega de la República Catalana”.

Composició del nou arc consistorial:

ERC-MES-AM
· Maria Alba Pijuan Vallverdú (*) ALCALDESSA
· Ivonne Pont Valera (*)
· Xavier Rossell Aparicio (*)
· Maria Assumpta Pijuan Tarragó (*)
· Núria Robert Ferrer (**)

 JxCAT - JUNTS
· Rosa Maria Perelló Escoda
· Carles Pascual Pascual
· Gisel Llobet Domingo (*)
· Martí Pijuan Riera
· Marta Torre Bergadà (*)
· Anna Maria Farré Casaseca (*)
· Raül Palacios Bover

CUP TÀRREGA - AMUNT
· Daniel Esqué Vidal (*)
· Maria Teresa Sala Izuriaga (*)
· Miquel Orobitg Cortada

PSC - CP
· Silveri Caro Cabrera
· Noèlia Soto González


(*) Regidores i regidors electes que han pres possessió de l’acta d’edil per primera vegada
(**) Núria Robert Ferrer, una de les noves incorporacions a l'arc consistorial, ja fou edil en el mandat 2003 – 2007]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/maria-alba-pijuan-vallverdu-es-proclamada-la-nova-alcaldessa-de-tarrega-17504 Sat, 15 Jun 2019 15:49:00 +0200
<![CDATA[Mor un veí de Tàrrega després de bolcar amb el tractor i quedar atrapat sota el vehicle a Vinaixa]]> Els fets han tingut lloc en una finca privada, situada al marge de la carretera LP-7013

ACN Lleida .- Un home de 54 anys i veí de Tàrrega ha perdut la vida aquest divendres a Vinaixa (Garrigues) després de bolcar de forma accidental amb el tractor que conduïa i quedar atrapat sota el vehicle. Els fets han tingut lloc en una finca privada, situada al marge de la carretera LP-7013 i propera a l'N-240 i al nucli urbà de Vinaixa. Els serveis d'emergències han rebut l'avís a les 15.11 hores i s'han desplaçat fins a la finca però ja no han pogut fer res per salvar la vida al conductor, que ha acabat morint. Han treballat al lloc dels fets dotacions del SEM, dels Bombers de la Generalitat i dels Mossos d'Esquadra.

 
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/mor-un-vei-de-tarrega-despres-de-bolcar-amb-el-tractor-i-quedar-atrapat-sota-el-vehicle-a-vinaixa-17503 Sat, 15 Jun 2019 08:22:32 +0200
<![CDATA[Mor als 82 anys el president del Grup Borges, Ramon Pont]]> També va ser directiu del FC Barcelona entre el 2010 i el 2018

ACN Tàrrega .- El president del Borges International Group, Ramon Pont Amenós, ha mort aquest divendres a l'edat de 82 anys. Tal com s'ha donat a conèixer a través del compte oficial a tuiter del grup empresarial, Pont ha mort a casa seva acompanyat dels seus familiars. En aquest sentit, es posa èmfasi en el seu ''esperit emprenedor, vitalista, i humanitari''. Des de Borges s'afirma que Pont deixa un ''llegat empresarial d'èxit'' i una ''empremta humana inesborrable''. Ramon Pont va ser també directiu del FC Barcelona entre els anys 2010 i 2018. Pont pertanyia a la tercera generació familiar amb el Grup Borges i durant la seva presidència l'empresa ha arribat fins a 116 països on comercialitza productes. Així mateix, el grup registra 820 MEUR en vendes, compta amb més de 1.000 treballadors, 11 fàbriques i 15 oficines comercials.
Amb dues seus situades a Reus i Tàrrega, el Borges International Group es dedica principalment a la comercialització d'oli d'oliva i fruits secs. Va iniciar la seva activitat l'any 1896 sota el nom de 'Industrias Pont'. Els darrers anys de la presidència de Ramon Pont han estat centrats en l'aposta pel canal Segarra-Garrigues ja que l'empresa ha actuat com un dels ''motors'' de la infraestructura potenciant el cultiu de pistatxos a la zona regable.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/mor-als-82-anys-el-president-del-grup-borges-ramon-pont-17502 Fri, 14 Jun 2019 17:05:00 +0200
<![CDATA[El Festival Paupaterres i la Regidoria d’Acció Social de Tàrrega impulsen una aula musical per a infants i joves]]> Fruit del projecte “Emmusica’t”, es crearà un taller de percussió que apostarà per la formació i la creativitat · Iniciativa d’inclusió i responsabilitat social finançada en part gràcies al Got Solidari

El projecte solidari “Emmusica’t”, impulsat des de l’any passat per l’Associació Paupaterres de Tàrrega, permetrà la creació d’una primera aula de música per a infants i joves d’entitats socials. Juntament amb la Regidoria d’Acció Social s’impulsarà un taller de percussió per acostar la formació musical, potenciar el talent i fomentar la inclusió entre infants i joves. Així, s’impartirà un “Cercle de Percussió” al Centre Obert de Tàrrega el divendres 12 de juliol, segona jornada de celebració del Festival Paupaterres 2019. Els participants de l’aula crearan una orquestra de percussió única i singular deixant de banda diferències socials, d’edat, sexe o procedència. El taller anirà a càrrec dels musicoterapeutes Seve Velasco i Xavier Martinez (Sompercussio.cat), especialistes en aquest tipus de formacions. Mitjançant jocs, patrons i tècniques, es generaran coneixements musicals referents al timbre, ritmes, mètriques, dinàmiques, accents,...

La música, eina de transformació social

L’aula, coordinada per la Regidoria d’Acció Social, s’erigeix en el primer fruit del projecte “Emmusica’t”, que accentua la responsabilitat social del Festival Paupaterres. Segons els seus responsables, “el Paupaterres consolida una de les seves raons de ser: l'accés a la música i a la cultura ha de ser un dret bàsic de la ciutadania”. “Amb aquest projecte volem transmetre la idea que la música ens ajuda a formar-nos i a créixer en el conjunt de la societat. La música és una eina potent de transformació social”, afirmen els portaveus de l’Associació Paupaterres. Per la seva part, el regidor en funcions d’Acció Social, Joan Palou, ha agraït l’aportació del Paupaterres per fer realitat la creació de l’aula, “que esdevindrà un element significatiu d’integració i equitat social a través de la cultura”.

Ajuts a través del Got Solidari

Els fons per crear l’aula musical han estat aportats per la Regidoria d’Acció Social i els ingressos obtinguts amb la venda del ‘Got Solidari’, un vas reutilitzable que es va poder adquirir en el decurs del Paupaterres 2018. D’altra banda, aquesta acció de responsabilitat social també té un caire en favor de la sostenibilitat. L’adquisició dels ‘gots solidaris’ afavoreix la reducció de residus de plàstic ja que els espectadors poden usar el seu vas una i altra vegada durant la celebració del festival.

Paupaterres 2019, de l’11 al 13 de juliol

El 22è Paupaterres - Festival Musical d’Estiu de Ponent se celebrarà de l’11 al 13 de juliol a Tàrrega. El certamen, un dels referents més consolidats i amb més trajectòria en el seu àmbit, presentarà un projecte que inclou un ampli ventall estilístic, del pop-rock al rap'n'trap, sense oblidar les seves arrels situades en els sons mestissos, el folk o l’ska. Un total de 16 grups i solistes conformen el cartell: Oques Grasses, Lildami, La Sra. Tomasa, Tremenda Jauría, Balkan Paradise Orchestra, Sandra Bautista, El Diluvi, La Cobla Catalana dels Sons Essencials, The Targarians, La Terrasseta de Preixens, Sound de Secà, New York Ska–Jazz Ensemble, Mr. Hyde, Kapritxo, El Pot Petit i Mabel Flores, la qual substitueix El Senyor Peix.
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/p/el-festival-paupaterres-i-la-regidoria-daccio-social-de-tarrega-impulsen-una-aula-musical-per-a-infants-i-joves-17501 Fri, 14 Jun 2019 16:04:00 +0200