Noticies https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/rss/1-noticies Wed, 31 May 2023 12:23:59 +0200 <![CDATA[La CHE dona el vistiplau a un reg de supervivència al canal d'Urgell i al Segarra Garrigues per al mes de juny]]> L'entitat acorda reduir la dotació del cabal dels canals d'Aragó i Catalunya, de Pinyana i d'Algerri-Balaguer

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha donat el vistiplau aquest dilluns a la proposta de garantir un reg de supervivència durant el mes de juny al canal d'Urgell i al Segarra Garrigues destinat als arbres fruiters d'ambdós sistemes. L'entitat ha aprovat que el primer disposi de 12,5 hectòmetres cúbics d'aigua, mentre que per al segon se'n destinaran 2. La CHE ha pres la decisió en el marc de la reunió de la Comissió de Desembassament de la Unitat Territorial del Segre, que s'ha celebrat en paral·lel a la Comissió de Desembassament del Noguera Ribagorçana. En aquest cas s'ha acordat una reducció percentual de la dotació similar als cabals dels canals d'Aragó i Catalunya, de Pinyana i d'Algerri-Balaguer.

En el cas de la primera comissió, també s'ha acordat una nova trobada per començar a planificar el mes de juliol. En ambdós sistemes, el del canal d'Urgell i el Segarra Garrigues, l'entitat afirma que es garantirà el volum estimat destinat a l'abastiment humà i animal.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/che-23023-4 Tue, 30 May 2023 13:03:09 +0200
<![CDATA[Un centenar d'alumnes de Tàrrega aprenen a través del teatre com celebrar una revetlla segura]]> Aquest matí s'ha representant davant d'un centenar d'alumnes de l’escola Àngel Guimerà de Tàrrega l’obra de teatre ‘A foc lent’, una activitat que s’emmarca en la campanya de sensibilització ‘Revetlles amb Precaució’ que organitza cada any la Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior. La campanya vol apropar de forma amena i didàctica els consells de seguretat per a infants i joves a través d’una obra de teatre on s’expliquen les anècdotes de tres joves durant la nit de Sant Joan.
L’obra de teatre, interpretada per la companyia ‘Milnotes’, s'ha representat davant un centenar d’alumnes de 5è i 6è de l’escola CEIP Àngel Guimerà de Tàrrega al gimnàs de la mateixa escola.
Un cop acabada l'obra un membre de Creu Roja de Lleida ha donat consells en cas de cremades o altres lesions. D’altra banda, el cap de la colla de Diables de Tàrrega, joan Marc Gabernet, ha donat consells als infants sobre com llençar petards de forma segura, quin tipus de petards hi ha al mercat i a quines edats van adreçats.]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/revetlla-23022-4 Tue, 30 May 2023 12:57:03 +0200
<![CDATA[Projecten dos parcs solars fotovoltaics a la Conca de Barberà i l'Urgell]]> A l'Urgell a Vallbona de les Monges i Ciutadilla

L'empresa Shell desarrollo 3 i 4 S.L., amb seu a Sevilla, ha sol·licitat l'autorització per construir dos parcs solars fotovoltaics (BCN Solar 1 i BCN solar 2) als termes municipals de Passanant i Belltall, Fores, Solivella, L'Espluga de Francolí i Vallfogona de Riucorb (Conca de Barbera) i a Vallbona de les Monges i Ciutadilla (Urgell). Com publica el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest dilluns, la primera central projecta 242.528 mòduls solars de 570 Wp cadascun, i la segona 123.136 panells de 570 Wp. En global, les dues instal·lacions suposen una inversió prevista de 121.068.266 euros. En paral·lel, el Govern també ha sotmès a informació pública l'autorització del parc eòlic Tivissa III que projecta vuit aerogeneradors.

Tal com indica la publicació del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), la central eòlica projecta vuit molins de 6,6, MW de potència unitària, amb una potència total instal·lada de 50 MW. Els aerogeneradors tenen tres pales amb un diàmetre de 155 metres de longitud i una alçada de boixa de 122,5 metres o similar, i les seves línies soterrades d'interconnexió a 30 kV. La instal·lació s'ubica al terme municipal de Tivissa (Ribera d'Ebre). L'empresa Desarollos Eólicos Tivissa III, SLU, amb seu a Madrid, ha sol·licitat l'autorització i hi destinarà un pressupost de 48.000.048,57 euros.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/projecten-dos-parcs-solars-fotovoltaics-a-la-conca-de-barbera-i-lurgell-23021-4 Mon, 29 May 2023 17:43:56 +0200
<![CDATA[Finalitzen a Tàrrega els actes de l'Any Minguell]]>
Divendres passat 26 de maig finalitzava a l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega l’"Any Minguell", organitzat per la Diputació de Lleida i el Grup de Recerques de les Terres de Ponent. 

S’ha tractat d’un recorregut durant aquest mes de maig per les pintures murals al fresc de Jaume Minguell Miret. L’activitat ha volgut posar en relleu el llegat mural del pintor lleidatà, del qual se’n celebra el centenari del naixement, i ha consistit en les visites comentades a un total de vuit conjunts murals de la vintena que trobem a les Terres de Lleida.

Les activitats del centenari del naixement de Jaume Minguell Miret (1922-2022) han posat l’accent en la seva gran vocació, la pintura mural al fresc, amb les quals es clou l’any commemoratiu del pintor. Jaume Minguell Miret és considerat un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX, amb un llegat patrimonial que supera la trentena de conjunts de pintura mural al fresc realitzats des de finals dels anys quaranta a inicis dels anys 80 arreu de la geografia catalana i amb algun exemple al Principat d’Astúries.

En el temps de la postguerra la seva obra va esdevenir clau en la tasca de reconstrucció arquitectònica, aportant no només el coneixement de la pintura al fresc, sinó introduint una pinzellada moderna, amatent de les novetats de la contemporaneïtat.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/finalitzen-a-tarrega-els-actes-any-minguell-23020-4 Mon, 29 May 2023 17:32:20 +0200
<![CDATA[Sánchez dissol per sorpresa les Corts Generals i convoca eleccions per al 23 de juliol]]> El president espanyol creu que cal "una clarificació sobre la voluntat dels espanyols"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat per sorpresa aquest dilluns que el seu executiu celebrarà un Consell de Ministres per dissoldre les Corts i convocar unes eleccions generals que se celebraran el 23 de juliol. Segons Sánchez, el resultat de les eleccions del 28-M, on el PSOE ha perdut gran part del seu poder territorial i el PP s'ha imposat en nombre de vots, exigeixen "una clarificació sobre la voluntat dels espanyols, les polítiques del govern espanyol i les forces polítiques que han de liderar aquesta fase". "El millor és que els espanyols prenguin la paraula", ha sentenciat.

Sánchez ha fet l'anunci en una declaració institucional prèvia a l'executiva del PSOE prevista per les 12h. El president espanyol ha anunciat que ha comunicat a Felip VI la decisió de convocar un Consell de Ministres aquesta mateixa tarda de dilluns per dissoldre les Corts i convocar les eleccions el 23 de juliol. La convocatòria formal de les eleccions es publicarà al BOE aquest dimarts.

Segons Sánchez, ha adoptat aquesta decisió en vista de les eleccions d'aquest diumenge, que tenen com a conseqüència que "magnífics presidents autonòmics i alcaldes es veuran desplaçats amb una gestió impecable, malgrat que molts d'ells han vist incrementat el seu suport" a les urnes. A més, ha recordat, "nombroses institucions passaran a ser administrades per majories conformades pel PP i per Vox".

Sánchez ha admès que el resultat de les eleccions d'aquest diumenge tenen un abast que "va més enllà" del poder autonòmic i municipal. "Assumeixo en primera persona els resultats i crec necessari donar una resposta i sotmetre el nostre mandat democràtic al mandat popular".

"Espanya està a punt de superar una etapa de crisi derivada de l'emergència de la covid-19, de la guerra d'Ucraïna, i encara una senda de creixement, de creació d'ocupació i de cohesió social, i a aquestes alçades de la legislatura el govern ha tirat endavant les grans reformes compromeses al discurs d'investidura, al programa de govern i al nostre acord amb la Comissió Europea". A més, segons Sánchez, a Espanya li toca la presidència de torn de la Unió Europea.

"Totes aquestes raons exigeixen una clarificació sobre la voluntat dels espanyols, sobre les polítiques que ha d'aplicar el govern de la nació, i sobre les forces polítiques que han de liderar aquesta fase".

"Només hi ha un mètode infal·lible per solucionar aquests dubtes, que és la democràcia, i per tant crec que el millor és que els espanyols prenguin la paraula i es pronunciïn per definir el rumb polític del país", ha conclòs.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/sanchez-dissol-per-sorpresa-les-corts-generals-i-convoca-eleccions-per-al-23-de-juliol-23019-4 Mon, 29 May 2023 12:27:35 +0200
<![CDATA[Cinemes Majéstic de Tàrrega acull la projecció de la pel·lícula ''L’Espill'' de Mario Pons]]>
El passat divendres 26 de maig Cinemes Majéstic de Tàrrega va acollir la projecció de la pel·lícula “L’Espill” de Mario Pons, que en va fer la presentació.

L’acte estava organitzat per l’ANC Tàrrega Per la Independència, que han explicat que  “la pel·lícula tot i representar a priori una comèdia romàntica, el seu rerefons carregat de repressió feixista ens ofereix la oportunitat de conèixer de primera ma, el llarg calvari que va significar els quasi 40 anys de dictadura franquista”.

El reconeixement internacional de “L’Espill” ha estat excel·lent: Hollywood, Montreal, Suècia, Buenos Aires, Amsterdam, Tòquio entre d’altres.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/espill-23018-4 Mon, 29 May 2023 11:51:00 +0200
<![CDATA[ERC baixa fins als nou diputats a la Diputació de Lleida i el PSC n'aconsegueix cinc més, fins a vuit]]> Els republicans podrien revalidar el pacte amb Junts, que ha tret quatre diputats, mentre que torna el PP i entra Vox

ACN - ERC ha baixat fins a 9 diputats a la Diputació de Lleida i en perd 2 dels 11 que tenia aquest mandat. El PSC ha aconseguit ampliar considerablement la seva representació a la corporació municipalista i ha passat de 3 a 8.Un d'aquests regidors és de la formació filial als socialistes a la Val d'Aran, Unitat d'Aran (UA). Per contra, Junts ha patit una davallada important ja que n'ha perdut 4 dels 8 que tenia. Això no obstant, els republicans podrien revalidar el pacte de govern actual sumant amb Junts per aconseguir una majoria absoluta de 13 diputats. El PP torna a entrar a la Diputació i ho fa amb 3 diputats mentre que l'extrema dreta hi serà present per primera vegada amb un diputat. En surten Cs i En Comú Podem, que en tenien un cadascú.

La victòria per 9 regidors del PSC a Lleida ciutat s'ha notat força a la Diputació de Lleida. L'increment de diputats també ha estat possible però a l'ascens dels socialistes en capitals de comarca importants com Balaguer, Cervera o Tremp. ERC ha aconseguit mantenir el lideratge a la corporació municipalista però pateix una forta patacada amb dos diputats menys que aquest mandat. Junts també pateix una forta caiguda amb la reducció a la meitat de la representació actual. El PP torn a amb força a la Diputació després d'un mandat sense representació i per primera vegada hi haurà un representant de la ultra dreta amb Vox gràcies als 2 regidors que han aconseguit a la Paeria.


 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/eleccions-municipals-23/p/diputacio-23017-19 Mon, 29 May 2023 11:00:47 +0200
<![CDATA[Resultats a l'Urgell: Majoria Absoluta de Sílvia Fernández a Agramunt i de Jordi Estiarte a Bellpuig]]> Foto: Twitter

A Agramunt l'alcaldessa Sílvia Fernández que s'ha presentat sota les sigles d'Acord d'Esquerra revalida la majoria absoluta amb 9 regidors i 1.258 vots. La segona força al consistori agramuntí és Junts amb Antonio Farré al capdavant amb 3 regidors i per últim el PSC ha recuperat 1 regidor amb Emilio Gil.
Amb relació a la participació, a Agramunt han anat a votar un 55,9% d'electors el que significa 10,2 punts menys que en les eleccions del 2019.

Pel que fa a Bellpuig, Acord D'esquerra ha aconseguit la majoria absoluta amb Jordi Estiarte al capdavant amb 7 regidors i 853 vots. La segona força és per a Compromís Municipal que amb Ramon Gassó, obté 3 regidors, mentre que el grup independent Il·lusiona't amb l'exalcalde Salvador Bonjoch de cap de llista ha obtingut 2 representants i finalment el PP, 1.
Pel que fa a la participació, a Bellpuig ha anat a votar el 59,8% dels electors, el que significa que la participació ha baixat 9,7 punts.

A Anglesola Carme Miró ha revalidat l'alcaldia i ha assolit la majoria absoluta al capdavant de la llista de Junts amb 6 regidors mentre que ERC es queda amb 3.

A La Fuliola el nou consistori estarà governat per Jaume Ferrer, que ha obtingut la majoria absoluta amb Junts amb 5 regidors. En segona força ha quedat el partit Independent per Fuliola i Boldú, que amb Montserrat Peña, ha aconseguit 4 representants.

A Verdú només hi havia una llista encapçalada per Georgina Procter, que sota les sigles d'Agrupació d'Independents, Progressistes i Nacionalistes, serà l'alcaldessa amb 7 regidors.

A Tornabous David Vilaró, serà l'alcalde amb majoria absoluta amb 4 regidors sota les sigles de Poble Viu. En segona força ERC ha tret 3 representants amb Antoni Teixidó.

A Sant Martí de Riucorb Gerard Balcells continuarà sent l'alcalde. Balcells, al capdavant de Moviment Independents de Riucorb ha aconseguit 4 regidors i governarà amb majoria absoluta. En segona posició Impulsem de Jaime Pallàs ha fet 3 regidors.

A Vilagrassa l'alcalde serà Josep Maria Mor que ha assolit la majoria absoluta amb Compromís amb 6 regidors, mentre que la segona força és Fem-ho Possible es queda amb una regidora, Gràcia Auró.

A Belianes, Carme Culleré serà altre cop l'alcaldessa, ja que només hi havia la llista d'Independents per Belianes.

A Preixana Jaume Pané continuarà sent l'alcalde sota les sigles de Junts, que ha obtingut 6 regidors i, per tant, la majoria absoluta. En segona força el PP ha obtingut un representant, Constanci Serrano.

A Maldà s'ha votat amb el sistema de llistes obertes, i el nou consistori estarà format per 4 regidors de Junts i 1 de la Cup.

A Guimerà, revalida l'alcaldia Salvador Balcells de Junts, l'única llista que es va presentar.

A Vallbona de les Monges també s'ha utilitzat el sistema de llistes obertes, i el consistori estarà format per 4 regidors d'Esquerra Republicana i 1 de Compromís.

A Puigverd d'Agramunt, l'única llista que s'ha presentat és la de Junts amb qui Joan Eroles revalida l'alcaldia amb 7 regidors.

Pel que fa a Ciutadilla, les votacions en aquest municipi també s'han fet amb el sistema de llistes obertes, i l'arc consistorial estarà format per 5 regidors de Ciutadilla Cap Al Futur. Òscar Martínez revalida l'alcaldia.

A Ossó de Sió ha guanyat Fem Municipi amb majoria absoluta i Antoni Gilabert ha revalidat l'alcaldia.

Mentre que als Omells de Na Gaia ha guanyat Junts amb majoria absoluta i Delfí Escoté tornarà a ser alcalde.

Finalment, a Nalec, s'ha votat amb el sistema de llistes obertes i l'arc consistorial estarà format per dos regidors de Junts i un de Compromís.

A Castellserà, es dona el cas que les dades són contradictòries, mentre el consistori publica que Viu Castellserà - AM ha aconseguit 5 regidors i Compromís per Castellserà 2, les dades que el ministeri d'Interior ha publicat donen a Compromís 5 regidors i a Viu Castellserà 2.
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/eleccions-municipals-23/p/urgell-23016-19 Mon, 29 May 2023 10:09:16 +0200
<![CDATA[Bon balanç de vendes i públic al 10è Mercat del Vehicle d’Ocasió de Tàrrega]]> Properament es realitzarà el sorteig de 2.000 euros entre els compradors

Tàrrega tancava ahir diumenge les portes de la 10a edició del Mercat del Vehicle d'Ocasió, certamen organitzat per la Regidoria de Promoció Econòmica amb presència de 16 concessionaris. Durant tot el cap de setmana, el Parc Esportiu ha registrat una bona afluència de visitants interessats a adquirir un vehicle aprofitant bones oportunitats (els preus han oscil·lat dels 3.000 als 72.900 euros). A l’hora de fer balanç, bona part dels expositors han explicat que el nivell de negoci assolit és similar a anteriors edicions, ja que s’han tancat una seixantena de vendes, xifra que podria augmentar els propers dies a l’espera de tancar més operacions. 

A més de Tàrrega i la comarca de l’Urgell, els visitants han procedit de diferents indrets de les comarques de Ponent, el Pirineu i el Camp de Tarragona. La convocatòria ha servit als concessionaris participants per copsar un canvi de tendència en el mercat, ja que els compradors es mostren més prudents. En aquesta ocasió, els models més demandats han estat SUV i els utilitaris de gamma mitjana de gasoil i gasolina. La capital de l’Urgell ha habilitat 4.000 metres quadrats d’exposició, on s’han aplegat més de 350 models de les principals marques, dinamitzant així el sector de l’automoció, el qual té molt impacte a l’àrea d’influència de Tàrrega.

El 10è Mercat del Vehicle d’Ocasió ha comptat amb la participació de gairebé tot l’àmbit d’automoció del municipi, al qual s’han sumat altres concessionaris provinents de Lleida, Balaguer i Artesa de Segre. Un altre dels al·licients és el sorteig d’un premi de 2.000 euros en metàl·lic entre tots els compradors, que es realitzarà els propers dies

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/mercat-23015-4 Mon, 29 May 2023 08:20:00 +0200
<![CDATA[Junts per Tàrrega, amb Rosa Maria Perelló al capdavant, torna a guanyar les eleccions municipals]]> Perelló millora els resultats i aconsegueix 8 regidors, mentre que republicans i cupaires els mantenen i el PSC baixa

Junts per Tàrrega torna a ser la força més votada a Tàrrega en les eleccions municipals que s’han celebrat aquest 28 de Maig. Han aconseguit 8 del 17 regidors que hi ha a l’arc consistorial. Rosa Maria Perelló, que encapçala la llista, ha aconseguit el 36,8% amb 2.142 vots i un regidor més del que tenien fins ara. La segona força és ERC-AM que ha mantingut els 5 regidors amb 1.591 vots. Els republicans, amb Alba Pijuan Vallverdú, han aconseguit el 27,3%. Pel que fa a la CUP. Amb Laia Recasens Elias al capdavant, manté els tres regidors que tenia fins ara amb 803 vots que suposen el 13,8% dels vots. En quarta posició hi ha el PSC-CP amb Silveri Caro al capdavant, que ha aconseguit 1 regidor, un menys que el 2019 amb 534 vots que representa 9,1% dels vots. Ja fora de l’arc consistorial, com a cinquena força s’ha posicionat Vox amb 261 vots (4%), mentre que PP ha aconseguit  206 vots, Ara Pacte Local n'ha obtingut 58 vots i Valents 23. També s'han comptabilitzat 189 vots en blanc i 153 vots nuls. 

Participació
Les Eleccions Municipals han cridat a les urnes un total d'11.318 persones. La xifra de participació ha caigut 12,4 punts en relació a l'any 2019 i s'ha situat en un 52,66%. Si ho comparem amb el global de Catalunya, la participació ha estat del 55,5%, 2,9 punts més que a la capital de l’Urgell. 

Regidors electes
JUNTS PER TÀRREGA - COMPROMÍS MUNICIPAL (CM) 
1. Rosa Maria Perelló Escoda
2. Emili Gilabert Roca
3. Gisel Llobet Domingo
4. Martí Pijuan Riera
5. Marta Torre Bergadà
6. Anna Maria Farré Casaseca
7. Raul Arenas Isaac
8. Gabriel Lacambra Garcia

ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA - ACORD MUNICIPAL (ERC -AM)
1. Maria Alba Pijuan i Vallverdú
2. José Luis Marin Ruiz
3. Nuria Robert i Ferrer
4. Jordi Badias Solans (Independent)
5. Alba Castellana i Rosinés (Independent)

CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR (C.U.P.-AMUNT)
1. Laia Recasens Elias
2. Miquel Nadal Talavera
3. Maria Teresa Arbones Tost

PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA - CANDIDATURA DE PROGRÉS (PSC - CP)
1. Silveri Caro Cabrera

EMD Talladell 
Pel que fa als resultats de l'EMD Talladell, l'única llista que s'ha presentat, Junts pel Talladell, ha aconseguit 92 vots i per tant David Eduardo Prats Santañes en serà el seu representant. 

 
]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/eleccions-municipals-23/p/resultats-23014-19 Mon, 29 May 2023 00:19:00 +0200
<![CDATA[Junts per Tàrrega guanya les eleccions municipals amb 8 regidors]]> Vots obtinguts per les forces que tindran representació: JUNTS X TRRG 2.142 vots · ERC-AM 1.591 vots · CUP - AMUNT 803 vots · PSC-CP: 534 vots · L'índex de participació cau 12,4 punts en relació als comicis de l'any 2019 i se situa en el 52,66% del cens

Les Eleccions Municipals convocades per avui diumenge 28 de maig han cridat a les urnes un total d'11.318 persones. La xifra de participació ha caigut 12,4 punts en relació a l'any 2019 i s'ha situat en un 52,66%. Les forces que han obtingut representació a l'arc consistorial són JUNTS X TRRG amb 8 regidors (2.142 vots); ERC-AM amb 5 regidors (1.591 vots); CUP - AMUNT amb 3 regidors (803 vots); i PSC-CP amb 1 regidor (534 vots). També s'han comptabilitzat 189 vots en blanc i 153 vots nuls (vegeu el grafisme).

El municipi de Tàrrega (que inclou també els pobles d'Altet, Claravalls, La Figuerosa, Riudovelles, Santa Maria de Montmagastrell i l'EMD El Talladell) ha habilitat 12 locals electorals amb un total de 19 meses de votació. El Ple d'investidura corresponent al mandat 2023-2027, el dotzè des de la recuperació de les llibertats democràtiques, se celebrarà el proper dissabte 17 de juny.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/eleccions-municipals-23/p/resultat-eleccions-23013-19 Sun, 28 May 2023 22:34:00 +0200
<![CDATA[Inici de la Setmana del Medi Ambient a Tàrrega]]>
Divendres es donava el tret de sortida a la Setmana del Medi Ambient a l'Espai Cooperatiu de la Soll. L'activitat consistia en un taller sobre el malbaratament alimentari, a càrrec del cuiner Daniel Colilles i el Magatzem d'Aliments Solidaris de Cartaes.

El Daniel Colilles va parlar del volum de menjar que cada dia es llença i no s'aprofita arreu del món. Acabar amb aquesta pràctica de desaprofitament d'aliments, és del tot necessària per l'impacte negatiu que ocasiona sobre el clima i els recursos del planeta.

El taller va consistir en la elaboració d'uns plats, amb diversitat de productes rebutjats d'establiments alimentaris, i provinents del Magatzem d'Aliments Solidaris.
Les solucions gastronòmiques elaborades pel Daniel Colilles van ser degustades i molt apreciades pels assistents al taller.

Avui diumenge 28 de maig a les deu del matí es realitza la segona activitat de la Setmana del Medi Ambient, consistent en la "Inspecció Fluvial del riu Ondara".

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/inici-de-la-setmana-del-medi-ambient-a-tarrega-23012-4 Sun, 28 May 2023 10:10:31 +0200
<![CDATA[L’artista Paula Vicente s’endú el Premi IEI – Embarrat 2023 concedit en el marc del Festival de Creació Contemporània de Tàrrega]]> Guardó promogut per l’Institut d’Estudis Ilerdencs per reconèixer joves talents emergents

L’artista Paula Vicente Puiggròs (Barcelona, 1997) guanyava aquest dissabte  el Premi IEI – Embarrat 2023. El guardó, adreçat a autors emergents i estudiants, ha estat concedit dins la 9a edició de l’Embarrat - Festival de Creació Contemporània, certamen que se celebra aquest cap de setmana al Museu Trepat de Tàrrega.

Promogut per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el premi reconeix la visió artística de Paula Vicente a partir del seu treball exhibit en el marc de la mostra col·lectiva ‘Mare Terra’ a la Nau 18, espai de talent emergent de l’Embarrat. Aquí s’han aplegat enguany fins a vuit propostes que volen fer reflexionar el públic sobre la necessitat de preservar el planeta.

El guardó consta de la producció d’una exposició individual a la sala Gòtika de l’IEI durant l’any 2024 i una dotació de 1.000 euros per a l’artista. El jurat l’han format Christian Alonso, director del Centre d’Art La Panera de Lleida; Anselm Ros, comissari de l’IEI; Mercè Vila, coordinadora d’exposicions de la Fundació Vila Casas; Roser Miarnau, historiadora de l’art i tècnica del Museu Trepat; i Jesús Vilamajó, director artístic de l’Embarrat.

Paula Vicente participa enguany a l’Embarrat amb ’67 pomeres i altres maneres de viure i morir’, que pren com a punt de partida unes llavors com a símbol del cicle vital. La instal·lació explora com l’ésser humà es relaciona amb l’entorn qüestionant l’antropocentrisme. A més de Menorca i Barcelona, l’autora també ha exposat a Bèlgica.

D’altra banda, el 9è Embarrat vivia ahir dissabte una jornada que ha bullit d’activitats a les naus del Museu Trepat. L’art més transgressor i radical ha continuat sorprenent els visitants a través d’instal·lacions plàstiques i accions de poesia, dansa o música en viu. Han destacat, per exemple, el concert de Pep Aymerich i Lluïsa Paredes amb una destral, un tronc i un violoncel; o l’espectacle ‘Parenòstic’ d’Anna Ferrer. 

El regidor de Cultura, Carlos Vílchez, valora molt positivament l’impacte de l’esdeveniment. “Si l'Embarrat és un dels festivals que singularitzen Tàrrega, aquesta edició i el seu leit motiv, Mare Terra, arrela a Ponent amb grups i artistes de qualitat i bona assistència de públic”, afirma. Per la seva part, el director de l’Embarrat, Jesús Vilamajó, també fa un balanç molt positiu de la novena edició del festival, “que es consolida com un espai de pensament crític a través de les arts”.


Embarrat “expandit”

Les obres exposades, que interactuen amb l’entorn industrial de l’antiga fàbrica Cal Trepat, es podran continuar visitant fins al diumenge 4 de juny concertant cita prèvia a direccio@embarrat.cat).

A més, l’Embarrat incorpora un programa expandit amb accions a la tardor i amb dues noves col·laboracions. Juntament amb La Soll de Tàrrega, espai autogestionat i col·laboratiu, es preveu una jornada de reflexió entorn els usos de la terra; i amb la fundació Lo Pardal d’Agramunt, el festival obrirà un convocatòria artística conjunta.

L'Embarrat està organitzat per Ajuntament de Tàrrega, Museu Trepat i Cultura i més, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal de l’Urgell, Centre d’Art La Panera de Lleida i Lo Pardal - Fundació Guillem Viladot d’Agramunt.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/lartista-paula-vicente-sendu-el-premi-iei-embarrat-2023-concedit-en-el-marc-del-festival-de-creacio-contemporania-de-tarrega-23011-4 Sun, 28 May 2023 10:01:56 +0200
<![CDATA[Tàrrega obre una nova edició del festival Embarrat convidant a reflexionar sobre la 'Mare Terra' i la preservació del planeta]]> La programació es completa aquest cap de setmana amb ‘performances’, conferències i concerts

El Museu Trepat de Tàrrega ha obert avui divendres la novena edició de l’Embarrat - Festival de Creació Contemporània, aparador de l’art més transgressor i avantguardista. Enguany, com a eix temàtic, es convida el públic a reflexionar sobre els perjudicis que la societat ha inferit al medi ambient al llarg del temps. En aquest sentit, es vol promoure el pensament crític i la conscienciació envers la necessitat de preservar el planeta. I ho fa exhibint els projectes de vuit artistes novells agrupats sota el nom de “Mare Terra”, treballs que a la vegada interactuen en l’entorn de l’antiga fàbrica Cal Trepat.

Les obres han estat seleccionades per la comissària Anna Roigé, del Centre d’Art La Panera de Lleida. La mostra col·lectiva “Mare Terra” està ubicada a la Nau 18. En paral·lel, s’exhibeixen al Museu Trepat altres propostes com és el cas d’una instal·lació artística feta per persones amb discapacitat intel·lectual de l’Associació Alba, dirigides per Joan Codina. ‘Cap a l’abisme’, reflexió sobre la societat de consum i les deixalles que provoca, és una acció participativa i inclusiva amb capses de cartró reciclades.

La primera jornada de l’Embarrat 2023 ha ofert un recorregut guiat per les diferents creacions exposades així com l’espectacle de dansa ‘The Big City’ a càrrec de la ballarina Mabel Olea o el concert del grup Flora amb ritmes urbans. 

A l’acte de benvinguda, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha posat en valor el caràcter del festival com a “plataforma de promoció per a joves artistes novells i estudiants d’art” a la vegada que ha destacat “el caràcter inclusiu” de la programació d’enguany. Per la seva part, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, ha definit l’Embarrat com a “focus que irradia cultura i posiciona Tàrrega en aquest àmbit”. Finalment, el director de l’Embarrat, Jesús Vilamajó, ha apuntat que certàmens com l’Embarrat “ajuden a estimular el pensament a través de les arts”.


Exploració de l’art contemporani

Al programa també destaquen, per exemple, les instal·lacions ‘Quan l’origen somia amb la diàspora’ de Ferran Lega (que inclou una intervenció poètica de Cleofé Campuzano); ‘Sec en sec’, de Jordi Rocosa; o un itinerari amb Quim Packard. Les obres exposades conviuran durant tot el dissabte 27 de maig amb ‘performances’, concerts, accions i conferències. Després, fins al diumenge 4 de juny, es faran visites guiades a les exposicions concertant cita prèvia a direccio@embarrat.cat).


Accions transgressores

En relació a les activitats paral·leles, La Contaminació SL ofereix recitals d’un sol poema per a una sola persona als antics lavabos de la foneria. També és innovador el concert de Pep Aymerich i Lluïsa Paredes amb destral, tronc i violoncel. No falten la música electrònica i els visuals de Núria Andorrà o el vermut musical de Grozza.

El dissabte 27, a les 8 del vespre, tindrà lloc l’anunci del Premi IEI - Embarrat 2023, al qual seguirà l’espectacle “Parenòstic” de la menorquina Anna Ferrer, dirigit per El Niño de Elche, i la sessió musical de Grozza ‘Candy’s Discothèque: from Disco to Disco’, un tribut a l’antiga discoteca targarina. L’Embarrat també convida a gaudir dels sopars a la fresca davant les naus de Cal Trepat mentre la fàbrica bull d’activitat

L'Embarrat està organitzat per Ajuntament de Tàrrega, Museu Trepat i Cultura i més, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal de l’Urgell, Centre d’Art La Panera de Lleida i Lo Pardal - Fundació Guillem Viladot d’Agramunt.


 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tarrega-obre-una-nova-edicio-del-festival-embarrat-convidant-a-reflexionar-sobre-la-mare-terra-i-la-preservacio-del-planeta-23010-4 Fri, 26 May 2023 21:24:36 +0200
<![CDATA[La 15a edició del 'Dia Vermell de Borges' per a la donació de sang beneficiarà un total de 153 persones]]> Més de mig centenar d'empleats han participat en aquesta acció, que forma part de la campanya de recollida anual del Banc de Sang i Teixits de Catalunya 

Borges International Group ha celebrat els dies 15 i 23 de maig el ja tradicional Dia Vermell de Borges, recollint més de 25 litres de sang en una iniciativa realitzada de la mà del Banc de Sang i Teixits. Aquesta edició ha comptat amb la participació d'un total de 60 treballadors/es dels centres Borges ubicats a Reus i Tàrrega, que han donat sang a les unitats mòbils desplaçades per a l'ocasió, demostrant un any més la seva implicació en aquesta causa.

Aquesta jornada solidària organitzada per Borges ha estat un èxit de participació des dels seus inicis, arribant aquest any a assolir la xifra de 60 oferiments entre els treballadors/es. La iniciativa, que es va iniciar el 2009, ja compta amb un recorregut de 15 edicions realitzades a les seus de Reus (Tarragona) i Tàrrega (Lleida). Les donacions aconseguides en aquesta edició ajudaran a augmentar les reserves de sang, podent arribar a beneficiar-se de la quantitat recollida fins a 153 persones.

Cal destacar que van ser els mateixos empleats de Borges els que van impulsar aquesta acció, a través dels canals de participació i suggeriments de què disposa la companyia. Gràcies al compromís demostrat per la plantilla de Borges International Group, aquest esdeveniment ja s’ha consolidat com una cita anual ineludible.
El Dia Vermell de Borges es suma al conjunt d'accions de responsabilitat social corporativa que duu a terme l'empresa, i és una mostra més del compromís de les persones que formen part de la companyia amb la societat.

Així doncs, a més de participar en iniciatives externes, com ara La Marató de TV3 o l'Associació Espanyola Contra el Càncer, Borges també promou projectes per fomentar i promoure la salut, el benestar i els hàbits saludables dels treballadors/es a través del programa 'Borges Te Cuida'. Un projecte dins del qual es fan accions i activitats enfocades a fomentar una nutrició saludable, la pràctica d'activitat física i l'esport.

Actualment calen 1.000 donacions al dia per cobrir la demanda de sang existent. Cada 3 segons una persona necessita una transfusió sanguínia. Segons les dades del Banc de Sang i Teixits, aquest 2023 seran necessàries 260.000 donacions per atendre les necessitats dels pacients a Catalunya.

Iniciatives de donació organitzades juntament amb entitats i empreses, com el “Dia Vermell de Borges”, ajuden a assolir aquesta xifra que assegura el subministrament a hospitals i altres centres sanitaris
 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-15a-edicio-del-dia-vermell-de-borges-per-a-la-donacio-de-sang-beneficiara-un-total-de-153-persones-23009-4 Fri, 26 May 2023 19:23:25 +0200
<![CDATA[Tàrrega celebra aquest cap de setmana el 10è Mercat del Vehicle d'Ocasió, que ofereix un ampli ventall de models]]> Àmplia oferta amb major presència de vehicles seminous elèctrics, híbrids i híbrids endollables i sorteig de 2.000 euros entre els compradors

Tàrrega celebra aquest cap de setmana la desena edició del seu Mercat del Vehicle d’Ocasió, iniciativa de dinamització del sector de l’automoció. Al Parc Esportiu de la capital de l’Urgell es concentren fins diumenge (de 10 del matí a 8 del vespre) més de 350 models de les principals marques amb destacada representació dels SUV i furgonetes per treball i oci que tanta demanda han tingut les dues darreres edicions del certamen. Com a novetat, cal destacar el notable augment de la presència de vehicles seminous elèctrics, híbrids, híbrids endollables i de baix consum. De fet, aquesta mena d’automòbils són el 15% de tots els exposats. 

En total, són 4.000 metres quadrats d’exposició on són presents fins a setze expositors de la capital de l’Urgell i arreu de la demarcació de Lleida. Els visitants interessats a adquirir un vehicle hi troben oportunitats per a totes les butxaques, des de les opcions més econòmiques fins a les de gamma alta. Els preus oscil·len enguany dels 3.000 euros fins a 72.900 euros.

L’ampli ventall de preus i marques disponibles és un dels múltiples atractius del certamen, segons han assenyalat avui l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i la regidora de Promoció Econòmica, Núria Robert, durant la seva visita al saló, que ha obert portes aquest divendres la tarda. La primera edil també ha convidat la ciutadania en general i sobretot aquelles persones interessades en adquirir un vehicle a passejar pel Mercat alhora que ha agraït el compromís de les empreses del sector, que any rere any assisteixen al certamen.

Organitzat per la Regidoria de Promoció Econòmica, el 10è Mercat del Vehicle d’Ocasió compta amb la participació de gairebé tot el sector de l’automoció de Tàrrega, als quals s’han sumat altres concessionaris provinents de Lleida, Balaguer i Artesa de Segre. Un altre dels al·licients és el sorteig d’un premi de 2.000 euros en metàl·lic entre tots els compradors. Des de la seva recuperació, el certamen s’ha consolidat en el calendari firal de la capital de l’Urgell amb bona afluència de visitants i volum de vendes.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/tarrega-celebra-aquest-cap-de-setmana-el-10e-mercat-del-vehicle-docasio-que-ofereix-un-ampli-ventall-de-models-23008-4 Fri, 26 May 2023 19:11:30 +0200
<![CDATA[Recollida de signatures a Tàrrega sobre el futur Centre d’Acollida de Protecció Internacional]]> Fonts municipals han confirmat que el reglament de participació ciutadana només permet realitzar consultes sobre temes de competència municipal, i aquest en qüestió sobrepassaria aquesta competència

Sota el nom de Plataforma Ciutadana, un grup de ciutadans de Tàrrega han engegat una campanya de recollida de signatures per demanar a l’Ajuntament de Tàrrega que faci una consulta popular sobre si s’accepta o no la construcció del futur Centre d’Acollida de Protecció Internacional (CAPI) que el govern de l’estat espanyol ha anunciat que construirà a la ciutat.

Des de la plataforma, i en paraules del seu portaveu Carlos Marcet “ens hem constituït i hem començat la recollida de signatures degut al secretisme amb que ha portat el tema el govern municipal”. Segons Marcet “hagués sigut millor explicar primer a la ciutadania la intenció de construir aquest centre a Tàrrega i després signar l’acord amb el govern central”. La plataforma també ha rebut el recolzament de la FAVT en aquesta campanya.

De moment la plataforma diu que ha recollit 300 signatures en quatre dies que fa que s’ha iniciat la campanya, i pretenen arribar a les 2.200 que afirmen, preveu el reglament de participació ciutadana per fer una consulta popular.

En aquest sentit fonts municipals han confirmat a Ràdio Tàrrega que el reglament de participació ciutadana només permet realitzar consultes sobre temes de competència municipal, i aquest en qüestió sobrepassaria aquesta competència.
Des del Consistori també s’ha recordat que el passat 12 d’abril es va efectuar una sessió informativa de presentació del projecte en un acte públic convocat a la sala de plens de l’Ajuntament.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/recollida-de-signatures-a-tarrega-sobre-el-futur-centre-dacollida-de-proteccio-internacional-23007-4 Fri, 26 May 2023 10:52:10 +0200
<![CDATA[Cajamar obre oficina a Tàrrega]]> La banca cooperativa Cajamar ha obert la seva primera oficina a Tàrrega, que suma a la que té a la ciutat de Lleida i es converteix en el número 34 a Catalunya. Ubicada a la plaça del Carme, 16, està dirigida per Marta Ponsarnau Goenaga i orienta la seva activitat a aportar noves solucions financeres per contribuir al desenvolupament de l'activitat econòmica i social d'empreses, comerciants, negociadors i famílies de la comarca de l'Urgell. Així mateix, dedicarà una atenció específica a les empreses i indústries relacionades amb el sector agroalimentari.
L'obertura d'aquesta oficina de Cajamar a Tàrrega ha comptat amb la presència del subdirector general, Jesús Vargas; El director territorial, Martín Tomás Girao, i la directora d'àrea, Florinda Martínez Alcoceba, que han acompanyat els responsables i professionals de l'entitat.

Cajamar té 1.000 oficines i agències, 5.200 empleats, 3,7 milions de clients i un volum de negoci que supera els 99.000 milions d'euros. Es considera una entitat referent per al sector agroalimentari que finança i dona suport en matèria d'innovació, investigació i transferència de coneixement, mitjançant una activitat enfocada al desenvolupament sostenible de les empreses del medi rural i proporcionant les línies especials de finançament per al creixement dels seus negocis, així com promoure iniciatives econòmiques i socials orientades a la creació de valor i a estimular l'activitat econòmica i la generació d'ocupació.]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/cajamar-23006-4 Thu, 25 May 2023 14:12:32 +0200
<![CDATA[L'acusada de quedar-se part de l'herència que la tieta va deixar a entitats de Tàrrega, condemnada a pagar 220.000 euros]]> L'Audiència de Lleida li imposa una multa de 5.400 euros en comptes de presó per un delicte d'apropiació indeguda

L'acusada de quedar-se amb 220.000 euros dels més de 400.000 que la seva tieta, morta al 2009, va deixar en herència a 26 legataris, entre entitats, particulars i institucions de Tàrrega, ha estat condemnada a pagar-los. Tot i que només 12 dels afectats van reclamar els diners, l'Audiència de Lleida diu que la veïna de Tàrrega ha de repartir els 220.000 euros entre els 26 legataris que figuraven al testament que la tieta va signar davant notari el 4 d'agost de 2008. Tot i que la fiscalia demanava que es condemnés la dona a 6 anys de presó, l'Audiència de Lleida la condemna a pagar una multa de 5.400 euros per un delicte d'apropiació indeguda. La Sala també diu que els fets no estan prescrits, tot i que així ho demanava la defensa.

L'acusada va declarar que l'encarregat de repartir l'herència era el marmessor, però l'home va morir quan faltaven més de la meitat dels diners per repartir. El fill del marmessor, que treballava amb ell en la gestoria familiar, va explicar al judici que l'advocat de les dues nebodes de la dona els va prohibir repartir entre els legataris els diners corresponents a productes bancaris. Una sentència judicial del 2011, però, ordenava les nebodes a repartir-los tots i elles no ho van fer. Una de les nebodes va morir al 2015 i l'altra ha estat condemnada ara per apropiació indeguda.

La tieta va signar un testament davant notari el 4 d'agost de 2008 en què s'incloïen donacions d'entre 3.000 i 12.000 euros a cadascun d'aquests legataris i especificava que els diners que sobressin dels comptes bancaris s'havien de repartir proporcionalment entre aquests. A les nebodes de part del seu home ja mort les va deixar en herència diverses finques familiars.

La dona va morir el juliol de 2009 i les dues nebodes van acceptar al gener de 2010 l'herència, que fixava el repartiment dels diners que hi havia al banc entre entitats, particulars i associacions targarines. Segons el fill del marmessor, eren més de 400.000 euros, la meitat dels diners en comptes bancaris i l'altra meitat en fons fixes, preferents, accions o plans de pensió. Els diners d'aquest segon paquet són els que van quedar pendents de repartir, a l'espera de quantificar-se.

Després de diversos procediments civils, una sentència judicial del 2011, que és ferma, ordenava les nebodes a repartir els diners pendents (uns 220.000 euros de productes bancaris més gairebé 30.000 que havien sobrat del primer repartiment) entre els legataris, però elles no ho van fer. Ara, l'Audiència de Lleida l'ha condemnat penalment a repartir els 220.000 euros reclamats pels legataris.

 ]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/lacusada-de-quedar-se-part-de-lherencia-que-la-tieta-va-deixar-a-entitats-de-tarrega-condemnada-a-pagar-220-000-euros-23005-4 Thu, 25 May 2023 11:54:52 +0200
<![CDATA[La Mostra DVins d’Agramunt arriba a la novena edició amb el repte de superar les 35.000 degustacions]]> Se celebrarà el dia 27 de maig amb 23 expositors vitinícoles de les DO Costers del Segre i cellers convidats de la DO Conca de Barberà, DO Montsant, i DO Cava, i 13 gastronòmics de la zona de la Ribera del Sió i l’Urgell

El Passeig del Sió d’Agramunt acollirà el dia 27 de maig, per novè any, l’edició de la Mostra de Vins i Caves de proximitat que organitza l’Associació Cultural Recreativa Festa, Gastronomia i Cultura d’Agramunt i Comarca, entre les 17.30 i les 00.00 hores.

La presentació de l’acte ha comptat amb la participació del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert; l’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernández; el president de l'Associació Festa, Gastronomia i Cultura, i director de la Mostra, Jordi Figuera; i el responsable de comunicació de la Mostra, Josep Bertran.

Segons ha explicat Jordi Figuera, esperen que es mantingui el nombre de visitants. La passada edició, 4.700 persones van passar per la Mostra, superant amb escreix les dades de la primera i segona edició, amb 2.500 visitants i es van repartir 35.000 degustacions. Enguany hi haurà 23 expositors vitinícoles i 13 gastronòmics de la zona de la Ribera del Sió i l’Urgell. L’espai expositiu inclou 135 referències de vins i caves, de les quals 110 són de les comarques de Lleida. Concretament, hi seran presents les bodegues de les DO Costers del Segre, i cellers convidats de la DO Conca de Barberà, DO Montsant, i DO Cava.

DVins respon a l’emprenedoria i al dinamisme del sector vitivinícola de les comarques lleidatanes de donar a conèixer els vins i caves en un ambient diferent i buscant la proximitat al consumidor, i va néixer amb la voluntat de posar a l’abast del públic les degustacions de productes vitivinícoles de la DO Costers del Segre.

Carles Gibert ha explicat que “la globalització està canviant i, a vegades, no és sostenible. Si ho comparem de l’altra punta de món, aquí tenim aquesta excel·lència. Nosaltres ens caracteritzem pel treball de la terra, el sector primari, que suposa el 50% dels productes que es produeixen a Catalunya”.

Josep Bertran ha explicat que també està previst organitzar, com en anteriors edicions, un taller infantil de reconeixement d’aromes,  maridatges amb pernils i coques de recapte, tast vertical de vins, tast de varietats prefiloxèriques, animació infantil, i que, prèviament a la Mostra (11.00 hores), s’organitza la sisena ruta turística i cultural (d’enoturisme) per quatre indrets d’Agramunt amb tast de vi i degustacions de productes locals, amb inscripció prèvia i places limitades (www.dvins.cat)

]]>
https://radiotarrega.cat/ca/b/noticies/actualitat/p/la-mostra-dvins-dagramunt-arriba-a-la-novena-edicio-amb-el-repte-de-superar-les-35-000-degustacions-23004-4 Wed, 24 May 2023 20:14:20 +0200