L’any 2011, amb l’objectiu d’eixugar els 931.000€ de deute que tenia acumulat amb els proveïdors, l’Ajuntament d’Agramunt va acollir-se al Pla de proveïdors de l’Estat, concertant un crèdit de 602.538€ amb unes condicions fixades per l’estat espanyol (Amortització en 10 anys, Euribor+5,25% i 2 anys de carència) i el compromís de complir un pla d’ajust. Dos anys mes tard, l’Estat Espanyol va oferir un nou Pla de proveïdors al qual l’Ajuntament d’Agramunt no s’hi va acollir per tenir totes les factures pagades a 31 d’abril de 2013. Amb l’objectiu de flexibilitzar les condicions fixades en el primer Pla d’Ajust, el Govern Central va aprovar el passat 14 de maig un acord que permetrà als ajuntaments acollir-se a una de les tres opcions que presenta l’acord:
OPCIÓ 1: Ampliar el període de carència de 2 a 3 anys, mantenint els 10 anys d’amortització i amb una reducció d’1,31% del tipus d’interès.
OPCIÓ 2: Reduir l’interès en un 1,4%, mantenint la carència i els anys d’amortització.
OPCIÓ 3: Per als ajuntaments amb situació financera negativa i endeutament elevat, ampliació del període d’amortització de 10 a 20 anys, la carència de 2 a 4 anys i la reducció del tipus d’interès de 0,41%.
En el Ple de l’Ajuntament celebrat el passat dimarts 10 de juny, es va aprovar per unanimitat acollir-se a la segona opció, és a dir, a la reducció de l’interès de l’1,4% sense ampliar la carència i els anys d’amortització. Per altra banda, els municipis que s’acullin a qualsevol de les anteriors opcions s’hauran d’adherir al sistema de registre de factures electròniques de l’Estat i a fomentar el règim de comunicació adherint-se a la plataforma “Emprende en 3” per a l’agilització dels tràmits d’inici d’una activitat empresarial.
Segons l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, “la bona situació financera de l’Ajuntament ens ha permès optar per l’opció més favorable. El que ens interessa és pagar aquest crèdit el més aviat possible enlloc d’allargar-lo en el temps”. Cal recordar que l’any 2011 l’Ajuntament d’Agramunt presentava un endeutament del 81% i que en dos anys s’ha reduït fins al 60%.