Per primer cop en la seva exitosa trajectòria, la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt s’ha presentat a Barcelona per reivindicar el “salt qualitatiu” que ha experimentat en els darrers anys i que segons l’alcalde Bernat Solé ha de servir per potenciar la seva projecció nacional i internacional. “Volem convertir-nos en la fira de referència de Catalunya a partir de dos productes identitaris que posen en valor una tradició molt arrelada al país”, ha explicat Solé.
Per part de l’Ajuntament, l’objectiu d’enguany és aconseguir desestacionalitzar el consum del torró i de la xocolata a la pedra i introduir-lo a la cuina diària durant tot l’any. Precisament per aquest motiu, la Fira que se celebra del 10 al 12 d’octubre a Agramunt donarà pas a una ruta gastronòmica pels restaurants més representatius de l’Urgell que incorporaran a la seva oferta culinària un menú amb el torró i la xocolata a la pedra com a principals protagonistes.
Tanmateix, les diferents ponències a càrrec dels millors professionals del sector permetran donar a conèixer les múltiples possibilitats gastronòmiques d’ambdós productes, com ara l’ús de la xocolata dins els guisats més tradicionals del receptari català.
L’encarregada d’inaugurar la Fira d’enguany, la cuinera i comunicadora Ada Parellada, ha mostrat durant la presentació del certamen “l’honor” que li suposa introduir un “producte emocional” com és el torró, que “mai” ha faltat al rebost i la cuina de casa seva. En aquest sentit, ha subratllat la rellevància de saber identificar ràpidament un determinat producte amb el seu territori d’origen, com succeeix amb el torró i la xocolata a la pedra d’Agramunt: “Aquesta associació tant difícil d’aconseguir, la Fira se l’ha guanyada des del primer dia, sabent fer pedagogia i posant en valor cada producte”. Al seu torn, el gastrònom i divulgador Pep Nogué ha confessat que la d’Agramunt és “una de les poques fires autèntiques de Catalunya i d’aquelles dates assenyalades que sempre et reserves tan bon punt comença l’any”.
Per la seva banda, en David Gil, responsable de Pastisseria del grup elBarri, que engloba els restaurants que l’Albert Adrià té a Barcelona, ha traslladat el seu agraïment per formar part del programa de ponents per tercera edició consecutiva i ha avançat que a la Fira donarà a conèixer els darrers torrons ideats a partir de postres creatives per Vicens.