Amb una Sala de Plens plena de gom a gom, els agramuntins han rebut els vestits medievals que van ser trobats l’any 1997 juntament als esquelets semimomificats al sarcòfag situat a l’arcosoli del campanar de l’església de Santa Maria. Després d’un llarg procés de restauració encarregat per la Generalitat, l’Ajuntament d’Agramunt i el Museu Tèxtil de Terrassa han signat un conveni per tal que les peces puguin ser exposades de forma permanent a la Sala de Plens de l’Ajuntament i podran visitar-se prèvia concertació de visita a l’Oficina de Turisme de la capital de la Ribera del Sió.

Segons ha explicat Josep Ramon Gallart, cap del servei d’arqueologia del Departament de Cultura a Lleida, es tracta d’una parella de joves, d’entre 20 i 30 anys, probablement morts per la pesta durant el s.XIII o XIV, que podrien pertànyer a la noblesa local, pel lloc preeminent on havien estat restaurats, i que podrien haver contribuït a la construcció de l’església. Gallart també ha apuntat en la seva intervenció que probablement la tomba s’hauria obert durant la guerra carlina ja que l’individu masculí presentava una taca d’òxid que podria correspondre a una espasa. Finalment, també ha destacat l’excepcionalitat del fet d’haver trobat els dos cossos embolcallats en una gruixuda capa de calç.

Per la seva part, Elisabte Cerdà ha explicat el llarg i delicat procés de restauració a partir d’unes restes tèxtils en avançat estat de deterioració. Després d’un procés d’eliminació de concrecions mitjançant una aspiració controlada, una correcció de les deformacions i un encapsulat entre dos capes de tul per procedir al seu bany d’immersió, s’han pogut recuperar perfectament totes les peces. Concretament, les peces exposades són una gonella, una calça i una lligadura femenines, una còfia masculina i un mantell de grans dimensions.

L’acte ha comptat amb la presència de Josep Borrell, director dels SSTT de Cultura ha Lleida, que ha destacat els valors patrimonials que té una vila de referència a ponent com Agramunt i la necessitat de posar-les en valor. Per la seva part, l’Alcalde Bernat Solé ha destacat el llarg procés per a fer possible que els vestits fossin exposats a Agramunt. Solé ha recordat la recuperació del patrimoni en que s’està treballant i ha anunciat que durant el proper any s’executarà el projecte de recuperació i habilitació de la Cisterna del Convent, amb un pressupost de 70.000€ i gràcies a un ajut Leader de 56.000€ i una subvenció de la Diputació de Lleida de 10.000€. A l’acte també hi han assistit la directora del Museu Tèxtil, Eulàlia Morral, i la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló.

ESCOLTA LA NOTÍCIA EN VEU DELS SEUS PROTAGONISTES:
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració