La quarta edició del Curs Art i Territori, organitzat per l’Ajuntament d’Agramunt conjuntament amb la Universitat de Lleida, la Fundació Espai Guinovart i la Fundació Guillem Viladot, ha arrancat avui amb la mirada posada en els camins i en el seu simbolisme relacionat amb els processos creatius.
La inauguració del curs ha anat a càrrec de l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, qui ha posat en relleu que aquest curs vol demostrar, sobretot, la relació que s’estableix entre el territori i la inspiració artística: “un any més, aquest curs vol clavar les seves arrels al territori i demostrar que a través de l’observació i de la inspiració en el territori, desenvolupem les nostres vides”.
El gerent de la Fundació Guillem Viladot, Josep Miquel García, ha assegurat que la Fundació se sent molt identificada amb aquest curs perquè, a part de ser un actiu per Agramunt, també és una forma de posar en valor l’obra de Viladot: “És una manera de mitificar el treball de Guillem Viladot com a artista vinculat al territori perquè la seva obra literària, poètica i creativa està basada exclusivament en el territori, com transmutar els objectes rurals per tal de fer una obra de transcendència universal”. Per part de la Fundació Espai Guinovart, Jaume Jovell ha destacat la transcendència que ha adquirit el curs: “Ens fa molta il·lusió participar en aquest curs perquè s’ha anat descobrint elements que han donat una transcendència molt important al curs. Des de la Fundació creiem en aquest curs, ens agrada molt i veiem que cada cop més té més transcendència”.
Durant la jornada d’avui els alumnes han assistit a les ponències de Ramon Bernaus, sobre els camins històrics; la del Josep Miquel García, sobre els camins deconstructius de Guillem Viladot i també han participat a la sessió al Parc de Riella a càrrec de Jaume Figuera. Ja a la tarda, els alumnes han fet el taller col·laboratiu Paisatges Encreuats, a càrrec d’Olga Cortadelles i J.M. Fernández-Aliseda.
Un camí de tova infinit unirà demà les dues Fundacions
Per la jornada de demà, que tindrà lloc a l’Espai Guinovart, destaca la realització del taller col·laboratiu ‘Sensafí’, que unirà amb un camí de tova les dues fundacions, la Guinovart i Lo Pardal. Destaquen també les ponències d’Annaïs Muñoz i Bàrbara Bayarri sobre els camins emocionals de Josep Guinovart; la intervenció de Jordi Guixé sobre els camins d’història, art i patrimoni, i, finalment, la xerrada de Carme Ruscalleda ‘Un camí culinari d’expressió i llibertat’.
El curs, de caràcter interdisciplinari, s’adreça a estudiants i professionals de diversos àmbits i a tothom que estigui interessat en l’art, el territori i la cultura. Les inscripcions per assistir al curs estan obertes i es poden formalitzar trucant a la Universitat de Lleida (973.70.33.90).