La Festa del Segar del proper diumenge 28 de juny dóna el tret de sortida a la campanya de l’Associació de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola per apadrinar els arbres del xoperal de l’era on se celebra cada any la festa. L’objectiu de la iniciativa és evitar-ne la tala a través d’un treball de sanejament dels 50 arbres que fan ombra a l’era des de fa 36 anys i permeten que es desenvolupin aquestes festes tradicionals. L’acció es realitzaria de forma progressiva durant tres anys.
La presidenta de l’Associació de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola, Rosa Mari Vidal, fa una crida a les empreses i particulars que estiguin interessats a participar en la campanya d’apadrinament. Empreses i particulars poden fer les aportacions que ho desitgin a un número de compte que facilitarà l’organització. La campanya començarà el pròxim 28 de juny, coincidint amb la festa del Segar i finalitzarà quan s’obtinguin els recursos per salvar els 50 xops.
Vidal comenta que l’objectiu de l’apadrinament és “mantenir i conservar el xoperal de l’era, el patrimoni natural que dóna sentit a la festa i sense el que no podríem celebrar les Festes del Segar i el Batre”. Per això, la presidenta de l’Associació de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola demana la implicació dels visitants així com del teixit empresarial, perquè es puguin dur a terme els treballs de sanejament per evitar la mort dels arbres que formen part d’un espai ancestral.
Els actes tradicionals de la festa
La XXXVI edició de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola s’iniciaran el diumenge 28 de juny a les 8 del matí amb la trobada dels segadors i seguidors a l’era que es concentraran per esmolar les dalles i preparar els menats de vencills i els garrots per començar a segar.
A les 9.00 hores, se celebrarà una missa de campanya a l’espai de l’era.
Després, a dos quarts de 10 del matí, els segadors faran una parada per esmorzar i agafar forces. Durant tot el matí, els visitants podran esmorzar sota els xops diferents productes típics, com la coca d’escalivada amb arengada, entrepans de pa amb tomàquet i pernil, arengada o llonganissa de tupí, acompanyats de ceba i olives arbequines.
A les 10.30 del matí, es realitzarà l’exhibició de la garbelladora i de la lligadora. Amb les garbes, es farà la garbera. Després de passar el diable, entraran les espigoladores a l’era. Així acabarà la sega i s’esperaran 15 dies, en que les espigues ja estaran a punt pel batre. En acabar les feines al camp, se celebrarà un dinar popular sota els xops amb cassola de tros.