La formació política Comú de Tàrrega planteja la necessitat d’impulsar un sistema de tarifació social sobre els preus públics municipals dels serveis, equipaments i activitats que presta l’Ajuntament de Tàrrega, que s’ajusti per a cada persona a la seva renda individual o familiar.
Segons ha explicat el portaveu de CDT Joan Fornsubirà “la tarifació social planteja l’establiment de diversos preus d’un mateix servei segons el nivell de renda dels usuaris i d’altres circumstàncies personals o familiars, establint franges d’usuaris i un determinat preu per a cada franja que cobreix un percentatge variable del preu de cost de provisió del servei”.
Això, segons Fornsubirà “hauria de constituir un criteri polític central des de la perspectiva de la redistribució de la riquesa, tenint en compte criteris de renda i de situació personal i familiar”.
Comú de Tàrrega recorda que l’ increment de les necessitats socials causades per la crisi econòmica, es produeix també en un període de major dificultat de les finances locals “per la caiguda dels ingressos de l’Ajuntament i la manca d’un finançament adequat. A més els ingressos municipals provinents d’administracions supramunicipals, com ara i entre altres els que cofinancen les escoles bressol o l’Escola de Música, s’han reduït i potser es reduiran de forma significativa”, ha dit Fornsubirà.
El portaveu de CDT afirma que “tenim en el nostre país un salari mitjà que en moltes ocasions no arriba ni als 1000€/mes, per la qual cosa prenen rellevància conceptes com el criteri renda personal o altres anàlegs a l’hora de determinar preus públics o ajuts vinculats a serveis no obligatoris d’atenció a les persones i de gran importància per a la ciutadania”.
Per Fornsubirà “la igualtat d’oportunitats en l’accés a qualsevol equipament, servei o activitat municipal és imprescindible, per garantir-ne la seva funció social. Cap ciutadà en pot quedar exclòs per motius econòmics”.
Per aquest motiu Comú de Tàrrega creu fermament que l’adopció d’una política de taxes o preus públics dels serveis públics municipals segons la capacitat econòmica dels usuaris, esdevé una política fonamental per a l’equitat i la inclusió social, i permet superar les barreres d’accés que tenen alguns ciutadans a determinats serveis i activitats municipals.
La formació política plantejarà properament com a mètode de treball, crear una comissió mixta, amb representants dels diferents grups municipals i tècnics municipals, per tal de desenvolupar una proposta de tarifació social sobre els preus públics dels serveis, equipaments i activitats municipals, “per implementar-se durant el proper any fiscal”, ha dit Fornsubirà.