Una desena d’entitats i institucions de la Segarra i l’Urgell a través d’una comissió han dedicat i dedicaran tot l’any activitats i actes a l’arquitecte i activista cultural Josep Mora, que va morir ara fa un any. Josep Mora va ser un artista entusiasta que treballava a favor de la seva terra, la Segarra, i que va donar a conèixer arreu les seves característiques com a historiador i arquitecte. Un defensor de la cultura popular que creia en la gent del país i que ha deixat un llegat molt important a casa nostra.

Concretament, aquest diumenge 19 de gener la Comissió Organitzadora dels actes de l’Any Josep Mora es desplaçarà a Agramunt per inaugurar el monument del grup UNDETRES, una obra realitzada per Serafina Balasch, Ramon Guixé i Montse Guerrero. La inauguració es farà a les dotze del migdia als safareigs d’Agramunt, un espai que el mateix Josep Mora va rehabilitar i que va proposar com a lloc ideal perquè s’ubiqués aquest monument. Durant l’acte també es destaparà una placa commemorativa a Josep Mora realitzada per l’escultor Àngel Eroles.

Any Josep Mora
Els actes i activitats van començar el passat 20 de juliol a les Pallargues quan es va fer l’acte inaugural de l’any Josep Mora on hi van participar un centenar de veïns dels Plans de Sió i de les entitats impulsores de l’homenatge. Durant l’acte es va descobrir un monòlit d’homenatge a Mora a la pleta de Mont-Roig, una obra de l’artista de Puigverd d’Agramunt Àngel Eroles. La Comissió Organitzadora dels actes ha preparat un conjunt d’activitats culturals i artístiques que tindran lloc durant tot aquesta any fins al 20 de juliol.
Entre altres activitats previstes, s’ha dedicat a Josep Mora el 14è curset d’Arquitectura Popular celebrat aquest passat estiu, s’ha fet una visitat al Centre d’Interpretació de Pedra Seca de Torrebesses, s’ha dedicat a Josep Mora el proper curs del centre associat a UNED de Cervera del que també fou professor. Al desembre la Comissió d'Activitats de l'Any Josep Mora va realitzar un itinerari d’inventariat de set cabanes de volta a la zona de les Pallargues. Per aquest any que ha començat està previst arreglar una cabana particular a Sant Martí que portarà el seu nom i la presentació d’un llibre que recollirà tots els actes realitzats en motiu de l’any Josep Mora i un catàleg d’art. Els actes clouran el 20 de juliol al Castell de La Cardosa.

Exposició Art, Natura i Arquitectura
Una trentena d’artistes i amics de Josep Mora han dissenyat una exposició itinerant que donen a conèixer les seves obres perquè es puguin exposar en set poblacions diferents. L’esperit de la exposició expressa la vinculació que totes aquestes persones tenien amb Mora, a més de dissenyar un punt de trobada d’artistes que recrea el que ell va iniciar als seu poble natal, les Pallargues, amb les Trobades d’Art i Literatura de Ponent (TALP).
Agramunt acollirà aquesta exposició a l’edifici Lo Pardal i la inauguració es farà aquest diumenge 19 de gener a partir de la una del migdia. L’exposició romandrà a Agramunt del 19 de gener al 09 de febrer i es podrà visitar els dissabtes i diumenges de 12 a 14h i els dies laborables prèvia reserva a través de l’Oficina de Turisme. Els propers mesos la exposició es podrà veure també a la Biblioteca de Lleida, al Museu Comarcal de l’Urgell a Tàrrega, a la FundacióTekhnikós de Verdú, al Museu Comarcal de Cervera i a la galeria La Cerverina d’Art.

Foto: Monument a Agramunt del grup Undetres que s'naugurarà aquest proper diumenge
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes