Lleida (ACN).- Uns 300 agricultors convocats per Unió de Pagesos, JARC i Asaja han protagonitzat aquest divendres una de les mobilitzacions més contundents dels últims temps a les comarques de Lleida. Per protestar contra els baixos preus que s'estan pagant per la fruita dolça les organitzacions agràries han reunit una cinquantena de tractors, han llançat uns 10.000 quilos de fruita i han cremat neumàtics davant dels supermercats Lidl i Aldi del polígon Neoparc de la capital del Segrià. La mobilització ha acabat amb la intervenció dels Mossos d'Esquadra per evitar que els manifestants entressin als establiments, que havien tancat portes des de l'inici de la protesta. Els pagesos avisen que les accions continuaran.
Els tres sindicats agraris s'han posat d'acord per organitzar conjuntament la protesta perquè consideren totalment injustificada la crisi de preus que està vivint el sector de la fruita dolça aquesta campanya ja que no hi ha excés d'oferta. Creuen que els productors han aguantat molt de temps sense queixar-se i d'això se n'han aprofitat les grans cadenes de distribució, especialment les centreeuropees amb molta presència al continent, com Lidl o Aldi. Es queixen que aquestes firmes pressionen per pagar-los preus irrisoris per la fruita, entre 25 i 30 cèntims per quilo, amb la qual cosa en prou feines poden cobrir les despeses de producció. Asseguren que un preu just per a la fruita de qualitat s'hauria de situar al lineal entre un euro i mig i dos euros i massa sovint es troben ofertes molt per sota. A tot això, també coincideixen a denunciar la inacció de les autoritats de l'Estat i de la Unió Europea per evitar aquesta situació.
Els moments més tensos s'han viscut quan un grup de manifestants ha intentat entrar per la força al supermercat Lidl. Han empentat carrets de la compra contra les portes i un dels vidres s'ha esquerdat. Ha estat aleshores quan els mossos que controlaven l'acte des de l'inici han demanat reforços i un grup d'agents antiavalots han protegit l'entrada de l'establiment. Prèviament, a les portes del Lidl s'hi han abocat uns 10.000 quilos de peres i préssec pla i els pagesos també hi han "plantat" un presseguer que ha quedat dret just a l'entrada. A pocs metres, al mateix polígon Neoparc, hi ha un supermercat Aldi, també d'origen alemany. Ha estat davant d'aquesta superfície on s'ha encès una foguera amb neumàtics. S'ha cremat una bandera d'Alemanya i carrets de la compra. Tant en un cas com en l'altre els pagesos han llençat peces de fruita contra la façana.
El president d'Asaja a Lleida, Pere Roqué, ha afirmat que la d'aquest divendres ha estat la primera d'un seguit de protestes que continuaran "fins que se'n surtin". "Al final o es pacte realment amb el sector i el pagès de base o s'ha acabat, no pararem, el que ens està passant és molt greu", insistia. Roqué ha afegit que "la gran distribució es pensa que se'n pot riure de nosaltres i arriba un punt que s'ha acabat, s'han d'asseure a negociar els preus amb nosaltres". El president d'Asaja a Lleida també ha lamentat que cap polític hagi estat present per donar-los suport tot i haver-los convidat.
El responsable de fruita dolça de JARC, David Borda, ha estat contundent criticant que Brussel·les se supediti, segons ell, als interessos de les cadenes de distribució. En un comunicat posterior, aquest sindicat ha justificat la protesta per" exigir a l'Administració de l'Estat i a la Unió Europea sancions urgents i contundents per a totes les superfícies de comercialització que promouen la venda a pèrdues i pressionen els preus de la fruita a la baixa des de la campanya passada, aprofitant l'excusa del veto rus". També demanen "la dimissió dels responsables polítics que ho permeten". I fins que la situació es corregeixi, volen facilitats de finançament i reducció de la càrrega econòmica directa de les explotacions (rebaixes en l'IRPF i condonació de les quotes de la Seguretat Social). Així com posar en marxa la mesura més directa i immediata per retirada producte del mercat i corregir la greus crisis de preus que pateixen els productors: la no collita o collita en verd. Finalment demanen als consumidors que no comprin fruita d'establiments de capital estranger.
Qui també ha estat present a la protesta ha estat el coordinador nacional d'UP. Joan Caball ha assegurat que els "plats trencats" del veto rus no els poden pagar només pagesos i consumidors. "Aquest any continua el veto rus i les grans cadenes de distribució se n'aprofiten per baixar preus injustificadament. Hi ha autoritats de competència que no sabem on són ni per qui estan actuant ", ha dit. Caball també ha apuntat, però, que el sector ha de fer una reflexió sobre coses que no s'estan fent del tot bé, com ara comercialitzar calibres petits a preu baixos.
Llançament de fruita a la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida
Cap a la una de la tarda i un cop els sindicats han donat per desconvocada la manifestació, un grup d'una vuitantena de pagesos s'ha dirigit amb els seus tractors fins a la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida. Un cop allà han començat a llençar peces de fruita contra la façana de la subdelegació, fet que ha obligat els mossos a intervenir per tal que els pagesos no poguessin acostar-se a l'edifici. Posteriorment, representants sindicals han estat rebuts a la subdelegació des d'on s'han compromès a traslladar al Ministeri d'Agricultura les seves reivindicacions, entre les quals hi ha la constitució d'una taula amb la participació del sector i la gran distribució per tal d'analitzar la situació de crisi de preus que estan vivint els productors de fruita dolça i buscar-hi solucions.