Per primera vegada, el Premi Internacional Ramon Roca Boncompte d'Estudis de Gestió Cultural ha estat concedit ex aequo a dos treballs que destaquen per la seva vessant transformadora i crítica. Aquesta és la cinquena edició del Premi, convocat per Ros Roca Group iFiraTàrrega.
El treball de la mexicana Liliana Lopez porta per títol La gestión cultural como construcción de la ciudadanía i és una exploració sobre les possibilitats de les polítiques culturals i la seva gestió en el canvi d'època que vivim, en què es proposa l'exercici d'una ciutadania activa. En el treball, s'entén la gestió cultural com un laboratori per a la convivència.
Pel que fa la proposta de la catalana Gemma Carbó, porta per títol Pensar l'educació des de la cultura: polítiques culturals i educació a Catalunya, i consisteix en una crítica a la baixa correlació que s'estableix entre les polítiques culturals i les educatives a Catalunya. La seva investigació identifica els factors de divergència i demostra les dificultats d'aquesta interrelació, confirmant que el diàleg entre l'educació i la cultura no és fluid i no està articulat, principalment per causes polítiques i sociològiques.
El mes de gener de 2016 les dues autores oferiran una presentació dels estudis a Barcelona, sota el format d'una conferència, en què es durà a terme l'entrega del premi.
La cinquena edició del Premi Ramon Roca ha rebut un total d'11 estudis i investigacions nacionals, estatals i internacionals. Aquest guardó, que té com a objectiu erigir-se com a eina útil de difusió en el camp de la recerca d'estudis culturals, és un dels pocs d'aquestes característiques que existeixen en l'àmbit internacional. Està obert a aquelles investigacions que giren al voltant de l'anàlisi o la recerca en el camp de la gestió de la cultura, com ara estudis de casos, impacte sobre el territori, estudis comparats, cooperació, polítiques culturals, anàlisi d'organitzacions, tipologies de professionals i de públics, R+D, patrocini i mecenatge, entre d'altres.
Es poden consultar els treballs aquí