El Consell Comarcal de l’Urgell ha acollit aquesta tarda una reunió de l’ens amb els alcaldes afectats pels incendis dels passats mesos de juny i juliol a la Vall del Corb.
Els alcaldes de Nalec, Vallbona de les Monges, Ciutadilla i Sant Martí de Riucorb, conjuntament amb el president del Consell Comarcal, Salvador Bonjoch, han acordat d’iniciar demà dimarts una avaluació concreta per finques de tota la part de cultius que es va veure afectada pel foc, que inclou part de vinya, oliveres i ametllers. També s’ha acordat fer una valoració de l’afectació de bosc, que en la seva majoria són particulars.
Posteriorment al setembre hi ha demanada una reunió amb els consellers d’Agricultura i Interior “on posarem sobre la taula les dades de les afectacions econòmiques del territori, per veure si podem aconseguir ajuts”, ha dit Bonjoch.
Un altre dels temes que s’ha tractat aquesta tarda ha estat la manera en que es gestionaran els boscos en el futur. Segons Bonjoch hi ha dos sectors entre els alcaldes; “uns que defensen que és millor retirar tota la fusta, i uns altres que diuen que és millor deixar-la per no fer malbé el territori ja que en cas d’aiguats si no hi haguessin les fustes s’endurien la terra i faria una erosió més perjudicial pel terreny”.
Segons el president del Consell, abans de prendre una decisió al respecte s’escoltarà l’opinió de tots els tècnics “i s’avaluarà quina decisió prenem per recuperar el més aviat possible la zona afectada”.
Bonjoch ha recordat que els boscos afectats són mediterranis de pi blanc i que “en cas de tenir un hivern amb pluges importants molt aviat es tornaria a repoblar per si sol”.
El president del Consell ha avançat que posteriorment a aquesta primera fase per donar resposta ràpida als efectes del foc, s’haurà d’iniciar una segona fase en que s’haurà de fer una previsió perquè no torni a succeir el mateix o es puguin minimitzar els efectes d’un incendi.
Bonjoch ha explicat que s’estudiarà “fer camins més amples, amb més bons accessos, si s’han de fer tallafocs, si hem de fer un manteniment dels propis boscos, que estiguin nets, si s’ha de fer alguna bassa més per disposar de més aigua”. Paral·lelament a aquesta fase “s’haurà de fer un pla d’emergència exclusiu per la Vall del Corb que inclogui el nombre de tractors que tenim, quines cubes tenim, quina maquinaria tenim, perquè en un moment determinat tots junts des del Consell i des de Bombers, Interior i Agricultura quan arribi un cas d’emergència, puguem actuar d’una manera més efectiva i ràpida i amb més previsió del que ho hem fet”.
Bonjoch ha recordat que els incendis produïts han estat un cúmul de desafortunades coincidències “en que tots som culpables”.
En la reunió d’aquesta tarda, tots els alcaldes dels nuclis afectats pels incendis i el mateix president del Consell han reiterat l’eficàcia i correcció de tots els efectius dels cossos que van intervenir per sufocar les flames alhora que han posat en valor l’actitud “heroica” dels agricultors i voluntaris de la zona que van cultivar de matinada per evitar que l’incendi s’estengués més.
En total els dos incendis produïts a la Vall del Corb aquest estiu han cremat unes 850 hectàrees la majoria de zona forestal.