El Consell Comarcal de l’Urgell està treballant per desplegar el projecte anomenat Ponent Actiu, un programa de desenvolupament de la comarca que barreja la recuperació de patrimoni, turisme, de manera conjunta amb tres comarques més; el Segrià, el Pla d’Urgell i les Garrigues.

Segons ha explicat el president del Consell Comarcal de l’Urgell Salvador Bonjoch, a la nostra comarca el projecte preveu inicialment la recuperació de la Ruta dels Mercaders de la Vall del Corb datada de l’any 1.804 i que tindrà com a nexe els molins que encara es conserven en els municipis per on discorrerà la ruta: Guimerà, Ciutadilla, Nalec, el Vilet, Sant Martí de Maldà, Maldà, Belianes, Preixana i Bellpuig, i un brancal cap a Rocallaura i Vallbona de les Monges.

Segons Bonjoch “hi ha encara alguns dels molins que encara estan en peu i els podrem recuperar per fer-los visitables”.

El president del Consell ha explicat que en aquest projecte s’han implicat tots els alcaldes dels municipis de la Vall del Corb que mitjançant diverses reunions “han elaborat una llista on s’inclouen tot de petits projectes del diferent patrimoni que ells voldrien recuperar”.

En el Consell d’Alcaldes del proper dijous, es sentaran les bases per presentar els projectes escollits de cada municipi per optar a la convocatòria d’ajuts europeus FEDER, que tenen com a data límit de presentació el proper 15 de juny.

La inversió inicialment prevista en el projecte Ponent Actiu per les quatre comarques es situaria entre 6 o 7 milions d’euros, i d’aquests aproximadament dos milions anirien destinats al projecte de la Vall del Corb.

En el supòsit de ser acceptat pel FEDER, aquest subvencionaria un 50%, i la Diputació de Lleida un 25%.

L’Empresa IN SITU serà l’encarregada de interrelacionar els projectes de les quatre comarques per donar un sentit unitari.

Salvador Bonjoch també ha avançat que al proper mes de setembre, una vegada es vegi com es desenvolupa aquest projecte, “començarem a treballar en un projecte per demanar ajuts en la convocatòria d’ajuts del 2018 que inclourà tota la comarca: la Vall de l’Ondara, la Vall del Sió i el Canal d’Urgell”.

El president del Consell ha recordat que “aquesta és una de les principals directrius que em vaig marcar quan vaig agafar el càrrec de president. Recuperar patrimoni, conjuntament amb la potenciació del turisme”.

Foto: Molí Vell de Bellpuig

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració