ACN Lleida .- El Gremi de Forners de Lleida ha denunciat aquest dilluns que un 20% dels tortells de reis que es consumeixen són de baixa qualitat. Es refereixen principalment als tortells que venen grans distribuïdores en supermercats i aconsellen que els consumidors llegeixin els ingredients per adonar-se de l'abús d'additius que s'hi utilitzen com ara conservants o colorants tant en la matèria prima com en el farciment, un farciment, per cert, que asseguren és també gairebé inexistent. El president del Gremi de Forners de Lleida, Manel Llaràs, lamenta que les grans distribuïdores malmeten la imatge d'aquest producte tradicional i recomana que els consumidors comprin el tortell de reis a les fleques, pastisseries i forns on els elaboren de manera tradicional i amb productes de qualitat. Llaràs calcula que a la demarcació de Lleida es vendran enguany uns 200.000 tortells de reis.
El president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida lamenta que per aconseguir un preu més econòmic, obliguen als fabricants que abusin dels colorants, estabilitzants i altres additius per aconseguir vendre més tortells. Amb aquesta "mala praxis", denuncia Llaràs, a les grans superfícies es poden trobar tortells de reis fins a quatre vegades més barats que als obradors artesanals però alerta que són productes amb una massa "inert", que té un (mal) gust a tortell de reis.
"Molts consumidors que l'any passat van comprar un tortell de reis en supermercats, enguany el compren en llocs tradicionals perquè s'han adonat de la diferència de qualitat", assegura Llaràs. Des del Gremi de Forners de Lleida asseguren a més que enguany els encàrrecs de tortells són de mides més grans que anys anteriors i calculen que es vendran a la demarcació de Lleida unes 200.000 unitats. A Lleida, el 60% dels tortells de reis que es consumeixen són farcits de nata, i l'altre 40% estan farcits de trufa, crema o massapà. Com anys anteriors, en establiments tradicionals de Lleida s'elaboren tortells de reis aptes per a diabètics.
