Coincidint avui 16 d'octubre amb el Dia Mundial de l'Alimentació, el menjador de l'Escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega, gestionat pel servei de Quàlia projectes educatius de l'Associació Alba, s’adhereix al projecte “Pesa i pensa”, un projecte de sensibilització contra la generació de residus i el malbaratament d'aliments a l'escola. L’any 2015 Campos Estela va quedar finalista dels Premis de l’European Week of Waste Reduction a Budapest després que l’Agència de Residus de Catalunya nominés el “Pesa i Pensa” per al guardó.
El mètode “Pesa i Pensa” es concreta en una sèrie de passos. En primer lloc, els alumnes separen els residus orgànics que no es poden menjar, com la pela del plàtan o els ossos de pollastre, dels que sí es podrien haver menjat, com un tros de tomàquet o un iogurt sense escurar.
A continuació, pesen de forma sistemàtica i exacta els residus generats en relació als àpats servits i ho fan sota la supervisió d’un monitor del menjador. Registren els resultats en unes gràfiques i, alhora, pensen. És a dir, prenen consciència que deixar perdre el menjar també vol dir desaprofitar els recursos naturals, humans i tècnics necessaris per produir-lo, transportar-lo o cuinar-lo.
En l’últim pas, els nens i nenes proposen uns objectius a assolir, en funció de les possibilitats de cada grup d’infants. La fixació d’aquestes fites serà una eina de motivació que els engresqui a seguir endavant amb el “Pesa i pensa”.
A través d’aquesta iniciativa es fomenta una actitud responsable vers el consum entre els infants i és una oportunitat educativa per a assolir hàbits alimentaris saludables, explica Martí García, impulsor de “Pesa i pensa”.
Des de l’Ampa de l’Escola Maria Mercè Marçal valoren molt positivament que Quàlia hagi proposat tirar endavant el projecte a l’escola i esperen que sigui una via perquè els infants preguin consciència sobre el malbaratament del menjar.
El projecte “Pesa i pensa” es va iniciar el 2014 amb una prova pilot que va durar de gener a juny d’aquell any. A partir del segon mes i de manera sostinguda, van aconseguir una reducció del 35% en el malbaratament alimentari i d’un 50% en la generació de residus al seu menjador escolar. Des d’aleshores una trentena d’escoles de Catalunya s’han adherit al projecte i l’han implantat als seus menjadors escolars, a les províncies de Barcelona, Girona i Lleida.