La Regidoria de Cultura de Tàrrega, a través del Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat, ha publicat un volum que analitza la història de la industrialització a les terres de Lleida durant el segle XX. El treball de recerca s’ha materialitzat mitjançant les 8 ponències, recollides ara en el llibre, que experts i tècnics van exposar en unes jornades celebrades al Museu Cal Trepat el juny de l’any passat. Els autors dels articles són catedràtics, historiadors, economistes i tècnics vinculats a diversos equipaments culturals dedicats a la conservació del patrimoni industrial.
El llibre editat des del Museu Cal Trepat constitueix un valuós testimoni historiogràfic sobre la implantació del sector industrial a les terres de Lleida i de com es va transformar un territori i una societat molt arrelats per tradició a l’economia agrícola. Alguns exemples són la indústria hidroelèctrica al Pirineu, les farineres cooperatives, la fàbrica Verdeny de Tremp o la factoria J. Trepat de Tàrrega, museïtzada pel consistori des de l’any 2012.
La publicació compta amb el suport del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), xarxa dins la qual s’integrà l’any 2014 Cal Trepat. També han patrocinat la iniciativa l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Cambra de Comerç de Tàrrega i l’entitat BBVA. El llibre es posa en circulació com a número 2 de la Col·lecció Claus Trepat, sèrie d’estudis sobre el llegat de l’emblemàtica fàbrica targarina. Val a dir que el número 1 es dedicà a les relacions laborals a Cal Trepat durant el franquisme. El regidor de Cultura, Raül Palacios, ha assenyalat que la posada en circulació del llibre s’emmarca dins la política de divulgació dels patrimoni que identifica el municipi, un dels eixos de la seva àrea durant el present mandat. Per la seva part, el director de Cal Trepat, Jaume Espinagosa, ha manifestat que amb aquesta acció es vol consolidar el caràcter referent del museu targarí dins l’àmbit de la preservació del patrimoni fabril. En aquest sentit, Cal Trepat és considerat un valuós testimoni de la transició a Catalunya entre la fabricació artesanal i la industrialització contemporània.
Sota el títol La industrialització a les terres de Lleida durant el segle XX: notícia de la història, reflexió sobre el present i propostes de futur, el llibre recull les següents ponències:
· L’economia de les terres de Lleida en una etapa de creixement (1900-1936) · Transformacions agràries i diversificació industrial.
· La indústria hidroelèctrica al Pirineu de Lleida. Un segle d’electricitat, impactes i transformacions. A càrrec d’Eva Perisé, coordinadora del Museu Hidroelèctric de Capdella
· Indústria i creixement econòmic al ponent català des de mitjan segle XX: el cas de la Segarra.
· Agricultura i industrialització a les terres de Lleida durant el primer terç del segle XX: les farineres cooperatives.
· La indústria autàrquica a les terres de Ponent: els exemples de la fàbrica J. Trepat de Tàrrega i de la fàbrica Verdeny de Tremp.
· L’aportació del cooperativisme agrari: un retrat a la fi del segle XX.
· Indústries, clústers i consorcis en aquest nou segle: el cas de les terres de Lleida.
· Els museus del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i la industrialització catalana al segle XX.