Ràdio Tàrrega en directe
Ràdio Tàrrega en directe

Verdú (ACN).- Verdú.- El nét de Joan Miró, Joan Punyet, ha reivindicat aquest dissabte el paper més contestatari, iconoclasta i revolucionari del seu avi en un acte organitzat pel Mayoral Espai d'Art de la petita localitat de Verdú, a l'Urgell. Aquest centre ha volgut així commemorar l'aniversari del naixement de l'artista, que aquest dilluns hauria fet 123 anys. Joan Punyet també ha participat a la sessió de maridatge entre art i cuina que cada cap de setmana organitzen al Mayoral Espai d'Art i que porta per nom "Miró a taula". Aquest centre de Verdú acull més de 25 obres gràfiques de Miró que dialoguen amb altres de Dalí, Picasso, Tàpies o Chillida, i que també inspiren les tapes del cuiner Albert Marimón.

El nét de l'artista ha assegurat que el seu avi hauria aprovat plenament aquesta experiència.
Joan Punyet Miró ha descatat la voluntat del seu avi de ser la veu dels qui no tenien llibertat d'expressió però també ha explicat anècdotes com per exemple quan va descobrir l'artista, ja gran, que es posava un os de pollastre a la butxaca i el mateix os va aparèixer anys després als arxius de la Fundació Miró.

Punyet ha remarcat de Joan Miró que 'la seva feina va ser sempre intentar anar contracorrent' i ha reivindicat la llibertat cretiva d'un home que va ser 'contestatari, iconoclasta i revolucionari. En aquest sentit, ha afegit que, com a artista, el seu avi va voler deixar petjada de la seva lluita per a les pròximes generacions i com a altaveus va crear les fundacions a Barcelona i Mallorca.
Joan Punyet també ha parlat de Joan Miró com a persona i com a artista. 'Era molt proper i afable, però quan parlava no era l'artista. Com a artista es deixava portar per l'inconscient i per això la seva essència era treballar de nit, capturar les sensibilitats i emocions dels seus somnis per transmetre-les directament cap a la tela, el paper o l'escultura', ha comentat.
'Era la seva gran lluita, ser un home capaç d'abraçar les pintures de les cavernes per tenir l'essència pura d'allò primitiu sense ser aixafat per l'acadèmia, volia trencar els dogmes de l'acadèmia i que la seva creació fos pura i directa', ha afegit.
D'altra banda, el responsable del Mayoral Espai d'Art de Verdú, Jordi Mayoral, ha explicat que van decidir que Miró fos el protagonista de la iniciativa per fusionar art i cuina 'perquè estem convençuts que és un dels grans, la seva senzilleda i compromís ens va ensenyar moltes coses i, a més, Miró es va definir sempre com a pagès, com una persona arrelada a la terra'.

 

Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes