Mollerussa (ACN).- El president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Xavier de Pedro, ha dit que no entén que sigui correcta, des del punt de vista de la gestió de la conca, la venda dels drets de l'aigua ''quan s'han fet inversions molt importants per generar riquesa i desenvolupar l'agricultura''. Ho ha dit en relació a les alertes de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) sobre possibles transvasaments del Segarra-Garrigues a Barcelona i també de venda d'aigua de l'Ebre a Múrcia. De Pedro ha visitat aquest dimecres la Comunitat de Regants del Canal d'Urgell, i ha assenyalat que tramitaran la demanda que els han fet d'ampliar fins a 37 metres cúbics per segon el cabal del canal en determinats moments.

El president de la CHE ha respost aquest dimecres des de Mollerussa a la PDE en relació a les recents alertes que han llençat sobre el transvasament d'aigua de diferents punts de la conca a d'altres zones. La primera va ser sobre el canal Segarra-Garrigues, després que la setmana passada, membres del moviment social van denunciar a Fiscalia aquesta infraestructura sota la sospita que es podria estar construint per portar aigua del Segre a Barcelona, i l'altra ahir dimarts mateix al vespre, quan van alertar d'una possible venda d'aigua des de comunitats de regants de l'Ebre a Múrcia, arrel d'algunes veus que ho han apuntat des del govern murcià.

De Pedro ha estat taxatiu en ambdós casos i ha recalcat que la funció de la CHE és vetllar perquè l'aigua generi riquesa ''dins la conca'' i ''això farem complir a l'Urgell i al Segarra-Garrigues''. Ha afegit que no veuen correcta, des del punt de vista de la gestió de conca, la venda dels drets quan s'hi ha fet inversions molt importants per ''generar riquesa i desenvolupar l'agricultura''. Per de Pedro doncs, la venda d'aigua a un altre territori seria una ''cessió de riquesa'' al seu favor, per la qual cosa, ha insistit en què les inversions fetes al territori són per aprofitar l'aigua a la zona prevista.

El president de la CHE també ha recordat que ''per descomptat'' no hi ha cap projecte que impulsi la confederació de cara al possible transvasament ni a la possible cessió, sinó tot el contrari, ja que hi ha unes necessitats molt importants d'aigua, amb una capacitat productiva, també important, la qual s'ha de potenciar per afavorir el sector agrícola, per la qual cosa, ha mostrat ''tot el nostre suport'' per a què l'aigua s'aprofiti en aquestes comunitats.

Visita a la comunitat de regants de l'Urgell

Xavier de Pedro ha visitat la Comunitat General de Regants del Canal d'Urgell en el que ha estat la primera visita d'una ronda que té previst fer arreu de les comunitats que reguen amb aigua de la conca de l'Ebre. A Mollerussa, una de les qüestions que s'ha tractat ha estat la de la petició de l'ampliació del cabal a 37 metres cúbics per segon en determinats moments de l'any. De Pedro ha assegurat que tramitaran la petició ja que és tracta d'una comunitat que ''ha treballat i invertit molt en la millora del canal per generar una major riquesa i produtivitat''. En aquest sentit, ha dit que volen ''caminar junts per facilitar les possibilitats''.

De Pedro també ha parlat de la modernització del regadiu en aquest comunitat, després que justament la setmana passada el seu president, Ramon Carné, anunciés en el marc d'unes jornades que aparcaven de moment aquest objectiu per la falta de liquiditat i l'encariment del preu de l'energia. El president de la CHE ha dit que estan treballant per reclamar una reserva d'energia a l'Estat a les companyies hidroelèctriques, en determinats salts d'aigua, amb l'objectiu que les comunitats de regants puguin beneficiar-se d'una energia més barata.

Així mateix, de Pedro ha confirmat que no es repercutirà als usuaris de les infraestructures de les comunitats el pagament de l'IBI, que es girarà als ajuntaments per les preses de titularitat estatal. També ha confirmat, que l'IBI de 2013 per l'embassament de Rialb, que és de prop de 500.000 euros, ja ha estat abonat per l'Administració.

Bones reserves de neu

Finalment, Xavier de Pedro ha explicat que les actuals reserves de neu, i per tant d'aigua als embassaments, acumulades al Pirineu ''estan molt bé''. Sobretot en comparació a fa dos anys, quan es van registrar ''greus problemes'' per assegurar el subministraments. Això no obstant, de Pedro ha dit que caldrà fer un seguiment sobre com es produirà el desgel i que caldrà treballar per evitar problemes com els de l'any passat amb les riuades a la Val d'Aran. Per això, ha desitjat que el desgel sigui de forma esglaonada.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes