Lleida (ACN).- El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha anunciat l'obertura d'una actuació d'ofici per determinar si la creació d'un ens gestor sanitari a les comarques de Lleida que promou el Departament de Salut pot arribar a malmetre el dret a la salut dels ciutadans. "S'han expressat dubtes que volem contrastar" sobre si s'està enfocant correctament o no i "si no ho estigués, caldria canviar-ho". Així mateix, el Síndic també ha obert una actuació d'ofici sobre la situació de les llistes d'espera d'optometria a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Ribó ha explicat que en ambdós casos s'ha iniciat ara la recollida i acumulació de dades per tal de poder-se pronunciar i elaborar els informes pertinents.
El Síndic no s'ha volgut pronunciar sobre si la unificació de la sanitat pública de Lleida sota un ens gestor únic pot suposar la privatització de serveis de Salut tal com denuncien alguns col·lectius i sindicats. "S'han expressat dubtes que volem contrastar", ha afirmat, tot remarcant que s'acaba d'obrir l'actuació d'ofici i que des de la sindicatura de greuges s'ha iniciat ara la fase per recopilar dades i informacions al respecte.
De la mateixa, manera el Síndic està recollint documentació sobre la situació de les llistes d'espera de l'especialitat d'optometria a l'Arnau de Vilanova de Lleida. Ribó ha manifestat que el de les llistes d'espera és un "tema crònic" al conjunt del país, fet que ja fer constar en l'Informe al Parlament del 2013. El Síndic defensa la necessitat d'un automatisme d'entrada a les llistes d'espera a partir que el metge determina que cal intervenir un pacient. Per Ribó, la persona hauria d'entrar automàticament a la llista d'espera per tenir-ne constància i poder tenir una estimació del temps que pot trigar a arribar l'operació.
En el cas de les llistes d'espera d'optometria a l'Arnau de Vilanova, el Síndic vol veure si la creació de l'ens sanitari únic a Lleida "serveix o no serveix per fer front a això".
Les polítiques socials centren el 30% de les 315 queixes que els lleidatans van presentar presentat al Síndic el 2013
Rafael Ribó ha presentat aquest divendres a Lleida l'Informe anual 2013 i s'ha centrat especialment en les actuacions relacionades amb les comarques de Ponent. Durant l'any passat, el Síndic va rebre 315 queixes procedents de la demarcació de Lleida, que representen un 3,4% del total de queixes iniciades per la sindicatura. Amb 108 queixes, Lleida ha estat la localitat que en va presentat més, seguida de Tàrrega (21), Balaguer (15), i Solsona i Vielha (9).
Les polítiques socials (educació, infància, salut i serveis socials) van ser l'àmbit que va generar més queixes (95), seguit del d'administració pública i tributs (92), el de polítiques territorials (48) i el de seguretat pública i justícia (45). Pel que fa a les consultes (288), les més nombroses van estar relacionades amb temes de consum (76) i de polítiques socials (67).
L'actuació de l'Ajuntament de Lleida, motiu del 7% de queixes
L'Ajuntament de Lleida (22 queixes) és l'administració que més peticions d'intervenció del Síndic va generar el 2013, seguit del de Tàrrega (16) i del Consell Comarcal del Pallars Sobirà (14). Pel que fa a la col·laboració amb el Síndic en la investigació de les queixes, la Paeria ha demostrat més agilitat que la mitjana d'ajuntaments catalans, segons ha destacat Ribó. En concret, el consistori lleidatà ha trigat 77 dies a respondre les peticions del Síndic, mentre que la mitjana d'ajuntaments ha necessitat 104 dies.
Segregació escolar, infants en assentaments gitanos, transport escolar, acolliment familiar i registres civils, centren les actuacions d'ofici a Lleida
Per iniciativa pròpia, el Síndic va obrir cinc actuacions d'ofici. Una d'aquestes, que encara no s'ha finalitzat, s'ha centrat a analitzar els desequilibris en la distribució de l'alumnat en les escoles a la ciutat de Lleida. Sobre aquesta problemàtica ha explicat que la sindicatura està enllestint un informe que demostrarà que "el tema segueix preocupant però que va minvant" al conjunt del país. També en l'àmbit educatiu, el Síndic es va pronunciar davant l'anunci de supressió del servei de transport escolar al Pallars Sobirà i ha concloure que la mesura no va comportar cap irregularitat.
La situació dels infants d'un assentament gitano a la ciutat de Lleida i les sospites de manca d'escolarització van ser motiu d'una actuació que el Síndic va resoldre amb un seguit de recomanacions a la Paeria i al Departament d'Ensenyament perquè garanteixin les necessitats bàsiques i l'escolarització dels infants afectats.
Cas Castelldans
Les acusacions de pederàstia contra un acollidor familiar de Castelldans també van comportar l'obertura d'una actuació per aclarir el paper de l'Administració. Aquesta actuació va desembocar en l'elaboració d'un informe genèric sobre el seguiment de l'acolliment familiar a Catalunya en què el Síndic defensava l'acollida en un nucli familiar com a millor solució tot reclamant més recursos per l'acolliment i una major formació per les famílies acollidores.
Finalment, el funcionament del Registre Civil de Lleida amb relació al creixement de les sol·licituds de nacionalitat i la falta de criteris homogenis per aturar aquest increment van portar el Síndic a demanar la intervenció del Defensor del Poble.
Aiguats a la Val d'Aran
El Síndic també va rebre diverses queixes amb relació a l'actuació de l'Administració davant els aiguats de la Val d'Aran del mes de juny del 2013. Els interessats van demanar la intervenció del Síndic de Greuges per la disconformitat amb la manca de solucions i d'indemnitzacions pels desperfectes causats per les inundacions.
El Servei d'Atenció a les Persones visita set localitats lleidatanes
Durant el 2013 el Síndic es va desplaçar a set localitats lleidatanes per rebre queixes i consultes de primera mà. Em concret, l'equip itinerant del Síndic ha visitar Balaguer, Tàrrega, Lleida, Solsona, Vielha, Alcarràs i Agramunt. Així mateix, en qualitat d'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT), durant el 2013 el Síndic va visitar les comissaries dels Mossos d'Esquadra de Sort i Tremp i la Policia Local de Tremp.