ACN Barcelona.- El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, troba "inadmissible" que no s'hagi avançat en l'elaboració d'un catàleg d'equipaments que estan ubicats en zones inundables a Catalunya. Ribó ha comparegut aquest dilluns a la tarda al Parlament per informar de la resolució relativa a la mort de quatre persones grans a la Residència Ribera de Sió, d’Agramunt, el passat 3 de novembre de 2015, per el desbordament del riu Sió. "El Sió no és l'Ebre, no és el Hudson, no és l'Amazones", ha assenyalat el Síndic, "però quan un riu baixa, baixa i no hi ha qui l'aturi", ha advertit. Rafael Ribó ha instat als grups parlamentaris a votar una moció per tal que es formi una comissió sobre aquest cas però, sobretot, per evitar que es tornin a repetir aquests tràgics fets.
La compareixença de Ribó ha començat amb un recordatori de les conclusions i recomanacions de la resolució que el Síndic va presentar a finals de novembre passat, pocs dies després de la greu inundació. I ha lamentat que, deu mesos després, no s'hagi avançat ni en la creació de la comissió d'investigació ni en l'inventari d'equipaments susceptibles de patir un nou succés com el d'Agramunt. Ha recordat que la residència d'avis es trobava a només 50 metres del riu Sió, quan la normativa vigent marca un mínim de distància de 100 metres, i ha subratlllat que, a aquesta distància, es troben actualment una llar d'infants i una escola de música.
En la seva intervenció també ha lamentat i qüestionat la inactivitat dels poders públics a l'hora d'"identificar errades i assumir responsabilitats". El Síndic havia proposat la creació d'una comissió d'investigació per analitzar la coordinació entre les administracions implicades en els fets d'Agramunt. Una comissió que encara no s'ha materialitzat. "Demano que actuïn. Que tirin endavant una moció conjunta per tal que es formi aquesta comissió", ha reclamat.
Determinar responsabilitats
Sobre el catàleg d'equipaments en zones inundables, Ribó ha indicat que el mateix Ajuntament d'Agramunt ja ha actualitzat aquest llistat i ha destacat la "diligència" amb la que ha actuat a l'hora d'intercanviar informació i coordinar-se amb altres administracions.
Tot i així, en la resolució presentada sobre els fets el passat novembre, el consistori urgellenc es va endur llavors una part important de les crítiques per la seva gestió. Principalment, per haver autoritzat el llavors govern municipal la construcció de la residència d'avis en zona inundable, sense demanar, per exemple, informes ni a la Confederació Hidrològica de l'Ebre (CHE) ni a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Ribó ha subratllat que amb un informe de compatibilitat urbanística desfavorable, el consistori hauria denegat la sol·licitud de llicència ambiental i la llicència d'obres.
Davant els representants de la comissió de Junts pel Sí, Ciutadans, Catalunya Sí que Es Pot, Partit dels Socialistes, Partit Popular i la CUP, Rafael Ribó ha qualificat de "nefast" el fet d'ubicar els dormitoris dels pacients, i més concretament els més vulnerables pel seu deteriorament cognitiu i de mobilitat, en la planta del semisoterrani, especialment procliu a què s'inundés si es donava una crescuda del riu. "Una decisió incoherent i contrària al pla d'autoprotecció de la mateixa residència", ha dit. "Paradoxalment, aquells que van salvar la vida eren els qui estaven lligats per a la seva seguretat al llit, tenien menys mobilitat però això els va salvar perquè matalassos van surar", ha recordat el Síndic.
També ha qüestionat les administracions supervisores competents a l'hora de concedir les llicències urbanístiques i de les posteriors inspeccions a l'equipament, que va passar, any rere any, tots els controls pertinents. "Li tocava a un inspector d'afers socials determinar que aquell dormitori estava mal situat? No ho sé respondre; però el que sí sé és que aquell dormitori estava mal situat", ha comentat Ribó.
Pel que fa a l'actuació dels equips d'emergència, Rafael Ribó ha refermat l'actuació "correcta" de Bombers i policia. I, fins i tot, "arriscant la pròpia vida" ha dit per rescatar els interns i treballadors de la residència. Tanmateix, ha apuntat a una manca d'agilitat per part del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).
El Síndic de Greuges ha remarcat, a més, el "desori" i la descoordinació entre la Confederació Hidrològica de l'Ebre (CHE) i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Considera que van actuar amb "passivitat" i que no van exercir diligentment la funció que els correspon de "policia hidràulica" en una zona qualificada per ambdós organismes com d'alt risc. "Des de l'any 2002 ja hi havia estudis que posaven de manifest el risc d'inundacions existents a la zona centre del nucli urbà d'Agramunt", ha apuntat Ribó. Per això, ha reclamat que clarifiquin les competències entre la CHE i l'ACA pel que fa a l'exercici de la funció de "policia d'aigües" en territori català, i que es transfereixi la competència esmentada amb caràcter exclusiu a l'ACA, per mitjà de les modificacions normatives que siguin necessàries.
Gestió telefònica de pagament
En la compareixença del Síndic de Greuges al Parlament també s'ha exposat un informe sobre l'ús de números de telèfon amb tarifació especial per part de les administracions públiques. Ribó no troba convenient que telèfons com el d'informació de la Generalitat 012, el de l'Ajuntament de Barcelona, el 010 o telèfons '902' que fan serveis concessionats amb l'administració tinguin una tarifació que li costi diners al consumidor, especialment quan aquest ha de realitzar tràmits. "Estem en una nova era i vostès l'han inaugurat amb la Llei d'Accés del dret a la Informació", ha assenyalat Ribó als parlamentaris. "I aquest accés a la informació ha de ser gratuït", ha reblat.
"Recomanem que les administracions no facilitin informació amb un cost afegit via telèfon", demana el Síndic en l'informe", afegint la necessitat que la gratuïtat per aquest mitjà estigui garantida com ho és l'atenció presencial o via telemàtica. "Que l'accés a la informació estigui garantit com a dret i que no sigui objecte de contraprestació", ha dit en referència a les companyies operadores.
Sobre les respostes que ha rebut als seus requeriments, Ribó ha exposat que la Generalitat veu "plausible" aquesta gratuïtat tot i que aquest aspecte queda totalment objecte a "qüestions pressupostàries". Ha assenyalat, per altra banda, que no té cap resposta de l'Ajuntament de Barcelona, tot i que li han arribat informacions que estudia "un nou règim de tarifació per a una possible gratuïtat", ha dit. El Síndic ha explicat, a més, que la Defensora del Pueblo no troba "cap irregularitat" en el cobrament adicional per aquests serveis .