Obertament porta el sofà de campanya a Tàrrega per a què no hi quedi cap conversa pendent. Com en les anteriors ocasions s’instal·larà un sofà, cessió d’Ikea, amb l’objectiu de promoure converses pendents sobre salut mental entre les persones que passegin pel centre de la ciutat. La campanya s’iniciava el passat 29 de gener en un acte a Barcelona i des de principis de mes pot veure’s a diferents mitjans de comunicació catalans per tal d’aconseguir entre tots i totes aquestes 10.000 converses.
El sofà viatja literalment per diferents ciutats catalanes com Tarragona, Tàrrega, Girona, Barcelona i Sabadell perquè tot aquell qui tenia una conversa pendent pugui apropar-se i participar en la campanya. A cada lloc hem abordat diferents relacions personals: a Barcelona vam estar al metro de Mundet prop del campus universitari per acollir converses entre l’estudiantat que va classe. A Tarragona vam parlar amb companys de feina que sortien a fer un cafè. A L’Ikea Sabadell vam donar l’oportunitat a moltes parelles situant el sofà al restaurant de les pròpies instal·lacions comercials. A Girona hi arribarem diumenge, dia per estar en família i tenir 5 minuts per asseure’s relaxadament i trencar les barreres sobre salut mental.
A Tàrrega ens trobarem per fer el vermut de dissabte amb els amics, per fer que entre oliva i escopinya no quedi #capconversapendent. Coincidint amb el 40è aniversari de l’Associació Alba, comptarem amb alguns dels seus voluntaris com també amb activistes que oferiran la seva experiència per tenir algunes d’aquestes converses pendents. Els amics són un recolzament essencial quan algú passa per un moment delicat. Una comunicació oberta i naturalitzada sobre la salut mental pot marcar la diferència. És el cas de l’Andrea:
“Un dia vam quedar i la vaig veure molt desmillorada. Ens coneixíem des de petites però des de feia un temps que no semblava ella. Li va costar explicar-me que havia hagut d’anar d’urgències, no sabia com sortir-se’n i jo molt impotent de no saber-la com ajudar. Però el més important, és que entre nosaltres ja no hi ha cap tabú sobre salut mental, sabem que quan calgui, en podem parlar”
Per desgràcia però, no totes les relacions d’amistat són tan obertes amb temes com aquest i continua havent-hi gent que se n’ha d’amagar o amics amb por a preguntar. I això passa perquè no tots els catalans comprenen què són els trastorns mentals. Segons les dades de l’esca, l’Enquesta de Salut de Catalunya:
? El 29% dels catalans creuen que una de les principals causes de la malaltia mental és la manca d'autodisciplina
? 17% dels catalans no donaria cap responsabilitat a les persones amb problemes de salut mental i un 34% no ho sap o no respon
? El 21% dels catalans considera que no es pot confiar per la cura d'altres en persones que han estat pacients en hospitals de salut mental.
Tota la difusió que es generi sobre la campanya forma part d’una estratègia de comunicació 360º que va dirigida a sacsejar les consciències i cridar a l’acció de la societat catalana perquè no quedi #CapConversaPendent (www.capconversapendent.org)
La campanya també té activat el SMS solidari a través del qual demanem a la població que enviï un missatge amb la paraula CONVERSA al 28014. El cost és 1’20€i els guanys aniran destinats a projectes de lluita contra l’estigma en salut mental.