Unió de Pagesos assegura que molts afectats no ho denuncien
Barcelona (ACN).- La demarcació de Ponent acumula el 50% dels robatoris i furts d'estris laborals i maquinària agrícola, uns delictes que s'han quadruplicat des de l'any 2007. El registre dels Mossos d'Esquadra de fets penals en aquests quatre anys ha compatibilitzat 5.851 denúncies provinents del sector, 2.761 de les quals han estat presentades a Ponent. La base policial recull també que l'increment ha estat exponencial en aquest temps, un 15% el darrer any a tot Catalunya. Els pagesos lleidatans sempre han estat els més afectats, el 2007 van denunciar 372 sostraccions i l'any passat, 860, una xifra rècord. El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, amb 449 i 402, són la resta de demarcacions més afectades.

La mesura de la importància que la demarcació de Ponent té en el sector agrari català la dóna també l'elevadíssim percentatge de robatoris i furts que els pagesos lleidatans pateixen en relació amb els de la resta del país. Segons dades a les quals ha tingut accés l'ACN, al llarg de l'any passat el gremi va presentar 860 denúncies per sostraccions d'estris laborals i maquinària agrícola.

El pes del sector agrari de Lleida en relació amb el total de Catalunya és del 40% (39,93% segons dades del 2007 facilitades pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural). El xifra d'afiliats a la seguretat social del sector 'Agricultura, Ramaderia i Pesca' de la demarcació de Lleida l'any 2010 és de 19.704 persones.

Més robatoris que denúncies

El nou president de la Cambra Agrària de Lleida, Josep Cabré, en declaracions a l'ACN, reclama 'més efectius i un augment de les patrulles al camp' davant la situació d'augment dels furts i els robatoris, tot i la constant col·laboració dels pagesos amb els Mossos d'Esquadra. El representant dels pagesos ha alertat que a les dades oficials caldria afegir-hi la multitud de petits furts que molts pagesos no denuncien per la seva poca magnitud, però que 'cal tenir en compte'.

El també coordinador territorial d'Unió de Pagesos a Lleida s'ha mostrat obert a seguir augmentant l'ajuda del sindicat als cossos policials, informant dels llocs on, segons la collita i l'època de l'any, els lladres poden sentir-se més atrets per maquinària, productes o objectes d'interès.

El líder sindical denuncia que la crisi ha fet augmentar sobretot el robatori de combustible de la maquinària agrícola o de dipòsits privats, també de coure o de ferralla i maquinària. 'Tal com estan les coses, el sector no es pot permetre el luxe de canviar la maquinària perquè ha estat robada'. El coordinador territorial d'UP ha demanat que els ciutadans del camp tinguin consideració 'de primera divisió, igual que tots els altres', i per tant, s'augmenti la vigilància a les zones rurals.

Delictes que també castiguen Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona

Els pagesos de les demarcacions de Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona també pateixen intensament aquesta activitat delictiva. La base policial demostra que en els darrers 4 anys, malgrat l'any 2007 el desplegament dels Mossos d'Esquadra encara no s'havia completat al sud de Catalunya, els treballadors dels camps de les Terres de l'Ebre són els segons que més denúncies han presentat, 1.040 en tres anys. Els Camp de Tarragona, els tercers, n'han presentat 710. Només en el 2010 s'han denunciat més de 400 robatoris i furts en cadascuna d'aquestes demarcacions.

Des de 2007 s'han denunciat a l'Àrea Metropolitana 656 robatoris en el sector agrari de la demarcació; 417 en el de les Comarques Gironines; 194 en el de les Comarques Centrals, i 73 en el del Pirineu Occidental.

Robatoris que creixen

Les denúncies presentades pels pagesos catalans no deixen lloc als dubtes. En relació amb l'any anterior els delictes que ha patit el gremi ha augmentat en un 15%. El 2010 van denunciar 2.243 sostraccions, 1.949 el 2009, 1.132 el 2008, i 527 l'any anterior.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració