Es debat en el marc de la IIa Jornada de Turisme de Fauna i Desenvolupament Rural que té lloc a Montgai, una de les millors zones per observar aus de tot l'Estat
Montgai (ACN).- Els secans de les terres de Lleida busquen situar-se al mapa de turisme ornitològic a través de l'exemple d'altres models internacionals. Tot plegat es debat en el marc de la IIa Jornada de Turisme de Fauna i Desenvolupament Rural que té lloc aquest dijous a Montgai (Noguera), una de les millors zones, segons els experts, per observar aus com el popular Sisó. De fet, al Regne Unit, el turisme ornitològic porta cada any uns 2 milions de visitants i genera uns ingressos de centenars de milions de lliures. Tot i disposar d'unes condicions idònies, aquest model de turisme és molt incipient a Catalunya i per això s'està treballant en la línia de fomentar-lo donada la demanda existent.

La situació del turisme de natura a Catalunya és molt ''incipient'', segons el responsable de l'empresa especialitzada en fotografia de natura, Photo Logístic, Carles Santana. S'està començant, i no només a Lleida sinó a d'altres llocs del país. De mica en mica, però, aquesta activitat està agafant ''volada'', ja que cada vegada s'és més conscient que aquí hi ha un recurs que és pot fer servir en el turisme i que a més a més es pot complementar amb el món rural per diversificar-ne la seva economia.

Segons Santana, el referent dels aficionats i experts en turisme de natura a Catalunya és sempre la Gran Bretanya, però també Alemanya i alguns països escandinaus. Per aquest motiu, la jornada que ha tingut lloc avui a Montgai ha comptat amb ponents de les illes britàniques, però també d'Extremadura i altres punts de Catalunya on ja s'ha començat a implantar aquest tipus de turisme, com l'ornitològic, com són Tremp i Seròs (Segrià).

En aquest sentit, el britànic responsable de l'empresa RSPB, Dominic Molly, ha parlat sobre l'impacte econòmic del turisme de fauna al seu país i ha destacat que porta aproximadament uns 2 milions de visitants cada any. Així mateix, ha assegurat que pot arribar a generar uns ingressos de centenars de milions de lliures. Molly ha remarcat que la zona dels secans de Lleida és ''perfecta'' per a implantar-hi aquest model de turisme de natura, i s'ha mostrat convençut que si s'instal·len els mitjans i infraestructures necessàries, l'èxit estarà assegurat.

Per la seva part, el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha recordat que les zones de secà estan protegides per la Xarxa Natura 2000 però que això no significa que siguin llocs on s'impedeixin el desenvolupament d'altres activitats econòmiques. Per aquest motiu, s'ha mostrat convençut que el desenvolupament turístic podrà permetre també ajudar al manteniment del sector primari de l'agricultura i la ramaderia. Segons Gilabert, en base al desenvolupament turístic s'ha de poder consolidar i desenvolupar també el model agrari que eviti que la gent jove de les comarques de Lleida no hagi de marxar fora per viure.

Els secans de Montgai és una de les zones més bones per a la observació d'aus segons els experts. De fet, ja fa dies que l'empresa Photo Logístic té instal·lades a la zona una sèrie de casetes de fusta de petites dimensions que serveixen d'amagatall per als fotògrafs que volen captar les instantànies dels ocells.

Un aficionat a aquest tipus de fotografia, Òscar Domínguez, lamenta que a Catalunya encara sigui ''bastant difícil'' sortir al camp amb una càmera per captar imatges dels ocells per la manca d'instal·lacions com aquestes. Els amagatalls permeten al fotògraf atansar-se a l'ocell sense ser vist i poder fer unes fotos de gran qualitat. Per aconseguir-ho cal entrar-hi pràcticament de nit, i aprofitar les primeres hores del matí per veure els ocells, ja que després, amb la sortida del sol i la calor, ja no es deixen veure. Aquest dijous, s'ha pogut captar de forma excepcional les imatges d'un exemplar de Sisó saltant. Un dels ocells més buscats i apreciats pels aficionats, que estranyament s'ha deixat veure en aquestes dates, ja que només ho acostuma fins al maig.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració