Lleida (ACN).- Els transportistes lleidatans s'han sumat a la campanya que ha posat en marxa CETCAT-COT, que representa a més del 90% del sector del transport de mercaderies de Catalunya, per protestar contra l'aplicació de l'eurovinyeta a l'Eix Transversal. La iniciativa se centra en l'enganxada d'uns adhesius als camions amb què els transportistes volen fer visible el seu rebuig a la nova taxa que vol aplicar el Govern. Des d'Asotrans Lleida asseguren que l'aplicació d'aquest peatge comportarà un sobrecost als transportistes que han de creuar diàriament la C-25 d'uns 18.000 euros anuals per camió. Altrament, també reclamen l'alliberament del peatge de l'AP-2 entre Montblanc i Lleida.
Les empreses de transport de mercaderies lleidatanes agrupades sota el paraigua d'Asotrans Lleida van començar divendres passat a enganxar als seus vehicles adhesius en contra de l'aplicació de l'eurovinyeta a l'Eix Tranversal. Es van afegir d'aquesta manera als de la demarcació de Tarragona, que van ser els primers en rebre els adhesius de la campanya que van posar en marxa les organitzacions CETCAT-COT i que els pròxims dies arribarà als de Girona i Barcelona.
La Confederació de Transportistes de Catalunya (Cetcat) i la Coordinadora d'Organitzacions de Transportistes (COT) van decidir recentment unir esforços per reivindicar l'oposició del sector a l'entrada en vigor de l'eurovinyeta a l'Eix Transversal, entre les demarcacions de Lleida i Girona. CETCAT agrupa les associacions Transcalit Barcelona, Asetrans Girona, Feat Tarragona i Asotrans Lleida, mentre COT aplega amb l'Associació General de Transportistes de Catalunya i Astac Comtal.
La secretària general d'Asotrans Lleida, Sílvia Llobet, va denunciar a l'ACN que l'aplicació d'aquesta taxa suposarà un empitjorament de l'actual situació econòmica que viu el sector del transport de mercaderies i va assegurar que l'increment dels costos d'explotació que suposaria l'eurovinyeta "pot provocar la desaparició de moltes empreses". Per Llobet, les empreses que es veurien més afectades per la nova taxa serien les de transport d'animals vius.
Segons CETCAT-COT, el sector del transport a Catalunya representa el 18% de l'economia catalana "i el transportista català es veu obligat a haver de pagar per a l'ús de les infraestructures només per sortir de casa, quan ja ho ha pagat prèviament en impostos". Per altra banda, Llobet va remarcar que ara per ara el govern de l'Estat és l'únic interlocutor vàlid amb Brussel·les i no el Govern per a l'aplicació de l'eurovinyeta a l'Eix Transversal, tot i que aquesta via sigui titularitat de la Generalitat.
El Govern va aprovar a principis d'any la creació d'un nou peatge a la C-25 específic per a camions de 12 o més tones. La taxa -coneguda com a eurovinyeta i que ja s'aplica a Alemanya, Àustria o França- grava aquest tipus de trànsit en funció del grau de contaminació i de l'ús que faci de la infraestructura. Els càlculs del Govern era començar a cobrar aquest peatge a partir de la segona meitat d'aquest any però fa unes setmanes el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va explicar al Parlament que, de moment, es posposa l'aplicació de la nova taxa a l'espera que el govern de l'Estat la comenci a cobrar també als camions que passin per l'A-2.
Des d'Asotrans Lleida valoren positivament el gest de Vila tot i que consideren que "no és suficient" i reclamen que es derogui "expressament" la modificació que es va introduir a la Llei d'acompanyament dels pressupostos per tal de poder aplicar l'eurovinyeta "i que surti de la Llei de taxes" per evitar que un futur govern pugui acabar-la aplicant, ha dit Llobet.
Asotrans Lleida, de la mateixa manera que entitats i organitzacions empresarials lleidatanes i tarragonines, també reivindica l'alliberament de l'AP-2, en el tram entre Lleida i Montblanc. "Havent una via paral·lela a l'N-240 es pot aprofitar la infraestructura que tenim, evitant un impacte ambiental i territorial que suposaria el desdoblament de l'N-240", afirma Llobet. La secretària general d'Asotrans Lleida rebutja la proposta del Ministeri de Foment d'oferir bonificacions als transportistes perquè passin per l'AP-2 si no la gratuïtat total de l'autopista entre Lleida i Montblanc. A més de l'alliberament, l'entitat reclama el rescat del peatge de l'AP-2 l'any 2021, quan finalitza la concessió.
Llobet assegura que el desdoblament de l'N-240 suposaria una inversió pública superior als 300 milions d'euros mentre si es trasllada el trànsit pesat per l'AP-2 el cost se situaria en 114 milions d'euros, cost que hauria d'abonar Foment a la concessionària com a compensació per l'alliberament del peatge fins al 2021. A més, aquesta mesura permetria reduir el pas de camions per l'N-240 i contribuiria a disminuir la sinistralitat en aquesta carretera, segons la secretària general d'Asotrans Lleida.