Vallbona de les Monges (ACN).- La cooperativa L'Olivera celebra enguany el seu 40è aniversari. Nascuda el 1974 a Vallbona de les Monges (Urgell), la cooperativa s'ha convertit en un dels referents més antics de l'agricultura social del país, ja que dóna feina a una setantena de persones, trenta de les quals amb algun tipus de discapacitat o en risc d'exclusió. El celler produeix 17 vins i 4 olis diferents, alguns dels quals amb certificació ecològica. El director de L'Olivera, Carles Ahumada, ha explicat a l'ACN que tot i que l'estructura que tenen a Vallbona ja ha tocat el seu ''sostre'' tenen ganes de créixer i ho volen fer ''replicant'' el projecte en algun altre lloc, ja sigui a nivell local o a nivell internacional.
El projecte d'agricultura social i sostenible que promou la cooperativa L'Olivera des de fa 40 anys a Vallbona de les Monges es podria exportar a d'altres indrets del país o del món. És una de les possibilitats que baralla el director de L'Olivera, Carles Ahumada, conscient que a Vallbona, ''hem tocat sostre'' tant pel que fa al volum de producció com de personal treballant-hi. Actualment produeixen unes 200.000 ampolles de vi a l'any i la previsió està situada en 250.000 aquest 2014.
En aquest sentit, Ahumada posa com a exemple el projecte iniciat a Barcelona al 2010, quan es va assolir la gestió de la Masia de Can Calopa de Dalt, propietat de l'Ajuntament de Barcelona i on s'elabora el vi institucional de la ciutat 'Vi de Barcelona'. El projecte és una petita rèplica del que es desenvolupa a Vallbona de les Monges i actualment hi treballen 12 persones que pateixen algun tipus de discapacitat o viuen en risc d'exclusió social. Enguany, la previsió és collir 120.000 quilos de raïm i elaborar unes 10.000 ampolles dels vins Vi de Barcelona i Vinyes de Collserola.
Ahumada defineix el projecte que desenvolupen a Barcelona com una formula per modificar la ''realitat periurbana'' de la gran ciutat i vincular-la amb la sostenibilitat. El director de L'Olivera assegura que s'obren ''oportunitats interessants'', sobretot en l'ocupació laboral i en el marc d'una agricultura familiar i sostenible amb l'ecologia.
Dels 70 a l'actualitat
A finals dels anys 70, les condicions a la Catalunya interior no eren fàcils i Vallbona de les Monges patia un procés de despoblació creixent motivat per una agricultura que generava pocs beneficis i l'atracció dels nuclis urbans. El model d'agricultura social impulsat per L'Olivera va implicar els pagesos de la zona, que fins i tot han adaptat els seus cultius a l'agricultura ecològica.
Després de 40 anys, el celler comercialitza un total de 17 vins (9 de blancs, 4 de negres, 2 d'escumosos i 2 de dolços) i 4 tipus d'oli diferents. L'any 1989 va sortir al mercat el primer vi elaborat per L'Olivera, el Blanc de Serè. Un vi fresc i jove que sintetitza les varietats que històricament s'havien cultivat a la zona: Macabeu i Parellada, amb la incorporació del Chardonnay.
L'Olivera va créixer a la dècada dels 90 amb la innovació dels vins blancs, sobretot els criats i fermentats en barrica. Va ser llavors també quan es va començar a elaborar escumosos, inicialment només per al consum privat d'amics i familiars però amb la intuïció que per les varietats de raïm cultivades tradicionalment a la zona, la zona climàtica i els tipus de sòls en que es troba Vallbona, els escumosos podrien assolir una gran qualitat.
Al 2000 encara es fa un pas més per consolidar el projecte amb l'elaboració d'olis (6.000 litres anuals actualment), vins negres i vins dolços. En concret, el 2008 surt al mercat els primers vins negres DO Catalunya, un camí que s'acaba de consolidar el 2013 amb el segon vi negre de L'Olivera, el vi Naltres, inscrit a la DO Costers del Segre.
Carles Ahumada recorda que al intervenció de la cooperativa a Vallbona, a pesar de les contradiccions que es generen en un territori petit, limitat i amb regressió demogràfica, ''ha estat una mica contracorrent''. Està convençut que L'Olivera ha ajudat a frenar el despoblament de la zona, no només a Vallbona sinó a 25 quilòmetre a la rodona. En aquest sentit, es mostra convençut però, que si ara no existís L'Olivera, les persones amb dificultats que hi treballen tindrien un futur assegurat en alguna de les moltes altres entitats amb caire social que hi ha establertes a la demarcació de Lleida. Això si, afirma que segurament, Vallbona ''continuaria despoblada i amb menys gent''.
El comprador ''militant''
Ahumada destaca que en 40 anys la societat ha madurat respecte al consum de productes amb valor social afegit. Assegura però, que ells, des de la Cooperativa no han ''insistit'' en donar a conèixer el projecte social que hi ha al darrera, i encara menys, l'han fet servir per vendre més, sinó que ha estat el propi comprador que ho ha acabat descobrint per si mateix. En aquest sentit, descriu el comprador de productes de L'Olivera com a un ''militant'' per la forma que té de fer-se seu també el projecte social.