El 'Bus de la Salut' que recorrerà les terres de Lleida per detectar malalties vasculars o renals ja està en marxa i aquesta setmana fa la primera parada a Artesa de Lleida (Segrià). Aquesta iniciativa pionera que ha consistit en crear un bus medicalitzat preveu arribar durant el 2015 a 74 poblacions de la demarcació i en 3 anys que 12.000 lleidatans en risc de contraure alguna d'aquestes malalties s'hagin pogut fer les proves. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presentat el vehicle i ha alertat que les malalties cardiovasculars són un 30% de la causa de mort a les comarques de Lleida. Per això, ha afegit, s'ha volgut apropar aquest servei de prevenció i detecció al territori. El Bus de la Salut s'ha presentat aquest dijous a Artesa de Lleida i demà divendres començarà a atendre els primers ciutadans que han estat seleccionats per sotmetre's a una prova de detecció. El president de la Diputació ha valorat la iniciativa com un projecte molt important per a les comarques de Lleida, que planteja atansar un servei de salut als ciutadans més enllà del lloc on viuen. La idea es va començar a gestar amb la corporació municipalista l'any passat però des de la Fundació Renal Jaume Arno ja fa sis anys que pensaven en aquesta ''utopia'' que finalment s'ha fet realitat, en paraules del mateix president de la fundació, Jaume Arnó.
La cap del Servei de Nefrologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i directora de la Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), Elvira Fernández, ha destacat que les malalties de l'aparell circulatori són la primera causa de mort i de minusvàlua, que són la demència i les amputacions, i que a més a més són molt costoses per a la societat. Per aquest motiu, ha definit el bus medicalitzat com un projecte que ''té benefici per al coneixement'' ja que es farà un estudi científic pioner a Catalunya que permetrà realitzar en 3 anys proves a 12.000 lleidatans amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.
Fernández també ha remarcat la importància d'invertir en la prevenció i detecció de malalties, ja que en el moment actual és quan menys s'hi destina i quan s'agafen a temps ''hi pot haver molt estalvi''. Segons la doctora un 10% de la població té malaltia renal crònica i no ho sap. Al Bus de la Salut es faran ecografies de dos ''territoris del cos que són com una finestra a tot l'arbre vascular''. Per Fernández, una bona salut arterial és garantia per poder viure ''més i millor''.
4.000 lleidatans passaran pel bus aquest primer any
En aquest primer any d'investigació, 4.000 lleidatans estan convidats a pujar al 'Bus de la salut', equipat amb les més avançades tècniques diagnòstiques i amb especialistes mèdics relacionats amb els trastorns vasculars i personal d'infermeria altament especialitzat.
Les proves es faran a una població diana d'entre 40 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir diferents factors de risc. També es tindran en compte aspecte com la hipertensió arterial, la dislipèmia i l'obesitat, així com antecedents en familiars de primer grau o fumadors i exfumadors. Cada dia passaran pel bus 24 persones.
D'altra banda, està previst que a mitjan de maig es donin a conèixer els resultats de les proves realitzades durant els primers mesos de posada en marxa d'aquest estudi científic pioner a Catalunya.
Les proves en 40 minuts
Les proves són indolores i no tenen cap efecte secundari. Es poden fer en només 40 minuts i comencen amb una entrevista per conèixer l'estil de vida i els hàbits alimentaris que segueix l'usuari. També s'extreu una mostra sanguínia per conèixer com funcionen els ronyons, quin és el nivell de colesterol i altres paràmetres.
Mitjançant una ecografia (com les que es fan a l'embaràs) es visualitza l'estat de les artèries caròtides, situades al coll, i femorals, situades als engonals, que donen una visió general de la situació en què es troben totes les artèries del cos: l'engruiximent de la paret arterial i la presència de plaques de greix, entre d'altres.
Aquesta tècnica permet tenir informació per evitar futurs episodis cardiovasculars com infarts, angines de pit, feridures, ictus o embòlies.
Els resultats de les proves efectuades quedaran registrades a l'historial clínic del pacient i el metge de família hi tindrà accés per poder determinar el diagnòstic per a cada persona.