L’Associació Leader de Ponent ha presentat aquest matí les novetats i properes accions d’Espais Naturals de Ponent, projecte nascut la tardor de 2016 i que vol donar a conèixer, potenciar el valor afegit i evolucionar els espais naturals de les comarques de Les Garrigues, L’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià Sud.
Espais Naturals de Ponent és un projecte de cooperació impulsat per l’Associació Leader de Ponent i finançat en un 90% pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i en un 10% pels Consells Comarcals de de les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell i el Segrià. En el desenvolupament del projecte hi ha participat, a més, agents vinculats al territori i als espais naturals: ajuntaments de la zona integrada en el projecte, el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, l’Associació Aladrell, i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
Després de la bona rebuda i implantació des de la seva posada en marxa, Espais Naturals de Ponent encara una fase de creixement per ampliar el seu abast sobre el territori. El projecte inicia una exposició itinerant que recorrerà Ponent i una agenda d’activitats variada per captar l’interès d’un públic ampli. L’objectiu és dinamitzar els espais naturals per consolidar-los i diversificar l’activitat social i econòmica del territori amb la creació de més llocs de treball, la dinamització i generació de noves empreses i serveis especialitzats –restauració, allotjament, serveis de guia, ornitologia, etc.- i el consum de productes locals.
Espais Naturals de Ponent, recorregut i activitats
Espais Naturals de Ponent ha inaugurat avui una exposició itinerant que destaca, a través de propostes visuals i informatives, les característiques paisatgístiques, de flora, fauna i arquitectura tradicional de cada espai natural. La mostra es podrà veure fins el 13 d’abril a Cal Sinén, a l’Estany d’Ivars i Vila-Sana, i recorrerà en els propers mesos tot el territori per fer difusió i conscienciar del valor afegit dels espais.
Paral·lelament, i coincidint amb els mesos de primavera i estiu, Espais Naturals de Ponent organitza gairebé 30 activitats als seus espais naturals. Les sessions es classifiquen en tres eixos per tal d’atreure un públic variat: activitats de descoberta de valors naturals realitzades per professionals de l’ornitologia i dels valors naturals; activitats lúdiques a l’aire lliure i d’activitat física de baix impacte; i activitats per descobrir l’espai a l’aire lliure a través dels sentits amb propostes que combinen paisatge, gastronomia i música.
Anellament d’ocells, sortides ornitològiques, sessions nocturnes per descobrir ratpenats, la ruta de la tòfona, activitats de trekorientació i caminades són algunes de les propostes dels espais. Pel que fa a les activitats vinculades als sentits, es realitzaran tasts de producte de proximitat acompanyats de concerts de bandes locals com Renaldo & Clara, El Petit de Can Eril, Lauzeta i Fill del Mestre.
Al web www.espaisnaturalsdeponent.cat i a les xarxes socials hi ha tots els detalls de l’exposició itinerant i de les activitats proposades als espais. També s’hi recull la informació, fotografies, vídeos i visites virtuals de tots els espais que integren el projecte.
Un projecte de territori, impulsat pel territori
L’Associació Leader de Ponent preveu ampliar fins a 13 els espais naturals que integren el projecte, incorporant-ne abans de la tardor tres de nous: Anglesola – Vilagrassa, Tossals d’Almatret i Granyena. Aquestes incorporacions representen un increment important de l’oferta d’Espais Naturals de Ponent i la participació de més agents del territori, que es sumen a un projecte impulsat des de la col·laboració d’entitats i actors locals.
En aquest sentit, l’Associació Leader de Ponent acompanya i impulsa els municipis que integren els espais naturals amb l’objectiu que es coordinin per promoure de forma conjunta el desenvolupament del seu espai natural.
Les novetats del projecte s’han presentat aquest matí en un acte organitzat per l’Associació Leader de Ponent i que ha comptat amb la participació de Josep Maria Huguet, alcalde de Sidamon, president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell i president de l’Associació Leader de Ponent; Oriol Anson, Director General Desenvolupament Rural del DARP; Teresa Fuentes, Gerent Associació Leader de Ponent i Jordi Clariana, responsable de desenvolupament de l’exposició Espais Naturals de Ponent.
En el decurs de la presentació, Oriol Anson ha reiterat “la clara aposta del DARP pels projectes de cooperació Leader”, com prova el fet que “Catalunya ja ha convocat dues convocatòries d’aquests ajuts, i aquests dies acabem de resoldre la segona convocatòria”; i ha remarcat “la importància dels projectes estratègics com del que es tracta avui, com una mostra de col·laboració entre l’administració i els agents locals del seu territori per a desenvolupar projectes concrets d’interès per al territori”.
Precisament, quant al projecte Espais Naturals de Ponent, de promoció dels espais naturals de ponent a partir d’una marca conjunta per a millorar l’oferta turística i per tant l’activitat econòmica del territori, Anson també ha remarcat que “ha obtingut, com a projecte de cooperació estratègic, uns ajuts de 30.000 € en cadascuna de les dues primeres convocatòries de cooperació Leader, i ha tingut un impacte molt gran en la vertebració i cohesió territorial de l’entitat que l’impulsa om a element comú i aglutinador”.
La presentació ha finalitzat amb un tast gastronòmic coordinat per Gustum, projecte impulsat també per l’Associació Leader de Ponent i que treballa per fomentar el desenvolupament rural a partir de la promoció del producte artesà local i de la sinergia amb sectors com la restauració, el turisme o el petit comerç. El tast ha ofert als assistents productes elaborats artesanalment per productors de les comarques de Les Garrigues, l’Urgell, Pla d’Urgell i el Segrià Sud. Celler Metallonga, Celler Tomàs, Cooperativa d’Aspa, Dominis de Granyena, Forn de pa Cal Gil, Forn de Pa de Ronyó; Forn de Pa Martorell, L’Olivera, Mos de Tros, Torrons Fèlix i Xarcuteria Vallverdú Aloy han estat es responsables de mostrar la qualitat de l’oferta artesanal i gastronòmica de Ponent, un eix estratègic també pel territori.
Sobre l’Associació Leader de Ponent
L’Associació Leader de Ponent és una entitat sense ànim de lucre i configurada con a Grup d’Acció Local (GAL) creada per a gestionar la metodologia Leader del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-20120 a les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell, les Garrigues i el Segrià (sud). Una de les línies d’actuació de l’Associació és l’execució de projectes de cooperació amb altres GAL, com el projecte Gustum, i projectes estratègics com Espais Naturals de Ponent. Tots dos són finançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (57%) i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) (43%).