El Síndic de Greuges de Catalunya ha fet públic un informe que recull les activitats realitzades d'acord amb el conveni establert amb l’Ajuntament de Tàrrega, així com les actuacions (queixes i consultes) promogudes per persones residents al municipi i sobre les actuacions que tenen com a destinatari el mateix Ajuntament.
L’oficina itinerant d’atenció a les persones del Síndic de Greuges va rebre un total de 16 visites en el seu desplaçament a Tàrrega del 14 d’abril de 2015. Les persones ateses per l’equip del Síndic al Centre d’Entitats van presentar 11 queixes i van fer 5 consultes. Les problemàtiques plantejades van ser, entre d’altres, temes relacionats amb serveis socials, urbanisme, consum (aigua i electricitat), tributs, pensions i habitatge. Totes les visites ateses, excepte tres, eren de persones veïnes de la població. En aquest període analitzat, el Síndic de Greuges de Catalunya ha obert un total d’11 queixes en què l’administració afectada era l’Ajuntament de Tàrrega, la majoria de les quals fan referència a les àrees d’administració pública i tributs. Tot i així, el nombre de queixes en què l’administració afectada és per l’Ajuntament de Tàrrega és assimilable al d’altres corporacions locals amb poblacions similars. Quant al temps emprat a donar resposta als tràmits requerits, l’Ajuntament de Tàrrega presenta una mitjana de 75,7 dies; el Síndic de Greuges, de 46,7 dies, i la persona interessada, de 29,8 dies. Si es comparen aquestes xifres amb la mitjana de dies emprats els anys anteriors, es pot observar una reducció dels terminis tant pel que fa a l’Administració com a la institució del Síndic. És més, l’anàlisi dels darrers quatre anys mostra una tendència positiva quant a la reducció de terminis pel que fa a cadascun dels subjectes, fet que es tradueix en una reducció global de l’expedient i, per tant, en una millora per a la ciutadania.
Pel que fa a l’estat de tramitació de les queixes amb l’Ajuntament de Tàrrega, durant el 2015 s’han finalitzat 7 actuacions (58,3%) i 5 (41,7%) continuen en tramitació. Del conjunt de queixes finalitzades, en el 71,4% dels casos s’ha detectat alguna irregularitat per part de l’Administració i o bé s’ha solucionat abans que el Síndic formulés suggeriments i recomanacions o bé s’ha acceptat la resolució un cop el Síndic s’hi ha pronunciat. Si l’anàlisi de l’evolució es fa a partir de les queixes i consultes rebudes al Síndic de persones residents a Tàrrega, convé indicar la reducció de queixes i consultes d’aquest any (29,7%) respecte de l’any 2014. Aquest fet, que es reprodueix en el conjunt del territori català (a excepció d’algunes comarques), s’explica per la incorporació de les tecnologies de la informació i la comunicació en el procediment institucional. En aquest sentit, des de finals de l’any 2014 el Síndic ha implementat el sistema de notificacions electròniques amb les persones interessades que consentin expressament aquesta opció. Com a conseqüència, no és necessari conèixer la procedència dels promotors de les queixes, atès que es tramita de manera electrònica. És per aquest motiu que, malgrat que s’hagi incrementat el nombre de queixes aquest any, en un cert percentatge es desconeix l’origen de les persones interessades.
En relació amb la matèria objecte de les queixes i consultes rebudes durant el 2015 de persones de Tàrrega la majoria s’ha concentrat en temes propis de les polítiques socials, seguits per temes de consum. Quant a les administracions afectades en els queixes presentades amb veïnatge a Tàrrega, predominen les referides a l’Administració de la Generalitat de Catalunya (17 queixes) i, en segon lloc, les queixes relacionades amb l’administració local (10 queixes), de les quals 8 s’han tramitat amb l’Ajuntament de Tàrrega.
L’ informe té com a objectiu analitzar la tipologia de queixes rebudes i tramitades durant l’any 2015 amb relació a l’Ajuntament de Tàrrega i de residents a la ciutat, i també l’àmbit temàtic de les queixes i les consultes formulades per ciutadans d’aquest municipi.
L’informe s’emmarca en el conveni de col·laboració signat el 20 de gener de 2010 entre l’Ajuntament i la institució del Síndic de Greuges de Catalunya. Cal destacar, però, que, a diferència dels dos darrers anys, l’informe de Tàrrega 2015 es basa, fonamentalment, en les queixes i les consultes rebudes durant l’any, i no en les queixes i les consultes que, independentment de la seva data d’inici, ha gestionat la institució durant aquest any. Com a conseqüència, les xifres d’aquest document són inferiors a les que fins ara s’havien mostrat.