La principal novetat és que els contractes i les altes a la Seguretat Social es podran tramitar de forma telemàtica als mateixos ajuntaments del Baix Segre
Lleida (ACN).- Les altes temperatures dels últims dies han fet avançar l'inici de la campanya de la fruita a Lleida, que arrenca amb molt bones perspectives de collita. A partir de dilluns es faran els primers contractes i s'activarà el dispositiu policial per evitar irregularitats en la contractació i la instal·lació d'assentaments il·legals, tot i que no es preveu una arribada "massiva" de temporers. Com a novetat, enguany els contractes i les altes a la Seguretat Social es podran tramitar de forma telemàtica als mateixos ajuntaments. Es calcula que la campanya de la fruita dóna feina a unes 9.000 persones. Aquest dimecres s'ha fet a Lleida una reunió de coordinació entre les diferents institucions implicades.

La campanya de recollida de la fruita a les comarques de Ponent donarà el tret de sortida la setmana que ve. El bon temps de les últimes setmanes ha afavorit les varietats més primerenques que ja es podrien començar a recollir durant els propers dies. Les previsions per aquesta campanya són bones i es confia poder millorar els registres de l'any passat, si les condicions meteorològiques ho permeten. En concret, s'espera una gran producció en varietats com ara el préssec i la nectarina, i una mica inferior en el cas de la poma, en aquest cas però perquè se n'ha reduït les hectàrees de cultiu.

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha assegurat que la campanya es preveu "tranquil·la i amb normalitat" al Baix Segre, on cada any hi arriba una gran afluència de temporers que busquen feina. No obstant, no es preveu una arribada "massiva" de treballadors estrangers. Es calcula que la campanya donarà feina a entre 8.000 i 9.000 persones, tot i que enguany només seran 600 les persones que arribaran contractades en origen per tal d'afavorir les persones aturades establertes al país. Seran 200 menys que en l'anterior campanya i la majoria són de nacionalitat colombiana.

Coincidint amb l'inici de la campanya de la fruita també es posen en marxa tots els dispositius de seguretat, amb una intensiva tasca de control dels Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la policia espanyola i la Guàrdia Civil. L'objectiu és evitar la proliferació de possibles assentaments il·legals al Baix Segre i controlar la correcta contractació dels treballadors per part dels pagesos i les empreses de treball temporal. En aquest sentit, es confia repetir els bons resultats de l'any passat, un dels que ha tingut menor incidència pel que fa a contractacions il·legals, segons ha apuntat el subdelegat del govern espanyol, José Ángel Flores.

Una de les principals novetats d'aquesta campanya és que els contractes i les altes a la Seguretat Social es podran tramitar de forma telemàtica als mateixos ajuntaments, i ja no es veuran les furgonetes del Departament de Treball que fins ara feien aquesta funció. L'objectiu, segons Farré, és estalviar la paperassa i burocràcia als treballadors. Per aquest motiu, el servei d'ocupació ha endegat 42 plans d'ocupació que han suposat la contractació d'una setantena de persones que facilitaran la intermediació de l'administració i el mercat de treball. A més, com s'havia apuntat anteriorment, s'evitarà l'enviament de cartes als aturats catalans per treballar a la campanya.

Reunió de planificació entre les administracions

Aquest dimecres s'ha fet a la seu dels serveis territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Lleida, una reunió de coordinació i planificació amb els representants de les diferents administracions implicades en la campanya de la recollida de la fruita. La trobada, que també s'ha avançat respecte a l'any anterior, ha comptat amb l'assistència de representants de la Generalitat, de l'administració de l'Estat, del Consell Comarcal del Segrià i de diversos ajuntaments del Baix Segre. També hi han assistit els comandaments dels Mossos d'Esquadra, i els responsables de la Comandància de la Guàrdia Civil i la policia espanyola a Lleida.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes