El president Jaume Gilabert fa balanç d'aquest mandat davant els representants polítics i socials del territori
Lleida (ACN).- El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha fet balanç, aquest dijous al vespre a la Sala d'Actes de la corporació, del mandat 2007-2011. Gilabert ha destacat com a un dels punts més importants que la inversió de la Diputació als ajuntaments s'ha 'més que duplicat' en els darrers quatre anys, ja que s'ha passat de 30 milions d'euros entre els anys 2004 i 2007 als gairebé 76 milions en aquesta legislatura. A més, ha destacat, aquest finançament 'ha arribat fins als nuclis més petits'. Gilabert ha demanat de cara al futur que se segueixi apostant per l'aeroport de Lleida-Alguaire com a eina fonamental pel desenvolupament del territori i per l'entesa amb la resta d'administracions.

El president de la Diputació, Jaume Gilabert, ha destacat que en els programes d'inversió i de finançament local s'ha més que duplicat l'aportació als ajuntaments ja que s'ha passat d'un total de 30 milions d'euros al període 2004-2007, als gairebé 76 milions en aquesta legislatura.

Gilabert ha subratllat la cooperació i la bona entesa amb les altres administracions amb concertació d'esforços que han fet possible posar en marxa projectes i convenis importants de restauració de patrimoni, d'infraestructures i traspàs de carreteres, de promoció del territori o la creació d'ens com el Globalleida.

Del mandat ha destacat també la descentralització, la defensa del territori i dels petits municipis, la incorporació des del 2010 d'una partida d'uns 13,5 milions d'euros d'inversió directa per temes de salut o la creació d'espais a l'exterior com a plataformes de promoció del teixit econòmic i cultural de les comarques de Lleida.

La conferència balanç del mandat (2007-2011) s'ha estructurat en cinc grans eixos que han inspirat l'acció de govern com ara el suport als municipis i resta d'ens locals; la visualització, promoció i defensa del territori; la potenciació de les infraestructures i eines per al progrés econòmic; el reforç a l'estructura cívica, social i esportiva del territori, i la promoció dels valors nacionals de Catalunya i dels Països Catalans. El vicepresident primer, Miquel Aguilà i el vicepresident quart, Joan Riu, han fet la presentació i introducció d'aquest balanç.

Gilabert ha dit que la funció primordial de la Diputació és donar suport a l'acció municipal i comprovar sobre el terreny els problemes. Per això, durant aquests quatre anys ha fet visites institucionals als 231 municipis de la demarcació de Lleida i a la immensa majoria de nuclis agregats i EMD. A més, seguint una política de proximitat, al despatx de presidència ha rebut prop de 1.000 visites entre ajuntaments, consells comarcals i representants de diverses entitats.

El president de la Diputació també ha posat de relleu l'adhesió a la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus 2022, que ha de donar a conèixer a nivell mundial el Pirineu, 'tant si és candidatura guanyadora com si els jocs s'adjudiquessin a una altra'.

En la seva conferència, Gilabert ha nomenat tot un seguit d'actuacions en defensa del territori com la iniciativa de defensar l'aigua del riu Segre, amb la Declaració del Segre, davant l'intent 'irracional' de fer una captació a la capçalera. L'estudi encarregat per la Diputació demostra que ara ja no sobra aigua al Segre per les necessitats actuals de Lleida, i que seran moltes més en el futur. Tot seguit, Gilabert, ha recordat la defensa clara i rotunda del patrimoni històric i cultural de la col·lecció d'art sacre del Museu de Lleida, la Declaració de Cabanabona arran dels incendis de l'estiu de 2009, que van servir d'excusa perquè alguns criminalitzessin la pagesia, o el suport als alcaldes de les poblacions més afectades per les nevades de l'any 2010.

Del 2008 al 2010 la Diputació ha invertit prop de 20 milions d'euros en reformar o fer de nou fins a 24 carreteres. En aquest sentit, el president de la Diputació ha dit que "l'esforç per millorar la nostra xarxa ha estat gran, per la voluntat de millorar les condicions de vida dels habitants del nostre territori, i també per facilitar l'accés als visitants, que suposen una part substancial de la nostra economia".

Gilabert ha remarcat que la Diputació ha encarregat un estudi sobre la viabilitat de la prolongació del tren de la Pobla i que ha participat des del primer dia al desenvolupament de l'Aeroport d'Alguaire, que ha de donar molt joc a l'economia lleidatana. En aquest sentit Gilabert ha mostrat la seva esperança en què se segueixi apostant per l'aeroport com a eina fonamental pel desenvolupament del territori i en què es recuperin els vols que s'han perdut, que se n'ofereixin de nous i que es pugui volar en breu fora de l'espai Schengen.

El president de la Diputació ha acabat la seva conferència fent un repàs dels valors nacionals i dels Països Catalans. "Vull finalitzar aquest balanç amb un breu repàs d'aquells aspectes en què aquest equip de Govern ha posat èmfasi en els valors nacionals catalans, alguns dels quals estaven excessivament descuidats en etapes anteriors". En aquest sentit, Gilabert ha recordat que aquesta legislatura la Diputació ha començat a fer actes propis cada 11 de setembre, ha participat en reconeixements i homenatges als presidents Macià i Companys i al poeta lleidatà més universal, Màrius Torres, i al seu germà Víctor, del qual la Corporació n'ha fet un documental, i s'ha donat suport a les consultes populars.

Gilabert també ha destacat la defensa de la singularitat territorial del Pirineu i de la seva representació institucional i del fet diferencial de la Val d'Aran, i ha donat compte de l'aprovació del Reglament d'Ús de les Llengües Catalana i Occitana Aranesa a la Diputació de Lleida.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes