Verdú (ACN).- La festa de la Verema i el Vi de Verdú (Urgell) ha reforçat aquest any la seva oferta gastronòmica amb una mostra de vins de la Denominació d'Origen Costers del Segre elaborats a la Vall del Corb que es poden degustar acompanyats de tapes. La gran resposta dels visitants i la satisfacció dels nou cellers representats fa que l'organització es plantegi ampliar la iniciativa durant tot el cap de setmana i obrir-la a més firmes. Com a estrena aquest any la mostra va començar dissabte a les cinc de la tarda i es va allargar durant tot diumenge.
A la mostra de vins situada al castell de Verdú es podien comprar tires de cinc euros que inclouen tiquets que es poden bescanviar per copes i tapes. Paral·lelament diumenge al migdia també s'hi podia trobar la mostra gastronòmica de les Terres de Lleida, amb receptes elaborades per quatre restaurants de la zona.
Tant la regidora de turisme de Verdú, Georgina Procter, com els cellers presents a la mostra han coincidit a mostrar la seva satisfacció per la resposta del públic. Procter ha explicat que fins ara es feien tastos guiats però per primera vegada s'ha organitzat formalment una mostra de vins que s'ha volgut acompanyar de tapes "seguint una tendència que està de moda". Com a prova, els estands als baixos del castell van obrir portes dissabte a la tarda però l'Ajuntament ja es planteja que l'any que s'ampliï l'horari també al matí. Xavier Ramell, del Celler local Mas de Mora de Verdú, ha afirmat que fins i tot tenen por de "morir d'èxit" per no poder abastar tota la demanda.
El vessant gastronòmic és el principal atractiu del programa d'aquest diumenge després que ahir dissabte se celebrés la tradicional gimcana i la piada del raïm a la plaça Major, que per primera vegada es va fer al vespre. L'espectacle va comptar amb una trentena d'actors, tots de Verdú, que van mostrar l'evolució des del temps dels ibers fins avui dia prenent el vi com a fil conductor. Aquest diumenge al migdia s'ha fet la piada infantil a la plaça Major en què desenes de nens i nenes han xafat el raïm amb els peus fins aconseguir treure'n el most.
El Bacus és una festa que coincideix amb el temps de la verema i rememora els mètodes tradicionals d'elaboració del vi. De fet, l'empremta del vi a la població és de fa segles. Al jaciment dels Estinclells de Verdú, datat del segle III aC, s'hi ha trobat una premsa ibèrica única a l'estat.
Aquest any la presència de visitants a tots els actes de la festa s'ha disparat sorprenent fins i tot a l'Ajuntament, que ho atriueix en bona part al fet d'haver estat durant tota la setmana el poble protagonista del programa 'Divendres' de TV3.