Ràdio Tàrrega en directe
Ràdio Tàrrega en directe

ACN La Fuliola .- A la Fuliola, a l'Urgell, culmina aquest diumenge una de les festes més tradicionals de l'estiu a les comarques de Lleida, la del Segar i el Batre, que rememora les feines del camp abans de la mecanització. Aquest any per primera vegada les dones s'hi han incorporat amb un paper protagonista de segadores i batedores, un fet que l'organització valora com un "valor afegit". La sega del blat es va fer fa 15 dies i ara els batedors i batedores separen el gra de la palla manualment, només amb l'ajuda de les forques. Fa 37 anys que la Fuliola celebra una festa que aquest any s'ha renovat amb participants més joves i amb la incorporació de mitja dotzena de dones. La festa es vincula amb tot el món del cereal i ofereix tallers d'elaboració de pa i maridatges amb cervesa de blat, entre d'altres. L'any que ve vol incorporar també una exposició ramadera ja que el blat és un dels principals ingredients del pinso per a animals. L'única màquina que s'ha vist aquest diumenge és una batedora històrica del 1925 cedida per la família del president Companys, originària del Terròs (un nucli que pertany a la Fuliola). S'espera que durant tot el dia passin per la festa més de 4.000 persones.
De la vintena de persones que aquest diumenge han fet les tasques de batre, set eren dones, algunes molt joves. El president de l'Associació de les Festes del Segar i el Batre, Oriol Farré, s'ha felicitat precisament de la "bona resposta" de les noies del poble per exercir de batedores, un fet que, sumat a l'interès d'altres joves, garanteix la continuïtat de la celebració.

La nova junta que s'ha fet càrrec de la festa des d'aquest any va decidir obrir-la a la participació de les dones amb total paritat en reconeixement a les que antigament també exercien aquesta feina perquè eren vídues o estaven soles. Fins ara la feina de les dones es visualitzava només fent feines auxiliars com a espigadores.

L'Associació s'ha marcat com a objectiu incorporar nous públics i nous sectors per a properes edicions de la festa, convertint la Fuliola en un centre d'interpretació del blat i, per extensió, de la vida a pagès. De fet, el blat i els seus diferents usos és l'eix a partir del qual s'estructura la 37a edició de les Festes del Segar i el Batre. Segons explica el nou president, "l'assignatura pendent és tancar el cercle explicant els usos del blat i poder-ho mostrar en directe per aportar valor a tota la feina artesanal dels nostres besavis pagesos".

Un d'aquests usos del cereal és com a ingredient del pinso per als animals de granja. És per això que el repte per l'any que ve és organitzar una mostra ramadera. Segons Farré, els ponis, els cavalls i les mules amb què compta tradicionalment la festa s'ha comprovat que generen molt d'interès i, per tant, incorporar més bestiar com vaques, vedells o porcs "ens serviria per fer la festa encara més bonica i atractiva".

"També volem recuperar tots els valors adossats a la festa: tant els jocs tradicionals de la canalla, en perill d'extinció si no els transmetem, les diferents feines de les dones, així com el valor de l'esforç per aconseguir alguna cosa a la vida", afegeix.

Durant la jornada festiva a la Fuliola també s'hi han instal·lat parades amb productes artesanals. A més, la festa s'ha traslladat a la xarxa amb un concurs d'Instagramers.

Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes