La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha respost a la pregunta formulada per la CUP en el Ple del Parlament, en què se li ha demanat quines actuacions ha dut a terme la conselleria per desencallar la situació dels regants de l’Alt Urgell de Tàrrega que “després de mesos de negociacions, la Comunitat de Regants del Canalet de Tàrrega ha rebutjat la proposta d’acord plantejada pel departament d’Agricultura, que permetia resoldre la situació precària dels regants, garantint el subministrament d’aigua tot l’any sense incrementar costos”.
Segons informen des del departament, la proposta d’Agricultura suposava l’entrada del Canalet a la xarxa del Segarra-Garrigues, amb la qual cosa es garantia el subministrament d’aigua per als regants tot l’any. El preu de l’aigua –una de les principals preocupacions de la Comunitat de Regants- no s’incrementava i el departament es comprometia a pagar la inversió que el canal ha fet en obres de modernització.
“Els responsables del Canalet, tot i reconèixer en una reunió amb la consellera que per primera vegada en molts anys se’ls posava una proposta d’acord sobre la taula, van decidir desestimar-la”, afirma Agricultura.
El vicepresident del Canalet de Tàrrega Justo Minguella en declaracions a Ràdio Tàrrega ha explicat que “el Canalet mai s’ha negat a negociar, el que s’ha de fer és d’igual a igual, no amb una pistola al cap i la soga al coll”.
Minguella ha afirmat que “ara després d’haver-se tallat l’aigua per part del Canal d’Urgell, haver-se presentat recursos, etc, estem en un punt de no retorn”.
El Canal d’Urgell ha estat el subministrador històric d’aigua al Canalet de Tàrrega, tot i que mai hi ha format part. Ara, amb el Canal Segarra-Garrigues ja en funcionament, el Canalet s’hauria d’incorporar, per normativa, a la seva xarxa.
En la seva intervenció en el Parlament, la consellera ha manifestat que l’objectiu del departament és mantenir la inversió en la modernització dels regadius, tot i que ha reconegut que per a mantenir el nivell d’inversió “necessitem pressupostos, els recursos necessaris” per a garantir el desenvolupament econòmic i territorial del país.
Per la seva part els membres de la CUP de Tàrrega han explicat que “els pagesos de la comunitat de regants del Canalet de Tàrrega han vist com les pressions de la comunitat de regants del Segarra-Garrigues i la inacció de la Conselleria d’Agricultura de la Generalitat van provocar que, el passat 21 d’abril, se’ls tallés l’accés a l’aigua des del canal d’Urgell, tot i tenir l’autorització de la CHE, que va obligar al Canal d’Urgell obrir de nou l’aigua als regants del canalet com a mesura cautelar per no perdre les collites d’enguany”.
Segons representants de la CUP, “el Canal Segarra-Garrigues és una macro-infraestructura de distribució en alta que ha tingut uns sobrecostos enormes. Tacada per l’ombra de la corrupció, intenta controlar el negoci de l’aigua a Ponent amb uns preus abusius per a molts petits pagesos, que no tenen altre remei que arrendar o vendre les seves terres als grans terratinents per no poder pagar les obligades inversions en sistema de reg i distribució de l’aigua en baixa, o endeutar-se de per vida per fer aquestes inversions”. En aquest sentit, afirmen que “aquest sistema provoca concentració parcel·lària, desfiguració dels paisatges agrícoles tradicionals de secà, afecta als entorns naturals protegits i comporta la concentració del negoci agrícola de regadiu en poques mans”.
En aquesta mateixa línia, la CUP de Tàrrega ha presentat per al proper Ple de l’Ajuntament de Tàrrega una moció de suport als regants del Canalet, moció que també han presentat a la resta d’ajuntaments els termes municipals dels quals són regats per aquesta infraestructura.