L'Ametlla de Mar (ACN).- Sota el lema 'Catalunya, un país de ràdio', la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya ha organitzat, a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), unes jornades on representants d'emissores locals i nacionals han pogut debatre sobre el paper d'aquest mitjà en el moment actual i futur. La necessitat de mantenir la vocació de servei públic, la professionalització de les ràdios locals, o l'adaptació a les xarxes socials com una nova forma de captar oients, han estat alguns dels eixos de la trobada. El secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, que ha clos la jornada, ha subratllat que a Catalunya hi ha un sistema de mitjans "sans" que expliquen allò que passa al carrer "amb llibertat".
"La normalitat. Fer les coses bé", aquesta és la clau de l'èxit de la ràdio en català en el missatge que ha volgut transmetre als representants de les ràdios locals i nacionals el secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí. Per ell, Catalunya té un sistema de mitjans "sans" que poden fer la seva feina "amb llibertat" i on la pluralitat s'expressa amb naturalitat. "A Catalunya la ràdio funciona no perquè la fem en català sinó perquè fem les coses ben fetes", ha coincidit Martí amb alguns dels ponents a les jornades. Martí ha aprofitat per contraposar la "bona feina" que es fa des dels mitjans catalans per altres mitjans on "el que passa al carrer no els interessa gaire, i només creen relats que a base de dir-los moltes vegades es pensen que poden convertir-se en realitat".
En aquest sentit, el secretari de Comunicació ha destacat la importància que la ràdio només estigui "al servei de l'oient" i que, així, un país de ràdio contribuirà a què Catalunya acabi sent "un país de llibertat". Preguntat sobre el paper del mitjà en el debat sobre el procés sobiranista, Martí ha deixat clar que la ràdio "l'únic que ha de fer és explicar què passa al carrer". "La feina més important que teniu és treballar a peu de carrer. Així complireu el vostre deure", ha assegurat adreçant-se als professionals de la ràdio.
La jornada 'Catalunya, un país de ràdio' s'ha iniciat amb una taula rodona moderada per Josep Gonzàlez, director de Ràdio Arenys de Mar, i dedicada a la ràdio de proximitat, on han participat Francesc Pena, conseller delegat de la Xarxa de Comunicació Local; Francesc Callau, president de les Emissores Municipals de les Terres de l'Ebre (EMUTE); Manel Ramon, president de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya; i Miquel Herrada, director de cugat.cat.
En aquesta taula s'ha posat de relleu la importància que la societat civil se senti representada per les emissores locals per mantenir la funció de servei públic, i la idoneïtat de mantenir l'equilibri entre la professionalitat i el voluntariat. Des de l'auditori, el representant del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), Josep Pont, ha explicat que s'està treballant amb un nou reglament per aconseguir, entre altres, garanties plurianuals de finançament per les emissores locals, de gestió, i de pluralitat.
Durant el debat ha planat la incògnita de com pot afectar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) que promou el govern de l'Estat a les emissores locals. En aquest punt s'ha introduït el concepte de la "monetització" i també un missatge optimista per part del secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, que ha assegurat que les ràdios locals tenen el futur garantit. "Hi ha molta gent que no saben imaginar-se el seu poble sense l'existència de la ràdio local i, malgrat les iniciatives legislatives del govern espanyol del PP que amenacen l'autonomia local, sóc optimista perquè la majoria d'ajuntaments i representants polítics segueixen creient i apostant pels mitjans locals", ha manifestat.
Els nous canals per arribar a l'oient i la força del directe
La segona de les taules rodones, moderada pel periodista Xavier Graset, s'ha dedicat a la ràdio nacional i hi ha intervingut el director de Catalunya Ràdio, Fèlix Riera; el director de Rac1, s Eduard Pujol; i el codirector del Grup Flaix, Carles Cuní. Pujol ha destacat que les bones xifres de la ràdio en català és perquè es fa un producte de qualitat, independentment de l'idioma, i s'ha mostrat convençut que "el moment d'or de la ràdio és avui", malgrat les dificultats.
Per la seva banda, el director de Catalunya Ràdio, Fèlix Riera, ha posat sobre la taula una sèrie d'ítems de cap on ha d'anar la ràdio nacional apostant pel directe, per estar presents a tots i cadascun dels canals on estiguin els oients, per evolucionar i passar a ser també actors, per liderar el procés del canvi comunicatiu amb les xarxes socials, pel servei públic com a valor afegit, i per orientar la programació adreçada als públics i només al públic.