Ràdio Tàrrega en directe
Ràdio Tàrrega en directe

Durant el cap de setmana de l'11 i 12 d'octubre, Agramunt torna a ser l'epicentre català de la gastronomia dolça amb la celebració de la Fira del Torró i de la Xocolata a la Pedra, certamen que dóna el tret de sortida a la campanya de venta de torrons de cara a les festes nadalenques. Com a principals novetats cal destacar que aquest any la Fira amplia tant la zona de estands com la superfície dedicada a les paradetes la qual, a més, també canvia el recorregut. En el cas dels expositors, destacar que n'hi haurà 10  més, pels quals s'ha habilitat una nova carpa multisectorial. Pel que fa als paradistes, també incrementen la seva presència, a causa del gran interès que genera la Fira entre els venedors.

Una altra novetat és el canvi de recorregut en l'espai dedicat als paradistes, que habitualment transcorria pel Carrer de Sió. Enguany, el carrer es troba en ple procés de remodelació, fet que ha motivat el trasllat de les paradetes als carrers Àngel Guimerà i Marià Jolonch, donant, de pas, més espai per a la circulació dels visitants.

Totes aquestes novetats s’han exposat aquest matí a la presentació de la XXVIa Fira del Torró i de la Xocolata a la Pedra. La presentació ha comptat amb la presència de l’alcalde d’Agramunt Bernat Solé, la directora de la fira Fàtima Puig i la diputada Josefina Bandes. Solé ha destacat la importància de relacionar el torró amb altres productes, per aconseguir desestacionalitzar el torró i que sigui un producte que es consumeixi tot l’any.

Aula del Gust de prestigi

L'altre focus d'atenció de la Fira és l'Aula del Gust, un espai de demostració culinària, tasts i maridatges que compta amb grans noms de la gastronomia i de l'enologia actuals. En aquesta edició passaran pels fogons de la Fira el mediàtic Fabián León, tercer finalista del concurs Master Chef, així com cuiners de prestigi com Miquel Guarro, xef pastisser de Cacau Barry; Albert Badia, guanyador del millor croissant d'Espanya el 2009; el lleidatà Jordi Guillén, propietari i xef del Restaurant Lo Mam de Lleida; Gabi Serra, cuiner al capdavant de l'Hotel Terrradets de Talarn; o el prestigiós Lluís Estrada, segona generació de pastissers de la pastisseria Canal. També els vins i caves de Celler Gramona estaran presents a la fira amb maridatges fets amb els torrons típics d'Agramunt.

Espai degustació i Menestralia

A més, per aquest any s'ha consolidat i ampliat la zona Espai Degustació, on tindran un protagonisme especial totes les activitats relacionades amb la demostració gastronòmica i descobriment del món enogastronòmic. Entre elles, un tast de vermuts amb l'enòleg Ramon Cerdà, activitat a càrrec de l'Associació DVins; la iniciació al món del vi, amb el sommelier Xavier Ayala; o una demostració i degustació de pastisseria a càrrec de Forn Manel Llaràs, en són algunes de les previstes.

Com cada any, la zona Menestralia, s'ubica a la Plaça del Pou, amb la demostració d'oficis artesans. Concretament, aquest any s’hi podran veure els oficis de vidrier, sabater, picapedrer, joier, forner i cisteller.

Activitats paral·leles a la Fira

Dins el marc de la Fira també es celebren dues cites esportives importants a Ponent. Per una banda, el dissabte tenen una cita a Agramunt tots els amants de la bicicleta a la Transiscar-Volta BTT del torró que enguany arribar a la XXI edició. Una nova edició de la prova esportiva que enguany presentarà novetats respecte edicions anteriors: tres recorreguts diferentsi una cronoescalada.

D’altra banda, diumenge serà el torn de la cursa a peu. La Cursa del Torró celebrarà enguany els seus 25 anys de curs i també comptarà amb dos modalitats diferents: la ja tradicional cursa atlètica de 10km i una cursa popular de 3’5km de caire més familiar. Dues cites que han situat Agramunt dins el mapa esportiu català ja que entre les dues proves està previst que es desplacin a la nostra vila un miler de corredors.

Actes institucionals

La inauguració de la XXVI Fira del Torró i de la Xocolata a la Pedra tindrà lloc el dissabte, a partir de les 12.00h. i anirà a càrrec del Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep M. Pelegrí. D’altra banda, també cal destacar la cerimònia del Torronaire d’Honor, un títol  que atorguen els menestrals del torró a la persona que segons el seu criteri acompleix els mèrits i requisits que comporta aquest honor. L'acte organitzat pels tres menestrals del torró d’Agramunt tindrà lloc el diumenge a les 13h i comptarà amb la presència de la Sra. Rosa Maria Mora, presidenta del Consell Comarcal de l’Urgell.

Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes