L’Ajuntament de Tàrrega té previst de culminar abans de finalitzar l’any la museïtzació de les restes arqueològiques del Molí del Codina, l'antiga adoberia de la població, datada entre els segles XV i XVII.
Serà mitjançant la darrera fase del projecte, per la qual el consistori ha rebut una subvenció de 30.000 euros provinents de la Direcció General del Patrimoni Cultural. Mitjançant aquest ajut es procedirà a aixecar la tanca perimetral definitiva (ara hi ha una tanca d’obra), la qual permetrà contemplar el jaciment des de la via pública amb més comoditat. El públic també tindrà a l’abast uns plafons informatius que ajudaran a interpretar el conjunt, testimoni de la fabricació de pells i cuirs d’antany. Per tant, i si bé es programaran visites guiades, el recinte serà visible de forma permanent.
Al mateix temps, el projecte deixarà arranjades les voreres perimetrals que afronten amb els carrers de Sant Agustí i Migdia, ara amb deficiències de mobilitat. En el cas del carrer de Sant Agustí, es farà un corredor per a vianants de plataforma única en relació a la calçada.
D’altra banda, uns 3.000 euros de la subvenció es destinaran a les últimes excavacions arqueològiques del jaciment, que duran a terme els tècnics del Museu Comarcal de l’Urgell. Segons l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, “volem salvaguardar les restes de forma definitiva i fer-les visitables sense més demora, després de diverses paralitzacions per manca de fons econòmics”. En el futur no es descarta d’implementar altres millores, com una coberta que posi l’estructura a recer.
L’antiga adoberia, de 300 m2 de superfície i situada al nucli antic, ha estat objecte de diverses intervencions arqueològiques des de l’any 1997. Els treballs han anat posant al descobert aquest singular patrimoni històric, amb bon estat de conservació.
L’any passat s’avançà en les tasques de neteja i consolidació, malgrat la museïtzació no es donà per finalitzada. Paral.lelament, el consistori ha impulsat la catalogació d’aquest tresor dins la Xarxa d'Adoberies Històriques de Catalunya, de la qual també en formen part altres espais similars de Lleida, Granollers, Igualada i Vic. Des d’aquest ens, a més de la promoció i la difusió, es dediquen esforços a estudiar l’evolució del tractament de la pell i el cuir com a manufactura preindustrial.

ESCOLTA LA NOTÍCIA EN VEU DELS SEUS PROTAGONISTES:
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració