Pla pilot al Districte Ponent per avaluar-ne el rendiment i que es podria estendre a altres zones de la ciutat

L’Ajuntament de Tàrrega ha instal•lat aquests dies les primeres bombetes de sistema led dins la xarxa d'enllumenat públic de la ciutat. Aquestes lluminàries de baix consum s'han col•locat al carrer Ciutat de Mataró com a pla pilot per avaluar-ne l'eficiència i el rendiment energètic. La mesura, que pot suposar un estalvi del 50% en la facturació de la llum, es podria estendre el mes de març a la resta de carrers del Districte Ponent i, posteriorment, a altres zones del nucli urbà. En aquest sentit, les regidories d'Urbanisme i Serveis Municipals ja han aprovat el projecte de renovació de tot l'enllumenat del Districte Ponent, l'execució del qual es traurà a concurs amb un pressupost de contracta de 352.240 euros.

Subvenció de l'Institut Català d'Energia
Per fer front a aquesta inversió, l'Ajuntament compta amb una subvenció de l'Institut Català d'Energia que ascendeix a 110.000 euros. Les clàusules del concurs, a més, contemplen que el consistori abonaria l'import de l'obra a l'adjudicatari en diferents terminis a partir de l'estalvi que es derivés dels rebuts de la llum. Un cop amortitzada la despesa de la instal•lació, el municipi "es beneficiarà d'un enllumenat de molt baix consum, de manteniment menys costós i d'una vida útil més llarga que les bombetes actuals", ha puntualitzat la regidora de Serveis Municipals, Natàlia Lloreta. A més, els fanals de led "permeten regular la intensitat de les lluminàries segons les necessitats de cada carrer", ha afegit. Al mateix temps, s'accentua el compliment de l'ordenança que insta a minimitzar l'impacte de la contaminació lluminosa del cel nocturn de Tàrrega.

Antecedents en l'enllumenat nadalenc
Quant al sistema led (acrònim anglès de Díode Emissor de Llum), la capital de l'Urgell ja ornamenta d'un temps ençà els carrers per Nadal amb aquest tipus de bombetes, però ara es vol implantar per primer cop a la xarxa permanent. Val a dir que en el decurs dels últims anys l'Ajuntament de Tàrrega ha anat adaptant les làmpades de la via pública als avenços en baix consum de llum, com ha estat per exemple la substitució de les antigues lluminàries de vapor de mercuri per les de sodi.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració