L’Ajuntament de Tornabous demana a la Generalitat de Catalunya encarregar-se de la gestió total del jaciment Ibèric del Molí de l’Espígol, pel que qualifica “d’abandonament total des de fa més de dos anys” per part de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, responsable de la gestió d’aquest important jaciment, considerat per molts estudiosos la capital dels ilergetes.
L’alcalde de Tornabous Amadeu Ros ha explicat que “en el cas d’obtenir la gestió del jaciment, ja hem parlat amb la Universitat de Lleida que seria la nova responsable de les campanyes d’excavació, gestió i difusió del Molí de l’Espígol, de la mateixa manera que ho fa als Vilars d’Arbeca, tot un model a seguir”.
Ros ha destacat els Vilars d’Arbeca com un exemple de bona gestió, on la totalitat del jaciment es troba excavat “mentre a Tornabous nomes tenim una quarta part excavada”.
Per la seva banda el llicenciat en història i encarregat de les visites guiades al Molí de l’Espígol Josep Tarragona, ha explicat que “curiosament, dels 90 monuments que gestiona l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, alhora de difondre la campanya de visites d’enguany, el Molí de l’Espígol era l’únic que constava com a no visitable”.
Tarragona ha destacat que el jaciment de Tornabous “és el jaciment arqueològic més important de Catalunya després d’Empúries pel seu valor històric, no per el seu estat actual”.
L’historiador ha recordat que el Molí de l’Espígol “són probablement les restes de la capital dels ilergetes, una ciutat que havia arribat a tenir uns 6.000 habitants, amb zona industrial, i amb xarxa de clavegueram”.
Fa aproximadament dos anys el Museu d’Arqueologia de Catalunya, responsable de les excavacions, va fer una prospecció geoacústica per delimitar l’antiga ciutat, “però el resultat d’aquest treball encara està per publicar i ja no s’hi ha fet res més”, afirma Tarragona.
Sobre l’estat actual del jaciment, des de l’Ajuntament s’afirma que “s’intenta mantenir net, tot i que l’estat no és el més desitjable. L’edifici que hi ha d’interpretació està literalment abandonat perquè no se’n cuida ningú”.
Des de l’Ajuntament s’impulsa aquesta temporada la possibilitat de concertar visites guiades al jaciment, fora del calendari que ja està establert.