L’Associació Leader de Ponent gestionarà els ajuts per a desenvolupament rural per a les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues i catorze municipis del Segrià, d’acord amb l’estratègia de desenvolupament local que acordi desenvolupar l’associació. D’una banda, gestionarà una línia d’ajuts directes destinada a projectes que es realitzin al territori, sempre que s’ajustin a la normativa i també a l’estratègia de desenvolupament local (EDL) per al període 2014-2020. El pressupost previst per a aquests sis anys és de 4.569.278,23€, uns 761.546,37€ anuals. D’altra banda, la mateixa associació gestionarà ajuts indirectes a través de la gestió de projectes de cooperació i projectes propis. Encara que l’Associació Leader Ponent té la seu al Consell Comarcal del Pla d’Urgell (Mollerussa), les comarques de les Garrigues, l’Urgell i el Pla d’Urgell mantindran les oficines d’atenció al públic als respectius consells comarcals i es determinarà un nou punt d’atenció al públic a un dels 14 municipis del Segrià.
El passat 28 de juliol el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va resoldre anomenar a l’Associació Leader de Ponent grup d’acció local, entitat encarregada de gestionar el programa Leader 2014-2020 a les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues i 14 municipis del Segrià Sud (Aitona, Els Alamús, Alcanó, Alfés, Almatret, Aspa, La Granja d'Escarp, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida, Seròs, Sunyer i Torrebesses).
El programa Leader és un programa europeu que té com objectiu el manteniment de la població rural com a mesura de conservació de l’equilibri territorial mitjançant el foment d’activitats econòmiques que diversifiquin i complementin l’activitat agrària. L’objectiu final és incrementar les rendes i els llocs de treball i, en definitiva, el benestar social dels seus habitants garantint d’aquesta manera la permanència al territori.
Definició de l’estratègia d’acció de la nova associació
Un cop constituïda la nova associació, s’està implementant l’estratègia de desenvolupament local (EDL), és a dir, la línia estratègica que el grup seguirà durant tot el programa. Per tal d’elaborar-la, s’ha organitzat un procés participatiu perquè la població contribuís a definir l’EDL a través d’una enquesta en línia i uns tallers participatius a cadascuna de les quatre comarques. Ja s’ha elaborat una primera proposta d’estratègia que s’està acabant de validar.
Atenent les característiques de les quatre comarques i la seva riquesa en recursos agroalimentaris la línea estratègica del grup va encarada a la creació d’activitat econòmica a partir de la potenciació del producte agroalimentari local de qualitat i de la sinèrgia amb altres sectors relacionats, com ara el turístic, el gastronòmic i el del petit comerç. Altres aspectes rellevants són l’emprenedoria, els joves i el desenvolupament de projecte col·lectius.