La balança comercial registra un superàvit positiu rècord de 624 MEUR
Lleida (ACN).- Les exportacions de Lleida van assolir l'any 2010 els 1.318 MEUR, el que significa un increment del 16% respecte l'any 2009. L'informe sobre la balança comercial aquest dimecres per la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, conclou que el principal destí de les exportacions és la Unió Europea, i més en concret França, Alemanya, Itàlia i Portugal. Pel que fa als sectors d'activitat, el 61% de les exportacions de Lleida corresponen al sector agroalimentari (principalment fruita, oli d'oliva, productes carnis derivats del porc i transformats de fruita). D'altra banda, les importacions han crescut fins els 693 MEUR, situant la balança comercial lleidatana en un superàvit rècord de 624 MEUR.

El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, Joan Simó, ha valorat molt positivament el creixement de les exportacions a la demarcació perquè 'aquesta evolució ha tingut lloc en un context de caiguda del consum intern, de difícil accés al finançament i de la persistència d'un euro molt apreciat respecte el dòlar'.

La principal destinació de les exportacions de Lleida continua sent la Unió Europea, on s'hi exporta un 66,49% del total, sobretot a països com França (19,52%), Alemanya (12,10%), Itàlia (7,85%) i Portugal (7,19%). Segueixen a la Unió Europea, com a destinacions de les exportacions de Lleida, la resta de països d'Europa (amb un 12,35%), el continent americà (10,46%), Àsia (5,71%), Àfrica (4,25%) i Oceania (0,66%).

Pel que fa als països no comunitaris destaquen les relacions comercials amb Rússia (6,31%), Andorra (4,35%), Estats Units (3,28%) i Brasil (2,08%). Els països en els que més han augmentat les exportacions són Rússia (135%), Brasil (56%) i Guinea Equatorial (120,91%, basat únicament en l'exportació de cervesa).

El 61% de les exportacions corresponen al sector agroalimentari

Pel que fa als sectors d'activitat, el 61% de les exportacions de Lleida corresponen al sector agroalimentari (principalment fruita, oli d'oliva, productes carnis derivats del porc i transformats de fruita), el 28% a béns industrials i matèries primeres (medicaments, paper i perfils i filferro de ferro i acer) i l'11% restant a béns de consum (manufactures de guix, joieria i bijuteria i aparells d'il·luminació).

Pel que fa als productes, les produccions d'altres zones, el bon comportament dels preus, i la recuperació de dos mercats tant importants com Rússia i Brasil són alguns dels factors principals que expliquen l'augment del 38,30% en l'exportació de fruita fresca per part d'empreses de Lleida. Les exportacions de carn i transformats de porcí han caigut enguany un 23,86%, per la davallada de les exportacions tant de carn fresca com congelada a Alemanya i França i, en menor grau, a Portugal i Àustria.

La balança comercial de Lleida registra el superàvit més elevat de la història

Quant a les importacions, xifrades en 693,53 milions d'euros, han registrat un augment del 15,22% respecte al 2009. Així doncs, la balança comercial segueix sent positiva i representa el superàvit més alt de la història, quantificat en 624,56 milions d'euros. Aquest fet contrasta, a més, amb les balances de Catalunya i de l'Estat espanyol, que són deficitàries.

Els principals importadors de Lleida també són els països de la UE (82,41%). A continuació se situen els països asiàtics (7,85%), el continent americà (3,78%), Àfrica (2,72%), la resta de països d'Europa (2,51%) i Oceania (0,01%). Els principals països proveïdors són, concretament, França, Alemanya, Itàlia, Holanda, la Xina i Portugal. Quant als productes, el 45% corresponen al sector de béns industrials i matèries primeres, el 43% al sector agroalimentari i el 12% restant a béns de consum.

El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, Joan Simó, ha insistit que 'la internacionalització és actualment i ha de ser encara més en el futur un pas fonamental per millorar la competitivitat de les nostres empreses i, perquè no, un dels millors instruments per suportar i sortir de la crisi'.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració