ACN La Fuliola .- La 37a edició de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola (Urgell) incorporarà les dones com a segadores i batedores, en reconeixement a la tasca que antigament també exercien durant les èpoques de segar i batre, ja fos perquè eren vídues o estaven soles. Una altra de les novetats és el canvi de dates de les festes, que enguany tindran lloc els dies 3 de juliol, la del batre, i el 17 de juliol, la del segar, per evitar així la coincidència amb Sant Joan i amb la Transsegre de Balaguer. Així mateix, cal destacar també el relleu generacional a la junta de l'associació de les Festes del Segar i el Batre, amb la incorporació de nous membres menors de 35 anys i l'estrena d'Oriol Farré com a president de l'entitat, en substitució de Rosa Mari Vidal, que ocupava el càrrec des de feina 10 anys. Un dels objectius de la nova junta és convertir l'era en un centre d'interpretació del blat i la pagesia.
La primera de les decisions de la nova junta ha estat la de canviar les dates de les festes. Així per exemple la del Segar, que habitualment coincidia amb el darrer cap de setmana de juny, aquest any es trasllada al primer cap de setmana de juliol, concretament al dia 3. El canvi de dates no és casual i s'apunta com a permanent, ja que la festa del Segar coincidia habitualment amb Sant Joan i la del Batre amb la Transsegre de Balaguer, festivitats que "obliguen la gent a triar on vol anar" i, per això, des de l'organització aposten "per fer compatibles totes les celebracions" segons ha explicat el nou president. Així mateix, la festa del Batre serà enguany el 17 de juliol.
Les dones s'incorporen a les tasques del segar i el batre
Una de les novetats d'enguany és la incorporació de les dones com a segadores i batedores. Fins ara la figura de les dones es visualitzava amb les tasques de preparació de les viandes o a 'espigolar', aprofitar el gra per als animals. "Sovint però, les dones també eren segadores i batedores, en la majoria dels casos perquè a casa no hi havia cap home que pogués dur a terme aquesta tasca més dura", ha explicat Farré. Per això, aquest any l'organització ha volgut introduir la figura d'aquestes dones que compartien amb els homes tant el segar com el batre.
L'era, un centre d'interpretació del blat i la pagesia
El blat i els seus diferents usos són l'eix a partir del qual s'estructura la 37a edició de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola però el nou president, considera que "l'assignatura pendent de la festa és tancar el cercle explicant els usos del blat i poder-ho mostrar en directe per aportar valor a tota la feina artesanal dels nostres besavis pagesos".
La celebració també vol recuperar tots els valors adossats a la festa: tant els jocs tradicionals de la canalla, les diferents feines de les dones, així com "el valor de l'esforç per aconseguir alguna cosa a la vida", ha afirmat. Per això entre els segadors d'enguany hi haurà des de joves de 14 anys a avis de 80 anys compartint experiència.