Donar a conèixer tots els usos del blat, aquest és l’objectiu de les Festes del Segar i el Batre de La Fuliola que clouen avui en aquesta localitat de l’Urgell la seva 38a edició amb la Festa del Batre, que s’allargarà fins al vespre. Amb aquesta finalitat aquest any s’ha incorporat una mostra d’animals que consumeixen el pinso que s’elabora a partir del blat.
Aquest any s’ha incorporat l’art a la festa per mostrar una vessant del pagès més contemplativa i filosòfica, segons ha explicat el president de l’Associació de les Festes del Segar i el Batre de La Fuliola, entitat que organitza la festa, Oriol Farré: “Hem volgut convertir l’era en un espai d’inspiració artística i mostrar el pagès en la seva vessant més contemplativa, un savi connectat amb la natura i amb la cultura de la terra”.
En el marc de la Festa del Batre s’han entregat els premis del Concurs de Pintura del Segar, al que el passat 2 de juliol, van participar una vintena d’artistes. El primer premi ha estat pel pintor de Berga Enric Besora, el segon per al també bergadà Antoni Subirana i els dos tercers (ja que s’ha produït un empat) han estat per a Joan Josep Pérez i Valentín Lanza. El dia 28 de juliol la Residència d’Avis de La Fuliola i Boldú acollirà l’entrega de premis del Concurs de Pintura del Batre, al que hi han participat una desena d’artistes, que avui han pintat repartits entre l’era i diversos punts de la localitat.
També l’era ha estat l’escenari d’una lectura de poemes musicada a càrrec del Grup de Lectura de La Fuliola, juntament amb segadors, acompanyats al piano per David Pradas i amb la veu de la soprano Maria Altadill. Els arbres de l’era han acollit una exposició efímera de cites sobre el camp i la vida a pagès i a la tarda s’ha previst la projecció de curtmetratges de l’artista filla de La Fuliola, Lara Stoop.
L’organització, que preveu que al llarg del dia d’avui passin per l’era unes 3.000 persones, que se sumaran al miler de visitants de la Festa del Segar, ha anunciat que en la seva 39a edició la festa incorporarà un tercer dia, cap a la tardor (octubre o novembre) en el que se sembrarà la llavor, a partir de la qual es produeixen els
L’era també ha acollit un taller d’elaboració del pa, que ja es va incorporar l’any passat a la festa, a més d’un mercadet d’art. I com ja és habitual, la demostració de la màquina de batre de l’any 1925 propietat de la família de l’expresident Lluís Companys, del Tarròs, una mostra de tractors antics, maridatges gastronòmics, jocs tradicionals i activitats per a tota la família.
Els actes han començat al matí amb la trobada dels batedors i batedores, que carreguen les garbes al carro, les porten a l’era i estenen la batuda. Després de dues tandes i d’agafar forces amb un dinar, a la tarda separaren el gra de la palla.
La festa, que pretén mostrar els treballs al camp abans de l’arribada de la maquinària, finalitza amb el tradicional ball a l’era un cop arriba la marinada, que al seu torn ajuda a fer la ventada i separar el gra del boll.