Tarragona (ACN).- El director dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona, Josep Mercadé, ha anunciat que la unitat d'hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII passarà a funcionar les 24 hores del dia a mitjans de febrer. La millora també s'aplicarà al Josep Trueta de Girona i a l'Arnau de Vilanova de Lleida. L'anunci l'ha fet aquest dilluns després d'una reunió amb membres de la CGT que portaven quatre dies tancats a les dependències de Salut a Tarragona. Mercadé ha xifrat el cost de l'ampliació horària al centre tarragoní en un milió d'euros l'any. A més, ha recordat que la millora ja estava prevista per a aquest any i l'ha desvinculat novament de la mort d'un veí el dia de Nadal mentre el traslladaven a Bellvitge.
Una quinzena de persones convocades per la CGT es mantenien tancades des de dijous de la setmana passada a la seu de Salut a Tarragona fins que no s'anunciés la data exacta de l'obertura ininterrompuda del servei al Joan XXIII. Aquest dilluns al matí han donat per finalitzada la protesta després que el director dels Serveis Territorials i gerent de la Regió Sanitària de Tarragona, Josep Mercadé, els ha confirmat que la millora serà efectiva a mitjans de febrer -possiblement durant la segona setmana-, i que s'aplicarà també a Lleida i Girona.En declaracions als periodistes, Mercadé ha recordat que l'ampliació del servei d'hemodinàmica a l'Hospital Joan XXIII era el "projecte estrella" del Departament de Salut per a aquest 2015, tal com ja va confirmar al Consell de Salut territorial reunit l'1 de desembre, segons ha indicat. Josep Mercadé ha apuntat que la millora no pot ser d'aplicació immediata perquè els responsables del servei de Cardiologia del Joan XXIII van comunicar-li que necessitaven "aproximadament un mes i mig" per tal de fer-la efectiva.
Mercadé ha apuntat que la unitat funciona amb un metge cardiòleg hemodinamista, un tècnic radiòleg, dos infermers i un anestesista, i que l'hospital haurà d'acabar de decidir si durant el nou horari nocturn -de vuit del vespre a vuit del matí- l'equip es mantindrà presencialment al centre o s'activarà mitjançant guàrdies localitzades. "El servei de Cardiologia té prou hemodinamistes com per poder atendre un horari de 24 hores", ha subratllat. El cost de la millora a l'Hospital Joan XXIII s'estima, aproximadament, en un milió d'euros anuals, amb la qual cosa el pressupost total del servei s'elevarà als 6 MEUR.
Es preveu que, a més del reforç de la unitat per a l'atenció del Codi Infart, també es millori la unitat coronària per tal de poder atendre uns "100 pacients més cada any" que fins ara es derivaven a Barcelona. En tot cas, ha insistit Mercadé, el servei funcionarà amb l'horari actual -de vuit del matí a vuit del vespre- fins a la posada en servei de l'ampliació, perquè es tracta d'una qüestió "tècnica" lligada a l'acoblament del personal amb el nou horari.
La CGT, en canvi, exigeix que la millora sigui d'aplicació immediata i afirma que, si no es fa a Tarragona, és perquè Lleida i Girona encara "no estan a punt". "Volem fer una crida a la gent que sàpiguen que queden desatesos en aquest horari i hem demanat que assumeixi ell les morts que hi hagi a la carretera o les discapacitats que quedin en els casos que el cor pateixi danys irreversibles", ha apuntat la portaveu de la CGT, Conchi de Tera.
El director dels Serveis Territorials de Salut ha insistit que se "no hi ha desatenció dels infarts a l'Hospital Joan XXIII". A més, ha apuntat que la visita del conseller de Salut, Boi Ruiz, el 29 de gener a Tarragona per anunciar la data exacta d'ampliació de l'hemodinàmica a 24 hores es manté. Ruiz presidirà una reunió del Consell de Salut i, en paral·lel, es reunirà amb els alcaldes dels municipis que disposen d'hospital al territori. "Hem de millorar l'horari, però també el temps de resposta. I això depèn del SEM i també dels hospitals comarcals", ha afegit.
D'altra banda, Mercadé ha evitat avançar el contingut de l'expedient informatiu obert contra l'Hospital Joan XXIII per la mort del veí de Torreforta Enrique Gheron el dia de Nadal mentre el traslladaven en ambulància a Bellvitge perquè la unitat tarragonina d'hemodinàmica ja estava tancada. "Estic pendent que acabin de fer l'última valoració des dels serveis centrals de Barcelona, però per la meva part, després d'haver-me mirat els informes, considero que l'atenció va ser adequada i que es va fer tot bé", ha sentenciat Mercadé.