L'Escola pública Maria Mercè Marçal de Tàrrega és el primer centre del municipi que sotmetrà a votació entre les famílies dels alumnes la proposta de jornada continuada lectiva.
Aquest dijous 28 d'abril a les 9 del vespre, la comissió mixta formada per professors i pares d'alumnes realitzarà una assemblea informativa a la mateixa escola per plantejar als pares els pros i els contres d'instaurar la jornada escolar intensiva, i recollir propostes i inquietuds.
Segons a explicat a Ràdio Tàrrega la directora Núria Elias la proposta va sorgir "des del claustre de l'escola, veient les necessitats dels nostres infants i les famílies, ens vam posar d'acord per unanimitat plantejar canviar l'horari lectiu del centre".
Amb el procés iniciat que culminarà amb una jornada de votacions prevista pel proper 19 de maig, "els professors proposem que entre tots i totes, valorem els avantatges i inconvenients de la implantació de la jornada continuada de matí a la nostra escola, depenent evidentment de les opinions i realitats de cadascuna de les famílies".
Hi ha dues propostes inicials d'horari lectiu continuat que serien de 2/4 de 9 a 2/4 de 2 de la tarda, i un altre que aniria de les 9 del matí fins a les 2 de la tarda. Com a límit es cobririen amb extraescolars fins a 2/4 de 5 de tarda en una de les propostes, i en acollida fins a les 18 hores. Núria Elias ha explicat que un dels primers passos que es van donar per plantejar el canvi d'horari, va ser la creació d'una comissió mixta de professorat voluntari i famílies per treballar conjuntament la proposta. També es va obrir un procés de consulta i preparació de documentació per fer-ne difusió a la resta de la comunitat educativa, i que incloïa els avantatges, inconvenients, proposta horària, entre d'altres. Abans de l'assemblea de dijous, també es va obrir un període de difusió i informació a les famílies: a través de correu electrònic, blog, circular, enquesta, etc.
Després de l'assemblea de dijous i les votacions del 19 de maig, "veurem si es pot o no es pot fer una proposta formal de canvi de l'horari als Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida, que és qui té l'última paraula", ha dit Elias.
Segons la normativa d'Ensenyament, en el procés de votacions hi ha d'haver com a mínim un 70% de participació del cens de pares, que en cas concret de l'escola es situa en uns 400 pares. D'aquest tant per cent de participació, per iniciar els tràmits per formular la petició de canvi d'horari, s'han de recollir el 80% dels vots afirmatius.
La directora de centre educatiu afirma que "també veiem que al municipi hi ha tres escoles públiques, que aquest procés només l'hem iniciat nosaltres, sembla complicat aconseguir-ho; però la qüestió ha sigut parlar-ne".
Elias ha reconegut que des dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida "són bastant reticents a aplicar el canvi d'horari. El primer pla pilot d'horari intensiu s'està aplicant aquest curs en 7 centres de Girona i pel curs vinent des del departament diuen que l'aplicaran a 6 escoles més, però a Barcelona i Tarragona. Per tant a Lleida no es contempla".
Entre el pros de la proposta plantejada pels professors destaquen:
- El rendiment intel·lectual és més alt al matí, i l'infant centra més l'atenció, que no pas en les hores posteriors del dinar. Raons fisiològiques provoquen que les primeres hores del dia afavoreixin la deducció i la concentració. Després de dinar, la digestió fa un efecte calmant sobre el cervell que dóna lloc a una disminució de l'atenció i la concentració.
- Facilita als alumnes més temps per a la realització de deures, adquisició d'hàbits d'estudi, treball personal i grupal i activitats extraescolars (idiomes, activitats esportives i artístiques). També proporciona més temps de lleure i temps en família.
- Aquesta proposta, dóna oportunitat a les famílies a que puguin decidir sobre la gestió del temps en família, el temps educatiu i el temps de lleure dels infants, disposant de les tardes per adaptar-se a les necessitats de cada família.
Entre els contres de la proposta destaquen:
- No hi ha cap estudi que conclogui que la jornada intensiva produeix millors resultats, ni que millora la conflictivitat. I sí que és cert que augmenta la fatiga matinal de l'alumnat. Segons experts, la pitjor hora per treballar és de 13h a 14h.
- Fragmentació social. Moltes famílies amb un nivell socioeconòmic baix no podran gaudir de les extraescolars i això fa que perdin temps de contacte amb l'únic referent cultural que tenen fins ara (l'escola). S'ha vist que a les Canàries molts d'aquests fills/es passen més hores a casa desatesos mirant la televisió. D'aquesta manera es propicia el sedentarisme. La disponibilitat de tardes lliures tampoc no facilita l'adquisició d'uns ritmes i hàbits quotidians més saludables.
- Acabaríem amb l'Escola Pública de qualitat?. Les famílies que s'ho poden permetre econòmicament es plantejarien portar els seus fills/es a l'escola concertada?. En el context català, la jornada contínua pot agreujar la segregació social del sistema educatiu entre escola pública i concertada, com també establir diferències dins de l'escola pública.