L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; el regidor de Polítiques de la Ciutadania de l'Ajuntament de Tàrrega, Jaume Folguera; la responsable del programa de Gent Gran de l'Obra Social "la Caixa", Cristina Segura; la directora d’Àrea de Negoci de CaixaBank a l’Urgell-Segarra, Carina Térmens; la directora d'Intervenció Social de Creu Roja a Catalunya, Susanna Roig; i el president local de Creu Roja a Tàrrega, Miquel Àngel Mingote, han presentat aquest matí el projecte Sempre acompanyats, que pretén pal·liar les situacions de soledat no volguda entre les persones grans.
Cada vegada són més les persones que arriben a una edat més avançada. A Catalunya, les persones de més de 65 anys representen el 18,47% de la població i, en els propers anys, es preveu que aquest percentatge augmenti considerablement fins arribar al 30% l'any 2051, segons l'Idescat. A Tàrrega, el
15,8% de la població és major de 65 anys i, d’aquestes, el 36,5% tenen més de 80 anys. Aquest augment de l’esperança de vida suposa un gran repte social pel sorgiment de necessitats i situacions de dependència que hi poden sorgir connectades a aquest procés.
Davant la possibilitat que augmentin les situacions de soledat no volguda entre aquest col·lectiu, i davant el convenciment de que cal fomentar comunitats que siguin amigables i protectores amb les persones del seu entorn, el programa de Gent Gran de l’Obra Social "la Caixa" ha posat en marxa Sempre acompanyats, un programa que vol sensibilitzar al conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat no volguda i construir una xarxa sòlida dins la comunitat per enfortir el suport social i acompanyar a les persones grans.
Sempre acompanyats es desenvolupa des de fa tres anys a Terrassa (Districte IV), Girona (Barri Vell i Barri Mercadal) i Tortosa (Ferreries, Centre i Remolins, inicialment, i recentment ampliat al Nucli Antic, Temple i Sant Llàtzer), acompanyat d’un procés d’avaluació a càrrec de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquesta avaluació ha constatat la fortalesa del programa en la creació d’espais inèdits de reflexió i treball conjunt entre una diversitat d’agents, tant de l’àmbit professional com de la ciutadania, i en donar visibilitat i resposta a una realitat que és complexa i que necessita un abordatge específic i comunitari, que posi a la persona en el centre de l’atenció i adapti les respostes a les seves necessitats.
El projecte actualment s'amplia a altres territoris com Tàrrega, i donarà les primeres passes amb una ronda de contactes amb tots els agents, l'elaboració d'un diagnòstic compartit, i la construcció d’un grup de treball per tal de donar una resposta integral i coordinada a aquestes situacions, ja que aquest sentiment de solitud, mantingut durant el temps, pot afectar la salut de la persona gran, i comportar una pèrdua de qualitat de vida.
Com funcionarà el projecte a Tàrrega?
El primer pas és la construcció d'una xarxa de suport que englobi tots els ens, entitats i administracions que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones grans. D'aquesta manera, es podran prevenir, detectar i atendre més casos i d'una forma integral i coordinada.
El model de projecte s’ha dissenyat posant el focus d’atenció en la intervenció en la persona des d’una perspectiva comunitària, aprofitant i creant aliances amb la xarxa existent.
Es tracta d’un projecte innovador i amb voluntat de transformació social ja que persegueix:
1. Abordar les situacions de soledat no volguda en les persones grans a través d’iniciatives que fomentin l’apoderament de les persones i l’establiment de vincles entre elles, amb l’objectiu de pal·liar les causes i conseqüències negatives que té sobre la salut de les persones i la societat en general.
2. Sensibilitzar a la població sobre el fenomen de la soledat no volguda de les persones grans, per tal de promoure canvis que ajudin a prevenir-la.
3. Liderar per a la promoció d’un treball comunitari, en xarxa i de cohesió social que promogui canvis en relació a la visió, conscienciació o patrons de comportament que puguin ajudar a canalitzar respostes individuals, personalitzades i concretes.
4. Promoure la participació dels centres de gent gran en el programa, com a espais socials i de proximitat, que esdevinguin punts de referència en la comunitat, on es generin oportunitats de suport i d’acollida a les persones grans i que fomentin l’aproximació a altres entitats i col·lectius, promovent la participació de les persones grans i la transformació del seu entorn.
A través del telèfon gratuït 900 365 222, els ciutadans que coneguin situacions de soledat no volguda entre les persones grans al seu barri, poden ajudar a detectar-les i fer-les visibles. Així mateix, el telèfon també es posarà a disposició tant de totes aquelles persones grans que estiguin en situació de soledat, i els interessi conèixer i participar en les activitats del programa, com d’aquelles persones que hi vulguin col·laborar participant com a voluntari, ajudant així a promoure una xarxa social en el barri que promogui el benestar entre les persones grans del mateix.