ACN Tàrrega .- El Palau dels Marquesos de la Floresta de Tàrrega ha acollit aquest dimecres la presentació de la Guia de Recursos de Salut Mental de l'Urgell i la Segarra. Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya que recull tots els recursos i serveis existents en matèria de salut mental a les dues comarques classificats en tres àmbits: serveis sanitaris, serveis socials i entitats socials. La guia està escrita de forma pràctica i propera i pretén donar unes pautes i itineraris clars de quins serveis utilitzar segons cada cas i com s'ha de fer per accedir-hi. En aquest sentit, hi ha una vintena de serveis ordenats i està pensada tant perquè pugui ser utilitzada per les persones que pateixen alguna patologia com també pels seus familiars i entorn.
La president a de la Taula de Salut Mental Urgell-Segarra, Montse Pont, ha explicat que des d'aquest ens van veure que hi havia un factor coincident entre les persones amb problemes de salut mental que s'atenien: que la majoria havien passat molt temps perduts i sense saber ''a qui acudir i on anar''. Per aquest motiu es va veure necessari la creació de la guia, que no compta amb cap referent almenys a la demarcació de Lleida.
Després de fer una presentació oficial aquest dimecres al matí davant de representants de l'administració, tècnics de serveis socials i de salut, entitats i diferents agents del territori implicat, l'objectiu serà a partir d'ara presentar la guia als centres d'atenció primària, centres educatius, treballadors socials, tècnics d'ajuntament, equips de treball dels Consells Comarcals, entitats socials i a tots aquells agents que puguin ajudar a difondre i fer-la arribar a tota la població.
La Taula de Salut Mental Urgell-Segarra va néixer l'any 2006 sota l'aixopluc de la Federació Salut Mental Catalunya amb l'objectiu de ser un espai d'intercanvi d'informació, reflexió, coordinació i recerca per trobar solucions a les problemàtiques en matèria de salut mental de cada territori i facilitar l'accés als recursos i serveis existents a través de polítiques i accions de proximitat. El treball en xarxa s'estructura a partir de la coordinació dels diferents agents en salut mental del territori que actualment són 12.
Hi participen representants polítics i tècnics del Consell Comarcal de la Segarra, el Consell Comarcal de l'Urgell, l'Ajuntament de Cervera i el de Tàrrega. En l'àmbit de la salut, hi assisteixen tècnics de sanitat de l'Institut Català de la Salut i de l'Hospital Universitari de Santa Maria. Finalment, també hi col·laboren representants d'entitats socials i de salut del territori com l'Associació Alba, l'Associació Mental Ondara Sió, Aspid, Càritas i Creu Roja.