L’Ajuntament de Mollerussa participarà en la plantada d’un roure a la muntanya de Montserrat dins del actes organitzats pel departament de Presidència amb l’objectiu de commemorar el Tricentenari. Ho farà enviant un grapat de terra de la zona propera a la banqueta de la tercera sèquia del Canal d’Urgell dins d’un sac especialment pensat per l’esdeveniment i que ha estat enviat pel comissariat del Tricentenari a tal efecte. Per aquest motiu, i com a acte simbòlic, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha omplert aquest matí el sac amb la terra d’aquest paisatge emblemàtic de la ciutat per tal de poder fer l’enviament corresponent per participar de la plantada del roure.
L’arbre es plantarà el proper 2 de març a l’antic convent de Sant Cecília amb la presència de l’Abat del Monestir de Montserrat, Josep Maria Soler. El roure del Tricentenari, plantat amb terra arribada de tots els indrets de Catalunya, vol ser una icona que es projecta en el futur per tal d’esdevenir un emblema de la força del país i de la seva voluntat de ser.
Cal recordar, a més, que l’Ajuntament de Mollerussa se suma als actes de commemoració del Tricentenari de la caiguda de Barcelona en mans de les tropes de Felip V amb una programació específica. L’acte inaugural serà el dia 13 de març amb la conferència Les raons de la resistència de 1714 a càrrec de Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna a la Universitat Pompeu Fabra i director de l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives de la mateixa universitat. La següent xerrada tindrà lloc el 10 d’abril quan el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Josep Maria Solé i Sabaté, parlarà des de la seva vessant d’historiador sobre Catalunya: 1714-2014. El cicle el clourà el 8 de maig Jaume Barrull, professor titular d’història contemporània a la Universitat de Lleida, amb una xerrada que porta per títol L’11 de setembre: entre la memòria històrica i la construcció nacional.
La commemoració es completarà amb la representació teatral El setge de Lleida 1707, a càrrec del Teatre de Butxaca i Quartana, que tindrà lloc el 5 d’abril. Així mateix i dins el Saló del Llibre Infantil i Juvenil que tindrà lloc a l’abril, es podrà admirar l’exposició de les il•lustracions originals fetes per Ignasi Blanch per al llibre de Jordi Sierra Fabra titulat 1714.
La recreació d’un campament dels soldats catalans que durant la Guerra de Successió van defensar els drets, les llibertats i les institucions de Catalunya serà un altre dels plats forts de la celebració el 14 de juny a la plaça de Manuel Bertrand a càrrec dels Miquelets de Catalunya. Aquesta actuació es completarà amb el concert d’Els Bandafesta, una formació que porta més de 30 anys dedicada a la música tradicional catalana.
A més a més d’aquesta programació, que clourà el 14 de juny, l’Ajuntament vol buscar també la implicació de la ciutadania a títol personal i a través de les entitats. Per això, ha habilitat el correu tricentenari@mollerussaciutat.com com a bústia de suggeriments i alhora enviarà una carta a les diferents associacions per donar-los la possibilitat de sumar-se als actes commemoratius amb la incorporació del logotip a la publicitat de les seves activitats, tant en les de nova creació com a les que tenen en el seu calendari habitual.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració