El nou Programa Operatiu Especial per al món rural contempla la coordinació dels dos cossos per aturar la delinqüència
Reus (ACN).- Els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals treballaran conjuntament per posar fi als nombrosos robatoris que estan patint les zones rurals de Catalunya. Aquesta és una de les mesures incloses en el nou Programa Operatiu per al món rural (POE) que el Govern ha presentat aquest dijous a Reus. "D'aquesta manera es multiplicaran els efectius per fer front a la delinqüència", ha manifestat el conseller d'Interior, Felip Puig, que ha assenyalat que el projecte també preveu facilitar la recepció de les denúncies dels afectats 'in situ' i impulsar el contacte "permanent i directe" entre els cossos policials i les possibles víctimes. També s'elaboraran mapes delinqüencials per determinar els espais a protegir.

Per primera vegada, doncs, els Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra planificaran conjuntament les actuacions a emprendre per evitar els robatoris als camps. En aquest sentit, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha assenyalat que aquesta col·laboració permetrà "una major eficàcia" ja que els Agents Rurals coneixen en profunditat els territoris agrícoles. "Saben les activitats que es duen a terme a cada zona, les màquines agrícoles que hi ha i els persones que diàriament es mouen per l'indret", ha apuntat Pelegrí, que ha afegit que, d'aquesta manera, quan els agents identifiquin qualsevol anomalia ho transmetran directament als Mossos d'Esquadra.

Per la seva banda, Puig ha destacat que el POE també pretén incrementar les relacions entre les persones i les entitats del sector primari i la resta d'operadors de seguretat. "També s'augmentarà el nombre de reunions i trobades entre tots els sectors involucrats en el món rural per avaluar la situació", ha afegit el conseller d'Interior. Puig també ha avançat que amb el mateix objectiu d'incrementar la planificació i l'efectivitat de l'activitat policial s'establiran patrulles de proximitat rural que rebran el suport de les unitats regionals de medi ambient.

A banda, en el marc del POE també s'impulsarà una aplicació informàtica corporativa per tal d'enregistrar el cens de masies i explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres situades en nuclis aïllats. "Posarem especial atenció a la propietat privada", ha manifestat Puig, que ha subratllat que els principals objectius són "aturar l'increment de delictes al món rural i reduir la percepció d'inseguretat" que actualment hi ha als camps d'arreu de Catalunya.

En aquest sentit, el conseller d'Interior ha explicat que duran el 2010 es van produir 6.043 fets delictius a les zones rurals del país, un 11,5% més respecte l'any anterior. La majoria d'aquest delictes van tenir lloc al Camp de Tarragona. Davant d'aquest increment de delictes, Puig ha assegurat que a partir d'ara el POE "serà una de les majors prioritats dels cossos policials". Per la seva banda, Pelegrí ha manifestat que la prioritat del Govern és "preservar i posar en valor" el sector primari del país, el qual ja pateix altres dificultats com ara la baixada dels preus dels seus productes. "No podem permetre més greuges en el món rural", ha conclòs el conseller d'Agricultura.

Unió de Pagesos, a l'expectativa

El coordinador territorial a Tarragona d'Unió de Pagesos, Josep Maria Coll, que aquest dijous ha assistit a la presentació del POE, s'ha mostrat satisfet davant del fet que, per fi, els cossos de seguretat es coordinin i actuïn junts contra els robatoris als camps. Coll, però, considera que el control s'ha d'augmentar tant en les zones rurals com fora d'aquestes per tal de perseguir els compradors dels materials i productes robats. "Tan lladre és el que roba com el que compra", ha manifestat el coordinador d'Unió de Pagesos, que, a tall d'exemple, ha explicat que molts dels tractors robats han de travessar fronteres i que tot així no enxampen els compradors.

Coll, que ha dit que de moment desconeix si amb el POE n'hi haurà prou per aturar els robatoris, ha manifestat que una de les mesures que hauran d'emprendre els pagesos és el tancament de les finques per tal de "posar més obstacles als lladres".


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració