Mollerussa (ACN).- El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natura, Josep Maria Pelegrí, ha reconegut que l'Administració no té actualment prous recursos econòmics com per afrontar el projecte de modernització de regadius. Ho ha dit en el marc de la X Jornada Reg i Futur organitzada per la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell on ha volgut aprofitar per fer una crida al diàleg entre el sector públic, el privat i l'agrícola per tal de trobar solucions conjuntes a l'hora de fer front al repte de la modernització. Segons Pelegrí, no es pot 'tensionar més' la situació demanant els recursos a l'Administració tot i que també ha admès que els pagesos difícilment podent fer-hi front.

En l'acte de clausura de la desena edició de la Jornada Reg i Futur, el conseller Pelegrí ha considerat que per superar els reptes de futur i les noves exigències normatives 'cal implementar sistemes de regadiu cada vegada més eficients'. Pel pagès, ha dit Pelegrí, això suposa una garantia de producció, una ampliació del ventall de conreus a aplicar i una millora de la rendibilitat de l'explotació.

El conseller també ha remarcat que els sistemes de regadiu han de ser sinònims d'estalvi i eficiència, i partint de la base que el finançament de la Generalitat no està en una bona situació ha apostat pel diàleg entre totes les parts, per mirar de trobar vies de solució a l'hora d'afrontar la modernització del regadiu sense que aquest suposi un cost excessiu per a l'agricultor.

En aquesta línia, el president de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell, Ramon Carné, ha explicat que en els deu anys que fa que organitzen la jornada, més o menys sempre hi ha hagut els mateixos temes al damunt de la taula, però que especialment enguany, hi ha hagut una preocupació que ha planat més entre tots els assistents. Es tracta de l'economia i com poder finançar i arribar a assolir plenament la modernització del reg en la infraestructura. D'aquesta manera, Carné ha apostat per fer servir la imaginació a l'hora de trobar solucions per resoldre aquesta manca de diners.

L'Estat aportarà 200 milions d'euros per la modernització del regadiu en els propers cinc anys

Per la seva part, el secretari d'Estat de Medi Rural, Josep Puxeu, que ha pronunciat una conferència i també ha participat en l'acte de clausura de la jornada Reg i Futur, ha explicat que el pla estratègic del govern de l'Estat respecte als regadius pels propers cinc anys preveu una dotació pressupostària de 1.400 milions d'euros per la modernització, 200 dels quals, serien per Catalunya.

Durant la conferència, Puxeu ha incidit en la necessitat de seguir treballant per una PAC potent, ben dotada, única, al servei de tots els ciutadans de la Unió Europea i que compleixi amb els seus nous objectius: una producció alimentària viable, una gestió sostenible dels recursos ambientals i un desenvolupament territorial equilibrat. Així mateix, ha destacat el diàleg constant i fructífer sobre el futur de la PAC amb la societat a través de les comunitats autònomes, les organitzacions i les associacions mediambientals.


Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes