La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per nevades (NEUCAT) arran de l’avís de situació meteorològica de risc per neu en cotes baixes i que afectarà especialment les comarques del nord-est de Catalunya i les comarques centrals.

Segons el SMC és probable (entre un 30 i un 70% de probabilitat)que s’acumulin gruixos de neu superiors als 5 cm en cotes superiors a 700 metres a les comarques del nord-est de Catalunya: Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat i Segarra i possible (entre el 10 i el 30%) l’Alt Camp, Alt Urgell, Baix Camp, Baix Penedès, Berguedà, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Gironès, Maresme, Noguera, Pallars Jussà, Pla de l'Estany, Priorat, Solsonès, Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
La cota de neu voltarà els 600 metres, tot i que esporàdicament podrà baixar fins els 500 metres.
Davant d’aquesta situació de risc de nevades a Catalunya, la DGPC de la Generalitat ha avisat a tots els municipis afectats perquè prenguin les mesures preventives oportunes (activin els Plans d’emergència municipals si en disposen), bàsicament referides a les condicions de les vies de comunicació, a l’alerta als serveis municipals que calgui i a les mesures generals de prevenció en aquestes situacions.

CONSELLS NEVADES ALS CIUTADANS

La Direcció General de protecció Civil de la Generalitat també recomana a la ciutadania:

• Podeu fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
• cal fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació
• cal extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través de:
- telèfon d’informació ciutadana, 012
- web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.cat/transit
- portal de la mobilitat: www.mobilitat.net
• el web www.gencat.cat/hivern/nevades/cat/, en què també podreu conèixer les prediccions meteorològiques
• Consells a la població sobre riscos d’aiguats i nevades: www.gencat.cat/interior/emergencies/plans/riscos/index.htm
• trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència.

- En cas de trobar neu i gel a la calçada, cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. Reduïu la velocitat i eviteu frenar bruscament i seguiu les marques deixades pels altres vehicles, per tal d’evitar lliscades. També és molt important que augmenteu la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per aturar totalment el cotxe un cop es frena, i no avanceu a la resta de vehicles.

- D’altra banda, per tal de fer front a eventuals condicions meteorològiques adverses, és convenient:
• disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge i aigua al vehicle,
• comprovar l’estat dels frens, els pneumàtics i els llums del vehicle,
• portar el dipòsit de benzina ple i reposar el líquid anticongelant.

- A més, davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes