Ràdio Tàrrega en directe
Ràdio Tàrrega en directe
Tarroja de Segarra (ACN).- Quatre joves de Tarroja de Segarra finançaran amb el mircomecenatge de la plataforma Verkami la compra d'un molí austríac de pedra natural per tal de poder ampliar la seva producció i varietat de farines ecològiques. Fa poc més d'un any que van impulsar la cooperativa La Garbiana i actualment no poden donar a l'abast a la demanda de farines que tenen. A més a més, cultiven horta ecològica i distribueixen els seus productes per la zona gràcies a una botiga coneguda com 'El Rebost' situada en aquest municipi de 110 habitants. A pocs dies de finalitzar la promoció del projecte a Internet, ja han superat els 10.500 euros que demanaven per comprar el molí.

La Núria Verdés, en Ramon Ros, l'Ignasi Artigues i el Jordi Huguet són quatre joves d'entre 30 i 35 anys de Tarroja de Segarra que es coneixen des de la infància i que fa poc més d'un any van crear la cooperativa ecològica La Garbiana. Tot plegat va néixer fa quatre anys, quan degut a la necessitat que tenien de consumir productes ecològics van organitzar un grup de consum per adquirir-ne de forma més fàcil.

Al cap de poc però, es van adonar que aquests productes que adquirien ''els podíem produir nosaltres mateixos'', remarca en Jordi Huguet, ja que tots són fills de pagesos i tenien accés a la terra i la maquinària per treballar-la. D'aquesta manera, actualment produeixen unes 40 hectàrees de cereal ecològic i prop d'una hectàrea d'horta. Per trobar una sortida al cereal que produïen van decidir legalitzar un molí i ara, amb l'ajut de dos molins fan la farines d'espelta, centè, kamut i diverses varietats de blats antics que eren cultivats pels seus avis com el blat blanc de la Segarra i el blat fort de Solsona.

La demanda de les seves farines ecològiques va en escreix i actualment, amb els dos molins que tenen no donen a l'abast. Per això volen comprar un molí de pedra natural que els permetrà ampliar les classes de farina que elaboren. Es tracta d'un molí de fabricació austríaca 'moulins du Tyrol' que és ideal per a moldre els gran i optimitzar la qualitat i les propietats de la farina.

Huguet remarca que amb aquest molí volen ''consolidar'' el projecte tot i que la seva finalitat principal sigui treballar sota comanda per poder oferir la farina fresca i en les millors condicions. Actualment fan entre 400 i 500 quilos de farina que distribueixen principalment en paquets d'un i tres quilos a botigues i consumidors a títol individual, i també en sacs de 25 quilos que compren forners que han decidit elaborar pa amb farina ecològica. L'àrea de distribució va des dels voltants de Barcelona a Lleida ciutat i la Catalunya central.

A set dies de finalitzar la promoció del projecte a Verkami, les aportacions per comprar el molí superen amb més de 10.800 euros els 10.500 euros inicials que es demanaven. Els mecenes que hi aportin diners podran, des de figurar a l'etiqueta del paquet de farina, a passar una jornada amb els joves de la Garbiana i degustar tots els seus productes o disposar de farina durant tot l'any.

Pel que fa al cultiu de productes d'horta, aquests es distribueixen a través del sistema de la cistella ecològica i les comandes es fan per Internet. Actualment a la Garbiana fan entre 40 i 50 cistelles setmanals que es recullen el dijous amb productes de temporada recent collits. Bàsicament se serveixen a diferents famílies de la zona però també a tres cooperatives. Tot plegat també es pot visualitzar a la botiga 'El Rebost', l'única que hi ha a Tarroja de Segarra, i on també s'hi pot trobar una àmplia gamma de productes ecològics diversos.

Els joves que conformen aquest projecte no es dedicaven directament a l'agricultura tot i que algun si que ho feia de forma esporàdica per ajudar als seus familiars. Quan van decidir engegar la cooperativa van haver d'adaptar les terres de cultiu per esdevenir ecològiques a més a més de fer front a la que de vegades és una difícil acceptació social d'iniciatives d'aquest tipus en llocs tant petits com el que es troben. Els seus objectius no busquen arribar a una gran producció i distribució sinó només a poder viure gràcies a aquesta filosofia de cultiu tradicional.
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes